Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-11-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ηρεμία επικρατεί έξω από τη Νομική
  • [02] ΕΛΣΤΑΤ: Στο 25,9% η ανεργία
  • [03] Κατατέθηκε η τροπολογία που εξαιρεί τις 5 δόσεις του ΕΝΦΙΑ
  • [04] Η τιμή του πετρελαίου κινείται κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από το 2010
  • [05] Πέντε νεκροί από τις πλημμύρες στην Ιταλία - Νέα επιδείνωση του καιρού αναμένουν οι μετεωρολόγοι
  • [06] «Είναι πολλές οι πληροφορίες, που συνάγονται από την εξέταση ενός σκελετικού υλικού» αναφέρει η αρχαιολόγος δρ. Αν. Παπαθανασίου

  • [01] Ηρεμία επικρατεί έξω από τη Νομική

    Ηρεμία επικρατεί έξω από τη Νομική Σχολή, στην οδό Ακαδημίας, ύστερα από τα επεισόδια που σημειώθηκαν νωρίς το πρωί, όταν περίπου 30-40 φοιτητές επιχείρησαν να μπουν στη σχολή καθώς οι πόρτες ήταν κλειστές από χθες το βράδυ, στο πλαίσιο των μέτρων για την επέτειο του Πολυτεχνείου και στην είσοδο υπήρχε διμοιρία των ΜΑΤ. Σύμφωνα με τους φοιτητές που είναι συγκεντρωμένοι έξω από τη Νομική, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και βίας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον δύο φοιτητές.

    Ο γιος του δολοφονημένου καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, Διονύσης, σε δηλώσεις του έξω από τη Νομική καταδίκασε την αστυνομική βία, όπως είπε, και δήλωσε τη συμπαράστασή του στους τραυματισμένους φοιτητές.

    Οι νεαροί διαδηλωτές παραμένουν έξω από τη σχολή, φωνάζοντας συνθήματα κατά των αστυνομικών και της Πρυτανείας, ενώ η παρουσία της αστυνομίας είναι ισχυρή.

    Η κυκλοφορία στην οδό Ακαδημίας διεξάγεται κανονικά.

    Συγκέντρωση πραγματοποιούν αυτήν την ώρα στα Προπύλαια περίπου 200 φοιτητές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα επεισόδια έξω απο το κτίριο της Νομικής.

    Οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι δύο συνάδελφοί τους δέχθηκαν αναίτια επίθεση από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας από τους δύο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

    «Από τα τανκς του '73 στα ΜΑΤ του Φορτσάκη, οι μέρες αφθονίας σας είναι μετρημενες» γράφει πανό που κρατούν μέλη της φοιτητικής παράταξης ΑΡΕΝ, η οποία πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ.

    Η Νομική έκλεισε με απόφαση των πρυτανικών αρχών, ενώ κλειστό είναι και το κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ όπου αναβλήθηκε η ορκωμοσία των αποφοίτων μαθηματικών που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα. Πέριξ των κτιρίων έχουν αναπτυχθεί αστυνομικές δυνάμεις.

    [02] ΕΛΣΤΑΤ: Στο 25,9% η ανεργία

    Στο 25,9% μειώθηκε η ανεργία στη χώρα τον Αύγουστο εφέτος- από 27,8% τον Αύγουστο πέρυσι και 26,1% τον Ιούλιο 2014- λόγω, κυρίως, της πολύ μεγάλης αύξησης του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα. Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 1.242.219 άτομα, με το ποσοστό των νέων ανέργων να συνεχίζει να κινείται στην περιοχή του 50%. Παράλληλα, συνεχίζει να αυξάνεται η ανεργία στην ηλικιακά ομάδα των 55- 64 ετών (αντικατάσταση των εργαζομένων με νέους σε ηλικία πολύ χαμηλότερα αμειβόμενους), οι οποίοι δύσκολα βρίσκουν στη συνέχεια νέα εργασία.

    Ειδικά, από τη μηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτουν και τα εξής: Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 3.551.148 άτομα, αυξήθηκαν κατά 32.636 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο 2013 (αύξηση 0,9%), ενώ μειώθηκαν κατά 15.698 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο 2014 (μείωση 0,4%). Οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 112.186 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο 2013 (μείωση 8,3%) και κατά 20.398 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο 2014 (μείωση 1,6%). Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός (τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία) ανήλθε σε 3.334.759 άτομα και αυξήθηκε κατά 29.196 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο 2013 (αύξηση 0,9%) και κατά 31.709 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο 2014 (αύξηση 1%). Η ανεργία στις γυναίκες διαμορφώθηκε στο 29,5% (από 32% τον Αύγουστο 2013) και παραμένει σημαντικά υψηλότερη από την ανεργία στους άνδρες (23,1% από 24,6%).

