Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-11-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μεγάλη φωτιά στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Πτολεμαΐδας
  • [02] Σε «υπερταμείο» μετατρέπεται το ΙΚΑ, σύμφωνα με τον Ι. Βρούτση
  • [03] Από αύριο, η ρύθμιση για τις 100 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία
  • [04] Ένας αξιωματικός νεκρός από την έκρηξη στο γραφείο του διοικητή της αστυνομίας της Καμπούλ
  • [05] Απερρίφθη πρόταση ¶ϊντε για επανάληψη των συνομιλιών στο Κυπριακό και αποχώρηση του Barbaros
  • [06] Σε κατάσταση συναγερμού η ισραηλινή αστυνομία
  • [07] Ο Φελίξ Κάντι νικητής του 32ου Μαραθωνίου της Αθήνας

  • [01] Μεγάλη φωτιά στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Πτολεμαΐδας

    Πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 9 το πρωί στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Πτολεμαΐδας, στον υπόγειο χώρο της 4ης μονάδας όπου βρίσκονται καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κοζάνης, δύο άτομα μεταφέρθηκαν προληπτικά, με αναπνευστικά προβλήματα, στο νοσοκομείο ενώ όλο το κτίριο έχει εκκενωθεί.

    Στο σημείο βρίσκεται ισχυρή πυροσβεστική δύναμη αποτελούμενη από 10 οχήματα και 21 άνδρες από τις Πυροσβεστικές υπηρεσίες Πτολεμαΐδας, Κοζάνης και Φλώρινας. Παρά την φωτιά στα καλώδια, η πυροσβεστική διαβεβαίωσε ότι στην περιοχή της Πτολεμαΐδας γίνονται προσπάθειες να μην υπάρξει διακοπή ρεύματος.

    [02] Σε «υπερταμείο» μετατρέπεται το ΙΚΑ, σύμφωνα με τον Ι. Βρούτση

    Η περαιτέρω διοικητική ενοποίηση των Ταμείων εντός του 2015 θα αποτελέσει το βασικό όχημα για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στην «Καθημερινή της Κυριακής», αναδεικνύοντας την κατεύθυνση της κυβέρνησης έναντι της τρόικας αλλά και το γεγονός ότι το ΙΚΑ θα μετατραπεί σε υπερ-ταμείο. Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για αλλαγές στα εργασιακά τονίζει πως «οριακές και μόνο βελτιώσεις απομένουν».

    Για τον συνδικαλιστικό νόμο σημειώνει ότι «δεν πρέπει να θιγεί ο πυρήνας και οι αρχές του θεσμικού οπλοστασίου», αν και όπως λέει «χρειάζεται εξορθολογισμός επιμέρους στρεβλώσεων που δεν συμβαδίζουν με τις ανάγκες της οικονομίας, είτε έχουν υποστεί καταστρατηγήσεις, ιδιαίτερα σε επιχειρήσεις και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα». Τονίζει για τους φόρους υπέρ τρίτων ότι «ήταν επιβεβλημένη και απόλυτα λογική η κατάργησή τους», απαντώντας σε ερώτηση εάν σχεδιάζεται νέα περικοπή σε αυτόν τον τομέα.

    Ειδικότερα, για τα ασφαλιστικά ταμεία τόνισε πως σε οριζόντιο επίπεδο θα δημιουργηθεί ενιαίος μηχανισμός είσπραξης εισφορών για όλα τα Ταμεία- συνδεόμενος μετά το 2017 και με τη φορολογική διοίκηση- καθώς και ένα Ενιαίο Κέντρο Απονομής Συντάξεων.

    Σε κάθετο επίπεδο «θα υπάρξει διοικητική ενσωμάτωση στο ΙΚΑ - με διατήρηση, όμως, της οικονομικής τους αυτοτέλειας- του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης ΕΤΕΑ και των ταμείων παροχών πρόνοιας και εφάπαξ» (ΕΤΕΑ, ΤΠΔΥ, ΤΑΠΙΤ,ΤΑΥΤΕΚΩ). Δηλώνει ότι οι συντάξεις δεν κινδυνεύουν και σημειώνει ότι έχει αποκατασταθεί η ταμειακή ισορροπία του συστήματος ενώ αναφέρει ότι στο τέλος Νοεμβρίου αναμένονται οι αναλογιστικές μελέτες «για να τεκμηριωθεί αδιαμφισβήτητα ότι σε κανένα έτος από σήμερα έως το 2060, δεν θα υπάρξει αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών μεγαλύτερη του 2,5% του ΑΕΠ, με έτος αναφοράς το 2009».

