Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πυρετώδεις προετοιμασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
  • [02] Νέα συνάντηση Αντ. Σαμαρά - Ευ. Βενιζέλου στις 21:00
  • [03] Σε συνάντηση εκπροσώπων ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Κομμάτων στις Βρυξέλλες, μίλησε ο Δ. Κουτσούμπας
  • [04] Βρέθηκε γιάφκα τρομοκρατών στον Βύρωνα - Σχεδίαζαν επίθεση σε εφοπλιστή
  • [05] Νεκρός ανασύρθηκε από τη θάλασσα νεαρός Βρετανός, στο λιμάνι της Πλάκας Λεωνιδίου
  • [06] Τιτλοποιημένα και καλυμμένα ομόλογα από τις ελληνικές τράπεζες - υπό όρους - θα αγοράσει η ΕΚΤ
  • [07] Ισλαμιστές αντάρτες της Αμπού Σαγιάφ απειλούν να αποκεφαλίσουν έναν Γερμανό στις 17 Οκτωβρίου
  • [08] Οι φιλορώσοι αντάρτες εξαπέλυσαν επίθεση για την ανακατάληψη του αεροδρομίου του Ντονέτσκ
  • [09] Λ. Μενδώνη: Δεν καταρρέει η Ακρόπολη
  • [10] Δηλώσεις Λ. Μενδώνη και Κ. Περιστέρη για το ταφικό μνημείο στην Αρχαία Αμφίπολη
  • [11] Αμφίπολη: Μαρμάρινη θύρα «οδηγεί» σε μακεδονικό τάφο

  • [01] Πυρετώδεις προετοιμασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

    Με δύο συσκέψεις, μία του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με τη συμμετοχή και του Αλέξη Τσίπρα και μία κομματικών στελεχών στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην πλατεία Κουμουνδούρου, άρχισε ο ΣΥΡΙΖΑ την προετοιμασία του για τη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

    Στη σύσκεψη του προεδρείου έγινε συζήτηση σχετικά με την κεντρική στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Αλέξης Τσίπρας στην αντιπαράθεσή του με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο και αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ την προσεχή Δευτέρα ή Τρίτη και σίγουρα πριν την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή.

    Η καταρχήν απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, δεν θα υπάρξει ούτε ένα σημείο, ούτε ένας τομέας κυβερνητικής δράσης που δεν θα θιγεί και ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να είναι πανέτοιμο σε όλα τα επίπεδα προκειμένου «να απογυμνώσει την κυβέρνηση και να την οδηγήσει σε αμετάκλητη καθοδική πορεία», σύμφωνα με κομματική πηγή.

    Στην ευρεία σύσκεψη στελεχών που έγινε στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε αναλυτική ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την παρουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση της Βουλής. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να ετοιμαστεί πλούσιο υλικό με τη συμβολή όλων των τμημάτων της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προκειμένου να καταδειχθεί η πολιτική και προγραμματική υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και «να αποκαλυφθεί η σκανδαλώδης διακυβέρνηση υπέρ των συμφερόντων», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    [02] Νέα συνάντηση Αντ. Σαμαρά - Ευ. Βενιζέλου στις 21:00

    Νέα συνάντηση στις21:00 θα έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, με αντικείμενο το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ).

    [03] Σε συνάντηση εκπροσώπων ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Κομμάτων στις Βρυξέλλες, μίλησε ο Δ. Κουτσούμπας

    Ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας σήμερα σε συνάντηση εκπροσώπων ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Κομμάτων, στις Βρυξέλλες, κάλεσε το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα «να μην πέσει σε «παγίδες» που στήνονται, μεταξύ άλλων κι από «αριστερές» δηλαδή οπορτουνιστικές- σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, όπως είναι στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ και στην Ευρώπη το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς». «Θέσεις, όπως πχ η συγκρότηση «μετώπου του Νότου της Ευρώπης» ή ο δήθεν «εκδημοκρατισμός της ΕΕ», η «αλλαγή του ρόλου της ΕΚΤ» κ.ά., έρχονται να «θολώσουν τα νερά». Να σπείρουν αυταπάτες πως ένα καλύτερο, πιο «ορθολογικό μείγμα» διαχείρισης, μπορεί δήθεν να διορθώσει την ΕΕ και να απαλλάξει τον καπιταλισμό από τη σημερινή του βαρβαρότητα», υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.

    Αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις και στη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ο γγ του ΚΚΕ τόνισε ότι οι αντιθέσεις ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα οξύνονται και ότι αυτό το γεγονός συνδέεται με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τον οικονομικό πόλεμο των κυρώσεων ΕΕ- Ρωσίας, αλλά και με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

    [04] Βρέθηκε γιάφκα τρομοκρατών στον Βύρωνα - Σχεδίαζαν επίθεση σε εφοπλιστή

    Σοβαρή υπόθεση τρομοκρατίας, αποκαλύφθηκε από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, από την οποία εντοπίστηκε στην περιοχή του Βύρωνα Αττικής διαμέρισμα- κρησφύγετο, ενώ συνελήφθη τουλάχιστον ένα άτομο. Πρόκειται για έναν 30χρονο, ο οποίος κρατείται και ανακρίνεται. Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, στο διαμέρισμα στον Βύρωνα, όπου έγινε έφοδος χτες το βράδυ, έχουν βρεθεί σχέδια για επίθεση που ετοιμαζόταν εναντίον γνωστού εφοπλιστή και πολυεθνικής εταιρείας με δραστηριότητες στον Πειραιά. Λεπτομέρειες για την υπόθεση θα ανακοινώσει το απόγευμα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας, μαζί με τον αρχηγό της ΕΛΑΣ αντιστράτηγο Δημήτρη Τσακνάκη.

    Ωστόσο, από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, φαίνεται ότι πρόκειται για ομάδα αντάρτικου πόλης, ενώ αρμόδιοι αξιωματικοί διευκρινίζουν ότι δεν έχει καμία σχέση η συγκεκριμένη υπόθεση με τους έξι που συνελήφθησαν χτες στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, καθώς και με τον παγιδευμένο φάκελο που εξουδετερώθηκε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Σε ό,τι αφορά την άλλη υπόθεση με τις συλλήψεις και ανεύρεση οπλισμού κατά την επιχείρηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από την Αστυνομία ανακοινώθηκαν τα εξής: Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία συνελήφθησαν χτες στην Αθήνα, στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργεί η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, πέντε Έλληνες (τέσσερις άνδρες, οι δύο ηλικίας 26 ετών και οι υπόλοιποι 23 και 30 ετών, καθώς και μία γυναίκα 25 ετών) και ένας αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας, ηλικίας 30 ετών. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα των παραβάσεων σχετικά με τις εκρηκτικές ύλες, της νομοθεσίας περί όπλων, της πλαστογραφίας, κλπ.

    [05] Νεκρός ανασύρθηκε από τη θάλασσα νεαρός Βρετανός, στο λιμάνι της Πλάκας Λεωνιδίου

    Εικοσιπεντάχρονος Βρετανός, μέλος πληρώματος ιστιοπλοϊκού, εταιρείας που πραγματοποιεί κρουαζιέρες, εντοπίστηκε να επιπλέει με απώλεια αισθήσεων, σήμερα τα ξημερώματα, μέσα στο λιμάνι της Πλάκας Λεωνιδίου. Ο νεαρός ανασύρθηκε από μέλη του πληρώματος του ιστιοπλοϊκού και διακομίστηκε στο κέντρο υγείας Λεωνιδίου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ατύχημα, αλλά η υπόθεση ερευνάται από τον Λιμενικό Σταθμό Λεωνιδίου, που ενεργεί προανάκριση κι έχει ζητήσει τη διενέργεια νεκροψίας- νεκροτομής από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Ναυπλίου.

