Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίδομα 586 ευρώ ανά νοικοκυριό στους πλημμυροπαθείς
  • [02] Στις καλύτερα ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες της Ευρώπης συγκαταλέγονται οι 4 ελληνικές
  • [03] Κ. Χατζηδάκης: Χρειάζεται κατανόηση και πνεύμα αλληλεγγύης από την ευρωζώνη
  • [04] Χρ. Γιωρκάτζη: Ιδιαίτερα θετικά για τις κυπριακές τράπεζες τα αποτελέσματα των ασκήσεων αντοχής
  • [05] Ικανοποίηση από το ΤΧΣ για τα αποτελέσματα των στρες τεστ
  • [06] Θ. Φέσσας: Ολοκληρώνεται θετικά ένα κρίσιμο στάδιο
  • [07] Ευ. Βενιζέλος: Ένα ακόμη βήμα προς την έξοδο από το μνημόνιο τα αποτελέσματα των στρες τεστ
  • [08] Εθνική Τράπεζα: Δεν απαιτείται καμία περαιτέρω κίνηση κεφαλαιακής ενίσχυσης
  • [09] Στις τραπεζικές εργασίες επικεντρώνουν πλέον την προσοχή τους τα πιστωτικά ιδρύματα
  • [10] «Διπλό» ο Αστέρας στο Ηράκλειο

  • [01] Επίδομα 586 ευρώ ανά νοικοκυριό στους πλημμυροπαθείς

    Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πλημμυροπαθών, με 586,94 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την κάλυψη των άμεσων βιοτικών τους αναγκών αποφασίστηκε νωρίτερα σήμερα κατά τη διάρκεια σύσκεψης, την οποία συγκάλεσε ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου.

    Η απόφαση, η οποία ελήφθη στο πλαίσιο της υλοποίησης των κυβερνητικών αποφάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις πλημμύρες, προβλέπει επίσης την οικονομική ενίσχυση με 1.174 έως 5.869 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών κατοικίας και αντικατάσταση οικοσκευής.

    Στη σύσκεψη, εκτός από τον υφυπουργό, συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Πρόνοιας κ. Μπέκου, υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και στελέχη των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων, ενώ υπήρξε συνεννόηση και με τον εκτελεστικό γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής.

    Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, οι εκπρόσωποι των Δήμων, ανέφεραν, ότι έως τώρα έχουν υποβάλλει αίτημα για απογραφή ζημιών περίπου 350 νοικοκυριά.

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας, τόνισε την ανάγκη της τήρησης όλων των διαδικασιών και των προϋποθέσεων, προκειμένου, όπως ανέφερε, άμεσα και με πλήρη διαφάνεια να αποκατασταθούν οι πραγματικά ζημιωθέντες, ενώ τόνισε τη σημασία της συνεργασίας των συναρμοδίων υπουργείων της Περιφέρειας και των Δήμων που επλήγησαν ώστε να προκύψουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τους πολίτες.

    Συνεχίζοντας ο υφυπουργός Εργασίας ενημέρωσε τους δημάρχους, ότι η μεταφορά των απαραίτητων πόρων στους Δήμους για την καταβολή των αποζημιώσεων θα γίνει άμεσα, από τις υπάρχουσες πιστώσεις για φυσικές καταστροφές, μετά από συγκεκριμένο αίτημα των Δήμων προς το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, και συγκεκριμένα προς την Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης της Γ.Γ.Πρόνοιας.

    [02] Στις καλύτερα ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες της Ευρώπης συγκαταλέγονται οι 4 ελληνικές

    Στις καλύτερα ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες της Ευρώπης συγκαταλέγονται οι 4 ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με τα αποτέλεσμα της αξιολόγησης της ΕΚΤ, που ανακοινώθηκε σήμερα.

    Ειδικότερα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες υπερκαλύπτουν τους όρους κεφαλαιακής επάρκειας που θέτει η Βασιλεία ΙΙΙ και μπορούν να υποστηρίξουν ότι είναι από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες τις Ευρώπης.

    Το 2013, μετά από την μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος σε επίπεδο πιστωτικών ιδρυμάτων που οδήγησε στον σχηματισμό των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με τη σημερινή τους μορφή, ολοκληρώθηκαν οι αυξήσεις των μετοχικών κεφαλαίων (ΑΜΚ) με την συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), συνολικού ποσού περίπου 26 δισ. ευρώ.

