Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-11-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης
  • [02] Τη θέση ότι συνιστούν μείζον πολιτικό ζήτημα οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, διατύπωσε ο Αλ. Τσίπρας
  • [03] Ν. Βούτσης: Η κυβέρνηση αδυνατεί απολύτως να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές
  • [04] Κ. Σημίτης: Σημαντικό βήμα για την Κεντροαριστερά, η Δημοκρατική Παράταξη
  • [05] Ιω. Δημαράς: «Δεν ψηφίζω Πρόεδρο της Δημοκρατίας από αυτήν τη Βουλή»
  • [06] Π. Σκουρλέτης: Εκλογές το συντομότερο
  • [07] Στοιχεία για την πορεία του εξωδικαστικού συμβιβασμού ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και τη Siemens, έπειτα από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ
  • [08] Σε αναβρασμό παραμένει η Παιδεία
  • [09] Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση για τις 100 δόσεις
  • [10] ΕΕ: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα
  • [11] Τρίτη εστία της γρίπης των πτηνών σε ολλανδική φάρμα
  • [12] Ιστορική συμφωνία για τον δραστικό περιορισμό της χρήσης πλαστικής σακούλας

  • [01] Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης

    Την υποστήριξή του στις πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο οποίος τον επισκέφθηκε για να του παρουσιάσει τα αποτελέσματα του ολοκληρωμένου προγράμματος ενίσχυσης της διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς, παραδίδοντάς του και τη σχετική έκθεση.

    «Είναι μεγάλο έργο. Και απ' ό,τι σας παρακολουθώ, προσπαθείτε. Και πρέπει να πω ότι έχετε την απόλυτη στήριξή μου, γιατί πιστεύω απόλυτα ότι χωρίς δημόσια διοίκηση τίποτα δεν πετυχαίνει», επισήμανε ο κ. Παπούλιας.

    «Και η δημόσια διοίκηση θέλει τους κανόνες της και, πολλές φορές, αντιμετωπίζουμε μέσα απ' αυτήν τη διαδικασία και παθογένειες του παλιού πελατειακού κράτους, τις οποίες πρέπει να διορθώσουμε, εάν θέλουμε να είμαστε φερέγγυοι και αξιόπιστοι για να χτίσουμε μια καινούργια διοίκηση», ανέφερε υ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι στη δημόσια διοίκηση πρέπει να εμπεδωθούν κανόνες ισότητας, διαφάνειας και αξιοκρατίας, εκτιμώντας ότι την προσπάθεια αυτή στηρίζει «η σιωπηλή πλειοψηφία των πολιτών».

    [02] Τη θέση ότι συνιστούν μείζον πολιτικό ζήτημα οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, διατύπωσε ο Αλ. Τσίπρας

    Τη θέση ότι οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αποτελούν μείζον πολιτικό ζήτημα που θα επηρεάσει δραματικά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, διατύπωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στους προέδρους του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας Βασίλη Αλεξανδρή, στη διάρκεια σημερινής συνάντησής τους. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την πλήρη στήριξη του κόμματος στις κινητοποιήσεις των δικηγόρων, οι οποίοι αγωνίζονται για την προάσπιση του δικαιώματος κάθε πολίτη στη δικαστική προστασία και τη νομική συμπαράσταση.

    [03] Ν. Βούτσης: Η κυβέρνηση αδυνατεί απολύτως να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές

    Απολύτως βέβαιος ότι η κυβέρνηση δεν θα συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας εμφανίστηκε ογραμματέαςτης Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    «Η κυβέρνηση αδυνατεί απολύτως να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές, γιατί δεν έχει ούτε το προσχηματικό αφήγημα από τους εταίρους δανειστές για να μπορέσει να προσελκύσει αυτούς τους βουλευτές που χρειάζεται... Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει εκλογές χθες, αν ήταν δυνατόν, εντελώς απεξαρτημένα από το θέμα των 180 βουλευτών» σημειώνει και μάλιστα προβλέπει ότι μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις κατά τη ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

    «Μπροστά μας έχουμε και την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό και αν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή τη νέα συμφωνία, που θέλουν να της επιβάλουν για την παράταση του μνημονίου ή για νέο μνημόνιο, θα κριθούν και με προκαταρκτικές ψηφοφορίες τα θέματα που αφορούν στο μέλλον αυτής της κυβέρνησης» λέει.

    [04] Κ. Σημίτης: Σημαντικό βήμα για την Κεντροαριστερά, η Δημοκρατική Παράταξη

    Τα κύρια θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και ιδίως τις μελλοντικές εξελίξεις στην οικονομία και τις σχέσεις της Ελλάδας με τις γειτονικές της χώρες, συζήτησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν ο Κώστας Σημίτης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του πολιτικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού.

    Επίσης, όπως αναφέρεται στο δελτίο, «όσον αφορά τη συνεργασία των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, συμφώνησαν ότι η Δημοκρατική Παράταξη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα». Επιπλέον, ο κ. Σημίτης «επισήμανε την ανάγκη να συνεχιστεί εντατικά η προσπάθεια συνεργασίας με όλες τις κινήσεις και τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη δημιουργία του αναγκαίου ισχυρού πόλου για την πολιτική σταθερότητα και το μέλλον της χώρας».

