Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-09-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: Η κυβέρνηση «είναι ανοιχτή» σε υποψηφιότητες για την Προεδρία εκτός πολιτικής
  • [02] Ο αμερικανικός Τύπος για την επίσκεψη Αντ. Σαμαρά, στο Βερολίνο
  • [03] Σ.Βούλτεψη για συνάντηση Σαμαρά- Μέρκελ: «Ο,τι ειπώθηκε μέσα, ειπώθηκε και δημόσια»
  • [04] Συνάντηση Σαμαρά - Χαρδούβελη ενόψει έλευσης της τρόικας
  • [05] Τρίωρη στάση εργασίας στο μετρό
  • [06] Τηλεδιάσκεψη ΥΠΟΙΚ - τρόικας ενόψει της νέας αξιολόγησης
  • [07] Αναστολή της δικαστικής έρευνας για διαφθορά κατά του Νικολά Σαρκοζί
  • [08] Ο ΟΗΕ ενέταξε σε «μαύρη λίστα» τζιχαντιστές από διάφορες χώρες, χρηματοδότες τους και στρατολογητές
  • [09] Αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους, στη βορειοδυτική Συρία

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: Η κυβέρνηση «είναι ανοιχτή» σε υποψηφιότητες για την Προεδρία εκτός πολιτικής

    Η κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως να προτείνει για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτιο ένα μη πολιτικό πρόσωπο ώστε να επιδιώξει τη συναίνεση και να αποφύγει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, κάτι που θα επιβράδυνε την οικονομική πρόοδο, δήλωσε χθες Τρίτη στο Ρόιτερς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Παρότι ο πρόεδρος της χώρας δεν έχει ουσιαστικές πολιτικές αρμοδιότητες, όπως σχολιάζει το Ρόιτερς, μία αποτυχία της Βουλής να εκλέξει πρόεδρο θα οδηγούσε σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές με πιθανότητα να μην υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αυτό, συνεχίζει το Ρόιτερς, θα βύθιζε την Ελλάδα σε πολιτική κρίση λίγα χρόνια αφού απέφυγε την χρεοκοπία.

    Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε υποψηφιότητες εκτός πολιτικής, αλλά προερχόμενες από τον ακαδημαϊκό χώρο ή τον χώρο του πολιτισμου, κάτι που θα ήταν αντίθετο σε μία παράδοση δεκαετιών. «Ο κατάλογος (των υποψηφίων) για τη θέση του προέδρου είναι πολύ περιορισμένος» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, χωρίς να αποκαλύψει ονόματα υποψηφίων διαδόχων τού νυν προέδρου Καρόλου Παπούλια, του οποίου η πενταετής θητεία λήγει τον Μάρτιο. «Υπάρχουν κάποια σενάρια, αλλά είμαστε απολύτως ανοιχτοί» σχολίασε.

    Αν η Βουλή εκλέξει για Πρόεδρο έναν μη πολιτικό, θα είναι η πρώτη φορά από το 1985, σχολιάζει το Ρόιτερς, που ο τότε πρωθυπουργός, Ανδρέας Παπανδρέου, είχε προτείνει για τη θέση έναν ανώτατο δικαστικό, τον Χρήστο Σαρτζετάκη. Όσον αφορά στο αν θα βρεθούν τελικά οι 180 βουλευτές που απαιτούνται για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε αισιόδοξος.

    [02] Ο αμερικανικός Τύπος για την επίσκεψη Αντ. Σαμαρά, στο Βερολίνο

    Η δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι η «Ελλάδα μπορεί πλέον να σταθεί στα πόδια της» και ότι «δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης», προβάλλεται από αμερικανικά ΜΜΕ. Σε δημοσίευμα της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» για τη χθεσινή συνάντηση του κ. Σαμαρά με τη Γερμανίδα Κκγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο, αναφέρεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε τη στήριξη του Βερολίνου στις προσπάθειες και τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να ενισχύσει την ανάπτυξη και την απασχόληση.

    Επίσης, γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του για την «πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην αναδιάρθρωση της οικονομίας της, με τη δημοσιογράφο να σχολιάζει ότι η κ. Μέρκελ υποστήριξε τη δήλωση αυτή, λέγοντας: «Είμαι πολύ ικανοποιημένη για το γεγονός ότι αρκετές θετικές ενδείξεις έρχονται από την Ελλάδα» καθώς και ότι είναι ορατοί «οι πρώτοι τρυφεροί καρποί» της οικονομικής επιτυχίας της Ελλάδας.

    Από το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» προβάλλεται η δήλωση του κ.Σαμαρά ότι πιστεύει πως «η διαδικασία θα ολοκληρωθεί νωρίτερα απ' ό,τι προβλεπόταν αρχικά», ενώ στο κείμενο επισημαίνεται ότι «ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενδεχομένως να επιδιώξει τον πρόωρο τερματισμό της οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας από το ΔΝΤ». Τέλος, σημειώνεται ότι η κα Μέρκελ επαίνεσε την ηγεσία του κ. Σαμαρά και δήλωσε ότι το μέλλον του προγράμματος βοήθειας θα συζητηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες στο πλαίσιο της αποκαλούμενης τρόικας των δανειστών.

