Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-09-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γιορτή με πολλές δράσεις, η Ευρωπαϊκή Ημέρα των Γλωσσών
  • [02] Bροχή, χαμηλή θερμοκρασία και κυκλοφοριακά προβλήματα στη Θεσσαλονίκη
  • [03] Εκατό νεκροί από σφοδρή επίθεση Ταλιμπάν, κοντά στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν
  • [04] Αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων της πετρελαϊκής βιομηχανίας στη Συρία
  • [05] Δύο έργα συμμετοχικής τέχνης από τον Τίνο Σεγκάλ, στη Ρωμαϊκή Αγορά
  • [06] «Υπερβολικά σπάνιο» να λυγίσει το νέο «έξυπνο» κινητό της, λέει η Apple

  • [01] Γιορτή με πολλές δράσεις, η Ευρωπαϊκή Ημέρα των Γλωσσών

    Γιορτή, με πολλές δράσεις, είναι η σημερινή, 26η Σεπτεμβρίου, που έχει οριστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως Ευρωπαϊκή Ημέρα των Γλωσσών, ενθαρρύνοντας τους πολίτες στην εκμάθηση ξένης γλώσσας, ως πολύτιμο εφόδιο στην αγορά εργασίας αλλά και για τη συνειδητοποίηση του γλωσσικού και πολιτιστικού πλούτου της ΕΕ. Εφέτος, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι πανελλήνιοι σύνδεσμοι ινστιτούτων ξένων γλωσσών, Palso και Europalso, παρέχουν σήμερα δωρεάν μια ώρα διδασκαλίας ξένης γλώσσας σε μαθητές, φοιτητές και γονείς, προκειμένου να πάρουν μια πρώτη γεύση, δεδομένου ότι οι μισοί Ελληνες δεν ξέρουν ξένη γλώσσα.

    Σύμφωνα με έρευνα του ευρωβαρόμετρου, το 50% των Ελλήνων δεν μπορεί να διαβάσει ξένη γλώσσα, ούτε μπορεί να επικοινωνήσει στο διαδίκτυο, ενώ η αποτελεσματικότητα της εκμάθησης ξένης γλώσσας στο δημόσιο σχολείο αξιολογείται στο 15%, έναντι του 65% αυτής που παρέχεται στο ιδιωτικό ινστιτούτο, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης Αλεβαντής από τη Γενική Διεύθυνση Διερμηνείας και Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και αυτό σε μια εποχή κρίσης, που «οι γλωσσικές μας γνώσεις εξασφαλίζουν μεγαλύτερη αγορά εργασίας και καλύτερη δουλειά στον τόπο μας, κυρίως στους εξωστρεφείς κλάδους της οικονομίας».

    Μια άλλη δράση ενθάρρυνσης γλωσσικών εφοδίων αποτελεί ο πανευρωπαϊκός διαγωνισμός για νέους μεταφραστές που βρίσκεται σε εξέλιξη από την 1η Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 20 Οκτωβρίου. Ο κύκλος των δράσεων ολοκληρώνεται με το συνέδριο των γλωσσικών επαγγελμάτων, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στη διάρκεια του οποίου θα παρουσιαστεί το Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας της Ακαδημίας Αθηνών, στις 9 Νοεμβρίου, το οποίο θα αποτελέσει ένα ξεχωριστό γεγονός.

