Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-11-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι παράγοντες σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στη νοτιανατολική Μεσόγειο»
  • [02] Ενισχύσεις περίπου 6 εκατ. ευρώ σε 459 παραγωγούς
  • [03] Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στην «Athens Voice»
  • [04] Χαλάει ο καιρός από το βράδυ - Ισχυρές καταιγίδες αύριο σε όλη τη χώρα
  • [05] «Αγώνας δρόμου» για την πλήρωση των 2.000 θέσεων ιατρών, της προκήρυξης του 2011
  • [06] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Τέμπη την προσεχή εβδομάδα

  • [01] «Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι παράγοντες σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στη νοτιανατολική Μεσόγειο»

    Την αρραγή ενότητα Ελλάδας και Κύπρου και τη στήριξή του στις ενέργειες της κυπριακής ηγεσίας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις δηλώσεις που έκανε, έπειτα από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και την πολιτική ηγεσία της Κύπρου. Στόχος των συναντήσεων (στις οποίες μετείχε κι ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος) είναι η συνεργασία και ο συντονισμός των ενεργειών της Ελλάδας και της Κύπρου, δήλωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε: «Η στήριξή μας είναι δεδομένη, είμαστε στο πλευρό της Κύπρου». Ο κ. Σαμαράς θύμισε την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στην απόφαση της οποίας συμπεριλήφθηκε η αναφορά στον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ΑΟΖ της Κύπρου. Απευθυνόμενος δε προς την Τουρκία είπε ότι δεν μπορεί να υπάρχει χώρα που προσδοκά την ένταξή της στην ΕΕ, χωρίς να αναγνωρίζει τα κράτη- μέλη της Ένωσης. Συνεχίζοντας, ο κ. Σαμαράς ανέφερε: «Στόχος μας είναι ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της Κύπρου με μία δίκαιη και βιώσιμη λύση. Στηρίζουμε τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, ωστόσο, υπό τις παρούσες συνθήκες, στηρίζουμε την κίνηση του κ. Αναστασιάδη για διακοπή των συνομιλιών, μέχρι να σταματήσουν οι προκλήσεις της Τουρκίας. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα αναθεωρήσει τη στάση της και ότι θα δείξει απτά δείγματα ότι επιθυμεί τον διάλογο για τη λύση και όχι ως πρόσχημα. Η ενότητα του ελληνισμού είναι η πηγή της δύναμής του. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι παράγοντες σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στη νοτιανατολική Μεσόγειο. Η Κύπρος είναι το προπύργιο του Ελληνισμού και κλειδί για τη σταθερότητα στην περιοχή».

    Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για την Τριμερή που θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Αίγυπτο και αν θα προχωρήσουν σε οριοθέτηση της ΑΟΖ των τριών κρατών, δήλωσε ότι δεν θέλει να προκαταλάβει το αποτέλεσμα, ωστόσο, είπε ότι θα συζητηθούν όλα τα θέματα. Σημείωσε ότι «η τριμερής συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου και Αιγύπτου συνιστά στρατηγικό κρίκο συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς μας, με στόχο τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Οι συνθήκες είναι ώριμες για να προχωρήσουμε τη συνεργασία. Η Αίγυπτος είναι χώρα τεράστιας επιρροής στην ευρύτερη περιοχή. Θα προωθήσουμε την ευρωπαϊκή στρατηγική για γεωπολιτική συνεργασία και οικονομική ανάπτυξη».

    Ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στην Κυπριακή Βουλή υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι προπύργια σταθερότητας και σ' αυτό τον ρόλο προσβλέπουν όλο και περισσότεροι. Η ενότητά μας είναι δύναμη και ευθύνη απέναντι στους εαυτούς μας, αλλά και απέναντι σε λαούς της περιοχής, που προσβλέπουν σε μας για τη δική τους ασφάλεια και ευημερία. Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί τα τετελεσμένα, θα συνεχίσει να στηρίζει την Κύπρο, μέχρι τη λύση, με σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των αποφάσεων του ΟΗΕ, είπε. Σημείωσε δε ότι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Η Κύπρος και η Ελλάδα αντιμετωπίζουν την προσβολή των κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων, με ενότητα και αποφασιστικότητα, πάντα δε με ειρηνικό τρόπο. Η Ελλάδα και η Κύπρος στηρίζουν τον δικοινοτικό διάλογο που προωθεί ο γραμματέας του ΟΗΕ, είπε.

    Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού αποδεικνύει το ειλικρινές ενδιαφέρον και τη στήριξη της Ελλάδας προς το κυπριακό κράτος και τον κυπριακό ελληνισμό, τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Επίσης, χαιρέτισε το γεγονός ότι οι πολιτικοί αρχηγοί συνέβαλαν με εποικοδομητικό τρόπο στους προβληματισμούς και στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί. ΟΚύπριος Πρόεδρος επισήμανε ότι επαναβεβαιώθηκε πως στρατηγικός στόχος είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, με τρόπο που να βασίζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και στα ανθρώπινα δικαιώματα του κυπριακού λαού.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντησή τους οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών, κατέληξαν σε τρία βασικά σημεία:

    - Δεν τίθεται θέμα συζήτησης της αξιοποίησης ή του διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων στην Κύπρο πριν την επίλυση του Κυπριακού.

    - Οι δύο κυβερνήσεις έκαναν συνολική ανασκόπηση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί μετά τις κινήσεις της Τουρκίας, με σκοπό το συντονισμό του μελλοντικού σχεδιασμού.

    - Η Ελλάδα και η Κύπρος ενωμένες υπερασπίζονται τα κυριαρχικά τους δικαιώματα και εξετάζουν μέσα από ποιες ενέργειες θα αντιμετωπισθούν οι παράνομες κινήσεις της Τουρκίας.

    [02] Ενισχύσεις περίπου 6 εκατ. ευρώ σε 459 παραγωγούς

    Με το ποσό των 5,97 εκατ. ευρώ θα ενισχυθούν 459 παραγωγοί, οι οποίοι εντάσσονται στα γεωργοπεριβαλλοντικά προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης καπνού και αμιψεισποράς (εναλλαγή καλλιεργειών) σε καπνοπαραγωγικές περιοχές, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013.

    Όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσοι εφαρμόσουν τα προγράμματα για μια διετία θα λάβουν ενισχύσεις ύψους 2.424.280 ευρώ, ενώ γι' αυτούς που εφαρμόσουν τα προγράμματα για μια πενταετία οι ενισχύσεις φτάνουν στα 5.978.699 ευρώ. Ο μέσος όρος ενίσχυσης ανέρχεται ανά παραγωγό στα 5.281 ευρώ για διετή εφαρμογή και στα 13.025 ευρώ για την πενταετή.

    Οι δικαιούχοι παραγωγοί θα ενημερωθούν από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής να προσέλθουν στις αρμόδιες υπηρεσίες τους εντός 10 ημερών για να υπογράψουν τις συμβάσεις υλοποίησης των προγραμμάτων στα οποία έχουν ενταχθεί.

    [03] Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στην «Athens Voice»

    Η «Αναρχική ομάδα αντικαπιταλιστικής δράσης» ανέλαβε, με κείμενο που αναρτήθηκε χθες το βράδυ στο Διαδίκτυο, την ευθύνη για τον εμπρησμό των γραφείων της εφημερίδας «Athens Voice». Η πυρκαγιά ξέσπασε περίπου στις 7 το πρωί στον τρίτο όροφο του κτιρίου στη Χαριλάου Τρικούπη, όπου στεγάζονται τα γραφεία της εφημερίδας.

    Στην ανακοίνωσή της, η οργάνωση καταγγέλλει, όπως λέει, την «κρατική- εργοδοτική τρομοκρατία που προωθεί εξευτελιστικούς μισθούς, εξοντωτικά ωράρια, διαρκή ανασφάλεια, που κάνουν τη ζωή του εργαζόμενου αβίωτη».

    Για την «Athens Voice», συγκεκριμένα, η οργάνωση αναφέρει ότι συμμετέχει «στην καθεστωτική προπαγάνδα για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, για την επιβολή νυχτερινής εργασίας στα εμπορικά καταστήματα».

