Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-09-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ερώτηση στον πρωθυπουργό από τον Πάνο Καμμένο για τις συμβάσεις υδρογονανθράκων
  • [02] «Σημάδια ελπίδας» στον τομέα της ανάπτυξης, διακρίνει το Βερολίνο ενόψει της επίσκεψης Σαμαρά
  • [03] Επιπλέον 125 εκατ. ευρώ αποδεσμεύει η ΕΕ για στήριξη παραγωγών που επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο
  • [04] «Δεν είναι θέμα νομικού βολονταρισμού» η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, σχολίασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ
  • [05] «Έφυγαν» περισσότερα από 10 εκατ. iPhone 6 μέσα στο πρώτο Σαββατοκύριακο της κυκλοφορίας του
  • [06] Η Μέρκελ δηλώνει στον Βαλς πως είναι «εντυπωσιασμένη» από τις γαλλικές μεταρρυθμίσεις, αλλά τον παραπέμπει στην Επιτροπή σχετικά με
  • [07] Το συνδικάτο των πιλότων της Air France απέρριψε την τελευταία πρόταση της διοίκησης για τερματισμό της απεργίας
  • [08] Το νησί Κιριμπάτι του Ειρηνικού, σχεδιάζει την αγορά γης, αν, εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των θαλασσών, εξαφανιστεί από τον χάρτη

  • [01] Ερώτηση στον πρωθυπουργό από τον Πάνο Καμμένο για τις συμβάσεις υδρογονανθράκων

    Για τα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, κατέθεσε ερώτηση στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος. Ανάμεσα στα θέματα που θέτει ο κ. Καμμένος είναι το πώς κοστολογήθηκε το ύψος των φορολογικών εσόδων από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων σε 25- 30 χρόνια, μόνο στο Ιόνιο, σε 150 δισ. ευρώ. Ποιο είναι το ποσοστό ιδιοκτησίας των αποθεμάτων των υδρογονανθράκων του Ελληνικού Δημοσίου και ποιο το αντίστοιχο ποσοστό των επενδυτών, αν ισχύει ο φορολογικός συντελεστής 20% που ανακοίνωσε ο κ. Μανιάτης και αν ο φόρος θα υπολογίζεται στα καθαρά κέρδη. Ο πρωθυπουργός καλείται επίσης να ενημερώσει αν το δημόσιο θα έχει επιπλέον έσοδα από δικαιώματα εκμετάλλευσης (royalties), αν υπάρχει αλληλογραφία με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και με ποια αξιολόγηση ανατέθηκαν απευθείας στον νομικό Παναγιώτη Μπερνίτσα συμβουλευτικές υπηρεσίες νομικού περιεχομένου που αφορούν στη μίσθωση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων του Ελληνικού Δημοσίου, πώς θα διασφαλιστούν θέσεις εργασίας σε Έλληνες ανέργους και σε ποιο νόμισμα θα πωλούνται τα αντληθέντα αποθέματα.

    [02] «Σημάδια ελπίδας» στον τομέα της ανάπτυξης, διακρίνει το Βερολίνο ενόψει της επίσκεψης Σαμαρά

    «Σημάδια ελπίδας, ιδιαίτερα στον τομέα της ανάπτυξης, η οποία φαίνεται ότι θα επιστρέψει» διακρίνει η γερμανική κυβέρνηση στην Ελλάδα, και για αυτά θα συζητήσει αύριο η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και επανέλαβε ότι η κ. Μέρκελ έχει εκφράσει συχνά την εκτίμησή της για την πορεία της χώρας υπό την κυβέρνηση Σαμαρά. Διευκρίνισε δε ότι αύριο δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις, ενώ τόνισε ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις για την πορεία της Ελλάδας θα ληφθούν μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος. «Προφανώς δεν μπορώ να πω τίποτα για τις ελληνικές προσδοκίες» δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα μπορούσε να αναμένει η ελληνική αντιπροσωπεία από την αυριανή συνάντηση.

