Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-11-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Παπαδημούλης: Πρωτοβουλία της Ευρωαριστεράς για πρόταση μομφής κατά του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
  • [02] Νέα συνάντηση Αντ. Σαμαρά - Ευ. Βενιζέλου, το απόγευμα
  • [03] Για «τραγική κατάσταση στην Παιδεία» έκανε λόγο ο Π. Καμμένος
  • [04] Εξαγοράσιμες οι ποινές των τεσσάρων για τις φωτιές στην Ηλεία
  • [05] Αναβλήθηκε για τον Φεβρουάριο η δευτεροβάθμια δίκη για τη δολοφονία των δύο αστυνομικών της ΔΙΑΣ στην περιοχή Ρέντη
  • [06] Την παρέμβαση του ΕΟΦ για τις ελλείψεις φαρμάκων ζητούν οι φαρμακοποιοί
  • [07] Οικονομική βοήθεια στους 600 πρώην εργαζομένους των πολυκαταστημάτων «Φωκά», προτείνει η Κομισιόν
  • [08] Να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, κάλεσε την Τουρκία ο επίτροπος Γ. Χαν
  • [09] Σφοδροί βομβαρδισμοί στο Ντονέτσκ

  • [01] Δ. Παπαδημούλης: Πρωτοβουλία της Ευρωαριστεράς για πρόταση μομφής κατά του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

    Τις ψήφους 75 ευρωβουλευτών για την κατάθεση πρότασης μομφής κατά του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συγκεντρώνει η ευρωομάδα της Αριστεράς, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μετά τις αποκαλύψεις για φορολογικό «παράδεισο» στο Λουξεμβούργο.

    «Ο κ. Γιούνκερ έχει υποσχεθεί περιορισμό της φοροαπάτης και της φοροδιαφυγής και ως πρωθυπουργός έκανε τα ανάποδα» υποστηρίζει ο κ. Παπαδημούλης και προσθέτει: «Η ευρωομάδα μας έχει 52 μέλη και για να κατατεθεί πρόταση μομφής και να συζητηθεί απαιτούνται πάνω από 75 υπογραφές. Έχουμε αποκλείσει -για προφανείς λόγους- οποιαδήποτε σύμπραξη με ακροδεξιές φωνές, όπως της Μαρί Λεπέν, ή άλλες δυνάμεις λαϊκίστικης υπερδεξιάς, όπως του Φάρατζ. Αναζητούμε στήριξη σε αυτό το αίτημα από την ομάδα των Πρασίνων, από ευρωβουλευτές των σοσιαλιστών που έχουν κριτικάρει ή δεν ψήφισαν καν την Επιτροπή Γιούνκερ και ήταν πάνω από 30».

    Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράζει την ελπίδα ότι η υπόθεση θα έρθει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δεν θα αναβληθεί.

    «Ο κ. Γιούνκερ δεν μπορεί να συνεχίσει να κρύβεται και να αποφεύγει δημόσιες εξηγήσεις για το θέμα. Οφείλει να απολογηθεί γι' αυτό» υπογραμμίζει.

    Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «ο βασικός μας στόχος είναι να αναδείξουμε, εκτός από το φοροσκάνδαλο του Λουξεμβούργου που έχει οδηγήσει σε φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή πολλών δισεκ. ευρώ, με «νόμιμο τρόπο», το έλλειμμα, τις τρύπες που έχει η ισχύουσα ευρωπαϊκή πραγματικότητα που επιτρέπει φορολογικούς παραδείσους μέσα στην ΕΕ», προσθέτει.

    Ο κ. Παπαδημούλης σημειώνει μάλιστα ότι την Κύπρο, που κατηγορήθηκε για τέτοια φαινόμενα «την κρεμάσανε στο τσιγκέλι, στην περίπτωση του Λουξεμβούργου είδαμε κλειστά μάτια, εθελοτυφλία και στρουθοκαμηλισμό».Υποστηρίζει ακόμη ότι «στο μεγάλο σκάνδαλο φοροαποφυγής μέσω Λουξεμβούργου εμπλέκονται και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, και που εκείνη την εποχή ανήκαν σε μεγαλοεπιχειρηματίες που σήμερα συνεχίζουν να παίζουν ρόλο στα πολιτικά μας πράγματα και στα οικονομικά μας πράγματα. Αυτά τα ονόματα τα έθεσα και με ερώτησή μου προς την Κομισιόν εδώ και μέρες. Η ελληνική συμμετοχή στο φοροσκάνδαλο Λουξεμβούργου έχει αποσιωπηθεί πλήρως».

    [02] Νέα συνάντηση Αντ. Σαμαρά - Ευ. Βενιζέλου, το απόγευμα

    Συνάντηση θα έχουν στις 6 το απόγευμα στο Μ. Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, με εκπροσώπους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, σύμφωνα με πηγές της Χαρ. Τρικούπη.

    Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η συνάντηση γίνεται έπειτα από την ολοκλήρωση των stress tests και πως θα τεθεί στο επίκεντρο η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

    [03] Για «τραγική κατάσταση στην Παιδεία» έκανε λόγο ο Π. Καμμένος

    Θέμα προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για τα θέματα της Παιδείας, έθεσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, έπειτα από τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΟΛΜΕ.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο κ. Καμμένος, επικαλούμενος και δήλωση του υπουργού Παιδείας περί «επάρκειας και όχι πληρότητας των σχολείων του χρόνου» μετά από σχετική ερώτηση των ΑΝΕΛ, έκανε λόγο για τραγική κατάσταση στην Παιδεία.

    «Η κατάσταση που υπάρχει αυτήν τη στιγμή με τις διαθεσιμότητες, με απειλή απολύσεων για να ικανοποιήσουν τις αιτήσεις της τρόικας, η πραγματική κατάσταση των αδιόριστων 28.000 εκπαιδευτικών, αλλά και η οικονομική κατάσταση των διορισμένων και συγκεκριμένα όταν μια εκπαιδευτικός διορίζεται στα 35 της χρόνια έχοντας κάνει οικογένεια, μετατίθεται σε ένα νησί και πρέπει να επιβιώσει, να νοικιάσει διαμέρισμα, να εξασφαλίσει την τροφή της και την επιβίωση της οικογένειάς της με 700 ευρώ, δείχνει την κατάσταση στην Παιδεία» ανέφερε ο κ. Καμμένος προσθέτοντας, ότι «οι μαθητές πλέον, δεν μεταφέρονται από τα τρία στα πέντε χιλιόμετρα και ουσιαστικά αυτό που γίνεται φέτος στο Λύκειο είναι ότι δημιουργούμε τις συνθήκες εκείνες όπου για πρώτη φορά έχουμε έναν τεράστιο αριθμό μαθητών που έχει μείνει στην ίδια τάξη».

    [04] Εξαγοράσιμες οι ποινές των τεσσάρων για τις φωτιές στην Ηλεία

    Σε ποινή φυλάκισης 77 ετών, και κατά συγχώνευση 40 έτη, καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων της Πάτρας τους Χαράλαμπο Καφύρα πρώην νομάρχη Ηλείας, Πανταζή Χρονόπουλο πρώην δήμαρχο Ζαχάρως, Παναγιώτη Τσούρα, δασοφύλακα Μίνθης, καθώς και την 84χρονη Σοφία Νικολοπούλου, κάτοικο Παλαιοχωρίου, για τις φωτιές στην Ηλεία τον Αύγουστο του 2007, στη διάρκεια των οποίων είχαν χάσει τη ζωή τους 36 άνθρωποι.

    Ειδικότερα, το δικαστήριο έκρινε ενόχους τους προαναφερόμενους, για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, εμπρησμό και εμπρησμό δάσους.

    Όμως, επειδή το αδίκημα είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα, η ανώτατη εκτιτέα ποινή είναι 10 χρόνια για τον κάθε ένοχο.

    Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι ποινές και για τους τέσσερις καταδικασθέντες είναι εξαγοράσιμες προς πέντε ευρώ την ημέρα. Όμως, έπειτα από αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης, το δικαστήριο δέχθηκε να καταβληθούν τα χρήματα σε δόσεις, δηλαδή 1.200 ευρώ τον μήνα.

    Όσον αφορά την 85χρονη Σοφία Νικολοπούλου, από αμέλεια της οποίας ξεκίνησε η καταστροφική πυρκαγιά, δεν θα καταβάλει τα χρήματα, αλλά θα εκτίσει την ποινή της σε κατ΄ οίκον περιορισμό.

    [05] Αναβλήθηκε για τον Φεβρουάριο η δευτεροβάθμια δίκη για τη δολοφονία των δύο αστυνομικών της ΔΙΑΣ στην περιοχή Ρέντη

    Για τις 2 Φεβρουαρίου του 2015 αναβλήθηκε, από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η δίκη σε δεύτερο βαθμό για τη δολοφονία των δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ στην περιοχή Ρέντη, τον Μάρτιο του 2011, στη διάρκεια καταδίωξης δραστών ληστείας σε κατάστημα στο Μενίδι.

    Κατηγορούμενοι για τον φόνο των αστυνομικών είναι τρία άτομα, τα οποία, σε πρώτο βαθμό, έχουν καταδικαστεί σε ποινές δις ισοβίων και 25ετείς καθείρξεις, ενώ στην υπόθεση είναι άλλοι 11 κατηγορούμενοι που δικάζονται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης. Το περιστατικό είχε συμβεί νύχτα της 1ης Μαρτίου 2011, όταν, έπειτα από ληστεία καταστήματος ψιλικών στο Μενίδι, αστυνομικοί εντόπισαν και καταδίωξαν το αυτοκίνητο που επέβαιναν οι δράστες.

