Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προβάδισμα 5% του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse RC
  • [02] Το μεγαλύτερο λιγνιτικό κέντρο των Βαλκανίων, είναι της δυτικής Μακεδονίας
  • [03] Αστυνομική επιχείρηση στους υπαίθριους χώρους του ΑΠΘ
  • [04] Δεμένα υδροπτέρυγα και καταμαράν στον Αργοσαρωνικό, λόγω των ισχυρών ανέμων
  • [05] Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ καλεί τη Γερμανία να ενισχύσει την ανάπτυξη
  • [06] Σε νοσοκομείο των Βρυξελλών εισήχθη ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης
  • [07] Πειραματικό φάρμακο καταστρέφει επιθετικούς καρκίνους των πνευμόνων

  • [01] Προβάδισμα 5% του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse RC

    Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 5 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου δείχνει δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse RC που δημοσιεύει, σήμερα, η εφημερίδα «Το Ποντίκι». Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 27% (24% στην προηγούμενη δημοσκόπηση, 16 Ιουλίου 2014) και η ΝΔ 22% (21%). Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 7% (9%), το ΠΑΣΟΚ με 6,5% (7%), «Το Ποτάμι» με 6% (7%), το ΚΚΕ με 5,5% (5,5%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3% (3,5%) και η Δημοκρατική Αριστερά με 1,5% (1,5%). Ο ΛΑ.Ο.Σ. συγκεντρώνει 1% (2%). «Άλλο κόμμα» επιλέγει το 4% (4,5%) των ερωτηθέντων. Το Λευκό/Αποχή εμφανίζει ποσοστό 7% (7,5%), ενώ 9,5% (7,5%) του δείγματος δήλωσαν αναποφάσιστοι ή δεν απάντησαν.

    Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων (χωρίς άκυρο, λευκό και αποχή) ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 28,5% (26%) και η ΝΔ 23,5% (23%). Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 7,5% (9,5%), το ΠΑΣΟΚ με 7% (7,5%), «Το Ποτάμι» με 6,5% (7,5%), το ΚΚΕ με 6% (6%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,5% (3,5%) και η Δημοκρατική Αριστερά με 1,5% (1,5%). Ο ΛΑ.Ο.Σ. συγκεντρώνει 1% (2%). «Άλλο κόμμα» με 4,5% (5%) των ερωτηθέντων, ενώ 10,5% (8,5%) του δείγματος συγκεντρώνει η κατηγορία «Αναποφάσιστοι/Δεν απάντησαν». Στην ερώτηση «ποιόν από τους επόμενους δύο, θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό;», τον Αντώνη Σαμαρά επιλέγει το 32% (33%) και τον Αλέξη Τσίπρα το 28% (26%), ενώ το 36% (38%) απαντάει «κανέναν από τους δύο». Ένα 4% (3%) δεν απάντησε.

    [02] Το μεγαλύτερο λιγνιτικό κέντρο των Βαλκανίων, είναι της δυτικής Μακεδονίας

    Ένα τοπίο όπου κυριαρχεί το μαύρο... Μουτζουρωμένα πρόσωπα που μόνο τα βλέμματα ξεχωρίζουν, στάχτη, σκόνη και σύννεφα πυκνού καπνού από την καύση του λιγνίτη καλύπτουν τον ουρανό... Δυνατός θόρυβος από τη λειτουργία των τεράστιων μηχανημάτων. Μια εκκλησία στέκεται ακόμα όρθια εκεί όπου πριν λίγα χρόνια υπήρχε ζωή, οικισμοί απομακρύνονται για να επεκταθεί το ορυχείο... Μια μαύρη πληγή που «χαρίζει» στην Ελλάδα ενεργειακή αυτονομία. Στη λεκάνη που εκτείνεται από τη Φλώρινα μέχρι την Πτολεμαΐδα είναι συγκεντρωμένο το μεγαλύτερο λιγνιτικό κοίτασμα που διαθέτει η Ελλάδα. Τα ορυχεία που λειτουργούν στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ), είναι τα Ορυχεία Φλώρινας (Κλειδί), Αμυνταίου, Κυρίου Πεδίου (Μαυροπηγή), Καρδιάς (Ορυχείο Δημητρίου Υψηλάντη) και Νοτίου Πεδίου.

