Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-09-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οικιακή βοηθός έκλεψε χρηματοκιβώτιο από πρώην εργοδότριά της
  • [02] «Πονοκέφαλος» το εμπάργκο για τους Ρώσους εισαγωγείς και διανομείς
  • [03] Διαπραγματεύσεις για νέα Συλλογική Σύμβαση στη ΔΕΗ, μισθούς και ιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη
  • [04] Ο Μ. Ντράγκι περιμένει χαμηλού ρυθμού ανάπτυξη στην ευρωζώνη, κατά το β' εξάμηνο
  • [05] Ι. Πλακιωτάκης: Στόχος η άμεση στήριξη των μακροχρόνια ανέργων
  • [06] Οι κουρδικές δυνάμεις απώθησαν τους τζιχαντιστές, στη βόρεια Συρία
  • [07] Μ. Άτγουντ: H xειρότερη όψη της κρίσης είναι η οικολογική απειλή
  • [08] Νέο τεστ αίματος προβλέπει πόσο γρήγορα θα αναρρώσει ο ασθενής μετά την εγχείρηση

  • [01] Οικιακή βοηθός έκλεψε χρηματοκιβώτιο από πρώην εργοδότριά της

    Οικιακή βοηθός συνελήφθη κατηγορούμενη για κλοπή χρηματοκιβωτίου από το σπίτι 59χρονης πρώην εργοδότριά της. Η κλοπή σημειώθηκε πέρυσι τον Σεπτέμβριο, στην περιοχή Ανάληψη της Θεσσαλονίκης, και η «λεία» περιελάμβανε κοσμήματα και τιμαλφή, αξίας 205.000 ευρώ. Για την υπόθεση κατηγορούνται τρεις ακόμη άνδρες, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία και οι οποίοι φέρονται να διέπραξαν την κλοπή.

    Σύμφωνα με τη δικογραφία, γνωρίζοντας από την 41 ετών οικιακή βοηθό το καθημερινό πρόγραμμα της παθούσας, μπήκαν στο σπίτι της, την ώρα που αυτή έλειπε και «σήκωσαν» ανενόχλητοι το χρηματοκιβώτιο. Πιθανότατα χρησιμοποίησαν αντικλείδια, με τα οποία τους είχε εφοδιάσει η γεωργιανής καταγωγής οικιακή βοηθός. Η κατηγορούμενη συνελήφθη χθες, την ώρα που έβγαινε από το σπίτι ηλικιωμένου, τον οποίο φρόντιζε το τελευταίο διάστημα. Δήλωσε ψευδή διεύθυνση κατοικίας, ενώ διαπιστώθηκε ότι ήταν σεσημασμένη για υπόθαλψη εγκληματία και παραβάσεις του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

    [02] «Πονοκέφαλος» το εμπάργκο για τους Ρώσους εισαγωγείς και διανομείς

    Δράση για την άρση του εμπάργκο στα αγροδιατροφικά προϊόντα που έχει «κοστίσει" στους ίδιους σε ποιότητα και επάρκεια σε ό,τι αφορά τα αγαθά που εισάγουν φαίνεται να αναλαμβάνουν οι Ρώσοι εισαγωγείς και διανομείς, συγκεντρώνοντας υπογραφές προκειμένου να στείλουν σχετική επιστολή στο Κρεμλίνο.

    Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης, κατά την πρόσφατη, 23η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών της Μόσχας, τον προσέγγισαν Ρώσοι εισαγωγείς και διανομείς, ενημερώνοντάς τον για τη συλλογή υπογραφών προκειμένου να πετύχουν την άρση του εμπάργκο σε ορισμένα τουλάχιστον από τα προϊόντα, η απαγόρευση εισαγωγής των οποίων -βάσει στοιχείων- «δημιουργεί τεράστιο έλλειμμα στην αγορά». Τον ενημέρωσαν, επίσης, για την «απαράδεκτη ποιότητα» και την υψηλή τιμή των διαθέσιμων προϊόντων, όπως χαρακτηριστικά είπε. Ο ίδιος ο κ. Γιαννακάκης είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις ελλείψεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ της Μόσχας, αλλά και τις υψηλές τιμές των προϊόντων, παραθέτοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι ένα κιλό επιτραπέζια ροδάκινα Σερβίας ή ΠΓΔΜ κοστίζουν γύρω 121 ρούβλια/κιλό, ήτοι γύρω στα 2,5 ευρώ.