    [06] Τιτλοποιημένα και καλυμμένα ομόλογα από τις ελληνικές τράπεζες - υπό όρους - θα αγοράσει η ΕΚΤ

    Τιτλοποιημένα και καλυμμένα ομόλογα από τις ελληνικές τράπεζες θα αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, επιβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει, υπό όρους, στην αγορά των παραπάνω τίτλων από ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, παρόλο που τα συγκεκριμένα χρεόγραφα αξιολογούνται από τους οίκους αξιολόγησης με πολύ χαμηλή βαθμολογία (κάτω από το ΒΒΒ- που είναι το κατώτατο αποδεκτό όριο). Ο πρόεδρος της ΕΚΤ εξήγησε ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει τα συγκεκριμένα ομόλογα εφόσον οι δύο χώρες βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής. Οι εξαγγελίες του επικεφαλής της ΕΚΤ ενίσχυσαν το θετικό κλίμα και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να υποχωρεί στο 6,38%. Από το πρόγραμμα εξαγοράς των ομολόγων εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, καθώς σύμφωνα με ανάλυση της Citi, oι εγχώριες τράπεζες διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους τίτλους αξίας 40 δισ. ευρώ.

    [07] Ισλαμιστές αντάρτες της Αμπού Σαγιάφ απειλούν να αποκεφαλίσουν έναν Γερμανό στις 17 Οκτωβρίου

    Ισλαμιστές μαχητές στις Φιλιππίνες που συνδέονται με την αλ-Κάιντα, δήλωσαν σήμερα ότι θα σκοτώσουν στις 17 Οκτωβρίου έναν από τους δύο Γερμανούς που κρατούν, αν δεν εκπληρωθούν τα αιτήματά τους. Αντάρτες της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ συνέλαβαν τον Απρίλιο τους δύο Γερμανούς, οι οποίοι έπλεαν με ιστιοπλοϊκό από τη δυτικό νησί Παλάουαν των Φιλιππίνων στην ανατολική επαρχία Σαμπάχ της Μαλαισίας. Οι αντάρτες ζητούν 250 εκατ. πέσος (4,4 εκατ. ευρώ) ως λύτρα και να σταματήσει η Γερμανία να υποστηρίζει τις υπό τις ΗΠΑ αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

    [08] Οι φιλορώσοι αντάρτες εξαπέλυσαν επίθεση για την ανακατάληψη του αεροδρομίου του Ντονέτσκ

    Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ξεκίνησαν σήμερα νέα μαζική επίθεση για την ανακατάληψη του αεροδρομίου του Ντονέτσκ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ουκρανικού στρατού, καταφέρνοντας ένα ακόμη πλήγμα στην εύθραυστη εκεχειρία που έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές. Πυκνός καπνός υψωνόταν από το αεροδρόμιο και κάλυπτε μεγάλο μέρος του Ντονέτσκ, προπυργίου των αυτονομιστών, ενώ ακούγονταν συχνά πυρά από βαριά όπλα και ο ήχος των αυτόματων όπλων, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. «Χθες (Τετάρτη) τα στρατεύματα (των ανταρτών) εισέβαλαν σε έναν από τους τερματικούς σταθμούς του αεροδρομίου, όμως δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι βρίσκονται ακόμη στο εσωτερικό του ή αν έχουν φύγει», δήλωσε σήμερα μια εκπρόσωπος των αυτονομιστών. Σύμφωνα με τον Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ, εκπρόσωπο του ουκρανικού στρατού, οι αντάρτες επιτέθηκαν με άρματα μάχης και βομβάρδισαν τις θέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων που ελέγχουν το κεντρικό αεροδρόμιο του Ντονέτσκ. «Η κατάσταση στο αεροδρόμιο είναι τεταμένη, εξαπέλυσαν δεύτερη επίθεση το πρωί», πρόσθεσε. Νωρίς το απόγευμα οι μάχες, από τις οποίες υπάρχουν «τραυματίες», συνεχίζονται, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας της Ουκρανίας Αντρίι Λισένκο.

