Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γκ. Χαρδούβελης: Το κλίμα των τελευταίων ημερών, δεν αντανακλά την κατάσταση της οικονομίας
  • [02] Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θέατρο του παραλόγου από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τη χρηματοδότηση των κομμάτων
  • [03] Ανησυχία για τα κρούσματα αλβανικού εθνικισμού, εκφράζει η Νάντια Βαλαβάνη
  • [04] Καταλήψεις στο Πανεπιστήμιο Πατρών
  • [05] Αν. Φραγκουλίδης: Οι αγορές αντιδρούν στην άμεση αποδέσμευση από το μνημόνιο
  • [06] Στο σχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού που παρουσιάστηκε σήμερα, περιλαμβάνονται φοροελαφρύνσεις, ύψους 18 δισ. ευρώ
  • [07] Οι μειονότητες του Ιράκ κινδυνεύουν με εξόντωση από το Ισλαμικό Κράτος
  • [08] Ευρωκοινοβούλιο: Διαλύθηκε η ομάδα του ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ
  • [09] Τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν και εννεά τραυματίστηκαν στα ανατολικά της Ουκρανίας

  • [01] Γκ. Χαρδούβελης: Το κλίμα των τελευταίων ημερών, δεν αντανακλά την κατάσταση της οικονομίας

    «Το κλίμα που διαμορφώθηκε στις αγορές τις τελευταίες μέρες, δεν αντανακλά την κατάσταση της οικονομίας, ούτε τις προοπτικές της» ανέφερε στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης. «Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια σε δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Έχει αποδείξει πως έχει τα εχέγγυα για να ξεκινήσει ταχεία αναπτυξιακή πορεία αποκατάστασης του χαμένου εδάφους της εξαετίας που πέρασε. Η πορεία προς την ανάπτυξη, αποτελεί απτή πραγματικότητα. Το μέλλον δεν θα είναι ανέφελο, αλλά δεν θα θυμίζει την επώδυνη περίοδο που διανύσαμε ως τώρα. Η ψυχραιμία, η προσήλωση στους στόχους και η μέγιστη συναίνεση, μπορεί να μας οδηγήσει έξω απ' την κρίση» ανέφερε ο υπουργός και συμπλήρωσε:

    «Οι διεθνείς αγορές είναι πολλές φορές νευρικές στις αντιδράσεις τους. Η χώρα έχει δημοσιονομικό αποτέλεσμα, που της επιτρέπει να κάνει μεθοδικά και λελογισμένα βήματα αποκατάστασης των αδικιών. Η χώρα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα που δρομολογεί μαζί με τους πιστωτές της. Η χώρα έχει δρομολογήσει σε συνεργασία με τους εταίρους της την υιοθέτηση μιας βιώσιμης λύσης για το δημόσιο χρέος της. Στην προσπάθεια αυτή μας στηρίζει και η ΕΚΤ. Ίσως μάθατε ότι σε λίγο θα ανακοινωθούν μέτρα που θα διευκολύνουν την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ προς τις τράπεζες ούτως ώστε να διευκολυνθεί και η ρευστότητα από τις τράπεζες στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά».

    [02] Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θέατρο του παραλόγου από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τη χρηματοδότηση των κομμάτων

    «Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αναλώνονται σε ένα θέατρο του παραλόγου» στο θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων», τονίζει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Από τη μία πλευρά φέρνουν διατάξεις για την ενίσχυση δήθεν της διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων και την εξυγίανση της διαδικασίας χρηματοδότησης τους, στην πραγματικότητα όμως για άλλη μία φορά εξασφαλίζουν στα κόμματά τους τη δυνατότητα να διαχειρίζονται με αμαρτωλό τρόπο τα οικονομικά» εκτιμά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Η κα Κωνσταντοπούλου χαρακτηρίζει «έκτρωμα» το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, υποστηρίζοντας ότι «προβλέπει το ξέπλυμα της διαπλοκής. Προβλέπεται οικονομική ενίσχυση κομμάτων από ιδιωτικούς φορείς, με τρόπο που όχι μόνο παραπέμπει σε άλλα πολιτικά συστήματα που είναι εντελώς ξένα με την ελληνική πολιτική παράδοση, αλλά κυρίως σηματοδοτεί τη διάθεση των κομμάτων αυτών να νομιμοποιήσουν την παράνομη και εκλεκτική σχέση τους με εκπροσώπους των οικονομικών συμφερόντων».

    Υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα καταργήσει τους νόμους για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και κυρίως τη δανειοδότησή τους. «Έχουμε πει με ρητό και απερίφραστο τρόπο ότι όλες αυτές οι μεθοδεύσεις ασυλίας και προστασίας εκείνων που ευθύνονται για τη διασπάθιση πολύ σημαντικών ποσών δεν πρόκειται να θεωρηθούν ως τετελεσμένα. Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να μην αφήσουμε αυτού του είδους τα τεχνάσματα που έχουν και ποινική απαξία να επιβιώσουν στο δημόσιο βίο, στη δημόσια σφαίρα και στην πολιτική ζωή».

    Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι πρέπει να καταθέσει και ο πρωθυπουργός στον εισαγγελέα που ερευνά τις καταγγελίες για χρηματισμό βουλευτών. «Είναι εναργές στη συνείδηση του κάθε πολίτη ότι, όταν ο πρωθυπουργός της χώρας, κ. Σαμαράς, τον Ιούνιο του '14, αφού είχε άρον-άρον εξασφαλίσει το κλείσιμο της Βουλής για να ξεπλύνει για άλλη μία φορά τις ποινικές ευθύνες του κ. Βενιζέλου, μίλησε για 180 βουλευτές οι οποίοι δήθεν υπήρχαν έτοιμοι και διατεθειμένοι να ψηφίσουν οποιονδήποτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη συνείδηση του κάθε πολίτη είναι σαφές ότι μια τέτοια πλειοψηφία 180 βουλευτών δεν θα μπορούσε να εξοικονομηθεί παρά μόνο με υπόγειες διαδρομές» αναφέρει η κ. Κωνσταντοπούλου.

    [03] Ανησυχία για τα κρούσματα αλβανικού εθνικισμού, εκφράζει η Νάντια Βαλαβάνη

    Την ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ για τα κρούσματα εθνικισμού στην Αλβανία και τη στάση των Τιράνων έναντι της ελληνικής μειονότητας, εκφράζει η υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της ΚΟ του κόμματος Νάντια Βαλαβάνη, με δήλωσή της. Η κ. Βαλαβάνη τονίζει ότι το χθεσινό περιστατικό στην Δερβιτσάνη, ελληνικό μειονοτικό χωριό έξω από το Αργυρόκαστρο, όπου ομάδα πολιτών από άλλο χωριό φέρεται να επέδραμε με θρησκευτικά-εθνικιστικά συνθήματα σε βάρος του μειονοτικού πληθυσμού, κακοποιώντας μάλιστα και ηλικιωμένους, θα μπορούσε να αξιολογηθεί ως μεμονωμένο, εάν δεν ερχόταν να προστεθεί σε άλλες ενέργειες, που αναζωπυρώνουν τις εθνικιστικές εντάσεις, επιβαρύνοντας την προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων στην περιοχή. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, προσθέτει η κ. Βαλαβάνη, η αλβανική κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειές της για αποκλιμάκωση της έντασης σε μια περίοδο κρίσιμη για την υλοποίηση των ευρωπαϊκών προσδοκιών της γειτονικής χώρας. Καλεί επίσης το υπουργείο Εξωτερικών «να αναγνωρίσει με νηφαλιότητα ότι η εξελισσόμενη κλιμάκωση εθνικιστικών παθών στη περιοχή είναι ένα αγκάθι, το οποίο, εάν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα με αποτελεσματικές πρωτοβουλίες, απειλεί να υπονομεύσει καίρια τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια και τη δυνατότητα διευθέτησης των διμερών μας εκκρεμοτήτων».

    Σύμφωνα με την κ. Βαλαβάνη «νέες αναφλέξεις στα Βαλκάνια και αναζωπύρωση αλυτρωτικών διεκδικήσεων μόνο ζοφερές κι απρόβλεπτες επιπτώσεις μπορούν να έχουν για όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της περιοχής».

    [04] Καταλήψεις στο Πανεπιστήμιο Πατρών

    Στην κατάληψη του κτιρίου της διοίκησης του Πανεπιστημίου Πατρών, των γραφείων της Πρυτανείας και του Συμβουλίου Ιδρύματος, προχώρησαν σήμερα φοιτητές, οι οποίοι διαμαρτύρονται, μεταξύ άλλων, για τα ζητήματα της στέγασης και της σίτισης.