    [02] Bροχή, χαμηλή θερμοκρασία και κυκλοφοριακά προβλήματα στη Θεσσαλονίκη

    Κυκλοφοριακά προβλήματα προκαλεί στη Θεσσαλονίκη η νέα επιδείνωση του καιρού, τα κύρια χαρακτηριστικά του οποίου είναι οι βροχές και καταιγίδες, όπως επίσης οι χαμηλές για τα συνήθη δεδομένα της εποχής θερμοκρασίες. Η ισχυρή βροχόπτωση με την οποία "ξύπνησε" η Θεσσαλονίκη δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων τόσο σε κεντρικούς όσο και σε περιφερειακούς δήμους, όπου δρόμοι μετατράπηκαν σε λίμνες και σηματοδότες τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

    Με χαμηλές ταχύτητες διεξάγεται η κίνηση στην Περιφερειακή οδό, ενώ έντονο μποτιλιάρισμα παρατηρείται σε αρκετούς κεντρικούς δρόμους της πόλης. Εξαιτίας της βροχόπτωσης και κατ' επέκταση της ολισθηρότητας του οδοστρώματος σημειώθηκαν τροχαία ατυχήματα, με υλικές μόνο ζημιές. Βροχοπτώσεις πλήττουν -εξάλλου- περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, χωρίς να αναφερθούν μέχρι στιγμής προβλήματα.

    [03] Εκατό νεκροί από σφοδρή επίθεση Ταλιμπάν, κοντά στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν

    Εκατοντάδες μαχητές Ταλιμπάν εξαπέλυσαν επίθεση σε συνοικία επαρχίας του Αφγανιστάν, που βρίσκεται σε στρατηγική θέση κοντά στην πρωτεύουσα και σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους μέσα σε πέντε μέρες, ενώ αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι η περιοχή θα πέσει στα χέρια των ενόπλων. Η περιφερειακή κυβέρνηση του Γάνζι έχει χάσει την επικοινωνία με την αστυνομία στη συνοικία του δυτικού Αζρεστάν στην Γκάνζι, δήλωσε ο Ασαντουλάχ Σάφι, υπαρχηγός της αστυνομίας στην περιοχή. Το Γάνζι βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Καμπούλ.

    Οι επιθέσεις ξεκίνησαν πριν από περίπου πέντε μέρες και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες σε αυτές σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100 άνθρωποι, περιλαμβανομένων 15 τους οποίους αποκεφάλισαν οι ένοπλοι, δήλωσε σήμερα ο περιφερειακός αντικυβερνήτης Αχμαντουλάχ Αχμάντι. Οι περιφερειακές αρχές έκαναν έκκληση στην αφγανική κυβέρνηση, όπου ο νέος πρόεδρος Ασχράφ Γάνι βρίσκεται σε διαδικασία ανάληψης καθηκόντων από τον απερχόμενο Χαμίντ Καρζάι, για ενισχύσεις, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν φτάσει, είπε ο Αχμάντι.

    [04] Αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων της πετρελαϊκής βιομηχανίας στη Συρία

    Πολεμικά αεροσκάφη και πύραυλοι έπληξαν σήμερα στόχους της πετρελαϊκής βιομηχανίας στην ανατολική Συρία, σε ζώνες που τελούν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η πετρελαϊκή ζώνη του αλ-Τάνακ στην επαρχία του Ντέιρ αλ-Ζορ επλήγη κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

    Η επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ, η οποία συνορεύει με το Ιράκ, βρίσκεται σχεδόν καθ ΄ολοκληρίαν υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους και ήταν σημαντική πετρελαιοπαραγωγική περιοχή πριν από την έναρξη του πολέμου στη Συρία, εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια. Πύραυλοι έπληξαν επίσης την περιοχή αλ-Κουρίγια, που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Ντέιρ αλ-Ζορ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο που έκανε λόγο για θύματα, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία.

    [05] Δύο έργα συμμετοχικής τέχνης από τον Τίνο Σεγκάλ, στη Ρωμαϊκή Αγορά

    «Πού είναι το έργο του Τίνο Σεγκάλ», ρωτήσαμε τις υπεύθυνες του πολιτιστικού οργανισμού ΝΕΟΝ, στην είσοδο της Ρωμαϊκής Αγοράς, καθώς δεν μπορούσαμε να εντοπίσουμε το σημείο της έκθεσης. «Προχωρήστε μέσα και... θα το βρείτε!» μας απάντησαν μ' ένα αινιγματικό χαμόγελο. Αφού περάσαμε την μνημειώδη πύλη της εισόδου, αρχίσαμε να προχωρούμε στην ευθεία με κατεύθυνση τον Πύργο των Ανέμων, αναζητώντας μάταια κάποια εικαστική εγκατάσταση, όταν ένα παιδί ηλικίας περίπου δέκα ετών, μας ρώτησε ευγενικά κι αναπάντεχα:«Τι είναι για σας πρόοδος;».