    Το λιγνιτικό κέντρο της δυτικής Μακεδονίας είναι το μεγαλύτερο των Βαλκανίων. Κατέχει τη 2η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την 6η θέση παγκοσμίως. Χιλιάδες άνθρωποι εργάζονται καθημερινά, κάτω από αντίξοες συνθήκες και εξασφαλίζουν το 52,1% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η Ελλάδα. Για το «πολύτιμο» μεροκάματο, για το πολύτιμο αγαθό της ενέργειας θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους και αρκετές φορές την ζωή τους.

    Σε όλο τον άξονα το τακτικό και το έκτακτο προσωπικό και όσοι εργάζονται στους εργολάβους, αγγίζουν τους 10 χιλιάδες», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος του σωματείου Σπάρτακος. Οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες. «Είμαστε εκτεθειμένοι όχι μόνο στις συνέπειες της εξόρυξης και της καύσης του λιγνίτη, αλλά και στις καιρικές συνθήκες. Το καλοκαίρι επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες με την ατμόσφαιρα να γίνεται αποπνικτική λόγω της σκόνης, ενώ το χειμώνα είναι πολύ χαμηλές οι θερμοκρασίες, με τη σκόνη πάλι να δημιουργεί προβλήματα λόγω των ισχυρών ανέμων. Πρόπερσι το θερμόμετρο είχε πέσει στους -27 βαθμούς Κελσίου».τιγμή που τέθηκε σε ισχύ η περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα, η οποία επιβλήθηκε από την ΕΕ, η ΔΕΗ προχώρησε σε εγκαταστάσεις φίλτρων που κάνουν τη μέγιστη κατακράτηση των αερίων ή στερεών ρύπων. Παράλληλα, σταδιακά η ΔΕΗ αποσύρει τις παλιές μονάδες και προχωράει στην κατασκευή νέων μονάδων, όπως η Πτολεμαΐδα 5».

    [03] Αστυνομική επιχείρηση στους υπαίθριους χώρους του ΑΠΘ

    Έφοδο στους υπαίθριους χώρους του ΑΠΘ πραγματοποίησαν, χθες το βράδυ, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Κατά την επιχείρηση που σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων για την πρόληψη της παραβατικότητας και την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών στην πανεπιστημιούπολη, ελέγχθηκαν 17 άτομα και προσήχθησαν τέσσερις ύποπτοι, τρεις εκ των οποίων μετά την εξέτασή τους συνελήφθησαν.

    Πρόκειται για δύο αλλοδαπούς κι έναν Έλληνα, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν μικροποσότητες χασίς. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών και οδηγούνται στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

    [04] Δεμένα υδροπτέρυγα και καταμαράν στον Αργοσαρωνικό, λόγω των ισχυρών ανέμων

    Μικροπροβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω ισχυρών νότιων ανέμων που φθάνουν τοπικά τα 7 με 8 μποφόρ. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων και των καταμαράν από τον Πειραιά για τον Αργοσαρωνικό. Επίσης, κλειστές παραμένουν οι πορθμειακές γραμμές Σαλαμίνα - Παλούκια και Αγ. Μαρίνα - Νέα Στύρα.