    Επίσης, υπό κατάληψη βρίσκονται το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, καθώς και το τμήμα Χημικών Μηχανικών.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Πρύτανις Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, «το Πανεπιστήμιο καλεί όλους τους φοιτητές σε γόνιμο και υγιή διάλογο για τα προβλήματά τους, αλλά όχι υπό την πίεση των καταλήψεων».

    [05] Αν. Φραγκουλίδης: Οι αγορές αντιδρούν στην άμεση αποδέσμευση από το μνημόνιο

    Τόσο στην πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και στην ανασφάλεια σε σχέση με το μελλοντικό πρόγραμμα που αυτή θα ακολουθήσει, όσο και στην επιδείνωση του γενικότερου οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη και ιδιαίτερα στη Γερμανία, αποδίδει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Zurcher Kantonalbankτης Ελβετίας, Αναστάσιος Φραγκουλίδης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κλίμα που έχει κυριαρχήσει τις τελευταίες δύο ημέρες στις διεθνείς αγορές και το χρηματιστήριο.

    «Η προσπάθεια να αποδεσμευτούμε από το μνημόνιο τώρα και να χρηματοδοτήσουμε τις μελλοντικές μας ανάγκες, μέσω των αγορών, είναι μια προσπάθεια που γίνεται σχετικά γρήγορα. Πρέπει να περιμένουμε περισσότερο, να δώσουμε στον εαυτό μας λίγο περισσότερο χρόνο, να δείξουμε στις διεθνείς αγορές ότι είμαστε σε θέση να αυξήσουμε σημαντικά την παραγωγή μας. Όλα αυτά που γίνονται, γίνονται πιο γρήγορα απ΄ό,τι θα έπρεπε» εξηγεί και προσθέτει:«Το ΔΝΤ έχει την ευθύνη από τα κράτη μέλη του να παίρνει πίσω τα χρήματά του από τα δάνεια που δίνει. Αυτό τους ενδιαφέρει. Δεν θα είχαν πρόβλημα αποδέσμευσης αν είχαν την άποψη ότι η Ελλάδα έχει πλέον την απόλυτη πρόσβαση στις αγορές. Προφανώς, δεν είναι αυτής της άποψης, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτή τη θέση και προφανώς έχουν εκφράσει και αυτές τις αντιρρήσεις».

    [06] Στο σχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού που παρουσιάστηκε σήμερα, περιλαμβάνονται φοροελαφρύνσεις, ύψους 18 δισ. ευρώ

    Το σχέδιο προϋπολογισμού που παρουσίασε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Ιταλός πρωθυπουργός πράγματι συμπεριλαμβάνει, όπως είχε εξαγγείλει ο Ματέο Ρέντσι, φορολογικές ελαφρύνσεις συνολικού ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ, ιδίως για τους πιο χαμηλόμισθους εργαζόμενους και για τις ιταλικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού το 50% του ποσού προκύπτει από την φοροαπαλλαγή της τάξης των ογδόντα ευρώ υπέρ των μόνιμων υπαλλήλων οι οποίοι κερδίζουν από 25.000 ευρώ (μικτά) τον χρόνο ή λιγότερα. Κατά 5 δισεκ. ευρώ θα μειωθούν οι φόροι μισθωτών υπηρεσιών τους οποίους που καταβάλλουν οι εργοδότες. Από το 2015 εξάλλου όσοι εργαζόμενοι το επιθυμούν θα μπορούν να ζητούν την τμηματική καταβολή του εφάπαξ τους μαζί με τον μισθό του κάθε μηνός, χωρίς να περιμένουν την συνταξιοδότησή τους. Το σχέδιο του ιταλικού κρατικού προϋπολογισμού περιλαμβάνει επίσης ένα μέτρο για την επιδοτούμενη πρόσληψη νέων εργαζομένων: η καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών για την πρώτη τριετία απασχόλησής τους θα γίνεται από το ιταλικό δημόσιο. Για τον σκοπό αυτό θα διατεθούν άλλα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο Ιταλός πρωθυπουργός παράλληλα ανακοίνωσε την περικοπή των δαπανών του δημοσίου κατά 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο Ρέντσι δήλωσε επίσης, ότι ο λόγος ελλείμματος-ΑΕΠ της Ιταλίας θα διαμορφωθεί φέτος στο 2,9%, θα παραμείνει δηλαδή εντός δηλαδή των παραμέτρων που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [07] Οι μειονότητες του Ιράκ κινδυνεύουν με εξόντωση από το Ισλαμικό Κράτος