    [09] Λ. Μενδώνη: Δεν καταρρέει η Ακρόπολη

    Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σε σημερινές της δηλώσεις αναφέρθηκε στην Ακρόπολη καιεπεσήμανε ότι «όπως γνωρίζετε στην Ακρόπολη γίνεται ένα μείζον αναστηλωτικό έργο τα τελευταία πενήντα χρόνια. Τα μνημεία έχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό αντιμετωπιστεί και έχουν αναστηλωθεί. Δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνει και άλλη δουλειά, όμως ήρθε η στιγμή στον ίδιο τον βράχο που αποτελεί μέρος του μνημείου και τα τείχη της Ακρόπολης να τα αντιμετωπίζουμε με τη σοβαρότητα που αναλογεί σε ένα τόσο σημαντικό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Υπήρχαν μικρές καταρρεύσεις όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις των βράχων. Δεν υπάρχουν ούτε κίνδυνοι, ούτε η Ακρόπολη καταρρέει. Το ελληνικό κράτος δείχνει τη μέριμνά του ακριβώς στο να προστατέψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με όλες τις αρχές της επιστήμης και της δεοντολογίας το πολύ σημαντικό αυτό μνημείο το οποίο διαθέτει».

    Υπενθύμισε δε, ότι, «προχθές περάσαμε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μια μελέτη που αφορά τη στερέωση των βραχωδών πρανών στη νότια πλευρά της Ακρόπολης. Η συγκεκριμένη μελέτη είναι από τις πολλές που τελευταία έχουν απασχολήσει το υπουργείο Πολιτισμού, την Αρχαιολογική Υπηρεσία, την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως και φυσικά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο».

    [10] Δηλώσεις Λ. Μενδώνη και Κ. Περιστέρη για το ταφικό μνημείο στην Αρχαία Αμφίπολη

    «Η ανασκαφή προχωρά πολύ καλά» δήλωσε η προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και επικεφαλής της ανασκαφής στον τύμβο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, αναφερόμενη στην εξέλιξη της αρχαιολογικής σκαπάνης στον λόφο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης.

    Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα με τη μαρμάρινη δίθυρη θύρα την επιβεβαιώνουν, απάντησε πως «η πόρτα που βρήκαμε ενισχύει, ακόμη μια φορά, την άποψή μας ότι πρόκειται για έναν τάφο και υπάρχει ένα καταπληκτικό ταφικό συγκρότημα που ανήκει στα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα». Όσον αφορά τον ένοικο του ταφικού μνημείου, η κ. Περιστέρη απάντησε ότι «είναι πολύ νωρίς. Άμα δεν τελειώσουν μια ανασκαφή οι αρχαιολόγοι ποτέ δεν μπορούν να πουν ποιος ή ποιοι είναι μέσα».

    Στη σημαντικότητα του ευρήματος στον λόφο Καστά αναφέρθηκε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. «Το πάρα πολύ σημαντικό εύρημα στο λόφο Καστά επιβεβαιώνει το πόσο σημαντική είναι η Αμφίπολη στη μακρά ιστορική της διάρκεια. Η Αμφίπολη από τη στιγμή που ιδρύεται από τους Αθηναίους είναι μια ακμάζουσα πόλη με πολλούς φυσικούς πόρους, άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος που οι Αθηναίοι επέλεξαν να ιδρύσουν την αποικία και η σημαντικότητά της συνεχίστηκε και μέχρι τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους».

    [11] Αμφίπολη: Μαρμάρινη θύρα «οδηγεί» σε μακεδονικό τάφο

    Με την αφαίρεση των χωμάτων του τρίτου θαλάμου αποκαλύφθηκαν, στον τύμβο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης, τμήματα από μαρμάρινη θύρα στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο, γεγονός που αποδεικνύει ότι υπάρχει μια μορφή μακεδονικού τάφου. Η θύρα είναι κατασκευασμένη από θασίτικο μάρμαρο, και έχει εφηλίδες που μιμούνται την κεφαλή καρφιών. Στη δυτική πλευρά της θύρας, υπάρχει «στροφέας» (μεντεσές). Όπως εξήγησε η αρχαιολόγος κ. Περιστέρη, «η πτώση των τμημάτων από τη μαρμάρινη θύρα οφείλεται ή σε βομβαρδισμούς που υπέστη η περιοχή από τις οβίδες των Βουλγάρων το 1913 ή στη σεισμική δόνηση των 6,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τον 6ο μΧ αιώνα ή σε σεισμούς που σημειώθηκαν τον 19ο αιώνα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν έγινε απόπειρα τυμβωρυχίας, μόνο η ανασκαφή θα μας δείξει» δήλωσε η κ.Περιστέρη.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 2 October 2014 - 14:30:27 UTC