Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Ελλάδα, από τις πρώτες προτεραιότητες του Ζαν Κλοντ - Γιούνκερ
  • [02] Άμεσα η καταβολή των αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους για τις απώλειες από τον καταρροϊκό πυρετό
  • [03] Πρωτογενές πλεόνασμα 2,5 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο
  • [04] «Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στηρίζεται τώρα σε γερές βάσεις» εκτιμά η Alpha Bank
  • [05] Με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι της τρόικας
  • [06] Αν. Φραγκουλίδης: Προειδοποίηση στο πολιτικό σύστημα η παρέμβαση Ντράγκι
  • [07] Η Μαδρίτη θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της δημιουργίας στην Καταλονία μιας επιτροπής για τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος
  • [08] Μαίνονται οι μάχες γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ

  • [01] Η Ελλάδα, από τις πρώτες προτεραιότητες του Ζαν Κλοντ - Γιούνκερ

    Στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έγινε μία «προσδιορισμένη συζήτηση εργασίας», ανέφερε ανώτατη κυβερνητική πηγή, μετά το τέλος της συνάντησης. Η πηγή εξήγησε ότι ο κ. Γιούνκερ είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν κι έγινε συζήτηση «διότι πρέπει να γνωρίζει πώς είναι το θέμα στην Ελλάδα, ποιες είναι οι θέσεις μας για μια σειρά από πράγματα». Η ίδια πηγή σημείωσε ότι ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής έχει τοποθετηθεί πολλές φορές και πως «αποστολή μας ήταν να αντιληφθεί σε βάθος τις ελληνικές θέσεις για όλα και για το χρέος». Ανέφερε δε ότι ο κ. Γιούνκερ ήταν θετικός, αλλά ότι «δεν είναι αρμόδιος για την αξιολόγηση, αλλά είναι βασικός παίκτης».

    Σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή, ο κ. Γιούνκερ εξήγησε ότι θέλει να έχει καθαρή άποψη και καλή γνώση, διότι το ελληνικό ζήτημα είναι από τα πρώτα θέματα, που θέλει να αντιμετωπίσει μετά την 1η Νοεμβρίου, όταν αναλάβει τα καθήκοντά του ως προέδρου της Κομισιόν. Στο γεύμα εργασίας που ακολούθησε τη συνάντηση των δύο ανδρών, εκτός από τους κ.κ. Σαμαρά και Γιούνκερ, παρακάθισαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, ο υπουργός οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου.

    [02] Άμεσα η καταβολή των αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους για τις απώλειες από τον καταρροϊκό πυρετό

    Περί τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων σε κτηνοτρόφους τόσο για τη χρήση εντομοαπωθητικών, όσο και για τις απώλειες που έχει υποστεί το ζωικό τους κεφάλαιο από τον καταρροϊκό πυρετό και την ευλογιά. Αυτό γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρις Κουκουλόπουλος, στο πλαίσιο τρίωρης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε για το θέμα στο υπουργείο, με τη συμμετοχή αντιπεριφερειαρχών, διευθυντών περιφερειακών κτηνιατρικών υπηρεσιών και εκπροσώπων κτηνοτρόφων. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ. Κουκουλόπουλος ανέφερε ότι στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας θα εκδοθεί εγκύκλιος η οποία θα διευκρινίζει απολύτως διάφανα και με σαφήνεια το πλαίσιο παροχής των αποζημιώσεων αλλά και την επόμενη δέσμη μέτρων που θα αναληφθεί για την αντιμετώπιση της επιδημίας του καταρροϊκού. «Η κυβέρνηση», τόνισε, «στέκεται δίπλα στον Έλληνα κτηνοτρόφο. Θα τους παράσχουμε όλα τα μέσα και όλα τα εργαλεία». Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου, ο καταρροϊκός πυρετός έχει εξαπλωθεί σε 33 νομούς της χώρας, με τις εστίες μόλυνσης που έως χθες είχαν καταχωρηθεί, να φτάνουν στις 906. Συνολικά έχουν προσβληθεί 207.705 ζώα, εκ των οποίων τα 181.971 είναι πρόβατα, τα 24.769 είναι αίγες και τα 965 βοοειδή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στα πρόβατα όπου η νοσηρότητα φτάνει στο 5,96% και η θνησιμότητα στο 0,83%. Σε ό,τι αφορά στην ευλογιά, μέχρι σήμερα έχουν θανατωθεί 22.000 πρόβατα, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων αφορά στην περιοχή του Έβρου όπου και εντοπίζονται οι περισσότερες εστίες μόλυνσης.