    Περισσότεροι από 12.000 πολίτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ μέχρι στιγμής φέτος, κυρίως από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, ενώ οι μειονότητες που είναι αντιμέτωπες με την απειλή της εθνοκάθαρσης είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

    Η Διεθνής Ομάδα για να Δικαιώματα των Μειονοτήτων (ΔΟΔΜ) αναφέρει ότι πολλές μειονότητες στο Ιράκ, μεταξύ αυτών Χριστιανοί, Γεζίντι και Τουρκομάνοι, γίνονται στόχοι απαγωγών, δολοφονιών και σεξουαλικής βίας και πλέον κινδυνεύουν με εξάλειψη στο Ιράκ.

    Ο απολογισμός των πολιτών που σκοτώθηκαν το διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου το 2014 (12.618) σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι (6.676), σύμφωνα με την έκθεση, η οποία βασίστηκε για τον απολογισμό αυτό στην οργάνωση Iraq Body Count.

    Τουλάχιστον μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην επαρχία Νινευή, όπου εδώ και χιλιάδες χρόνια ζουν πολλές μειονότητες, επισημαίνεται στην έκθεση με τίτλο «Από την κρίση στην καταστροφή: η κατάσταση των μειονοτήτων στο Ιράκ».

    [08] Ευρωκοινοβούλιο: Διαλύθηκε η ομάδα του ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ

    Η αποχώρηση μιας Λετονής ευρωβουλευτού από την ευρωφοβική πολιτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου που περιλαμβάνει το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) και το ιταλικό Κίνημα Πέντε Αστέρων σημαίνει ότι η εν λόγω πολιτική ομάδα διαλύθηκε, με αποτέλεσμα να υποβαθμισθεί και η επιρροή των πρώην μελών της.

    Εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε πως η Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (EFDD) με επικεφαλής τον Βρετανό Νάιτζελ Φάρατζ διαλύθηκε σήμερα επειδή δεν καλύπτει πλέον το κριτήριο που προβλέπει πως για να σχηματισθεί μια πολιτική ομάδα πρέπει να έχει μέλη από τουλάχιστον επτά χώρες. Η αποχώρηση της Ιβέτα Γκριγκούλε, της μοναδικής ευρωβουλευτού της Ένωσης Πρασίνων και Αγροτών της Λετονίας, στερεί από τα άλλα 47 μέλη της EFDD τη χρηματοδότηση, την πρόσβαση σε θέσεις στις επιτροπές και άλλα οφέλη που έχει ένας ευρωβουλευτής όταν ανήκει σε μια αναγνωρισμένη κοινοβουλευτική ομάδα. Η EFDD σχηματίσθηκε μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

    [09] Τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν και εννεά τραυματίστηκαν στα ανατολικά της Ουκρανίας

    Τρεις Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και εννέα ακόμη τραυματίστηκαν στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών σε μάχες με φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του στρατού.Οι αυτονομιστές βομβάρδισαν με εκτοξευτήρες ρουκετών και όλμους θέσεις του ουκρανικού στρατού στα βορειοανατολικά προάστια της Μαριούπολης, που βρίσκεται στην Αζοφική θάλασσα, σημείωσε ο Αντρίι Λισένκο.Την Τρίτη επτά πολίτες που παρίσταντο σε μία κηδεία σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς στην ίδια περιοχή.Στο Ντονέτσκ, προπύργιο των ανταρτών, τέσσερις πολίτες τραυματίστηκαν χθες Τετάρτη, όπως είχε επισημάνει η δημαρχία.

    Παρά την εφαρμογή της εκεχειρίας από τις 5 Σεπτεμβρίου, οι μάχες, αν και μειώθηκαν σε ένταση, συνεχίζονται σε κάποιες περιοχές, μεταξύ αυτών το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 16 October 2014 - 14:30:27 UTC