    Έτσι ξεκινά η αφήγηση του έργου, ή αλλιώς η παρέμβαση, ή αλλιώς το πρότζεκτ του Βερολινέζου εικαστικού Τίνο Σεγκάλ, στη Ρωμαϊκή Αγορά, με τίτλο «Τhis progress». Έφτασε στην Αθήνα, στο πλαίσιο του προγράμματος του πολιτιστικού οργανισμού ΝΕΟΝ «Διαδρομές, για την ενεργοποίηση του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας». Ο βραβευμένος, 38χρονος conceptual καλλιτέχνης, από τους πιο ριζοσπαστικούς της γενιάς του, εμπνεύστηκε από τις διαλεκτικές πρακτικές της αρχαίας φιλοσοφίας, όπως ένας σωκρατικός διάλογος, που αντί να αναπτύσσεται με έναν συνομιλητή, επιτρέπει στον συμμετέχοντα να βιώσει ένα είδος εξελικτικού κύκλου ζωής μεταξύ των γενεών, με τη μορφή των τεσσάρων «ερμηνευτών» που συναντά διαδοχικά στην επίσκεψή του στη Ρωμαϊκή Αγορά. Είναι άτομα από διαφορετικές γενιές -ένα παιδί, ένας έφηβος, ένας ενήλικος και ένας ηλικιωμένος.

    Τα έργα στους δύο χώρους θα διαρκέσουν έως τις 28 Οκτωβρίου.

    [06] «Υπερβολικά σπάνιο» να λυγίσει το νέο «έξυπνο» κινητό της, λέει η Apple

    H Apple παραδέχτηκε ότι υπάρχει πιθανότητα το νέο «έξυπνο» κινητό της iPhone 6 Plus να λυγίσει, όμως τόνισε ότι αυτό μπορεί να συμβεί «υπερβολικά σπάνια», σε συνθήκες κανονικής χρήσης. Είχαν προηγηθεί αναφορές χρηστών στα κοινωνικά δίκτυα και φόρουμ, που παραπονιούνταν ότι το νέο μοντέλο, το οποίο ήδη έχει πωλήσεις ρεκόρ (πάνω από 10 εκατ. σε μόλις τρεις ημέρες), εμφάνιζε εξωτερική παραμόρφωση, μετά από μεταφορά της συσκευής στην τσέπη του παντελονιού. Η αμερικανική εταιρεία ανέφερε ότι η ίδια δέχτηκε τέτοιες αναφορές από εννέα πελάτες της που είχαν αγοράσει το iPhone Plus (το μεγαλύτερο από τα δύο νέα μοντέλα).

    Η Apple, σε ανακοίνωσή της, σύμφωνα με το BBC, το Γαλλικό Πρακτορείο και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», επεσήμανε ότι το εξωτερικό περίβλημα του νέου smartphone της έχει κατασκευαστεί από ανοδιωμένο αλουμίνιο, που έχει υποστεί βαφή για πρόσθετη ενίσχυση. Επίσης, ανέφερε ότι η συσκευή διαθέτει μέρη από ανοξείδωτο ατσάλι και τιτάνιο, καθώς και «το πιο δυνατό γυαλί στην βιομηχανία smartphones», που προσθέτουν έξτρα αντοχή στις περιοχές εκείνες που είναι πιθανό να καταπονηθούν περισσότερο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 September 2014 - 8:30:21 UTC