Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον Έβρο ο πρωθυπουργός για την άσκηση «Παρμενίων»
  • [02] Απεργούν γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία
  • [03] Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα
  • [04] Στις 100 δόσεις φέρεται να κλειδώνει η συμφωνία για ληξιπρόθεσμα σε εφορία - ταμεία
  • [05] Συνελήφθη ο βαρόνος των ναρκωτικών του Μεξικού
  • [06] Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στην Καμπούλ, με στόχο λεωφορείο του στρατού
  • [07] Η Μέρκελ ζητεί από τον Πούτιν να συγκρατήσει τους φιλορώσους αυτονομιστές
  • [08] Στον Δημήτρη Ραυτόπουλο το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων
  • [09] Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ: Είναι καλύτερο να πεθαίνεις όρθιος παρά να ζεις γονατιστός
  • [10] Η μειωμένη αίσθηση όσφρησης αποτελεί σημάδι κινδύνου για πρόωρη θνησιμότητα

  • [01] Στον Έβρο ο πρωθυπουργός για την άσκηση «Παρμενίων»

    Τον Έβρο επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, όπου θα παρακολουθήσει την τελική φάση της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Παρμενίων 2014», που θα διεξαχθεί στο Πεδίο Ασκήσεων «Αετός». Η τελική φάση της άσκησης θα πραγματοποιηθεί παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δ. Αβραμόπουλου, τον οποίο θα συνοδεύουν η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου

    [02] Απεργούν γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία

    Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν σήμερα τα Δημόσια Νοσοκομεία, οι Προνοιακές Μονάδες, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ, καθώς γιατροί και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ έχουν προκηρύξει 24ωρη πανυγειονομική πανελλαδική απεργία, ενώ σήμερα διοργάνωσαν συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα. Στις 12 το μεσημέρι, θα συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Υγείας στην οδό Αριστοτέλους και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή.

    Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) συγκροτούν κοινό μέτωπο, διεκδικώντας δημόσιο σύστημα υγείας με δωρεάν και καθολική πρόσβαση, επαρκή χρηματοδότηση, προσλήψεις προσωπικού, ανάκτηση μισθολογικών απωλειών, κατάργηση της Εταιρείας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων (ΕΣΑΝ Α.Ε.) και του νέου τρόπου χρηματοδότησης των νοσοκομείων, που, όπως υποστηρίζουν, «εμπορευματοποιεί» την υγεία, καθώς και κατάργηση του νέου συστήματος αξιολόγησης, το οποίο, όπως δηλώνουν, οδηγεί σε νέες απολύσεις εργαζομένων.

    [03] Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

    Νέο ραντεβού έχουν, το απόγευμα (17:30), οι επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για την 5η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Mια ώρα μετά, έχει προγραμματιστεί η συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση στο ΥΠΟΙΚ, όπου αναμένεται να συζητηθούν θέματα τα οποία ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας, όπως το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, ο συνδικαλιστικός νόμος, οι συντάξεις και τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων.

    «Οι διαπραγματεύσεις μέχρι στιγμής πηγαίνουν πολύ καλά» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, χθες το βράδυ, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. Ο κ. Χαρδούβελης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Ερωτηθείς για το πώς είναι οι σχέσεις με τον βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ και σύμβουλο του πρωθυπουργού Χρύσανθο Λαζαρίδη, και εάν ήταν μέσα στις διαπραγματεύσεις χθες, ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι είναι οι καλύτερες. Ο κ. Λαζαρίδης είναι αξιόλογος και βαθύς γνώστης των αριθμών και είναι ευπρόσδεκτος είπε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ στην ερώτηση εάν θα (συνεχίσει να) παρίσταται είπε συνήθως ναι.

    Για το εάν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι υπάρχουν και ότι αυτό θα το μάθετε αργότερα όταν κλείσει η διαπραγμάτευση. Ερωτηθείς επίσης για το ενδεχόμενο φοροελαφρύνσεων ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι δεν μπορώ να πω τίποτα για αυτά.

    [04] Στις 100 δόσεις φέρεται να κλειδώνει η συμφωνία για ληξιπρόθεσμα σε εφορία - ταμεία

    Ο μέγιστος αριθμός των δόσεων αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία και η επίπτωση της ελληνικής πρότασης στα δημοσιονομικά του κράτους οδηγεί τη συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας στις 100 μηνιαίες δόσεις, σύμφωνα με πληροφορίες στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης που μετέχουν στα τεχνικά κλιμάκια της διαπραγμάτευσης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα ίδια στελέχη, η τρόικα δεν κάνει δεκτή την αρχική εισήγηση της ελληνικής πλευράς για 120 δόσεις στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών οφειλών, ενώ αναμένει την πλήρη ανάλυση των επιπτώσεων της εφαρμογής του μέτρου στα δημοσιονομικά από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δεδομένου ότι η συνολική ρύθμιση θα προβλέπει, παράλληλα, «κούρεμα» έως και στο 90% των προσαυξήσεων και των προστίμων. Φέρεται ωστόσο να είναι σύμφωνη ώστε το πλαφόν αποπληρωμής χρεών προς το Δημόσιο να οριστεί τελικά στις 100 δόσεις.

