Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δημ. Αβραμόπουλος: Η Κύπρος δεν είναι μόνη
  • [02] Σε λειτουργία ο νέος σταθμός του προαστιακού, στον Ταύρο
  • [03] Κατεδάφιση ακατοίκητων οικίσκων στον καταυλισμό των Ρομά
  • [04] Στο 95% των πρατηρίων υγρών καυσίμων έχει εγκατασταθεί σύστημα ελέγχου
  • [05] Τον Οκτώβριο του 2015 οι συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων, στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης
  • [06] Τον Οκτώβριο του 2015 οι συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων, στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης
  • [07] Ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γ. Στόλτενμπεργκ αναλαμβάνει γγ του ΝΑΤΟ
  • [08] Τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά της Θεσσαλονίκης σε έναν τόμο
  • [09] Γ. Νταλάρας: Τα τραγούδια που θα πω είναι αυτά που έγραψε ο Μ. Τόκας για την Κύπρο και τους αγώνες της

  • [01] Δημ. Αβραμόπουλος: Η Κύπρος δεν είναι μόνη

    «Η Κύπρος δεν είναι μόνη» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος και διαβεβαίωσε ότι «στο πλευρό της, βρίσκεται η μητέρα πατρίδα». Σε δηλώσεις έπειτα από τη στρατιωτική παρέλαση στη Λευκωσία με την ευκαιρία της 54ης επετείου της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι η παρέλαση ήταν άψογη και έστειλε μήνυμα θάρρους και αποφασιστικότητας. Επίσης, τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη για βιώσιμη λύση του Κυπριακού ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να είναι μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.

    Το αμυντικό σύστημα της Κύπρου, επισήμανε, είναι στην υπηρεσία της διεθνούς νομιμότητας και ο ρόλος της Κύπρου είναι σταθεροποιητικός στην περιοχή. Ο Έλληνας υπουργός ευχήθηκε να γιορτάσουν μαζί, του χρόνου, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι την Ημέρα της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, σε μια ενωμένη Κύπρο.

    [02] Σε λειτουργία ο νέος σταθμός του προαστιακού, στον Ταύρο

    Σε λειτουργία τέθηκε σήμερα, έπειτα από πέντε χρόνια, ο σταθμός του Ταύρου, που αποτελεί τμήμα του προαστιακού σιδηρόδρομου μεταξύ Πειραιά και Αθηνών. Ο νέος σταθμός, που βρίσκεται μεταξύ Ρουφ και Ρέντη και αρχικά θα λειτουργεί χωρίς ανελκυστήρες (αναμένεται να λειτουργήσουν τους πρώτους μήνες του 2015), εκτιμάται ότι θα εξυπηρετήσει μεγάλο αριθμό πολιτών, δεδομένης και της θέσης του σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, εγκαινιάζοντας τον νέο σταθμό του προαστιακού, έκανε λόγο «για έναν "χορταριασμένο και εγκαταλελειμμένο σταθμό" που ανοίγει σήμερα και έτσι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν αυτό το γρήγορο και φθηνό μέσο» και ανέφερε πως «τους πρώτους μήνες του 2015 θα λειτουργούν και τα ασανσέρ σε αυτό το παρατημένο για χρόνια έργο».

    Σε ό,τι αφορά τη σιδηροδρομική υποδομή στην περιοχή του Ταύρου κατασκευάστηκε στο πλαίσιο της ανακαίνισης της σιδηροδρομικής γραμμής και της κατασκευής ηλεκτροκίνησης -σηματοδότησης -τηλεδιοίκησης στο τμήμα Πειραιάς- Αθήνα-Τρεις Γέφυρες.

    [03] Κατεδάφιση ακατοίκητων οικίσκων στον καταυλισμό των Ρομά

    Ξεκίνησε στις 10 το πρωί η κατεδάφιση ακατοίκητων οικίσκων στον καταυλισμό των Ρομά, πίσω από το Νομισματοκοπείο, στο Χαλάνδρι. Παρόντες στον χώρο ήταν ο γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κώστας Αγγελάκας και υπηρεσιακοί παράγοντες, ο δήμαρχος Χαναδρίου Σίμος Ρούσσος και αντιδήμαρχοι. Όπως σημείωσαν, ο δήμαρχος Χαλανδρίου και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστας Γερολυμάτος, γκρεμίζονται ακατοίκητα κτίσματα καθ' υπόδειξη των ίδιων των τσιγγάνων και του προέδρου τους Στέλιου Καλαμιώτη, ο οποίος είναι επίσης παρών καθ' όλη τη διάρκεια της επιχείρησης.