    Ηλικιακά, η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στα άτομα 15- 24 ετών (49,3% τον Αύγουστο εφέτος από 58,6% τον Αύγουστο 2013) και 25- 34 ετών (32,7% από 37,7%). Ακολουθούν, οι ηλικίες 35- 44 ετών (22,5% από 24%), 45- 54 ετών (20,2% από 20,7%), 55- 64 ετών (16,6% από 15,8%) και 65- 74 ετών (13,5% από 8,9%). Σε επίπεδο αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας, στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται, η Μακεδονία- Θράκη (27% τον Αύγουστο εφέτος από 29,6% τον Αύγουστο 2013), η Αττική (26,9% από 28,4%) και η Ήπειρος- Δυτική Μακεδονία (26,6% από 29,5%). Ακολουθούν, η Πελοπόννησος- Δυτική Ελλάδα- Ιόνιοι Νήσοι (αμετάβλητη στο 25,4%), η Θεσσαλία- Στερεά Ελλάδα (24,4% από 26,7%), η Κρήτη (22,9% από 28,1%) και το Αιγαίο (20,2% από 22,8%).

    [03] Κατατέθηκε η τροπολογία που εξαιρεί τις 5 δόσεις του ΕΝΦΙΑ

    Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία με την οποία εξαιρούνται από τη ρύθμιση των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, οι οφειλές των φορολογούμενων που δεν ήταν ληξιπρόθεσμες μέχρι την 1.10.2014.

    Αυτό σημαίνει ότι μόνο η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση αυτή, καθώς και οι δύο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος. Οι υπόλοιπες πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ ως και τον Φεβρουάριο καθώς και η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος δεν θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

    [04] Η τιμή του πετρελαίου κινείται κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από το 2010

    Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ κινείται κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από το 2010.

    Σύμφωνα με στοιχεία της ηλεκτρονικής έκδοσης των Financial Times, η τιμή του μπρεντ διαμορφώνεται στα 79,77 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας μείωση 0,76% σε σχέση με χθες.

    Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλί αλ Ναΐμι δεν έκανε χθες σαφές, αν η χώρα του θα υποστηρίξει μία μείωση της παραγωγής της κατά τη σύνοδο του ΟΠΕΚ (Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών χωρών) στις 27 Νοεμβρίου, ώστε να αρθεί η υπερβάλλουσα προσφορά που υπάρχει στην αγορά πετρελαίου. Ο κ. Ναΐμι απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Σαουδική Αραβία εμπλέκεται σε έναν «πόλεμο τιμών» με την ταχέως αυξανόμενη αμερικανική παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου ή άλλους ανταγωνιστές παραγωγούς και δήλωσε ότι η χώρα του εργάζεται μαζί με άλλους παραγωγούς για να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών προς το συμφέρον των παραγωγών, των καταναλωτών και γενικά της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

    Ακόμη και η αύξηση της έντασης στην Ουκρανία δεν προκάλεσε αύξηση των τιμών του πετρελαίου. «Δεν υπάρχουν πολλοί παράγοντες για να κινηθεί ανοδικά η αγορά τώρα, αλλά δεν είναι μονόδρομος η μείωση των τιμών. Αυτοί που πουλάνε, θέλουν να πάρουν τα κέρδη τους στο επίπεδο αυτό των τιμών», δήλωσε διαχειριστής εμπορευμάτων στη Σιγκαπούρη. Ωστόσο, η απότομη μείωση των τιμών ενέργειας μειώνει τις πληθωριστικές πιέσεις διεθνώς, επιτρέποντας στις κεντρικές τράπεζες να υιοθετούν πιο χαλαρές νομισματικές πολιτικές, οι οποίες θα στηρίξουν τελικά τις τιμές των στοιχείων ενεργητικού που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, δήλωσε αναλυτής της εταιρείας Mizuho Securities, προσθέτοντας: «Με δεδομένη την αποπληθωριστική τάση διεθνώς, μπορεί να δούμε και άλλες κεντρικές τράπεζες να χαλαρώνουν την πολιτική τους, κάτι που θα στήριζε την παγκόσμια οικονομία».

    [05] Πέντε νεκροί από τις πλημμύρες στην Ιταλία - Νέα επιδείνωση του καιρού αναμένουν οι μετεωρολόγοι

    Πέντε άτομα έχασαν την ζωή τους από το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την Ιταλία τις τελευταίες τρεις ημέρες.

    Τρεις ηλικιωμένοι πέθαναν κατά την κατάρρευση των σπιτιών τους εξαιτίας κατολισθήσεων, ενώ ένας εβδομηντάχρονος έχασε την ζωή του από πνιγμό ενώ προσπαθούσε να τραβήξει την βάρκα του στην στεριά, στην Λίμνη Ματζιόρε.