    [03] Πρωτογενές πλεόνασμα 2,5 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο

    Στα 2,5 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης το οκτάμηνο Ιανουάριος - Αύγουστος 2014 έναντι 1,2 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 1,3% του ΑΕΠ, προσεγγίζοντας τον στόχο του προϋπολογισμού έναντι 0,6% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. «Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι, με θυσίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη και υπερκάλυψη του στόχου (1,5% του ΑΕΠ) για το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης στο τέλος της χρονιάς, όπως θα αποτυπωθεί και στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2015» τονίζεται στην ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού.

    Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων - για 3η συνεχόμενη χρονιά - «η κυβέρνηση δημιουργεί μεθοδικά και συστηματικά, διευρυμένους βαθμούς ελευθερίας ώστε να προχωρήσει, σταδιακά, στη συνολική μείωση της φορολογίας και στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής».

    [04] «Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στηρίζεται τώρα σε γερές βάσεις» εκτιμά η Alpha Bank

    «Το εννεάμηνο του 2014, που μόλις έληξε, χαρακτηρίστηκε από εντυπωσιακές ευνοϊκές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Η εκπληκτική πορεία του τουρισμού και των εξαγωγών αγαθών, ιδιαίτερα στο τρίτο τρίμηνο του 2013, η ανάκαμψη των επενδύσεων εκτός των κατοικιών και επίσης η ανάκαμψη των εισπράξεων από τη ναυτιλία (μετά από πενταετή πτωτική πορεία) και η σταθεροποίηση της ιδιωτικής κατανάλωσης για τρία συνεχόμενα τρίμηνα επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης από το 2014 και τη προοπτική για σημαντική ανάπτυξή της από το 2015- με ταχεία μείωση της ανεργίας και ταυτόχρονη αύξηση της παραγωγικότητας», εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank, στο εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της τράπεζας, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στηρίζεται τώρα σε γερές βάσεις και ειδικότερα: - Στην ήδη σημαντική και επιταχυνόμενη αύξηση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου εκτός των επενδύσεων σε κατοικίες που ήδη αυξήθηκαν κατά 8,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2014. - Στη σημαντική αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 5,4% στο πρώτο εξάμηνο του 2014 και που αναμένεται να αυξηθούν με υψηλό ρυθμό και στο τρίτο τρίμηνο του 2014 με βάση την εντυπωσιακή ανάπτυξη του τουρισμού αλλά και με τη σημαντική αύξηση των εσόδων από την ναυτιλία και από τις εξαγωγές αγαθών και λοιπών υπηρεσιών στο τρίμηνο αυτό. - Στη σταθεροποίηση και την επικείμενη ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης η οποία ενισχύεται ουσιαστικά και από τη μεγάλη αύξηση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας στο οκτάμηνο 2014. Επισημαίνεται, η αύξηση των μισθών στο σύνολο της οικονομίας (εκτός του πρωτογενή τομέα και των δραστηριοτήτων των νοικοκυριών) κατά 1,0% στο πρώτο εξάμηνο του 2014 (σε στοιχεία διορθωμένα για την επίπτωση της εποχικότητας). - Στην ελαχιστοποίηση της πτώσης και τελικά στην σταθεροποίηση και της δημόσιας κατανάλωσης.

    [05] Με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι της τρόικας

    Οι διαγωνισμοί που πρόκειται να ολοκληρωθούν το προσεχές διάστημα, συζητήθηκαν εκτενώς, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σημερινή συνάντηση της ηγεσίας του ΤΑΙΠΕΔ με τους εκπροσώπους της τρόικας. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, δεν τέθηκε προς συζήτηση το ζήτημα του στόχου για έσοδα 1,5 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις εφέτος, αλλά οι εκπρόσωποι των δανειστών διαβλέπουν θετικά, τόσο την αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, όσο και το γεγονός ότι 16 και πλέον διαγωνισμοί βαίνουν προς κατοχύρωση έως τον Φεβρουάριο 2015.

    [06] Αν. Φραγκουλίδης: Προειδοποίηση στο πολιτικό σύστημα η παρέμβαση Ντράγκι

    «Πολιτική προειδοποίηση, όχι μόνο προς την κυβέρνηση, αλλά προς όλο το πολιτικό σύστημα, ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια προσαρμογής» χαρακτηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Zurcher Kantonalbankτης Ελβετίας,Αναστάσιος Φραγκουλίδης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι ότι η χώρα μας θα περιληφθεί στο πρόγραμμα αγορών ενυπόθηκων τίτλων από την ΕΚΤ, υπό τον όρο, όμως, ότι θα βρίσκεται σε πρόγραμμα.