    Οι Έλληνες παραγωγοί δεν κάθονται με «σταυρωμένα χέρια» και βρίσκονται ήδη σε αναζήτηση νέων αγορών, επιδιώκοντας άνοιγμα κυρίως σε Μέση και Άπω Ανατολή, αν και, όπως επισημαίνει ο κ. Γιαννακάκης, «δεν είναι εύκολο να μπούμε σε νέες αγορές, αφού για να το καταφέρουμε δεν απαιτείται μόνο μια καλή συνεργασία και σωστές τιμές, αλλά θα πρέπει να αλλάξουμε όλη την παραγωγική μας διαδικασία και φιλοσοφία, χρησιμοποιώντας νέες πρακτικές και μεθόδους συσκευασίας, που απαιτούν και γενναίες επενδύσεις».

    [03] Διαπραγματεύσεις για νέα Συλλογική Σύμβαση στη ΔΕΗ, μισθούς και ιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη

    Σε διαπραγματεύσεις για υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας θα προχωρήσουν τις επόμενες εβδομάδες η διοίκηση της ΔΕΗ με τη ΓΕΝΟΠ, καθώς η ισχύουσα σύμβαση που υπεγράφη το 2012, λήγει το Μάιο του 2015. Κατά τις πληροφορίες, στόχος των συνδικαλιστών είναι να υπογραφεί νέα τριετής σύμβαση προκειμένου, μεταξύ άλλων, να δεσμεύσει τις εξελίξεις τόσο στον στο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ, θυγατρική της ΔΕΗ) ενόψει της αποκρατικοποίησής του όσο και στη λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ» που πρόκειται σύμφωνα με το σχεδιασμό να ακολουθήσει. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη διαπραγμάτευση θα τεθεί θέμα αυξήσεων όχι στους ονομαστικούς μισθούς αλλά έμμεσα, με την επανενεργοποίηση της ωρίμανσης των μισθών, εφόσον λήξει το μεσοπρόθεσμο καθώς και αίτημα για ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων στη ΔΕΗ από ασφαλιστική εταιρία.

    Συνδικαλιστές της ΔΕΗ με τους οποίους επικοινώνησε το ΑΠΕ - ΜΠΕ κρατούν ωστόσο μικρό «καλάθι» επισημαίνοντας ότι το «σοκ» της επαναφοράς των μισθών στα προ μνημονίου επίπεδα θα ήταν πολύ μεγάλο για την εταιρία. Η μέση μείωση των μισθών στη ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται στο 35% ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που ξεπέρασε και το 50%. Συνολικά το κονδύλι της μισθοδοσίας μειώθηκε από 1,18 δισ. ευρώ το 2009 σε 720 εκατ. ευρώ το 2012, εξέλιξη που εκτός από τις μειώσεις μισθών οφείλεται και στη μείωση του αριθμού των εργαζομένων (από 22.582 σε 19.093 στο ίδιο διάστημα).

    [04] Ο Μ. Ντράγκι περιμένει χαμηλού ρυθμού ανάπτυξη στην ευρωζώνη, κατά το β' εξάμηνο

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι αναμένει χαμηλού ρυθμού ανάπτυξη στην ευρωζώνη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, χάρη και στα πρόσφατα μέτρα της ΕΚΤ για την τόνωση της οικονομίας και δεσμεύεται ότι θα λάβει περισσότερα μέτρα, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην οικονομική εφημερίδα της Λιθουανίας Verslo Zinios, ο Μάριο Ντράγκι προειδοποιεί ότι η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων είναι πιθανόν να πλήξει την επιχειρηματικότητα και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Ωστόσο προσθέτει ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί προς και από τη Ρωσία εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης έχουν μέχρι στιγμής περιορισμένες συνέπειες στην οικονομία της ευρωζώνης.