    «Μπορώ να σας πω ότι η καγκελάριος χαίρεται για την επίσκεψη και εκτιμά πάντα πολύ την ανταλλαγή απόψεων με τον πρωθυπουργό Σαμαρά. Βεβαίως πρόκειται να συζητήσουν για την κατάσταση της Ελλάδας συγκεκριμένα. Μετά από πολύ-πολύ δύσκολη περίοδο, φαίνονται σημάδια ελπίδας, ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία φαίνεται ότι θα επιστρέψει» πρόσθεσε ο Γερμανός αξιωματούχος και επισήμανε ότι για αυτό το θέμα η καγκελάριος θα μιλήσει με τον κ. Σαμαρά. «Εκείνος σίγουρα θα αξιοποιήσει την ευκαιρία για να της παρουσιάσει τη θέση του για το πώς θα προχωρήσει η Ελλάδα» συνέχισε και υπενθύμισε ότι «όλες οι πιθανές διαπραγματεύσεις δεν θα είναι διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας, αλλά μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της» και γι αυτό «δεν αναμένονται αποφάσεις αύριο». «Η καγκελάριος έχει εκφράσει αρκετά συχνά την εκτίμησή της για την πορεία που διήνυσε η Ελλάδα υπό την κυβέρνηση Σαμαρά. Για όλα τα περαιτέρω, προτείνω να περιμένουμε την αυριανή συνέντευξη Τύπου» κατέληξε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

    Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης, ο κ. Ζάιμπερτ περιορίστηκε να επαναλάβει ότι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης «ήταν πάντα ότι μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος θα εξεταστεί εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια και, εάν ναι, ποια».

    [03] Επιπλέον 125 εκατ. ευρώ αποδεσμεύει η ΕΕ για στήριξη παραγωγών που επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποδεσμεύσει ένα επιπλέον ποσό, ύψους περίπου 125 εκατομμυρίων ευρώ, για να υποστηρίξει τους ευρωπαίους γεωργούς που επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο στα ευρωπαϊκά προϊόντα και ότι θα συμπεριλάβει στις αποζημιώσεις τους παραγωγούς εσπεριδοειδών της νότιας Ευρώπης. «Βρισκόμαστε κοντά σε ένα τελικό κείμενο» που «θα ανοίξει έναν νέο φάκελο» για να χρηματοδοτηθούν μέτρα σταθεροποίησης της αγοράς κάποιων φρούτων και λαχανικών, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργικής και Αγροτικής Ανάπτυξης Ρότζερ Γουέιτ. Ο προϋπολογισμός αναμένεται να ξεπερνά «τα 125 εκατομμύρια ευρώ» και έχει στόχο να συνεχιστεί η υποστήριξη μιας σειράς ευπαθών προϊόντων αλλά και να επεκταθεί ο κατάλογος των προϊόντων με την προσθήκη κυρίως των πορτοκαλιών, των μανταρινιών και των κλημεντίνων, διευκρίνισε η ευρωπαϊκή πηγή. Η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Γαλλία ζητούσαν κυρίως την υποστήριξη των γεωργών τους καθώς πλησιάζει η εποχή της συγκομιδής. Βάσει του σχεδίου προβλέπεται μεταξύ άλλων η αύξηση κατά 5% με 10% του όγκου των προϊόντων που μπορούν να αποσυρθούν από την αγορά και την αποζημίωση των καλλιεργητών κατά 50% με 100% της τιμής. Τα νέα αυτά μέτρα προστίθενται σε μια προηγούμενη σειρά παρεμβάσεων υπέρ των ευρωπαϊκών φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών προϊόντων, ύψους περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ.