    Παρόντες στο δικαστήριο ήταν συγγενείς των θυμάτων και συνάδελφοί τους.

    [06] Την παρέμβαση του ΕΟΦ για τις ελλείψεις φαρμάκων ζητούν οι φαρμακοποιοί

    Επείγον έγγραφο για τις ελλείψεις σε πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα έστειλε στον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκου (ΕΟΦ) ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει προκύψει. Όπως υποστηρίζεται στο έγγραφο, «παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και τις προειδοποιήσεις προς την Πολιτεία, το φαινόμενο των ελλείψεων όχι μόνο δεν έχει μειωθεί αλλά αντίθετα εντείνεται όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του χρόνου».

    Ο ΠΦΣ, στο ίδιο έγγραφο επισημαίνει ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς οι ελλείψεις αυτές οφείλονται κυρίως στις παράλληλες εξαγωγές αλλά και στον ελλιπή εφοδιασμό της αγοράς από τις εταιρείες, οι οποίες προβάλλουν ως επιχείρημα τις εξαγωγές.

    [07] Οικονομική βοήθεια στους 600 πρώην εργαζομένους των πολυκαταστημάτων «Φωκά», προτείνει η Κομισιόν

    Τη χορήγηση στην Ελλάδα 6,4 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠΠ), με στόχο την παροχή βοήθειας και αποκατάστασης, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Η πρόταση αναμένεται να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η Ελλάδα υπέβαλε αίτηση υποστήριξης από το ΕΤΠ έπειτα από την απόλυση 600 εργαζομένων από την επιχείρηση «Οδυσσεύς Φωκάς ΑΕ», ως «συνέπεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης, η οποία έπληξε σοβαρά την ελληνική οικονομία».

    Το συνολικό εκτιμώμενο κόστος της δέσμης μέτρων είναι 10,7 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία η ΕΤΠΠ θα συνεισφέρει 6,4 εκατομμύρια.

    [08] Να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, κάλεσε την Τουρκία ο επίτροπος Γ. Χαν

    Έκκληση προς την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, απηύθυνε σήμερα ο επίτροπος Πολιτικής Γειτονίας και Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν.

    Σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Τουρκίας, ο κ. Χαν, αφού ανέφερε ότι είναι σημαντικό να στείλουμε ξεκάθαρα μηνύματα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, είπε ότι στην αυριανή Ολομέλεια της Ευρωβουλής θα το κάνει εκτενώς και υπογράμμισε: «Το βασικό μου μήνυμα είναι ότι αναμένουμε από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρουστην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει περαιτέρω δηλώσεις ή πράξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν περισσότερη ένταση». «Συγχρόνως είναι πολύ σημαντικό όλες οι πλευρές να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση της έντασης και να δράσουν με εποικοδομητικό τρόπο», ανέφερε, προσθέτοντας: «Υποστηρίζουμε σθεναρά τον απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Άιντε, στις προσπάθειές του για επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων και επανάληψη των συνομιλιών». «Ενθαρρύνουμε δυναμικά όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συμβάλουν στη δημιουργία θετικού κλίματος με στόχο την επίλυση του Κυπριακού προς όφελος όλων», κατέληξε ο κ. Χαν.

    [09] Σφοδροί βομβαρδισμοί στο Ντονέτσκ

    Σφοδροί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν και πάλι σήμερα γύρω από το Ντονέτσκ, το προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

    Περισσότερα από δώδεκα όλμοι ακούστηκαν να εκρήγνυνται στο κέντρο της πόλης, αν και δεν είναι ξεκάθαρο ποιος τους έριξε ή ποιος ήταν ο στόχος τους.

    Από την πλευρά του ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη επεσήμανε σήμερα ότι αυξάνεται ο κίνδυνος κλιμάκωσης της έντασης στην ανατολική Ουκρανία, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της αποστολής παρατηρητών του Οργανισμού στη χώρα.

    Στο μεταξύ, το Κίεβο κατηγόρησε τους ξένους παρατηρητές ότι αποκαλύπτουν στρατιωτικά μυστικά σε Ρώσους αξιωματικούς.

    «Η Ουκρανία ανησυχεί για τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες μεμονωμένα μέλη της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην περιοχή Ντονμπάς αποκάλυψαν πληροφορίες για τη θέση μονάδων του ουκρανικού στρατού», δήλωσε ο Αντρίι Λισένκο, εκπρόσωπος του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 11 November 2014 - 15:30:24 UTC