    Ο πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποιεί επίσης ότι οι ανεπαρκείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες στο επιχειρημαιτκό περιβάλλον της ευρωζώνης.Ο Μάριο Ντράγκι προειδοποιεί και ότι «η απαράδεκτα υψηλή ανεργία» και η συνεχιζόμενη αδυναμία αύξησης του δανεισμού είναι πιθανόν να πλήξουν την οικονομική ανάκαμψη.

    [05] Ι. Πλακιωτάκης: Στόχος η άμεση στήριξη των μακροχρόνια ανέργων

    Περισσότερες από 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας χάθηκαν από την αρχή της κρίσης έως σήμερα, ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας Γιάννης Πλακιωτάκης. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης, μιλώντας την Τετάρτη κατά τη διάρκεια σεμιναρίου για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2009 και του αντίστοιχου πρώτου τριμήνου του 2014, χάθηκαν 1.061.900 θέσεις εργασίας, το ίδιο δε διάστημα οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 865,6 χιλιάδες, φτάνοντας τα 1.342.300 άτομα.

    «Η κρίση», είπε ο υφυπουργός, «έπληξε όλες ανεξαιρέτως τις ομάδες εργαζομένων, ακόμη και τους άνδρες εργαζομένους επικεφαλής νοικοκυριών, αλλά με ιδιαίτερη σφοδρότητα τους νέους, τις γυναίκες και τους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας». Ειδικότερα το ποσοστό ανεργίας των νέων 15 έως 24 ετών, ανήλθε μεσοσταθμικά το 2013 στο 58,3%, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι η ανεργία των νέων ήταν στην Ελλάδα πάντοτε συστηματικά υψηλότερη του ενήλικου πληθυσμού, υποδηλώνοντας βαθύτερα διαρθρωτικά προβλήματα που προϋπήρχαν της κρίσης.

    Ωστόσο, ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι, ήδη, από τα μέσα του 2013 η κατάσταση στην αγορά εργασίας έχει σταθεροποιηθεί, καθώς η ανοδική ορμή του ποσοστού ανεργίας ανακόπηκε και ο μηνιαίος ρυθμός μεταβολής του αριθμού των ανέργων πέρασε σε αρνητικά επίπεδα. Ακολούθως ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στο νέο αναπτυξιακό κύκλο της εθνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι αυτός ο νέος κύκλος να μην χαρακτηρίζεται από μια «άνεργη οικονομική μεγέθυνση» (jobless growth) αλλά να συνοδεύεται από ένα δυνατό και μετρήσιμο μέρισμα απασχόλησης.

    [06] Οι κουρδικές δυνάμεις απώθησαν τους τζιχαντιστές, στη βόρεια Συρία

    Οι κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία απώθησαν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που προήλαυναν προς την πόλη Κομπάνι στη διάρκεια ολονύχτιων συγκρούσεων, δήλωσαν σήμερα δύο Κούρδοι αξιωματούχοι. Πριν από μία εβδομάδα και πλέον, το Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσε επίθεση για την κατάληψη του Κομπάνι. Περισσότεροι από 100.000 Κούρδοι έχουν εγκαταλείψει την πόλη, που είναι γνωστή και ως Αϊν αλ Αράμπ, και γειτονικά χωριά, κι έχουν περάσει στην Τουρκία.

