Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-09-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ, αύριο στο Βερολίνο
  • [02] Ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς το ζεύγος Γριβέα
  • [03] Σήμερα αναμένονται οι υπουργικές αποφάσεις για τις μετεγγραφές
  • [04] Σύλληψη πλοιάρχου και υποπλοιάρχου του «Europalink» που έπεσε σε νησίδα
  • [05] Τη στήριξη των ΗΠΑ για την επίλυση του Κυπριακού επανέλαβε ο Τζ. Κέρι στον Ν. Αναστασιάδη
  • [06] Τουλάχιστον δύο νεκροί από σειρά εκρήξεων, στην Κίνα
  • [07] Σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Άρη εισήλθε το ρομποτικό σκάφος Maven
  • [08] Από αύριο τα χαράματα ξεκινά το φθινόπωρο
  • [09] Πειραματική θεραπεία «φρενάρει» τη μετάσταση του καρκίνου σε πειραματόζωα

  • [01] Συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ, αύριο στο Βερολίνο

    Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, καθώς και τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αναμένεται να συζητηθούν στο γεύμα εργασίας που θα έχουν αύριο, στο Βερολίνο, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ. H συνάντηση είχε αποφασιστεί από τους δύο ηγέτες στην κατ' ιδίαν συζήτηση που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της 16ης Ιουλίου. Τότε, οι Αντ. Σαμαράς και Άγγ. Μέρκελ συμφώνησαν να συναντηθούν και πάλι τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να συζητήσουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

    [02] Ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς το ζεύγος Γριβέα

    Ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς, Γ. Ανδρεάδη, θα βρεθούν σήμερα οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση του ΤΤ, Κυριάκος Γριβέας και η σύζυγός του Αναστασία Βάτσικα. Το ζευγάρι, που, σύμφωνα με τον συνήγορο τους, προσήλθαν οικειοθελώς στην Ελλάδα, είναι αντιμέτωπο με τις κατηγορίες της άμεσης συνέργειας σε απιστία και νομιμοποίησης εσόδων απο παράνομη δραστηριότητα.

    Οι κατηγορίες αφορούν επιχειρηματικά δάνεια ύψους 17 εκατομμυρίων ευρω που έλαβαν απο το ΤΤ, τα οποία κατά την κατηγορία δεν διατέθηκαν για τους σκοπούς που χορηγήθηκαν και προκαλεσαν ζημιά στην τράπεζα.

    Υπενθυμίζεται ότι στην υπόθεση των «επισφαλων δανειων» του ΤΤ είναι κατηγορούμενοι ο πρώην πρόεδρος της Τράπεζας Άγγελος Φιλιππίδης, στελέχη της καθώς και επιχειρηματίες. Σύμφωνα με την εισαγγελέα που ερεύνησε την υπόθεση, η ζημιά του ΤΤ απο τα επίμαχα δάνεια υπερβαίνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

    [03] Σήμερα αναμένονται οι υπουργικές αποφάσεις για τις μετεγγραφές

    Σήμερα αναμένεται να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις που θα προβλέπουν τις περιπτώσεις αλλά και τη διαδικασία με την οποία θα γίνονται οι μετεγγραφές. Ενδεχόμενες αλλαγές, και αφού ζητηθεί η γνώμη της Αρχής της Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), θα υπάρξουν στον νόμο για τις μετεγγραφές εάν διαπιστωθούν προβλήματα κατά τη φετινή πρώτη εφαρμογή του. Αυτή τη διαβεβαίωση έδωσε στους πρυτάνεις των πανεπιστημίων ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος κατά τη συνάντηση που είχε μαζί τους, το περασμένο Σάββατο, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε το θέμα των μετεγγραφών και η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων της ανώτατης εκπαίδευσης. Την εμπλοκή της ΑΔΙΠ στην αξιολόγηση της εφαρμογής του ισχύοντος νόμου ζήτησαν οι πρυτάνεις, αίτημα που ο υπουργός Παιδείας αποδέχθηκε.

    Σημειώνεται ότι το σύστημα για τις αιτήσεις των μετεγγραφών αναμένεται να ανοίξει στις 29 Σεπτεμβρίου, δηλαδή τρεις ημέρες μετά το τέλος της διορίας που έχει δοθεί στους πρωτοετείς φοιτητές να εγγραφούν στο πανεπιστήμιο. Δικαίωμα μετεγγραφής έχουν τρίτεκνοι, πολύτεκνοι όσοι ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες αλλά και όσοι πληρούν μια σειρά από κοινωνικά κριτήρια. Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων εκτιμάται σε 20.000, αριθμός που αποτελεί το ένα τέταρτο του συνόλου των επιτυχόντων. Στους δικαιούχους δεν περιλαμβάνονται πάντως όσοι πέρασαν με το 10%, δηλαδή δεν έδωσαν εξετάσεις τον Ιούνιο 2014 όπως προβλέπει ο νόμος, αλλά έδωσαν εξετάσεις το 2013 και χρησιμοποίησαν το 10% με την περσινή τους βαθμολογία.