    [03] Από αύριο, η ρύθμιση για τις 100 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία

    Από αύριο Δευτέρα θα μπορούν οι οφειλέτες των Ταμείων να υποβάλλουν αίτηση για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους μετά την υπογραφή της σχετικής ερμηνευτικής εγκυκλίου από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η οποία αναρτάται αύριο στη «Διαύγεια», οι οφειλές δύνανται να ρυθμιστούν σε έως και 100 δόσεις με μειωμένο επιτόκιο 4,5% από την 1η Ιανουαρίου του 2013.

    Το ποσοστό της έκπτωσης επί των νομίμων προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων, (όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί στις 31/12/12), κυμαίνεται από 100% στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής των οφειλών και φθάνει έως 20% στην περίπτωση που η οφειλή ρυθμιστεί στις 100 δόσεις. Προβλέπεται ακόμη, η δυνατότητα υποβολής νέας αίτησης επανένταξης στη ρύθμιση, για μια μόνο φορά, σε περιπτώσεις απώλειάς της για λόγους ανωτέρας βίας. Λαμβάνεται επίσης μέριμνα προκειμένου να εξασφαλιστεί η ίση μεταχείριση μεταξύ των οφειλετών που υπήχθησαν στη ρύθμιση της Νέα Αρχής του Ν.4152/2013, όπως ισχύει, και όσων υπαχθούν στη νέα ρύθμιση.

    Η νέα ρύθμιση έχει εφαρμογή για κύριες οφειλές έως 1.000.000 ευρώ. Για ποσά κύριας οφειλής άνω του 1.000.000 ευρώ, παραμένουν σε ισχύ οι διατάξεις του προηγούμενου νόμου Νέα Αρχή (Ν.4152/2013).Για την ένταξη στην παρούσα ρύθμιση απαιτείται μόνο η υποβολή της αίτησης υπαγωγής εκ μέρους του οφειλέτη. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υποβολή των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων (όπου αυτή προβλέπεται) και η πιστοποιημένη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από την 1 Οκτωβρίου του 2014 και για όλους τους μήνες που προηγούνται από την υποβολή της αίτησης για τη ρύθμιση των οφειλών. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στη νέα ρύθμιση ορίζεται η τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου 2015.

    [04] Ένας αξιωματικός νεκρός από την έκρηξη στο γραφείο του διοικητή της αστυνομίας της Καμπούλ

    Ένας αξιωματικός της αστυνομίας σκοτώθηκε και τουλάχιστον ακόμη έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε νωρίς το πρωί μέσα στο γραφείο του διοικητή της αστυνομίας της Καμπούλ, ένα από τα πλέον αυστηρά φρουρούμενα σημεία στο κέντρο της αφγανικής πρωτεύουσας. Το κέντρο της Καμπούλ όπου βρίσκονται οι σημαντικότερες κρατικές υπηρεσίες και τα γραφεία των διεθνών οργανισμών, φρουρείται από δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού από πολλά σημεία ελέγχου.

    Το αρχηγείο της αστυνομίας περιβάλλεται από ψηλά τσιμεντένια τείχη και φρουρείται από βαριά οπλισμένους άνδρες που ελέγχουν κάθε είσοδο στο χώρο αυτό, ενώ πολλές κάμερες ασφαλείας καταγράφουν την κίνηση στον περίβολο. Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση.

    [05] Απερρίφθη πρόταση ¶ϊντε για επανάληψη των συνομιλιών στο Κυπριακό και αποχώρηση του Barbaros

    Πρόταση από πέντε σημεία υπέβαλε στις επαφές του σε ¶γκυρα, Αθήνα και Λευκωσία ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ , Έσπεν ¶ϊντε για επανάληψη των συνομιλιών στο Κυπριακό και αποχώρηση του Barbaros από την Κυπριακή ΑΟΖ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» η πρόταση προβλέπει:

    Πρώτο, θα συγκροτηθεί κοινή επιτροπή από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους για τους υδρογονάνθρακες.

    Δεύτερο, θα αποχωρήσει από την περιοχή το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros.

    Τρίτο, θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

    Τέταρτο, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, θα υποβάλει εκθέσεις προόδου των συνομιλιών.