    [04] «Δεν είναι θέμα νομικού βολονταρισμού» η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, σχολίασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ

    Συνάντηση μεταξύ του προέδρου της ΓΣΕΕ και του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια, πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη μεταφορά κονδυλίων ύψους 680 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ για την εκπαίδευση των εργαζομένων.

    «Δεν είναι θέμα νομικού βολονταρισμού» η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού σχολίασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού. Ο κ. Παναγόπουλος, τάσσεται υπέρ της ελεύθερης διαπραγμάτευσης σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο ζήτημα.

    Επίσης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωσε ότι «δεν είναι θέμα νομικού βολονταρισμού η διαμόρφωση του ύψους του κατώτατου μισθού. Η ύπαρξη σχετικού νομοθετήματος θα έστελνε μεν ένα πολιτικό μήνυμα ωστόσο στην πράξη δεν μπορούν να διαμορφωθούν με νομοθετικές ρυθμίσεις οι μισθοί. Υπάρχουν σήμερα καταγγελίες πως ο κατώτατος μισθός για τους νέους έως 25 ετών δεν καταβάλλεται. Ακόμη και χίλια ευρώ να πούμε ότι θα παίρνουν οι εργαζόμενοι, στην πράξη δεν θα τα πάρουν».

    [05] «Έφυγαν» περισσότερα από 10 εκατ. iPhone 6 μέσα στο πρώτο Σαββατοκύριακο της κυκλοφορίας του

    Η εταιρεία Apple Inc ανακοίνωσε ότι πούλησε περισσότερα από 10 εκατομμύρια iPhone 6 μέσα στο πρώτο Σαββατοκύριακο της κυκλοφορίας του νέου αυτού μοντέλου σε 10 χώρες του κόσμου. Στις 12 Σεπτεμβρίου είχαν ήδη γίνει 4 εκατομμύρια προπαραγγελίες για τα νέα μοντέλα iPhone 6 και iPhone 6plus, διπλάσιες από αυτές που είχαν γίνει για το προηγούμενο μοντέλο, το iPhone 5, δύο χρόνια πριν. Πρόκειται για ένα «ρεκόρ» για την Apple, η οποία πούλησε ένα εκατομμύριο περισσότερα τηλέφωνα απ? ό,τι με το προηγούμενο μοντέλο της.

    [06] Η Μέρκελ δηλώνει στον Βαλς πως είναι «εντυπωσιασμένη» από τις γαλλικές μεταρρυθμίσεις, αλλά τον παραπέμπει στην Επιτροπή σχετικά με το έλλειμμα

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα αφού συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς πως είναι εντυπωσιασμένη από τον αριθμό των μεταρρυθμίσεων που έχει προγραμματίσει το Παρίσι, αλλά υπογράμμισε πως έγκειται στις Βρυξέλλες το πότε θα σταματήσουν οι γαλλικές προσπάθειες για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος. «Ο Μανουέλ Βαλς παρουσίασε τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του και πιστεύω πως η Γαλλία θα λάβει έναν εντυπωσιακό αριθμό μέτρων» δήλωσε η καγκελάριος. «Βλέπω τις μεγάλες προσπάθειες και η αξιολόγησή τους έγκειται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Ο Βαλς, ο οποίος έκανε την πρώτη επίσκεψή του ως πρωθυπουργού, δήλωσε πως ήρθε για να «πείσει» τη Γερμανία ότι η Γαλλία αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τις μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε: «Η Γαλλία δεν είναι το άρρωστο παιδί της Ευρώπης».

    Η Μέρκελ υποστήριξε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν πως υπάρχουν «πολλές δυνατότητες να δημιουργηθεί ανάπτυξη χωρίς επιπλέον χρήματα».