    Ο στόχος για σήμερα είναι «να ικανοποιηθούν δικαστικές αποφάσεις που έπρεπε να εκτελεσθούν, με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους ανθρώπους εδώ. Η λογική του να εφαρμόζεται η νομιμότητα χωρίς να μας ενδιαφέρει το κόστος για τους ανθρώπους είναι καταστροφική και ευτυχώς αποφεύχθηκε» υποστήριξε ο δήμαρχος Χαλανδρίου, ενώ πρόσθεσε ότι στόχος χθες ήταν «να αποτραπεί η εγκατάσταση στο Όρος Πατέρα και να αποτραπεί η αστυνομική επέμβαση που θα ήταν επικίνδυνη για τους τσιγγάνους, τους περιοίκους και όλη την πόλη μας». «Από αύριο» συμπλήρωσε ο κ. Ρούσσος «στόχος είναι, σε συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την Περιφέρεια και την κυβέρνηση, να λυθεί ένα σοβαρό θέμα που εκκρεμεί 40 χρόνια. Οι τσιγγάνοι πρέπει να μετεγκατασταθούν με διασφαλισμένες συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, με πρόσβαση σε υγεία, παιδεία και όλες τις απαραίτητες υποδομές και να απογκετοποιηθούν».

    [04] Στο 95% των πρατηρίων υγρών καυσίμων έχει εγκατασταθεί σύστημα ελέγχου

    Το υπουργείο Ανάπτυξης δεν πρόκειται να δώσει καμία απολύτως παράταση για την εγκατάσταση των συστημάτων ελέγχου που στόχο έχουν την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων. Όπως άλλωστε προκύπτει από στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, η εγκατάσταση του συστήματος έχει επιτευχθεί στο 95% των πρατηρίων καυσίμων για Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Αχαΐα, Ηράκλειο, Μαγνησία και Ιωάννινα.

    Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν ύστερα από ερώτηση που είχαν καταθέσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

    [05] Τον Οκτώβριο του 2015 οι συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων, στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης

    Τον φετινό Οκτώβριο αναμένεται να δημοσιευθεί στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, η προκήρυξη του διαγωνισμού για έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης και τον Οκτώβριο του 2015 αναμένεται να υπογραφούν οι συμβάσεις με τους αναδόχους, αφού μεσολαβήσει η υποβολή των προσφορών (υπολογίζεται τον Απρίλιο του 2015) και η αξιολόγησή τους ως τον Ιούλιο του ίδιου έτους.

    Το χρονοδιάγραμμα για τον διαγωνισμό, μέσω του οποίου η Ελλάδα παραχωρεί 20 θαλάσσιες περιοχές («blocks») για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων παρουσίασε σήμερα σε ενεργειακό συνέδριο η κ. Αλ. Σδούκου, νομική σύμβουλος και διευθύντρια του γραφείου του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

    Για έντονο ενδιαφέρον ενεργειακών εταιρειών αναφορικά με τον διαγωνισμό, έκανε λόγο ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης. Μανιάτης, ο οποίος παρουσίασε τα σημαντικότερα ενεργειακά έργα που υλοποιούνται στη χώρα μας (αγωγός ΤΑΡ, αναβάθμιση του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, προοπτική κατασκευής νέου σταθμού ΥΦΑ στη Β. Ελλάδα). Ανακοίνωσε, επίσης, ότι ως το τέλος του έτους θα ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου (IGB), ο οποίος έχει την υποστήριξη των δύο κυβερνήσεων και προβλέπεται να λειτουργεί το 2016. Στο πλαίσιο του ίδιου συνεδρίου, ο κ. Μανιάτης απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόρυξης μη συμβατικού αερίου ή πετρελαίου, λέγοντας ότι «δεν μας ενδιαφέρει καθόλου η πιθανότητα εξόρυξης shale gas ή shale oil στην Ελλάδα».