    [05] Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ καλεί τη Γερμανία να ενισχύσει την ανάπτυξη

    Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού επέμεινε ότι η Γερμανία πρέπει να ενισχύσει την εσωτερική της ζήτηση κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατά την οποία οι δύο άνδρες συζήτησαν το θέμα της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης και πιο συγκεκριμένα την οικονομική επιβράδυνση στην ευρωζώνη. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών επέμεινε «στη σημασία της ενίσχυσης των δημοσίων επενδύσεων» ανακοίνωσε το υπουργείο. «Ο κ. Λιού ζήτησε πιεστικά από τους γερμανούς και τους ευρωπαίους αξιωματούχους να ενισχύσουν την εσωτερική ζήτηση χάρις στον κατάλληλο συνδυασμό δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, καθώς και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

    Ο Τζακ Λιού επανέλαβε το μήνυμα που στέλνει επιτακτικά εδώ και μήνες η Ουάσινγκτον, ζητώντας από τις χώρες με «ισχυρό πλεόνασμα» να επέμβουν «δυναμικά» για να συμβάλουν στην παγκόσμια ανάπτυξη, σύμφωνα με τη διατύπωση της τελευταίας εξαμηνιαίας έκθεσης για τη διεθνή οικονομική πολιτική, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από την αμερικανική κυβέρνηση.

    Στα μέσα του Οκτωβρίου στο Βερολίνο, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε απορρίψει τις εκκλήσεις για αύξηση των δημοσίων επενδύσεων δηλώνοντας ότι «η δημιουργία χρέους στη Γερμανία δεν θα δημιουργήσει ανάπτυξη στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία ή την Ελλάδα».

    [06] Σε νοσοκομείο των Βρυξελλών εισήχθη ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης

    Σε νοσοκομείο των Βρυξελλών εισήχθη σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Σε γραπτή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι ύστερα από παρατεταμένη ρινορραγία, ο Πρόεδρος της Κύπρου εισήχθη σήμερα νωρίς το πρωί σε νοσοκομείο των Βρυξελλών, όπου διαπιστώθηκε ότι το περιστατικό οφείλεται σε υψηλή υπέρταση.

    Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, τού παραχωρήθηκε η δέουσα αγωγή και λόγω του ρινορραγικού περιστατικού και της ανάγκης αποφυγής επανάληψης του φαινομένου του συνεστήθη όπως παραμείνει κλινήρης για τις επόμενες 48 ώρες. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακολουθείται στενά από θεράποντα ιατρό στις Βρυξέλλες, κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης.

    [07] Πειραματικό φάρμακο καταστρέφει επιθετικούς καρκίνους των πνευμόνων

    Ένα νέο πειραματικό φάρμακο, που δοκιμάστηκε στις ΗΠΑ με την προσωρινή ονομασία OTS964, μπόρεσε να καταστρέψει τελείως τους επιθετικούς καρκινικούς όγκους ανθρωπίνων πνευμόνων, οι οποίοι είχαν μεταμοσχευθεί σε ποντίκια. Το φάρμακο κρίνεται ιδιαίτερα ελπιδοφόρο λόγω της μεγάλης αποτελεσματικότητάς του, όπως έδειξαν οι δοκιμές στα πειραματόζωα, καθώς πέτυχε το πλήρες «ξερίζωμα» των όγκων.

    Οι Αμερικανοί και Ιάπωνες ερευνητές, με επικεφαλής τον ιαπωνικής καταγωγής καθηγητή ιατρικής Γιουσούκε Νακαμούρα του Πανεπιστημίου του Σικάγο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine", δήλωσαν ότι το φάρμακο μπορεί να ληφθεί είτε σε ενέσιμη μορφή (ενδοφλέβια) είτε ως χάπι, ενώ και στις δύο περιπτώσεις είναι καλά ανεκτό και έχει περιορισμένη τοξικότητα, με συνέπεια και οι παρενέργειές του να είναι μικρές. Το φάρμακο αναστέλλει τη δράση μιας πρωτεΐνης (ενζύμου), της ΤΟΡΚ, η οποία υπερπαράγεται σε αρκετά είδη καρκινικών όγκων, όπως των πνευμόνων και του μαστού. Χωρίς την εν λόγω πρωτεΐνη, τα καρκινικά κύτταρα αδυνατούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία κυτταρικής διαίρεσης και τελικά πεθαίνουν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 October 2014 - 8:30:26 UTC