    Την περασμένη νύχτα, οι δύτες της πυροσβεστικής εντόπισαν το πτώμα ενός ακόμη άνδρα, τριάντα έξι ετών, σε πέτρινο μύλο της περιφέρειας Λομβαρδία, στο εσωτερικό του οποίου η στάθμη του νερού ξεπερνούσε τα δυο μέτρα. Το θύμα ήταν δημοτικός υπάλληλος και προσπάθησε με κάθε τρόπο, μαζί με συναδέλφους του, να ανοίξει τις βαλβίδες που ελέγχουν την ροή των υδάτων δίπλα στον μύλο, ώστε να μειωθεί η στάθμη του νερού για να μην πλημμυρίσει κοντινό εστιατόριο.

    Στο μεταξύ, εξαιτίας της κακοκαιρίας παρέμειναν κλειστά, σήμερα, στο Μιλάνο, εξήντα σχολεία.

    Στην ιταλική συμπρωτεύουσα υπερχείλισαν χθες οι δυο παραπόταμοι Σέβεζο και Λάμπρο, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία πεζών και οχημάτων.

    Εκατόν είκοσι άτομα αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν, προσωρινά, τα σπίτια τους, και ο δήμαρχος της πόλης Τζουλιάνο Πιζαπία ζήτησε από τους κατοίκους να αποφύγουν να χρησιμοποιήσουν Ι.Χ. αυτοκίνητα.

    Τις τελευταίες ώρες, παράλληλα, αυξάνεται ανησυχητικά η στάθμη του Πο, του μεγαλύτερου ποταμού της χώρας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας, μέσα στις επόμενες είκοσι τέσσερις ώρες υπάρχει κίνδυνος υπερχείλισης στις περιοχές Μορρέττο, Μπρεσέλο, Κολόρνο και Μετζάνι της βόρειας περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια.

    Οι συνεχείς βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και στην βορειοανατολική περιφέρεια Φριούλι.

    Στην Βενετία, τέλος, έκανε και πάλι την εμφάνισή του το γνωστό φαινόμενο της παλίρροιας.

    Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, οι καιρικές συνθήκες πρόκειται να παρουσιάσουν και νέα, επιπλέον επιδείνωση, από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

    [06] «Είναι πολλές οι πληροφορίες, που συνάγονται από την εξέταση ενός σκελετικού υλικού» αναφέρει η αρχαιολόγος δρ. Αν. Παπαθανασίου

    «Εντός και εκτός του τάφου, βρέθηκε ο σκελετός του νεκρού. Είναι προφανές ότι το ανθρωπολογικό υλικό θα εξεταστεί από ειδικούς επιστήμονες. Είναι, εξίσου, προφανές ότι θα γίνουν όλες οι έρευνες τις οποίες απαιτεί η σύγχρονη επιστήμη». Με αυτά τα λόγια, η χτεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού γνωστοποιούσε τα νέα, πολύ σημαντικά ευρήματα από την Αμφίπολη και τις ανασκαφές που διενεργεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών στον λόφο Καστά και συγκεκριμένα στον τρίτο θάλαμο του μνημείου. Ποιοι όμως είναι αυτοί οι ειδικοί επιστήμονες που εξετάζουν το ανθρωπολογικό υλικό, ποια στάδια περνάει μια τέτοια μελέτη και τι συμπεράσματα μπορούν να συναχθούν;

    «Η φυσική (ή βιολογική) ανθρωπολογία είναι κλάδος της ανθρωπολογίας με αντικείμενο τη μελέτη των φυσικών (ή βιολογικών) οστεολογικών καταλοίπων του ανθρώπου. Υποδιαίρεσή της είναι η βιοαρχαιολογία που αντικείμενό της έχει την διεπιστημονική μελέτη των ανθρωπολογικών καταλοίπων του σύγχρονου ανθρώπου (homo sapiens) μέσα στο πολιτιστικό αρχαιολογικό τους πλαίσιο» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δρ. Αναστασία Παπαθανασίου, αρχαιολόγος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, με ειδίκευση στη βιοαρχαιολογία.

    Οι βιοαρχαιολόγοι έχουν σίγουρα πολλά να δώσουν σε ανασκαφές με ανθρωπολογικά ευρήματα, όπως αυτά της Αμφίπολης. «Η μελέτη των ανθρωπίνων οστών παρέχει μια σειρά από πληροφορίες που αφορούν τόσο την αιτία θανάτου όσο και τον τρόπο ζωής ενός συγκεκριμένου ανθρώπου άλλα και ενός ολόκληρου πληθυσμού» αναφέρει η κ. Παπαθανασίου. Μεταξύ αυτών είναι το φύλο, η ηλικία, κάποια ιδιαίτερα μορφολογικά στοιχεία, το ύψος, πιθανές ασθένειες και τραύματα, το βιοτικό επίπεδο, διατροφικές συνήθειες, μετακινήσεις από μια περιοχή σε άλλη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 13 November 2014 - 11:30:27 UTC