    [04] Σύλληψη πλοιάρχου και υποπλοιάρχου του «Europalink» που έπεσε σε νησίδα

    Συνελήφθη ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Europalink», με σημαία Ιταλίας, που τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, υπό αδιευκρίνιστη αιτία, έπεσε σε νησίδα βορειοανατολικά της Κέρκυρας, με αποτέλεσμα να υποστεί δύο μεγάλα ρήγματα, με ελεγχόμενη εισροή υδάτων. Το πλοίο που κατέπλευσε από χθες με ασφάλεια στο λιμάνι της Κέρκυρας ολοκλήρωσε αργά το βράδυ την αποβίβαση των 366 οχημάτων, ενώ μέσα σ'αυτό παραμένουν δέκα τρέιλερ, ένα λεωφορείο και έντεκα επικαθήμενα, που σύμφωνα με δήλωση του ναυτικού πράκτορα, πρόκειται να εκφορτωθούν κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας.

    Σε όλη τη διάρκεια τη νύχτας, με τη βοήθεια της πυροσβεστικής υπηρεσίας γινόταν απάντληση των υδάτων επι του πλοίου, ενώ από τον Οργανισμό Λιμένα Κέρκυρας και τη διαχειρίστρια εταιρεία του «Europalink», πραγματοποιήθηκε προληπτικά πόντιση πλωτού φράγματος. Στο σημείο βρίσκεται επίσης πλωτό του λιμενικού καθώς και τρία ρυμουλκά, προκειμένου να παράσχουν βοήθεια στην περίπτωση που ζητηθεί άμεσα. Στην Κέρκυρα και συγκεκριμένα στην περιοχή του συμβάντος, αναμένεται να μεταβεί σήμερα Κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων και Συμβάντων (ΕΛΥΔΝΑ) του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

    [05] Τη στήριξη των ΗΠΑ για την επίλυση του Κυπριακού επανέλαβε ο Τζ. Κέρι στον Ν. Αναστασιάδη

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ενδεχομένως να επισκεφθεί την Κύπρο μέσα στο φθινόπωρο, ανάλογα με τις εξελίξεις, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μετά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, χθες το βράδυ, στο περιθώριο της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Αμερικανός αξιωματούχος, όταν ρωτήθηκε για τη συνάντηση, ανέφερε ότι ο κ. Κέρι θα έχει «προσωπική εμπλοκή» στο Κυπριακό και ότι θα αναμένει τα αποτελέσματα των συνομιλιών και των επαφών του νέου ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ 'Αιντε στο νησί μέσα στον Οκτώβριο «και αν μια επίσκεψη του κ. Κέρι μπορεί να είναι χρήσιμη», όπως είπε, προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ όπου μπορούν να βοηθήσουν θα το πράξουν για να ωθήσουν τα πράγματα προς τα εμπρός» και «ότι ακόμη δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο».

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος, αναφερόμενος στη συνάντηση Κέρι - Αναστασιάδη επανέλαβε το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για λύση του Κυπριακού, υπογράμμισε τη στήριξη που προσφέρουν στις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στο έργο που ανέλαβε ο νέος ειδικός σύμβουλος του γγ του διεθνούς Οργανισμού. Επίσης, υποστήριξε ότι η συνάντηση του κ. Κέρι με τον πρόεδρο της Κύπρου ήταν «εποικοδομητική» και έκανε λόγο για «νέα ενέργεια» στις συνομιλίες, εκφράζοντας «συγκρατημένη αισιοδοξία» για τη στάση της τουρκικής ηγεσίας, με την οποία συνομίλησε ο κ. Κέρι για το κυπριακό, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην 'Αγκυρα και θα συνεχίσει τις συζητήσεις στη Νέα Υόρκη.

    [06] Τουλάχιστον δύο νεκροί από σειρά εκρήξεων, στην Κίνα

    Σειρά εκρήξεων στη μουσουλμανική περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών ακόμη, μετέδωσε o κυβερνητικός ειδησεογραφικός ιστότoτος Tianshan. Πέντε εκρήξεις σημειώθηκαν την Κυριακή σε τρία διαφορετικά σημεία της Σιντζιάνγκ, τρεις από τις οποίες σε εμπορικό κέντρο της περιφέρειας Λουντάι, στο νότο, περί τα 360 χλμ. από το Ουρούμτσι, την πρωτεύουσα της περιφέρειας. Η αστυνομία διεξάγει έρευνα.

    Η ακριβής αιτία των εκρήξεων δεν έχει γίνει γνωστή από τις αρχές, ωστόσο τους τελευταίους μήνες επιθέσεις συγκλονίζουν την Σιντζιάνγκ, η οποία μαστίζεται από εθνοτικές εντάσεις και όπου το Πεκίνο αντιμετωπίζει μια ισλαμιστική και αυτονομιστική εξέγερση. Στρατηγικής σημασίας και πλούσια σε φυσικούς πόρους, η Σιντζιάνγκ έχει επωφεληθεί από τις επενδυτικές προσπάθειες της κεντρικής κυβέρνησης, αλλά οι Ουιγούροι δηλώνουν αποκλεισμένοι από την ισχυρή ανάπτυξη και ότι παρεμποδίζονται στην άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων και του πολιτισμού τους.