    Πέμπτο, θα επαναληφθεί και η γνωστή διαδικασία των χιαστί επαφών. Με τη μετάβαση, δηλαδή, του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη στην 'Αγκυρα και του (νέου) Τουρκοκύπριου, Εργκιούν Ολγκούν στην Αθήνα.

    Σύμφωνα με το ΡΙΚ, η πρόταση απερρίφθη και από τις δύο πλευρές. Από την ελληνοκυπριακή με τη βασική τοποθέτηση ότι η Τουρκία δημιούργησε το πρόβλημα και αυτή θα πρέπει να το λύσει, ενώ συζήτηση για τα οφέλη από το φυσικό αέριο τίθενται μόνο μετά τη λύση. Ελέχθη επίσης στον κύριο ¶ϊντε ότι μια τέτοια επιτροπή θα οδηγούσε αυτομάτως σε αδιέξοδο στο θέμα των υδρογονανθράκων. Η τουρκική πλευρά απέρριψε την πρόταση, επειδή ζητά πάγωμα κάθε διαδικασίας στα θέματα υδρογονανθράκων και ματαίωση όλων των γεωτρήσεων.

    [06] Σε κατάσταση συναγερμού η ισραηλινή αστυνομία

    Η ισραηλινή αστυνομία έχει τεθεί σήμερα σε κατάσταση συναγερμού φοβούμενη τυχόν βίαια επεισόδια στις αραβικές περιοχές της χώρας, μετά τον θάνατο νωρίς χθες το πρωί νεαρού Αραβα πολίτη του Ισραήλ από αστυνομικά πυρά. «Το επίπεδο συναγερμού έχει αυξηθεί στο 3 (με το 4 να είναι το μέγιστο επίπεδο) στις αραβικές περιοχές της χώρας, όπου ενισχύσεις με εκατοντάδες άνδρες έχουν αναπτυχθεί», δήλωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας Λούμπα Σάμρι.

    Ο Χέιρ Χαμντάν, 22 ετών, σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά νωρίς χθες το πρωί στο Κφαρ Κανά του βορείου Ισραήλ κατά τη σύλληψη ενός συγγενή του. Ο θάνατός του προκάλεσε μια ημέρα οργής που σημαδεύτηκε από ταραχές μεταξύ Παλαιστινίων και της ισραηλινής αστυνομίας.

    [07] Ο Φελίξ Κάντι νικητής του 32ου Μαραθωνίου της Αθήνας

    Ο Κενυάτης Φελίξ Κάντι είναι ο νικητής στον 32ο Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας, ο οποίος κάλυψε την απόσταση της διαδρομής σε 2 ώρες 10 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ διοργάνωσης και διαδρομής. Ο Κάντι με την επίδοση αυτή κατάφερε να ξεπεράσει την επίδοση του Ιταλού, Στέφανο Μπαλντίνι ο οποίος κατείχε το ρεκόρ της κλασικής διαδρομής μαραθωνίου με χρόνο 2.10.55 που του είχε δώσει και το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακού Αγώνες 2004 της Αθήνας.

    Τον Κάντι ακολούθησαν οι συμπατριώτες του Ράιμοντ Μπετ (έχει νικήσει δύο φορές τον Μαραθώνιο 2010-2012), και Τσομπέι.

    Ο Χριστόφορος Μερούσης, από τον Βροντάδο Χίου, είναι ο πρώτος Έλληνας Μαραθωνοδρόμος που τερμάτισε στο Καλλιμάρμαρο, σε δυο ώρες και 25 λεπτά.

    Tερματίζει για 2η συνεχή χρονιά πρώτος μεταξύ των Ελλήνων.

    Η Ναόμι Μάγιο είναι η γυναίκα που τερμάτισε πρώτη στον φετινό Μαραθώνιο με χρόνο 2.41.05'' και ακολούθησε η Νάνσι Ρότιχ με χρόνο 2.41.28''. Και οι δυο είναι από την Κένυα.

    Η Σοφία Ρήγα είναι η Ελληνίδα δρομέας που τερμάτισε 1η στον φετινό Μαραθώνιο σε 2 ώρες, 45 λεπτά και 36 δευτερόλεπτά. Η 26χρονη αθλήτρια είναι από την Πάτρα. Ακολούθησε η Μάγδα Γαζέα σε 2 ώρες, 47 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα από τη Ζάκυνθο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 9 November 2014 - 11:30:25 UTC