Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-11-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραιτήθηκε από βουλευτής ο Δ. Αβραμόπουλος - Την έδρα στην Α' Αθήνας καταλαμβάνει ο Θαν. Πλεύρης
  • [02] Γκαζάκια στις εισόδους οικοδομών, στη Θεσσαλονίκη
  • [03] Από σήμερα οι αιτήσεις μετάθεσης των εκπαιδευτικών
  • [04] Βύθιση πλοίου που μετέφερε μετανάστες στον Βόσπορο
  • [05] Ντέιβιντ Χιλ: Ό, τι και να γίνει τα Γλυπτά θα επιστρέψουν στην Ελλάδα
  • [06] Η «βαθιά» τουρκική επαρχία είναι το σκηνικό των νέων Τούρκων κινηματογραφιστών
  • [07] Εικόνες και σύμβολα στο ποιητικό έργο του Μίλτου Σαχτούρη που συγκεντρώθηκε σε έναν τόμο

  • [01] Παραιτήθηκε από βουλευτής ο Δ. Αβραμόπουλος - Την έδρα στην Α' Αθήνας καταλαμβάνει ο Θαν. Πλεύρης

    Την παραίτησή του από τη θέση του βουλευτή της Α' Αθήνας υπέβαλε, με επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, λόγω της ανάληψης των καθηκόντων του, ως επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τη βουλευτική έδρα καταλαμβάνει ο Θανάσης Πλεύρης.

    [02] Γκαζάκια στις εισόδους οικοδομών, στη Θεσσαλονίκη

    Μέσα σε διάστημα δέκα λεπτών σημειώθηκαν δύο εμπρηστικές επιθέσεις με γκαζάκια σε εισόδους οικοδομών -αντιστοίχως- στις περιοχές της Τούμπας και των Συκεών Θεσσαλονίκης. Ο πρώτος εμπρηστικός μηχανισμός εξερράγη στις 9.55, χθες το βράδυ, στην οδό Ευτυχίδου 24 στην Τούμπα, ενώ δέκα λεπτά αργότερα εξερράγη ο δεύτερος μηχανισμός επί της οδού Αντωνίου Τρανού 31 Α στις Συκιές. Από τις -μικρής ισχύος- εκρήξεις προκλήθηκαν περιορισμένης έκτασης ζημιές στις εισόδους των οικοδομών, ενώ οι φωτιές που ξέσπασαν και στις δύο περιπτώσεις σβήστηκαν από ενοίκους. Τα δύο περιστατικά ερευνώνται.

    [03] Από σήμερα οι αιτήσεις μετάθεσης των εκπαιδευτικών

    Από σήμερα και έως τις 30 Νοεμβρίου θα μπορούν οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να υποβάλουν αίτηση μετάθεσης, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας. Όπως αναφέρεται σχετικά, οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα πρέπει να υποβάλλονται στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, στην αρμοδιότητα των οποίων υπάγονται τα σχολεία όπου ανήκουν οι εκπαιδευτικοί. Σημειώνεται, επίσης, ότι η προθεσμία ισχύει για όλες τις κατηγορίες μεταθέσεων εκτός από τις αμοιβαίες, για τις οποίες η αίτηση υποβάλλεται μέσα σε 15 ημέρες από την ανακοίνωση των μεταθέσεων.

    Μέσα στην ίδια προθεσμία υποβάλουν δήλωση για οριστική τοποθέτηση και για βελτίωση, χωρίς να αναγράφουν προτιμήσεις συγκεκριμένων σχολείων, όσοι βρίσκονται στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ - ΠΥΣΠΕ από μετάθεση, απόσπαση σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού και για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Ανάκληση της αίτησης μετάθεσης μπορεί να γίνει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014. Ανάκληση μετάθεσης, δεν προβλέπεται. Οι προϋποθέσεις και οι λόγοι μετάθεσης πρέπει να υπάρχουν κατά τον χρόνο που λήγει η προθεσμία υποβολής των σχετικών με τα κριτήρια μετάθεσης δικαιολογητικών. Κατ' εξαίρεση, η ληξιαρχική πράξη για νεογέννητο τέκνο μπορεί να υποβληθεί μέχρι τέλος Ιανουαρίου. Σε περίπτωση που το τέκνο γεννηθεί 31 Ιανουαρίου, θα υποβληθεί σχετική αίτηση την ίδια ημέρα από τον εκπαιδευτικό μαζί με βεβαίωση από το νοσοκομείο για τη γέννηση του τέκνου και υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 ότι θα προσκομιστεί η ληξιαρχική πράξη γέννησης μόλις εκδοθεί.