    [06] Τον Οκτώβριο του 2015 οι συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων, στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης

    Τον φετινό Οκτώβριο αναμένεται να δημοσιευθεί στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, η προκήρυξη του διαγωνισμού για έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης και τον Οκτώβριο του 2015 αναμένεται να υπογραφούν οι συμβάσεις με τους αναδόχους, αφού μεσολαβήσει η υποβολή των προσφορών (υπολογίζεται τον Απρίλιο του 2015) και η αξιολόγησή τους ως τον Ιούλιο του ίδιου έτους.

    Το χρονοδιάγραμμα για τον διαγωνισμό, μέσω του οποίου η Ελλάδα παραχωρεί 20 θαλάσσιες περιοχές («blocks») για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων παρουσίασε σήμερα σε ενεργειακό συνέδριο η κ. Αλ. Σδούκου, νομική σύμβουλος και διευθύντρια του γραφείου του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Η ίδια, παρουσίασε τα πλεονεκτήματα των επενδύσεων στον τομέα των ερευνών στη χώρα μας στα οποία περιλαμβάνονται οι ενθαρρυντικές ενδείξεις για ύπαρξη κοιτασμάτων, τα πρόσφατα δεδομένα από τις σεισμικές έρευνες, το διαφανές και ανταγωνιστικό θεσμικό πλαίσιο, η χαμηλή φορολογία (25 %) και η στρατηγική θέση της χώρας που αποτελεί όπως είπε ασφαλές λιμάνι σε μια ταραγμένη περιοχή.

    [07] Ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γ. Στόλτενμπεργκ αναλαμβάνει γγ του ΝΑΤΟ

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ αναλαμβάνει από σήμερα 13ος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Ο 55χρονος Στόλτενμπεργκ είναι ο δεύτερος κατά σειρά Σκανδιναβός που διορίζεται επικεφαλής της Συμμαχίας καθώς διαδέχεται τον Δανό πρώην πρωθυπουργό Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. Η αλλαγή στην κορυφή της Συμμαχίας πραγματοποιείται την ώρα που το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται για μία νέα αποστολή στο Αφγανιστάν και οι σχέσεις του με τη Ρωσία είναι τεταμένες εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης.

    Ο Στόλτενμπεργκ, πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας, απομακρύνθηκε από την πρωθυπουργία τον Σεπτέμβριο του 2013 ύστερα από οκτώ χρόνια σε αυτό το αξίωμα. Η Νορβηγία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1949, από τότε δηλαδή που σχηματίστηκε η Συμμαχία. Η θητεία του Ράσμουσεν επρόκειτο να λήξει στις 31 Ιουλίου αλλά παρατάθηκε κατά δύο μήνες ώστε να επιβλέψει τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στην Ουαλία.

    [08] Τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά της Θεσσαλονίκης σε έναν τόμο

    Ψηφιδωτό είναι η τεχνική με την οποία επενδύονται επιφάνειες με μικρές (συνήθως τετράγωνες ή και πολυγωνικές ψηφίδες από φυσικά πετρώματα ή υαλόμαζα). Οι ψηφίδες προσκολλώνται σε κατάλληλα διαμορφωμένο υπόστρωμα από ασβεστοκονίαμα, δημιουργώντας περίτεχνα διακοσμημένες επιφάνειες.

    Πότε εμφανίζονται τα ψηφιδωτά;

    Και... πότε ακριβώς φιλοτεχνήθηκαν τα ψηφιδωτά της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη; Στις αρχές ή στα τέλη του 4ου μ.Χ. αιώνα; Είναι αμιγώς χριστιανικά ή «αυτοκρατορικά»;

    Είναι τα ψηφιδωτά των δεκάδων βυζαντινών ναών της Θεσσαλονίκης το πλέον ολοκληρωμένο σύνολο βυζαντινών ψηφιδωτών στον κόσμο;

    Αυτός ο τεράστιος, πανέμορφος και μυστικός κόσμος μιας ολόκληρης «χριστιανικής» χιλιετίας και των πτυχών της βυζαντινής κοινωνίας και πίστης, που απεικονίζεται εντυπωσιακά στα «Ψηφιδωτά της Θεσσαλονίκης 4ος-14ος αι.»- τον μνημειώδη τόμο των εκδόσεων «Καπόν», ταξιδεύει σήμερα και στη Θεσσαλονίκη. Το μνημειώδες έργο, με υλικό που συγκεντρώθηκε ύστερα από 40ετή και πλέον μελέτη του πλούσιου «υλικού» που προσφέρει η πόλη της Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται απόψε -δυο χρόνια μετά την έκδοσή του, μήνες μετά τη διοργάνωση ειδικής ημερίδας αποκλειστικά για τα «Ψηφιδωτά της Θεσσαλονίκης» στο περίφημο Courtauld Institute of Art του Λονδίνου (τον περασμένο Ιούνιο)- στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