    «Αυτόσημαίνει ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει το πρόγραμμα προσαρμογής και στο επόμενο διάστημα. Ίσως όχι το μνημόνιο, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, αλλά παρόλα αυτά ένα πρόγραμμα προσαρμογής. Αυτό σημαίνει δημοσιονομική πειθαρχία και συνέχιση των αλλαγών που χρειάζονται για να προχωρήσει η οικονομία. Για μένα υπάρχει μόνο ένα σπουδαίο σημείο, ότι όλες οι προσπάθειες που έκανε η χώρα και ο λαός τα τελευταία 3-4 χρόνια δεν θα πρέπει να χαθούν. Άρα, το πολιτικό σύστημα πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο του με αίσθημα ευθύνης, που είναι αναγκαίο» τονίζει ο κ. Φραγκουλίδης.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγος της Zurcher Kantonalbank,η παρέμβαση Ντράγκι «ήτανπροειδοποίηση όχι μόνο προς την κυβέρνηση, αλλά προς όλο το πολιτικό σύστημα, ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια προσαρμογής την οποία κάνει μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο τέλος. Είναι επίσης ενδιαφέρον το γεγονός ότι αυτό που ειπώθηκε από τον Ντράγκι ειπώθηκε σε ερώτηση δημοσιογράφου.Στα επίσημα έγγραφα δεν βρίσκεται τίποτε».

    Ο κ. Φραγκουλίδης σημειώνει ότι «σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα προσαρμογής βασίζεται σε πολιτική σταθερότητα η οποία πρέπει να υπάρχει στην Ελλάδα και αν υπάρχει κίνδυνος να χαθεί αυτή, υπάρχει ο κίνδυνος να χειροτερέψει και η οικονομική κατάσταση μετά».

    [07] Η Μαδρίτη θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της δημιουργίας στην Καταλονία μιας επιτροπής για τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος

    Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα αμφισβητήσει ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου ως "παραβίαση της νομοθεσίας" τη δημιουργία στην Καταλονία μιας εκλογικής επιτροπής για να διοργανώσει ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας. "Η κυβέρνηση θα ενσωματώσει στην προσφυγή της (ενώπιον του Συτναγματικού Δικαστηρίου) την παραβίαση αυτή", δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κατά την οποία υπογράμμισε πως ουδείς στην Ισπανία εκτός των δικαστηρίων μπορεί να αποφασίζει από μόνος του "τι είναι νόμιμο και τι όχι". Ωστόσο η Καταλονία ανακοίνωσε σήμερα πως επιμένει στο σχέδιό της να οργανώσει το δημοψήφισμα για τις 9 Νοεμβρίου.

    [08] Μαίνονται οι μάχες γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ

    Μάχες μαίνονται σήμερα στο Ντονέτσκ στα περίχωρα του αεροδρομίου στρατηγικής σημασίας μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών, οι οποίοι έλαβαν, όπως καταγγέλλει το Κίεβο, ενισχύσεις από τη Ρωσία την επόμενη ημέρα μετά τον θάνατο σε βομβαρδισμό ενός Ελβετού εργαζόμενου στον Ερυθρό Σταυρό.

    Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών από την πλευρά του, κατηγορεί το Κίεβο για τον θάνατό του.

    Η εντατικοποίηση των μαχών και των βομβαρδισμών στις κατοικημένες περιοχές σε αυτό το προπύργιο των ανταρτών είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 11 ανθρώπων σε διάστημα 2 ημερών και καταγγέλθηκε ως «μία επικίνδυνη κλιμάκωση» από το γραφείο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, ένα μήνα μετά την επίτευξη μιας εύθραυστης εκεχειρίας μεταξύ του Κιέβου, της Μόσχας και των φιλορώσων ανταρτών. Δύο ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν νωρίτερα σήμερα περιοχή κοντά στο κέντρο του Ντονέτσκ, σύμφωνα με ένα συνεργείο του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας της Ουκρανίας Αντρίι Λισένκο έκανε λόγο για «αδιάκοπες μάχες» που μαίνονται για το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, τον έλεγχο του οποίου διατηρεί ακόμα ο ουκρανικός στρατός έπειτα από δύο επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι αντάρτες με άρματα μάχης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 3 October 2014 - 14:30:24 UTC