    [04] Βύθιση πλοίου που μετέφερε μετανάστες στον Βόσπορο

    Δέκα πτώματα ανασύρθηκαν από τη θάλασσα στη βόρεια πλευρά του Βοσπόρου έπειτα από τη βύθιση πλοιάριου που πιστεύεται ότι μετέφερε μετανάστες, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV και άλλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι παιδιά, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Hurriyet. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται στην θαλάσσια περιοχή κοντά στην έξοδο του Βοσπόρου προς τη Μαύρη Θάλασσα, μετέδωσε το NTV. Το έδαφος της Τουρκίας χρησιμοποιείται συχνά για τη διέλευση προσφύγων και μεταναστών από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή που κατευθύνονται προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [05] Ντέιβιντ Χιλ: Ό, τι και να γίνει τα Γλυπτά θα επιστρέψουν στην Ελλάδα

    Την αισιοδοξία του ότι στο τέλος τα γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν στη γενέθλια γη τους, εκφράζει ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, Ντέιβιντ Χιλ. Αυτό τόνισε σε συνέντευξή του στο ελληνικό πρόγραμμα της κρατικής ραδιοφωνίας της Αυστραλίας SBS. Μάλιστα ο κ. Χιλ προλόγισε και την ταινία "Πρόμαχος" που αναφέρεται στην επιστροφή των Γλυπτών και με την οποία έκλεισε το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Αυστραλίας και απάντησε σε ερωτήσεις θεατών.

    «Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα από τότε που ξεκίνησε η Μελίνα Μερκούρη την εκστρατεία της» είπε ο κ. Χιλ στην SBS και πρόσθεσε: «Αν η Βρετανία επιμένει στην άρνησή της τότε η Ελλάδα έχει την επιλογή της προσφυγής στην δικαιοσύνη». Ο κ. Χιλ είπε ότι αποκόμισε την εντύπωση πως η Ελλάδα ελπίζει ότι η Βρετανία θα αποδεχθεί τη διαμεσολάβηση της ΟΥΝΕΣΚΟ. «Υπάρχει μια προθεσμία έξι μηνών. Αν πάλι αρνηθεί η Βρετανία, τότε υπάρχει η νομική οδός» ανέφερε. «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Έλγιν έκλεψε τα Γλυπτά έστω και αν στη συνέχεια τα πούλησε στη Βρετανία και απο εκεί έφθασαν στο Βρετανικό Μουσείο»είπε ο κ. Χιλ υπογραμμίζοντας πως οι πιθανότητες επιτυχίας της ελληνικής πλευράς αν προσφύγει στη δικαιοσύνη είναι 75%. Εξέφρασε δε την βεβαιότητα πως «ό,τι και αν γίνει στο τέλος τα Γλυπτά θα επιστρέψουν στην Ελλάδα».

    Επισήμανε ακόμα ότι οι Βρετανοί δεν έχουν πλέον κανένα λόγο να κρατούν τους κλεμμένους θησαυρούς. «Η Ακρόπολη συγκεντρώνει περισσότερους επισκέπτες από την γκαλερί Νταβίν όπου βρίσκονται τα κλεμμένα αριστουργήματα και το νέο μουσείο που είναι αριστούργημα είναι έτοιμο να τα υποδεχθεί» σημείωσε μεταξύ άλλων.

    [06] Η «βαθιά» τουρκική επαρχία είναι το σκηνικό των νέων Τούρκων κινηματογραφιστών

    «Αφιερώνω το βραβείο στη μόνη και όμορφη χώρα μου, που την αγαπώ με πάθος» έλεγε, τον περασμένο Μάιο, στις Κάννες, παραλαμβάνοντας το μεγάλο βραβείο (το δεύτερο που πήρε η Τουρκία 32 χρόνια μετά τον «Δρόμο» τού εξόριστου «καταραμένου» Γιλμάζ Γκιουνέι) ο Τούρκος κινηματογραφιστής Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν. Σύμφωνα με τον ήδη πολυβραβευμένο 55χρονο Τούρκο σκηνοθέτη:«"Προσπαθώ να καταλάβω περισσότερο την ανθρώπινη ψυχή και πιστεύω ότι γνωρίζουμε λιγότερα για τον άνθρωπο και το πώς δρα πάνω στη Γη, απ' ό,τι για τον Άρη!».