    [04] Χαλάει ο καιρός από το βράδυ - Ισχυρές καταιγίδες αύριο σε όλη τη χώρα

    Ραγδαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα το απόγευμα, αρχικά στη δυτική Ελλάδα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες μέχρι τη νύχτα θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο και τη δυτική ηπειρωτική χώρα, οι οποίες σταδιακά μέχρι τη νύχτα θα επεκταθούν στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την υπόλοιπη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Το Σάββατο ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε ολόκληρη τη χώρα αλλά σταδιακά θα ασθενήσουν πρώτα στα δυτικά και μέχρι αργά τη νύχτα στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές. Την Κυριακή είναι πιθανό οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες να διατηρηθούν μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

    Εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) εξέδωσε έκτακτο δελτίο καιρού και ενημερώνει τους πολίτες ότι θα υπάρχει συνεχής πληροφόρηση μέσω της ιστοσελίδας της, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

    [05] «Αγώνας δρόμου» για την πλήρωση των 2.000 θέσεων ιατρών, της προκήρυξης του 2011

    «Αγώνα δρόμου» δίνει το υπουργείο Υγείας και τα νοσοκομεία, προκειμένου να πληρωθούν με βάση τον φετινό προϋπολογισμό, θέσεις γιατρών που είχαν προκηρυχθεί το 2011, ανέφερε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ, Μαρίας Ρεπούση.

    Ερωτηθείς για τις ελλείψεις των γιατρών που παρατηρούνται στο ΕΣΥ και τις καθυστερήσεις των συνεδριάσεων των επιτροπών κρίσης για τη στελέχωση των 2000 θέσεων, που είχαν προκηρυχθεί το 2011, ο κ. Γρηγοράκος διευκρίνισε πως οι σχετικές εντολές έχουν σταλεί από το υπουργείο Υγείας, ήδη από τις 28 Αυγούστου, και έχει ζητηθεί να συνεδριάσουν άμεσα οι επιτροπές κρίσης των γιατρών.

    Ωστόσο, όπως είπε, «από τα συμβούλια κρίσης τα οποία ήταν πριν το 2011 και είχαν κάνει τις εισηγήσεις, οι περισσότεροι εισηγητές έχουν πάρει σύνταξη - και δεν μπορεί να προχωρήσει ένα συμβούλιο χωρίς να είναι μπροστά ο εισηγητής, ο οποίος δεν είναι πλέον στο ΕΣΥ». Άλλο τόσο, «από τις 2000 θέσεις που είχαμε προκηρύξει το 2011, τους γιατρούς τους ψάχνουμε με το σταγονόμετρο, καθώς έψαξαν να βρουν αλλού δουλειά και έχουν τακτοποιηθεί, πήγαν στο εξωτερικό ή άνοιξαν ιδιωτικά ιατρεία, και τώρα δεν βρίσκονται». «Όλοι οι διοικητές έχουν βάλει τα Γραφεία Προσωπικού των νοσοκομείων τους προκειμένου να ψάξουν να βρουν τους γιατρούς και να τους ρωτήσουν εάν θα πάνε στην κρίση. Έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο θέμα - όμως εμείς δεν μπορούμε να το παρακάμψουμε, διότι σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να πάμε σε καινούργια κρίση του χρόνου, οπότε δεν θα έχουμε τις πιστώσεις, ενώ φέτος τις έχουμε» ανέφερε ο κ. Γρηγοράκος.

    Σε κάθε περίπτωση, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως οι ήδη δρομολογούμενες προσλήψεις «θα δώσουν μιαν ανάσα στο ΕΣΥ».

    [06] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Τέμπη την προσεχή εβδομάδα

    Σε ανακοίνωση σχετικά με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν στη κοιλάδα των Τεμπών στις 10, 11 και 12 Νοεμβρίου, λόγω της εκτέλεσης εργασιών συντήρησης των μέτρων βραχοπορστασίας, προχώρησε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, θα απαγορεύεται στις προαναφερόμενες ημερομηνίες η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο τμήμα της Εθνικής Οδού Αθηνών ? Θεσσαλονίκης (Π.Α.Θ.Ε.), από τον κόμβος Γυρτώνης μέχρι τη διασταύρωση Στομίου από τις 7 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. Μετά τις 8 το βράδυ η κυκλοφορία στην Κοιλάδα θα επιτρέπεται.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 7 November 2014 - 13:30:23 UTC