    [05] Ιω. Δημαράς: «Δεν ψηφίζω Πρόεδρο της Δημοκρατίας από αυτήν τη Βουλή»

    «Πρόεδρο Δημοκρατίας από αυτήν τη Βουλή δεν ψηφίζω, ανεξαρτήτως της εκτίμησης που έχω στα πρόσωπα - και είναι αρκετά- που μπορούν να υπηρετήσουν τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Γιατί, όμως; Διότι αυτή η Βουλή είναι Βουλή μειοψηφίας και η επόμενη πρέπει να είναι αναθεωρητική και συντακτική» δήλωσε στον ραδιοσταθμό Βήμα ο πρόεδρος του Άρματος Πολιτών και βουλευτής των ΑνΕλ Γιάννης Δημαράς.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας ΑνΕλ- ΣΥΡΙΖΑ είπε «εάν υπάρχουν προγραμματικές δηλώσεις πριν από τις εκλογές και όχι μετά τις εκλογές, προγραμματικές συμφωνίες, και εάν συμφωνούμε σε δέκα πράγματα, έχουμε υποχρέωση απέναντι στον λαό να τις τηρήσουμε. Αν μιλάμε ιδεολογικά, θέλω να σας πω ότι ο δικός μου πολιτικός, κοινωνικός και ιδεολογικός χώρος είναι αυτός που μπορεί να χαρακτηριστεί -αν και δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες- κεντρώος ή κεντροαριστερός χώρος».

    [06] Π. Σκουρλέτης: Εκλογές το συντομότερο

    «Όποιος θέλει μπερδεύεται- τα πράγματα είναι απολύτως καθαρά. Υπάρχει ανάγκη να πάμε το συντομότερο δυνατό σε εκλογές, η παρούσα Βουλή δεν δικαιούται να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά».

    Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο για τεχνητή και όχι ουσιαστική κρίση. «Ο πρωθυπουργός έδωσε το σήμα της άτακτης υποχώρησης έναντι της τρόικας, δεν έχει αμφισβητήσει στο ελάχιστο τις μνημονιακές πολιτικές», είπε και πρόσθεσε πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτήσει αυτοδυναμία θα έχει γίνει το πρώτο βήμα για ακύρωση του μνημονίου: «Όλοι γνωρίζουν ότι μόλις βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι δανειστές θα αρχίσουν μία ουσιαστική διαπραγμάτευση. Άλλο η συζήτηση με τους εταίρους και άλλο με την τρόικα».

    Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε επίσης πως «το δίλημμα δεν είναι παράταση του μνημονίου ή πάμε στις αγορές» και σημείωσε ότι «υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα και καλύπτουμε μισθούς και συντάξεις και τα δανεικά πηγαίνουν στην αποπληρωμή των δανείων».

    [07] Στοιχεία για την πορεία του εξωδικαστικού συμβιβασμού ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και τη Siemens, έπειτα από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ

    Σε γνώση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ τέθηκαν τα στοιχεία για την πορεία υλοποίησης της εξωδικαστικής συμφωνίας ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και τη Siemens.

    Τα στοιχεία υπογράφονται από την αρμόδια Επιτροπή Εποπτείας του υπουργείου Οικονομικών και διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, έπειτα από αίτημα 17 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τη συμφωνία που είχε συναφθεί ύστερα από τις αποκαλύψεις για τη συμμετοχή στελεχών και εκπροσώπων της εταιρείας Siemens σε παράνομες δραστηριότητες και επιχειρηματικές πρακτικές.

    Σύμφωνα με το έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, η έως σήμερα πρόοδος υλοποίησης της Συμφωνίας Συμβιβασμού συνοψίζεται στα εξής: Παροχή ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ: Η Siemens έχει διαγράψει συνολικά 73.761.549, 63 ευρώ ανεξόφλητες εισπρακτέες απαιτήσεις της έναντι φορέων του ελληνικού Δημοσίου και έχουν ήδη καθοριστεί οι επιπλέον εισπρακτέες απαιτήσεις που απαιτούνται για τη συμπλήρωση του συνολικού ποσού διαγραφής, ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ.

    [08] Σε αναβρασμό παραμένει η Παιδεία

    Σε αναβρασμό εξακολουθεί να βρίσκεται η πανεπιστημιακή κοινότητα εξαιτίας της πρότασης του πανεπιστημίου Αθηνών να λαμβάνονται με ηλεκτρονική ψηφοφορία οι αποφάσεις για καταλήψεις, αποχές από τα μαθήματα κλπ. Σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης, πάντως, ο πρόεδρος του ιδρύματος, Θόδωρος Φορτσάκης, επανέλαβε σήμερα ότι δεν στοχεύει στην κατάργηση των φοιτητικών συλλόγων, ενώ πρότεινε να αποφασίσουν οι ίδιοι οι σύλλογοι για το ζήτημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. «Δεν είπαμε ότι θέλουμε να καταργήσουμε τους φοιτητικούς συλλόγους. Αντίθετα, θέλουμε να ενισχυθούν. Οι σύλλογοι θα κρίνουν αν θέλουν ή όχι την ηλεκτρονική ψηφοφορία» ανέφερε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, μιλώντας στο Mega Channel, ενώ σημείωσε ότι οι καταλήψεις «δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να προβάλλονται τα αιτήματα, αυτό πρέπει να γίνεται θεσμικά, να επιλέγεται ο διάλογος».