    [07] Μ. Άτγουντ: H xειρότερη όψη της κρίσης είναι η οικολογική απειλή

    Η δυστοπία είναι ένας δυσοίωνος κόσμος από τον οποίο οι άνθρωποι επιζητούν πάση θυσία να αποδράσουν. Η ουτοπία είναι ένα σύστημα κανόνων το οποίο μας δείχνει τρόπους για να αλλάξει η πραγματικότητα. Κατά τη διάρκεια του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα οι δυστοπίες, που έλκουν την καταγωγή από την αρχαία Ελλάδα, ήταν περιγραφές του παρόντος και έκρυβαν, παρά το ζοφερό τους τοπίο, προτάσεις για πολύ προωθημένες υλικές βελτιώσεις. Μετά τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο αυτό έπαψε να ισχύει και τώρα μας αρέσει να σκεφτόμαστε φανερά τόσο το καλό όσο και το κακό. Όσο για τη σημερινή κρίση, η χειρότερη όψη της είναι η οικολογική απειλή. Αυτά είπε μεταξύ άλλων χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής η Καναδή συγγραφέας Μάργκαρετ Άτγουντ κατά τη συνομιλία της με τον Θανάση Λάλα, που ολοκληρώθηκε με βροχή ερωτήσεων από την πλευρά του κοινού.

    Συνεχίζοντας χθες τον προβληματισμό της για τη σχέση ανάμεσα στην ουτοπία και τη δυστοπία, η Άτγουντ εξήγησε πως οι μορφές της φύσης δεν αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη και ότι μεταβάλλονται πράγματι μόνον όταν μεταβάλλονται και οι γενικές συνθήκες. Όπως κι αν το σκεφτούμε, οι ουτοπίες και οι δυστοπίες επικοινωνούν: οι μεν εμπεριέχουν στοιχεία των δε, αλλά αν είναι να συζητήσουμε για το μυθιστόρημα της δυστοπίας, θα πρέπει να το πιστέψουμε μόνον όσο πιστεύουμε το μυθιστόρημα γενικά.

    Σε ερώτηση για το πώς θα όριζε στις ημέρες μας την έννοια της κρίσης, η Άτγουντ ξεκαθάρισε πως παρά το γεγονός πως ο καθημερινός άνθρωπος δεν γίνεται να ξεχάσει τις τεράστιες δυσκολίες τις οποίες προκαλούν τα οικονομικά προβλήματα, αδυνατώντας να απομακρυνθεί έστω και κατ΄ελάχιστον από αυτά, η κρίση έχει διαβαθμίσεις και η μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζουμε τις τελευταίες δεκαετίες είναι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο πλανήτης.

    [08] Νέο τεστ αίματος προβλέπει πόσο γρήγορα θα αναρρώσει ο ασθενής μετά την εγχείρηση

    Ερευνητές στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων δύο επιστήμονες ελληνικής καταγωγής, ανέπτυξαν για πρώτη φορά μια αιματολογική εξέταση που μπορεί να προβλέψει πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να ανακάμψει η υγεία ενός ασθενούς μετά την εγχείρησή του στο νοσοκομείο. Το τεστ ανιχνεύει τις αφανείς αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος σε κυτταρικό επίπεδο, εκτιμώντας έτσι τον αναμενόμενο χρόνο ανάρρωσης.

    Κάθε χρόνο παγκοσμίως γίνονται πάνω από 200 εκατομμύρια εγχειρίσεις. Αν και οι περισσότερες δεν θεωρούνται σοβαρές, παρόλα αυτά συχνά προκαλούν φλεγμονές, με συνέπεια να παρατείνεται η περίοδος ανάρρωσης του ασθενούς. Μέχρι σήμερα, εκατομμύρια ασθενείς σε ολόκληρο τον κόσμο, όταν βγαίνουν από το χειρουργείο, πολύ συχνά δεν γνωρίζουν -ούτε οι γιατροί τους- πόσο γρήγορα θα αναρρώσουν και πότε θα είναι σε θέση να επιστρέψουν στη δουλειά τους και στην οικογένειά τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 25 September 2014 - 8:30:22 UTC