    Στο πρώτο εξάμηνο του 2014, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες άντλησαν, μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου περί των 8,3 δισ. ευρώ.

    Οι επιτυχημένες ΑΜΚ επέτρεψαν, την εξασφάλιση των απαραίτητων κεφαλαίων για τη θωράκιση των ελληνικών τραπεζών εν όψη των stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα επιβεβαιώνουν τον συγκεκριμένο ισχυρισμό.

    [03] Κ. Χατζηδάκης: Χρειάζεται κατανόηση και πνεύμα αλληλεγγύης από την ευρωζώνη

    Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια πρέπει να ολοκληρωθεί, αλλά με τρόπο που να λαμβάνει υπ' όψιν τις αντοχές της κοινωνίας, επεσήμανε ο πρώην υπουργός, βουλευτής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας χθες στο Μόναχο, σε ημερίδα με θέμα: «Νέες προοπτικές για την Ελλάδα: μια χώρα μεταξύ ελπίδας και αγωνίας» που διοργάνωσε το ίδρυμα Hanns Seidel (ίδρυμα της Βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης-CSU).

    Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε την ανάγκη να διαμορφωθεί μια νέα ισορροπία, σύμφωνα με την οποία από την πλευρά της Ελλάδας θα υπάρχει σεβασμός στους κανόνες και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και από την άλλη πλευρά, της Ευρωζώνης, πνεύμα αλληλεγγύης και κατανόηση των δυσκολιών μετά από έναν πενταετή μαραθώνιο.

    Ο πρώην υπουργός προειδοποίησε επίσης ότι οι λαϊκιστές επιχειρούν να εκμεταλλευθούν πολιτικά αυτήν την κατάσταση. «Υπόσχονται ανατροπή των μεταρρυθμίσεων που με κόπο προωθήσαμε. Υπόσχονται πλήρως ανεφάρμοστες παροχές που κανένα κράτος που βιώνει τις συνέπειες της κρίσης, δεν μπορεί να προσφέρει. Υπόσχονται πράγματα που θα δημιουργούσαν σοβαρές αμφιβολίες διεθνώς ως προς τις προοπτικές της Ελλάδας» τόνισε.

    [04] Χρ. Γιωρκάτζη: Ιδιαίτερα θετικά για τις κυπριακές τράπεζες τα αποτελέσματα των ασκήσεων αντοχής

    Με πλεόνασμα ολοκλήρωσαν, η Τράπεζα Κύπρου, η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα και η Russian Commercial Bank (RCB) την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε 130 τράπεζες της Ευρωζώνης. Μόνο η Ελληνική Τράπεζα παρουσίασε έλλειμμα κεφαλαίων της τάξης των 176 εκ. ευρώ. Ήδη η Ελληνική Τράπεζα αποφάσισε την αύξηση κεφαλαίων μέσω δικαιωμάτων προτίμησης, έτσι ώστε να βελτιώσει την κεφαλαιακή της θέση.

    Η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ), Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου, επισήμανε ότι σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για την Κύπρο και ειδικά για το τραπεζικό της σύστημα, που σηματοδοτεί μια νέα αρχή με θετικές προσδοκίες για το μέλλον.

    «Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα θετικά για την Κυπριακή οικονομία, καθώς δείχνουν ότι οι ενέργειες που έγιναν εντός του 2014 αλλά και όλες οι προσπάθειες και ενέργειες για ενίσχυση του τραπεζικού τομέα ήταν πέραν από ικανοποιητικές. Η Κεντρική Τράπεζα δικαιούται να αισθάνεται δικαιωμένη αφού έγκαιρα προέτρεψε τις τράπεζες να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση», ανέφερε.

    [05] Ικανοποίηση από το ΤΧΣ για τα αποτελέσματα των στρες τεστ

    Η επιτυχία της άσκησης αξιολόγησης για τις ελληνικές τράπεζες επιβραβεύει τις συνεχείς προσπάθειες αναδιάρθρωσης και κεφαλαιακής ενίσχυσης των τελευταίων δύο ετών που έχουν σημαντικά αναμορφώσει τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, ενισχύοντας τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει η διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ Αναστασία Σακελλαρίου, σε δήλωσή της.