    [07] Σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Άρη εισήλθε το ρομποτικό σκάφος Maven

    Το αμερικανικό διαστημικό σκάφος Maven της NASA το ρομποτικό σκάφος που έχει αποστολή να ξεκινήσει το κυνήγι πληροφοριών που θα δώσουν απαντήσεις για την απώλεια του νερού στον πλανήτη Άρη τερμάτισε το 10μηνο διαστημικό του ταξίδι για να μπει σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο πλανήτη όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής προς τη Δευτέρα η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

    «Μετά από δέκα μήνες ταξιδιού όπου διήνυσε μια απόσταση 711 εκατομμυρίων χιλιομέτρων το Maven (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) έφτασε στην τροχιά του Άρη αργά την Κυριακή» ανέφερε στην επίσημη ιστοσελίδα της η NASA. Χειροκροτήματα ακούστηκαν στην αίθουσα ελέγχου της αποστολής στο Εργαστήριο Jet Propulsion στην Καλιφόρνια κατά την στιγμή της επιβεβαίωσης της εισόδου του διαστημικού σκάφους σε τροχιά σύμφωνα με τις εικόνες που αναμετέδωσε ζωντανά η NASA. «Με την εκμάθηση των πληροφοριών που βρίσκονται σε εξέλιξη και από σήμερα ελπίζουμε να επεκταθούν θα μάθουμε πολλά για την ιστορία του Άρη» δήλωσε ο επιστήμονας Τζον Κλάρκ του πανεπιστημίου της Βοστόνης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της NASA. Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι ο Άρης δεν ήταν πάντα αυτός ο κρύος και ξηρός ερημικός πλανήτης που είναι σήμερα. Η επιφάνεια του είναι γεμάτη από ότι φαίνεται από αποξηραμένες όχθες ποταμών και μέταλλα τα οποία φαίνεται ότι σχηματίστηκαν από την παρουσία νερού.

    [08] Από αύριο τα χαράματα ξεκινά το φθινόπωρο

    Στις 05:29 τα χαράματα της Τρίτης 23 Σεπτεμβρίου θα λάβει χώρα η φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η Ελλάδα, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη του φετινού φθινοπώρου, ενώ αντίστοιχα στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει η άνοιξη. Στην ισημερία, σε όλο τον κόσμο, η νύχτα και η ημέρα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια. Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο, η ημέρα θα μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει, ώσπου η νύχτα θα φθάσει στο ζενίθ της κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου.

    Σήμερα το απόγευμα, το Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου γιορτάζει τη φθινοπωρινή ισημερία και παρουσιάζει αποσπάσματα ψηφιακών ταινιών, τα οποία από το 2004 μέχρι σήμερα βραβεύτηκαν στο DomeFest, το πρώτο φεστιβάλ ψηφιακών ταινιών θόλου στον κόσμο. Θα πραγματοποιηθούν τρεις παραστάσεις για το κοινό στις 18:30, 19:30 και 20:30. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, απαραίτητα είναι όμως τα δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων θα αρχίσει στις 18:00 της ίδιας ημέρας και έως εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων από το ταμείο του Πλανηταρίου.

    [09] Πειραματική θεραπεία «φρενάρει» τη μετάσταση του καρκίνου σε πειραματόζωα

    Επιστήμονες στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων ένας ελληνικής καταγωγής, δοκίμασαν με επιτυχία σε πειραματόζωα μία νέα μη τοξική πειραματική θεραπεία που βασίζεται σε μια «εξελιγμένη» πρωτεΐνη και η οποία σταματά την εξάπλωση των όγκων (μετάσταση) στις περιπτώσεις του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.

    Οι ερευνητές της Σχολής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια εμβιομηχανικής Τζένιφερ Κόχραν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοχημείας «Nature Chemical Biology», χρησιμοποίησαν μία νέα μέθοδο για να σταματήσουν τη διαδικασία που ωθεί τα καρκινικά κύτταρα να φεύγουν από τα αρχικά σημεία σχηματισμού του όγκου και να ταξιδεύουν μέσω του αίματος σε άλλα μέρη του σώματος. Η διαδικασία αυτή, γνωστή ως μετάσταση, συχνά αποβαίνει μοιραία για τον ασθενή. Η πλειονότητα των καρκινοπαθών που χάνουν την μάχη με τον καρκίνο, έχουν κάποια μεταστατική μορφή του. Μέχρι σήμερα οι γιατροί προσπαθούν να «φρενάρουν» την επιθετική μετάσταση με χημειοθεραπεία, όμως η τελευταία συχνά δεν έχει αποτέλεσμα, ενώ προκαλεί και σοβαρές παρενέργειες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 September 2014 - 6:30:28 UTC