    Πάντως, σημειώνεται ότι, ήδη η κυβέρνηση έχει δεχθεί ότι θα υπάρχει "επίβλεψη ορθής εφαρμογής" της ρύθμισης από την τρόικα.

    [05] Συνελήφθη ο βαρόνος των ναρκωτικών του Μεξικού

    Οι αρχές του Μεξικού συνέλαβαν χθες Τετάρτη τον βαρόνο των ναρκωτικών Έκτορ Μπέλτραν Λέβια, ο οποίος μαζί με την οικογένειά του είχε εμπλακεί σε αιματηρή σύγκρουση με τον αντίπαλό του και επίσης αρχηγό σπείρας ναρκωτικών Χοάκιν Γκάζμαν, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Εσωτερικών.

    Η σύλληψη του αρχηγού του καρτέλ ναρκωτικών Μπέλτραν Λέβια θεωρείται σημαντικό πλήγμα για την σπείρα, η οποία έχει αποδυναμωθεί σημαντικά από τότε που συγκροτήθηκε από τους αδελφούς Λέβια και τον Γκάζμαν, τον οποίο στη συνέχεια απομάκρυναν κατηγορώντας τον για προδοσία. Δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες σύλληψης του Λέβια, ενός από τους πλέον διαβόητους αρχηγούς καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό που παρέμεναν ασύλληπτοι. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι πραγματοποιούν εξετάσεις για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά του.

    [06] Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στην Καμπούλ, με στόχο λεωφορείο του στρατού

    Ένας Ταλιμπάν καμικάζι πραγματοποίησε σήμερα επίθεση αυτοκτονίας με στόχο λεωφορείο του στρατού στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας δέκα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Πρόκειται για την τέταρτη σοβαρή επίθεση που εκδηλώνεται στην Καμπούλ από την Δευτέρα που ορκίστηκε ο νέος Πρόεδρος.

    Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν την Δευτέρα από επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο, ενώ δύο βόμβες που εξερράγησαν στα ανατολικά και στα δυτικά της πόλης χθες Τετάρτη στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον επτά ανθρώπους.Και για τις προηγούμενες επιθέσεις την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, οι οποίοι δεσμεύτηκαν ότι θα πολεμήσουν εναντίον του νέου καθεστώτος που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.

    [07] Η Μέρκελ ζητεί από τον Πούτιν να συγκρατήσει τους φιλορώσους αυτονομιστές

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ τόνισε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες Τετάρτη, ότι είναι χρέος της Μόσχας να συγκρατήσει τους φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. «Η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε την υποχρέωση της Ρωσίας να ασκήσει την επιρροή της στους φιλορώσους αυτονομιστές. Η καγκελάριος είπε ότι η εκεχειρία που συμφωνήθηκε κατόπιν διαπραγμάτευσης θα πρέπει επιτέλους να (αρχίσει να) τηρείται απόλυτα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Στέφεν Ζάιμπερτ. Ο ίδιος είπε ότι οι ξένοι ηγέτες έχουν εκφράσει ανησυχίες για την καθημερινή χρήση βίας στην Ουκρανία.

    Η Μέρκελ δήλωσε ότι τα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας θα πρέπει να επιτηρούνται και ότι ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη έχει μεγάλο ρόλο να παίξει σε αυτό. Η ίδια τόνισε ότι η Γερμανία θα εξακολουθήσει να στηρίζει την αποστολή του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία και πρόσθεσε ότι ο Οργανισμός ενδέχεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις προγραμματισμένες τοπικές εκλογές στις περιοχές γύρω από το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

    [08] Στον Δημήτρη Ραυτόπουλο το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων

    Στη «δική του Καρυάτιδα, τη γυναίκα του» αφιέρωσε ο 90χρονος κριτικός λογοτεχνίας, Δημήτρης Ραυτόπουλος, το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου του, το οποίο αποδέχθηκε με «συγκίνηση και ταπεινότητα», και το οποίο του απένειμε ομόφωνα η Επιτροπή των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2013. Η τελετή απονομής των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2013 (αφορά στις εκδόσεις του 2012) και των Κρατικών Βραβείων Συγγραφής Θεατρικού Έργου 2012 πραγματοποιήθηκε απόψε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με την παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνου Τασούλα, της υφυπουργού, Άντζελας Γκερέκου, της πρώην προέδρου της Βουλής, Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη, πολλών συγγραφέων και ανθρώπων από τον χώρο του βιβλίου.