    [07] Το συνδικάτο των πιλότων της Air France απέρριψε την τελευταία πρόταση της διοίκησης για τερματισμό της απεργίας

    Το μεγαλύτερο συνδικάτο των πιλότων της Air France, το SNPL AF Alpha, απέρριψε σήμερα την πρόταση της διοίκησης της εταιρείας να ανασταλεί ως τον Δεκέμβριο το σχέδιο δημιουργίας της χαμηλού κόστους θυγατρικής Transavia, μια ακόμη αποτυχημένη προσπάθεια να τερματιστεί η απεργία των πιλότων που διαρκεί πλέον μία εβδομάδα. Καταγγέλλοντας μια «τελευταία πρόκληση» της διεύθυνσης, το συνδικάτο εκτιμά σε ανακοίνωσή του ότι η πρόταση αυτή, που έγινε σήμερα το πρωί, «δεν είναι παρά ένα προπέτασμα καπνού που δεν προσφέρει περισσότερες εγγυήσεις από τις προηγούμενες ανακοινώσεις και δεν επιλύει κανένα πρόβλημα». Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Air France-KLM Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ ζήτησε από τους πιλότους που απεργούν εδώ και οκτώ ημέρες να δεχθούν την «τελική προσφορά» της γαλλικής αεροπορικής εταιρείας, ώστε να τερματιστεί η κρίση που της προκαλεί ζημίες πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Περισσότεροι από τους μισούς πιλότους της Air France συμμετέχουν στην απεργία που ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της διοίκησης να επεκτείνει τη δραστηριότητα της θυγατρικής αεροπορικής της εταιρείας χαμηλού κόστους, την Transavia, προσλαμβάνοντας πιλότους από τη νότια Ευρώπη. Έπειτα από ημέρες αδιέξοδων συνομιλιών και την ακύρωση χιλιάδων πτήσεων, η διοίκηση της Air France πρότεινε σήμερα την αναστολή της εφαρμογής του σχεδίου αυτού μέχρι το τέλος του έτους. Με αυτό τον τρόπο η εταιρεία θα έχει χρόνο για να συζητήσει «εις βάθος το σχέδιο και να προσφέρει τις απαραίτητες εγγυήσεις στα συνδικάτα» για τις θέσεις εργασίας, σημείωσε ο ντε Ζουνιάκ.

    [08] Το νησί Κιριμπάτι του Ειρηνικού, σχεδιάζει την αγορά γης, αν, εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των θαλασσών, εξαφανιστεί από τον χάρτη

    Ο πρόεδρος του νησιωτικού κράτους του Ειρηνικού Κιριμπάτι υποστηρίζει την αγορά περισσότερης γης στο εξωτερικό, έπειτα από μια τέτοια αγορά στα νησιά Φίτζι, ώστε να εξασφαλίσει τόσο τρόφιμα όσο και ενδεχομένως μια μελλοντική πατρίδα, αν η θάλασσα κατακλύσει τις ατόλες εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της. Ο Ανότε Τονγκ, ο οποίος πραγματοποιεί ένα σταθμό στη Νορβηγία για να δει το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής που ανεβάζει τη στάθμη των θαλασσών πριν συμμετάσχει αύριο, Τρίτη, στη Νέα Υόρκη στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, δήλωσε πως θέλει να θέσει τις προϋποθέσεις για μια "μετανάστευση με αξιοπρέπεια" από τα νησιά. Το Κιριμπάτι, ένα έθνος 100.000 ανθρώπων διασκορπισμένων σε 32 ατόλες του Ειρηνικού, ολοκλήρωσε φέτος μια συμφωνία με το Φίτζι για να αγοράσει 24.000 στρέμματα δασικής γης έναντι 9,3 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας (6,5 εκατ. ευρώ) στο νησί Βάνα Λέβου, δήλωσε ο Τονγκ. "Με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η αξία της γης θα αυξηθεί", προέβλεψε ο Τονγκ σε συνέντευξή του το σαββατοκύριακο. "Δεν θα επανεγκαταστήσω το λαό μου, αλλά κάποιος άλλος μπορεί να το κάνει" στις ερχόμενες δεκαετίες.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 September 2014 - 14:30:22 UTC