    [03] Σ.Βούλτεψη για συνάντηση Σαμαρά- Μέρκελ: «Ο,τι ειπώθηκε μέσα, ειπώθηκε και δημόσια»

    Η ¶γγελα Μερκελ αναφέρθηκε πολύ θετικά για την Ελλάδα και για πρώτη φορά υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων με τον κ. Σαμαρά, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση στο Βερολίνο. «Ο,τι ειπώθηκε μέσα, ειπώθηκε και δημόσια» σημείωσε η κ. Βούλτεψη, στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

    Στο μεταξύ, η δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι η «Ελλάδα μπορεί πλέον να σταθεί στα πόδια της» και ότι «δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης», προβάλλεται από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται στους επαίνους της καγκελαρίου, ¶. Μέρκελ, για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο αμερικανικός Τύπος για την επίσκεψη Αντ. Σαμαρά, στο Βερολίνο

    [04] Συνάντηση Σαμαρά - Χαρδούβελη ενόψει έλευσης της τρόικας

    Με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, συναντάται ο πρωθυπουργός, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της άφιξης των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα και της 5ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Υπενθυμίζεται ότι, σήμερα, θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και στελεχών της τρόικας. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, με βάση την έως τώρα ατζέντα, η πρώτη συνάντηση του κ. Χαρδούβελη, με τους επικεφαλής της τρόικας, έχει προγραμματισθεί για την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου.

    Στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν, πρέπει, κυρίως, να οριστικοποιηθεί το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 6 Οκτωβρίου. Σημειώνεται, ότι στις 10- 12 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί, στην Ουάσινγκτον, η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ.

    Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών επισήμανε, σε ανακοίνωσή του, ότι «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για καθυστέρηση της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα κατόπιν υποβολής αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης».

    [05] Τρίωρη στάση εργασίας στο μετρό

    Oι εργαζόμενοι στο μετρό θα πραγματοποιήσουν σήμερα τρίωρη στάση εργασίας από τις 13:00 έως τις 16:00, προκειμένου να συμμετάσχουν στη γενική συνέλευση του σωματείου τους.

    [06] Τηλεδιάσκεψη ΥΠΟΙΚ - τρόικας ενόψει της νέας αξιολόγησης

    Τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα μεταξύ στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και στελεχών της τρόικας, στο πλαίσιο του προγραμματισμού των δύο πλευρών, ενόψει της άφιξης των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα και της 5ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Αυτό ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ενώ με βάση την έως τώρα ατζέντα, η πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, με τους επικεφαλής της τρόικας, έχει προγραμματισθεί για την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου. Στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν, πρέπει, κυρίως, να οριστικοποιηθεί το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 6 Οκτωβρίου. Σημειώνεται, ότι στις 10- 12 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί, στην Ουάσινγκτον, η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών επισήμανε, σε ανακοίνωσή του, ότι «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για καθυστέρηση της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα κατόπιν υποβολής αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης».

    [07] Αναστολή της δικαστικής έρευνας για διαφθορά κατά του Νικολά Σαρκοζί

    Το εφετείο του Παρισιού ανέστειλε σήμερα την έρευνα κατά του πρώην Προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ετέθη επισήμως τον Ιούλιο υπό δικαστική έρευνα για ενεργητική διαφθορά, ως ύποπτος για αθέμιτη άσκηση επιρροής, δωροδοκία και παραβίαση του απορρήτου δικαστικής έρευνας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων δικαστική πηγή.

    Η απόφαση αυτή της προέδρου του εφετείου δεν χρειάζεται αιτιολόγηση και δεν επιδέχεται έφεσης. Προσφέρει μία ανάπαυλα στον πρώην Πρόεδρο, ο οποίος, ωστόσο, παραμένει υπό καθεστώς δικαστικής έρευνας. Η απόφαση λαμβάνεται λίγες ημέρες αφού ο Νικολά Σαρκοζί επισημοποίησε την επιστροφή του στην πολιτική σκηνή, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνημα.

    [08] Ο ΟΗΕ ενέταξε σε «μαύρη λίστα» τζιχαντιστές από διάφορες χώρες, χρηματοδότες τους και στρατολογητές

    Επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέταξε χθες σε μαύρη λίστα περισσότερους από 12 τζιχαντιστές από διάφορες χώρες, χρηματοδότες τους και στρατολογητές που συνδέονται με ένοπλες οργανώσεις στη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Τυνησία και την Υεμένη, περιλαμβανομένου ενός από τους ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους.

    Ανάμεσα σε αυτούς που περιλαμβάνονται στη λίστα της Επιτροπής κυρώσεων κατά της αλ Κάιντα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία επιβάλλει εμπάργκο όπλων, ταξιδιωτικούς περιορισμούς και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, είναι άτομα από τη Γαλλία, τη Σαουδική Αραβία, τη Νορβηγία, τη Σενεγάλη και το Κουβέιτ.

    [09] Αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους, στη βορειοδυτική Συρία

    Πολεμικά αεροσκάφη που δεν ανήκουν στις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και προέρχονταν από την Τουρκία βομβάρδισαν τη νύκτα στόχους στην περιοχή της κουρδικής πόλης Κομπανί, στη συρο-τουρκική μεθόριο, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Οι αεροπορικές επιδρομές του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία ξεκίνησαν χθες τα ξημερώματα. Οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους εξαπέλυσαν την περασμένη εβδομάδα επίθεση κατά της πόλης Κομπανί, αναγκάζοντας 130.000 Κούρδους της Συρίας να διαφύγουν προς την Τουρκία.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο ΟΗΕ ενέταξε σε «μαύρη λίστα» τζιχαντιστές από διάφορες χώρες, χρηματοδότες τους και στρατολογητές


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 24 September 2014 - 8:30:23 UTC