    Ο Δημήτρης Ραυτόπουλος, παραλαμβάνοντας το Βραβείο από τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνο Τασούλα, επανέλαβε την κολακευτική εκτίμηση του έργου του που μόλις προηγουμένως είχε εκφράσει ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αλέξανδρος Ζήρας: «Η βράβευση αυτή έχει και ένα νόημα ανάταξης και αντίθεσης στα φαινόμενα σύγχυσης του καιρού μας, προπάντων για τις νεότερες γενιές». Από τις υπόλοιπες κατηγορίες βραβείων, δεν παραβρέθηκαν στην τελετή απονομής, επειδή δεν αποδέχτηκαν τη βράβευσή τους, ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης και ο Διονύσης Καψάλης. Ο πρώτος δεν αποδέχτηκε το Βραβείο Απόδοσης Εργου της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, το οποίο μοιράστηκε εξ ημισείας με τον Λίνο Μπενάκη. Ο δεύτερος το Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ξένης Λογοτεχνίας σε Ελληνική Γλώσσα, το οποίο μοιράστηκε εξ ημισείας με τον Συμεών Σταμπουλού.

    Ιδιαίτερη στιγμή της βραδιάς ήταν η απονομή τιμητικής διάκρισης που θέσπισε πρώτη φορά εφέτος η Επιτροπή για τη συμβολή τους στη νεοελληνική λογοτεχνία, στα λογοτεχνικά περιοδικά «Η παρέμβαση» της Κοζάνης και «Εμβόλιμον» από τα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας.

    [09] Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ: Είναι καλύτερο να πεθαίνεις όρθιος παρά να ζεις γονατιστός

    Στη Ελληνίδα που κατάφερε να γίνει σύμβολο δημιουργικότητας, κύρους και δύναμης, την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, ήταν αφιερωμένη η πρώτη βραδιά του Οκτωβρίου και η δεύτερη εκδήλωση του Megaron Plus, στο πλαίσιο της οποίας ο δημοσιογράφος Θανάσης Λάλας παρουσίασε ένα ζωντανό «θεατρικό ντοκιμαντέρ» σε συνεργασία με τη σχεδιάστρια φωτισμών Ελευθερία Ντεκώ. Στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου, Αλεξάνδρα Τριάντη, παρουσιάστηκε ένα οπτικοακουστικό αφήγημα διάρκειας 50 λεπτών, βασισμένο στα λεγόμενα της Ελένης Αρβελέρ, έτσι όπως αυτά έχουν καταγραφεί στο 16ωρο αρχειακό υλικό του Θανάση Λάλα, ο οποίος διάβασε και αποσπάσματα κειμένων της.

    «Ίσως το μόνο πράγμα που με έφτιαξε αυτό που είμαι, είναι η αντίσταση, δηλαδή το ότι δεν άφησα τον εαυτό μου ποτέ να νικηθεί από την ιστορία, δεν άφησα τον εαυτό μου ποτέ να νικηθεί από αντίξοους καιρούς. Η αντίσταση είναι το μόνο ανθρώπινο πράγμα που μπορεί να κάνει ο καθένας μας. Η αντίσταση μου έμαθε κάτι που νομίζω ότι μπορούμε να το πούμε στα παιδιά, ότι είναι καλύτερο να πεθαίνεις όρθιος παρά να ζεις γονατιστός» είπε μεταξύ άλλων η ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, την οποίο χειροκροτούσε όρθιο το κοινό του Μεγάρου.

    Η διεθνούς φήμης βυζαντινολόγος, που υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας του πανεπιστημίου της Σορβόννης και η πρώτη γυναίκα πρύτανης του φημισμένου γαλλικού πανεπιστημιακού ιδρύματος, επίσης αποκάλυψε ότι σε λίγες ημέρες θα κυκλοφορήσει από τον εκδοτικό οίκο Ερμής, το νέο βιβλίο της με τίτλο «Εικασίες Βεργίνα- Αμφίπολη» που θα λύσει πολλές ιστορικές απορίες γύρω από τα θέματα αυτά, και όπως χαρακτηριστικά είπε «το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μου θυμώσουν οι αρχαιολόγοι και όλοι οι Σκοπιανοί».

    [10] Η μειωμένη αίσθηση όσφρησης αποτελεί σημάδι κινδύνου για πρόωρη θνησιμότητα

    Οι ηλικιωμένοι που είναι πια ανίκανοι να ξεχωρίσουν μυρωδιές, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου μέσα στην επόμενη πενταετία, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη για πρώτη φορά δείχνει ότι η απώλεια της αίσθησης όσφρησης μπορεί να αποτελεί έναν αρκετά αξιόπιστο προγνωστικό δείκτη πρόωρης θνησιμότητας. Η ανακάλυψη αυτή μπορεί μελλοντικά να οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου οσφρητικού διαγνωστικού τεστ.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Σικάγο Τζαγιάντ Πίντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», μελέτησαν στοιχεία από ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 3.000 ατόμων ηλικίας 57 έως 85 ετών. Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλάβει ακόμη πώς και γιατί η όσφρηση σχετίζεται με τη θνησιμότητα. Είναι όμως αξιοσημείωτο, όπως είπαν, ότι η δυσλειτουργία της όσφρησης αποτελεί καλύτερο δείκτη πρόγνωσης για πρόωρη θνησιμότητα από ό,τι μια διάγνωση καρδιοπάθειας, καρκίνου ή πνευμονοπάθειας. Μόνο η σοβαρή ηπατοπάθεια είναι πιο ισχυρός δείκτης πιθανού μελλοντικού θανάτου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 2 October 2014 - 6:30:28 UTC