    Συγγραφείς του έργου είναι οι Θεσσαλονικείς επιστήμονες: Χαράλαμπος Μπακιρτζής, επίτιμος έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, Χρυσάνθη Μαυροπούλου- Τσιουμή, ομότιμη καθηγήτρια, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η αείμνηστη πλέον (1940-2013) επίτιμη έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης και πρώτη διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού της πόλης Ευτυχία Κουρκουτίδου- Νικολαΐδου.

    [09] Γ. Νταλάρας: Τα τραγούδια που θα πω είναι αυτά που έγραψε ο Μ. Τόκας για την Κύπρο και τους αγώνες της

    «Συμμετέχω στη συναυλία για τον Μάριο με χαρά και συγκίνηση. Γνωριζόμαστε από πολύ νέοι και θυμάμαι πάντα έναν πολύ γλυκό άνθρωπο, με ταλέντο μεγάλο, με αγάπη για τη μουσική, για τα τραγούδια, για τους Έλληνες συνθέτες. Αυτά ήταν τα εφόδια του και οι αποσκευές του, όταν άφησε την μικρή του πατρίδα να έρθει να σπουδάσει στην Ελλάδα. Τελικά τον κέρδισε η μουσική. Τα τραγούδια του τραγουδήθηκαν από όλο τον κόσμο, μας έδωσαν χαρά και μας συγκίνησαν. Συμμετέχω σε αυτή τη βραδιά με την ψυχή μου και για έναν ακόμα λόγο, γιατί τα τραγούδια που θα πω είναι αυτά που έγραψε ο Μάριος για την Κύπρο και τους αγώνες της» λέει ο Γιώργος Νταλάρας με αφορμή τη μεγάλη συναυλία που πραγματοποιείται στη μνήμη του Μάριο Τόκα, το βράδυ της Παρασκευής (21.00), στο Ηρώδειο, με τη συμμετοχή σημαντικών τραγουδιστών, μεταξύ των οποίων και ο Γ. Νταλάρας.

    Από την πλευρά του, ο Μίλτος Πασχαλίδης, που επίσης συμμετέχει στην εκδήλωση, επισημαίνει: «Με τον Μάριο δεν προλάβαμε να κάνουμε όλα αυτά τα οποία σχεδιάζαμε. Ήμασταν παλιοί γνωστοί και όταν βρισκόμασταν, μιλούσαμε για τις κοινές μας αγάπες, δηλαδή για την ΑΕΚ και για την πράσινη γραμμή στη Λευκωσία. Όλο σχεδιάζαμε να κάνουμε κάτι παρέα, δεν το ολοκληρώσαμε, δεν το προλάβαμε, γιατί όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, κάποιος εκεί πάνω ξεραίνεται στα γέλια... Παρ' όλα αυτά ήταν για μένα ένας πολύ γλυκός και πολύ τρυφερός άνθρωπος, πολύ ευαίσθητος, δηλαδή αυτό που φαίνεται στις μελωδίες του, αυτό ήταν ο Μάριος. Πιο πολύ βρεθήκαμε κοντά την περίοδο που συνεργαζόμουν με τον άλλον σπουδαίο φίλο, τον Άλκη Αλκαίο. Αισιοδοξώ ότι στο μέλλον αυτό που δεν ολοκληρώσαμε με την παρουσία του, πιθανόν κάπως να γίνει με την απουσία του, γιατί έχει αφήσει πράγματα πίσω και μακάρι να κληθώ να τα υπερασπιστώ κάποια στιγμή».

    Η συναυλία-αφιέρωμα, που φέρει την υπογραφή στενών συνεργατών του συνθέτη και της χήρας του, Αμαλίας, θεωρείται κορυφαίο γεγονός της φετινής πολιτιστικής σεζόν. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι χορηγός επικοινωνίας της συναυλίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 1 October 2014 - 10:30:29 UTC