    Ειδικότερα σε ανακοίνωση του ΤΧΣ αναφέρεται:

    «Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έλαβε γνώση των σημερινών ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) και της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) αναφορικά με τα αποτελέσματα της Συνολικής Αξιολόγησης της ΕΚΤ. Η άσκηση αυτή περιελάμβανε τον έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού (AQR) και την προσομοίωση ακραίων καταστάσεων (stress tests) κατά την οποία αξιολογήθηκε η κεφαλαιακή επάρκεια των υπό εξέταση τραπεζών βάσει διαφορετικών σεναρίων και συγκρίθηκε έναντι των ελαχίστων ορίων του κάθε σεναρίου.

    Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΤΧΣ κα. Αναστασία Σακελλαρίου αναγνωρίζει το θετικό αποτέλεσμα αυτής της άσκησης, καθώς η Συνολική Αξιολόγηση αντιπροσωπεύει μια ενδελεχή επισκόπηση των 130 τραπεζών σε όλη την Ευρώπη. Όσον αφορά στις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, η επιτυχία αυτής της άσκησης επιβραβεύει τις συνεχείς προσπάθειες αναδιάρθρωσης και κεφαλαιακής ενίσχυσης των τελευταίων δύο ετών που έχουν σημαντικά αναμορφώσει τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, ενισχύοντας τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας».

    [06] Θ. Φέσσας: Ολοκληρώνεται θετικά ένα κρίσιμο στάδιο

    Ολοκληρώνεται θετικά ένα κρίσιμο στάδιο, που αφορά στη χρηματοοικονομική υγεία του τραπεζικού μας συστήματος» επισημαίνει σε σημερινή δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας αναφερόμενος στα αποτελέσματα των stress tests που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    «Παραμονές της ένταξής τους στην Τραπεζική Ένωση και την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν πλέον να αφήσουν πίσω τους τις τρομακτικές επιπτώσεις της κρίσης και να βρεθούν σε σταθερή πορεία εξυγίανσης και ανάταξης, ώστε να αναλάβουν ουσιαστικό ρόλο στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας», προσθέτει ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

    [07] Ευ. Βενιζέλος: Ένα ακόμη βήμα προς την έξοδο από το μνημόνιο τα αποτελέσματα των στρες τεστ

    Τα θετικά αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής δοκιμασίας αντοχής των συστημικών τραπεζών για τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, είναι ένα ακόμη βήμα προς την ασφαλή έξοδο από το μνημόνιο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Τα αποτελέσματα, υπογραμμίζει ο κ. Βενιζέλος, σημαίνουν ότι:

    - μένει αλώβητο το αποθεματικό του ΤΧΣ

    - τα δημοσιονομικά και χρηματοπιστωτικά δεδομένα είναι σαφώς καλύτερα από τις προβλέψεις της μελέτης βιωσιμότητας (DSA) του ελληνικού δημοσίου χρέους που είχε συνταχθεί το 2012

    - μπορούν εύκολα να υπάρξουν πρόσθετες εγγυήσεις για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας. Ανάγκες που είναι αισθητά μικρότερες από ό,τι νομίζεται και εγγυήσεις που δεν είναι ούτε νέο δάνειο ούτε νέο μνημόνιο, αλλά αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών μηχανισμών.

    Επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τονίζει ότι τα αποτελέσματα μπορούν επίσης να σηματοδοτήσουν:

    - την έντονη και καθαρή στροφή των τραπεζών στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, των επενδύσεων κάθε κατηγορίας και βεβαίως της απασχόλησης

    - την εφαρμογή ανακουφιστικών ρυθμίσεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ρυθμίσεων που ταυτόχρονα επιβραβεύουν τους συνεπείς οφειλέτες

    - την επιστροφή καταθέσεων

    [08] Εθνική Τράπεζα: Δεν απαιτείται καμία περαιτέρω κίνηση κεφαλαιακής ενίσχυσης

    «Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος επιτυγχάνει 2 δισ. ευρώ κεφαλαιακό πλεόνασμα όπως προκύπτει από το "Δυσμενές Δυναμικό Σενάριο" του Stress test και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα πρόσθετα κεφάλαια που προκύπτουν από το νόμο για τον αναβαλλόμενο φόρο.