    Αυτή την ανθρώπινη ψυχή (που τελικά είναι παγκοσμίως «διαφορετική» και διαχρονικά «δυσκολο-προσεγγίσιμη») επιχειρεί να περιγράψει (όπως ο Ρώσος γιατρός Άντον Τσέχωφ τη ρωσική στα προ 120 χρόνων έργα του, ο Σουηδός κινηματογραφιστής Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, ο -επίσης Ρώσος- Αντρέι Ταρκόφκι, ο «δικός μας» Θόδωρος Αγγελόπουλος...) ο Τούρκος Τζεϊλάν στη διάρκειας 195 λεπτών ταινία του, που προβλήθηκε προχθές (Σάββατο)- στη sold out από την προηγούμενη μέρα αίθουσα τού «Ολύμπιον» στο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

    Αφετηρία του απόλυτα λογοτεχνικού σεναρίου της απόλυτα θεατρικού ύφους κινηματογραφικής «Χειμερίας νάρκης» αποτέλεσε η «ιδέα» ενός προβληματικού γάμου με σαφή εθνικά συμφραζόμενα... Οι διάλογοι, μια μελέτη χαρακτήρα, που σκιαγραφεί τις τουρκικές κοινωνικές τάξεις και θίγει κεφαλαιώδη ηθικά και φιλοσοφικά ζητήματα που υπερβαίνουν τα εθνικά συμφραζόμενα.... Η ταινία είναι γυρισμένη χειμώνα στο απόκοσμο τοπίο της Καππαδοκίας, όπου έχει καταφύγει το ζευγάρι των μεγαλοαστών- συνειδησιακά ξεπεσμένων πρωταγωνιστών και η μεσήλικη αδελφή του άνδρα ως... Τσεχωφική Ιρίνα, οραματιζόμενοι τη λύτρωση με την επιστροφή στην... τσεχωφική Μόσχα- την Κωνσταντινούπολη εν προκειμένω και την παιδική, νεανική τους ζωή.

    Ανάλογο είναι το σκηνικό όλων των ταινιών του τουρκικού κινηματογράφου ("γιορτάζει" κι αυτός -όπως και ο ελληνικός- τα 100 χρόνια από τη "γέννησή" του) που μετέχουν στο φετινό 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Στην επαρχία, στη βαθιά τουρκική επαρχία, επιστρέφουν όλοι σχεδόν οι Τούρκοι κινηματογραφιστές, αφήνοντας πίσω (πεσκέσι στα καλοπουλημένα σίριαλ της τουρκικής τηλεόρασης) τη φούσκα της Ντουμπαϊο-ποιημένης Κωνσταντινούπολης, αναζητώντας τη δική τους παιδική ηλικία και την αλήθεια της σύγχρονης Τουρκίας.

    [07] Εικόνες και σύμβολα στο ποιητικό έργο του Μίλτου Σαχτούρη που συγκεντρώθηκε σε έναν τόμο

    Οι εικόνες, τα σύμβολα και οι μύθοι παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ποίηση κι έχουν σημαδέψει επανειλημμένα την ιστορία της, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό: είναι τα μέσα που χρησιμοποιούν οι ποιητές για να απομακρυνθούν από τη φιλοσοφία ή τις επιστήμες και να έρθουν κοντά στη μουσική και τη ζωγραφική.

    Ο Μίλτος Σαχτούρης (1919-2005), του οποίου τα ποιήματα συγκεντρώθηκαν πρόσφατα από τις εκδόσεις Κέδρος σε έναν ενιαίο, εξαιρετικά καλαίσθητο τόμο, δεν έχει σπουδαία σχέση με τον μύθο, αλλά δουλεύει πολύ με τις εικόνες και τα σύμβολα. Με τον ίδιο τρόπο, οι στίχοι του δεν συνδέονται στενά με τη μουσική (μολονότι το στοιχείο της έρρυθμης εκφοράς παραμένει παρόν), αλλά θυμίζουν έντονα τη ζωγραφική και τις πλαστικά σχεδιασμένες επιφάνειές της. Ας μην ξεχνάμε τι έχει πει ο ίδιος επ΄ αυτού, σε μια συνέντευξη την οποία έδωσε προ τριακονταπενταετίας στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία: «Η ζωγραφική με βοήθησε πολύ στην ποίησή μου. Ορισμένα ποιήματα βγήκαν από οράματα ζωγράφων που είχα δει και από εικόνες εν γένει. Αν δεν ήμουν ποιητής, θα ήθελα να ήμουν ζωγράφος. Αυτά που ζωγραφίζω εγώ είναι ποιήματα. Δεν είναι ζωγραφιές. Είναι ξεσπάσματα. Το χαρτί πάνω στο οποίο σχεδιάζω, σχίζεται σχεδόν από την πίεση του μπικ».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 3 November 2014 - 9:30:27 UTC