    Ο κ. Φορτσάκης αναφέρθηκε και στο θέμα των μετεγγραφών, διευκρινίζοντας ότι οι εγγραφές θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

    Την ίδια ώρα, μικροένταση σημειώθηκε έξω από το υπουργείο Παιδείας, όπου φοιτητές και μαθητές πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας, όταν η αστυνομία εμπόδισε τους συγκεντρωθέντες να φτάσουν έως την πύλη του υπουργείου. Αντιπροσωπεία φοιτητών συναντήθηκε με τον καθηγητή και σύμβουλο του υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου σε θέματα ανώτατης εκπαίδευσης, Χριστόφορο Σκαμνάκη, ενώ η αντιπροσωπεία των μαθητών έγινε δεκτή από τον διευθυντή του γραφείου του υφυπουργού Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου.

    [09] Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση για τις 100 δόσεις

    Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Τεύχος Δεύτερο, Αρ. Φύλλου 3128) η απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Αικ. Σαββαΐδου για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, μέσω έως και 100 δόσεων.

    Σύμφωνα με την απόφαση υποχρεωτικά υπάγεται σε ρύθμιση «το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλών, που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής».

    Μετά από επιλογή του οφειλέτη υπάγονται σε ρύθμιση i) βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής τελούν σε διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου αναστολή, ii) βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής οφειλών, των οποίων οι όροι τηρούνται.

    [10] ΕΕ: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

    Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ανέφερε σήμερα ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην τρόικα και τις ελληνικές Αρχές, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται.

    Ερωτηθείς, κατά την τακτική ενημέρωση της Επιτροπής προς τους δημοσιογράφους, σχετικά με την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και τρόικας, ο Μ. Σχοινάς απάντησε: «Οι συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές συνεχίζονται. Έχει σημειωθεί πρόοδος σε αρκετά σημεία. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα, ούτως ώστε να επιτραπεί η επιστροφή των κλιμακίων μας στην Αθήνα».

    [11] Τρίτη εστία της γρίπης των πτηνών σε ολλανδική φάρμα

    Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σήμερα σε τρίτη φάρμα πουλερικών στην Ολλανδία, ανακοίνωσαν οι Αρχές διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν γνωρίζουν αν πρόκειται εκ νέου για μια «υψηλής παθογένειας μορφή».

    Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι το στέλεχος H5N8 που είναι «πολύ παθογόνο» για τα ζώα αλλά που συνιστά πολύ μικρό κίνδυνο για τον άνθρωπο ευθύνεται για τη μόλυνση μιας δεύτερης φάρμας χθες, στο Τερ Ααρ της κεντρικής Ολλανδίας.

    Και τα 43.000 πτηνά που εκτρέφονταν στη μονάδα αυτή θανατώθηκαν.

    Η τρίτη φάρμα βρίσκεται στο Κάμπερβεεν, περί τα 100 χιλιόμετρα βορείως του Τερ Ααρ.

    [12] Ιστορική συμφωνία για τον δραστικό περιορισμό της χρήσης πλαστικής σακούλας

    Ήρθε η ώρα που οι Ευρωπαίοι θα αναγκαστούν να επιστρέψουν έπειτα από δεκαετίες κατάχρησης της πλαστικής σακούλας, στη χρήση καλαθιών ή χάρτινων συσκευασιών για τα ψώνια τους, έπειτα από την ιστορική συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο τον περιορισμό μέχρι το 2025 κατά περισσότερο από τρία τέταρτα τη χρήση της πλαστικής σακούλας μίας χρήσης που δηλητηριάζει υδάτινες επιφάνειες και εδάφη.

    Οι εκπρόσωποι των 28 κυβερνήσεων υπέγραψαν τη συμφωνία αυτή, την οποία είχε προετοιμάσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τις αρχές της εβδομάδας.

    Η συμφωνία προβλέπει ότι τα κράτη που δεν το έχουν πράξει ακόμη, θα πρέπει να επιβάλουν χρέωση της πλαστικής σακούλας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019, με στόχο να μειωθεί η κατανάλωση σε 90 σακούλες ανά άτομο ετησίως.

    Το 2025, η ετήσια κατανάλωση δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 40 σακούλες ανά άτομο, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανερχόταν το 2010 σε 178 σακούλες ανά κάτοικο ετησίως.

    Στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών μέτρων θα βρίσκονται οι "ελαφρές" σακούλες, πάχους κάτω των 50 microns, οι οποίες διανέμονται δωρεάν από πολλά ευρωπαϊκά σουπερμάρκετ...


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 21 November 2014 - 13:30:26 UTC