    Συνεπώς δεν απαιτείται καμία περαιτέρω κίνηση κεφαλαιακής ενίσχυσης» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Εθνική Τράπεζα.

    Τα αποτελέσματα για την ΕΤΕ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, έχουν ως εξής:

    - Το Δυσμενές Δυναμικό Σενάριο της Άσκησης Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων (stress test), το όποιο σχεδιάστηκε ώστε να λαμβάνει υπόψη του το σχέδιο αναδιάρθρωσης 2014 - 2018 της ΕΤΕ όπως συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 13 Ιουλίου 2014, εφάρμοσε τις ίδιες ιδιαίτερα αυστηρές αρχές και μεθοδολογία όπως και το Στατικό Σενάριο. Το Δυναμικό Σενάριο καταλήγει σε ένα δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (CET1) 8,9% που μεταφράζεται σε πλεόνασμα κεφαλαίου 2 δισ. ευρώ ή 340 μ.β. πάνω από το ελάχιστο όριο του 5,5%.

    - Το Δυσμενές Στατικό Σενάριο της Άσκησης Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων που βασίζεται στο 2013 - μία ιδιαιτέρως δύσκολη χρονιά για την ΕΤΕ - καταλήγει σε ένα έλλειμμα κεφαλαίων 0,9 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένης της αύξησης κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2014. Αυτό το έλλειμμα ήδη καλύφθηκε από την κερδοφορία του Α΄ εξαμήνου του 2014 σε συνδυασμό με τις ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης που έχει ήδη υλοποιήσει η ΕΤΕ.

    [09] Στις τραπεζικές εργασίες επικεντρώνουν πλέον την προσοχή τους τα πιστωτικά ιδρύματα

    Κεφαλαιακά αλώβητο βγήκε το εγχώριο τραπεζικό σύστημα από την ιδιαίτερα απαιτητική, δύσκολη και πολύμηνη διαδικασία συνολικής αξιολόγησης που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Πρακτικά όμως τι σημαίνουν για την ελληνική οικονομία και τον συναλλασσόμενο τα ικανοποιητικά αυτά αποτελέσματα που πέτυχαν οι ελληνικές τράπεζες στην αξιολόγηση της ΕΚΤ;

    Όπως έχουν επισημάνει κατ' επανάληψη επιτελικά τραπεζικά στελέχη, με την ολοκλήρωση μιας ακόμη αξιολόγησης από τις αρμόδιες τραπεζικές αρχές, η τρίτη τα τελευταία χρόνια, οι τράπεζες θα επικεντρωθούν πλέον με όλες τους τις δυνάμεις στην διοχέτευση της απαραίτητης ρευστότητας που αποτελεί μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

    Η διαδικασία αξιολόγησης, όπως έχουν αναφέρει τραπεζικά στελέχη σε δηλώσεις τους στον Τύπο, απαιτούσε από μεγάλο αριθμό στελεχών και διευθύνσεων να αφιερώνουν σημαντικό χρόνο και να επικεντρώνουν την προσοχή τους σε επιμέρους ζητήματα που σχετίζονταν με τους ελέγχους στους ισολογισμούς τους, με αποτέλεσμα οι εργασίες της λιανικής τραπεζικής να υστερούν.

    Σύμφωνα με δηλώσεις διοικητικών στελεχών και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, οι τράπεζες, ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης, έχουν ξεκινήσει την διάθεση κεφαλαίων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας αλλά και σε ιδιώτες, για την κάλυψη αναγκών τους.

    [10] «Διπλό» ο Αστέρας στο Ηράκλειο

    Σαν «σίφουνας» πέρασε ο Αστέρας Τρίπολης από το Ηράκλειο. Παρά τις πολλές απουσίες, το συγκρότημα του Στάικου Βεργέτη, επικράτησε 3-2 του ΟΦΗ στο «Θ. Βαρδινογιάννης» στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής για το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας και προσωρινά «έπιασε» τον Ολυμπιακό στην τέταρτη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Τα τέρματα των φιλοξενουμένων σημείωσαν οι Ουσέρο (10`-πέναλτι), Μάσα (58`) και Τοσκάνης (62`), ενώ για τους Κρήτες σκόραραν οι Μιλιάζες (53`) και Μερεμπασβίλι (88`).
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 26 October 2014 - 16:30:29 UTC