Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-09-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις διώξεις χριστιανών στη Μ. Ανατολή αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, από το Διδυμότειχο
  • [02] Πορεία στη Μόσχα κατά του πολέμου στην Ουκρανία
  • [03] ΗΠΑ: Συνάντηση Ν. Αναστασιάδη με Τζ. Κέρι απόψε στη Νέα Υόρκη.
  • [04] Ρωσία: Οι ΗΠΑ οφείλουν να σεβαστούν την κυριαρχία της Συρίας στον πόλεμό τους κατά του ΙΚ
  • [05] Δράση κατά της κλιματικής αλλαγής

  • [01] Στις διώξεις χριστιανών στη Μ. Ανατολή αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, από το Διδυμότειχο

    Στις διώξεις χριστιανών στη Μέση Ανατολή αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με αφορμή την Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, στη δοξολογία που τελέστηκε το πρωί στον Ι. Ν. Παναγίας της Ελευθερώτριας, στο Διδυμότειχο. Μιλώντας για το νόημα της «άρσης του Σταυρού» και τη σταυρική αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο κ. Βαρθολομαίος επισήμανε ότι πολλές φορές η ρωμιοσύνη βίωσε «το μαρτύριον και τον σταυρόν». Τόνισε ότι «ο σταυρός της ζωής μας, οφείλει και πρέπει να είναι παρόμοιος προς εκείνον του Χριστού», δηλαδή, ό,τι υποφέρουμε στον κόσμο αυτό, όσες δοκιμασίες, θλίψεις, περιπέτειες «να τας υποφέρωμεν, μετ αγάπης προς τον Θεόνκαι προς τον συνάνθρωπον»

    Αμέσως μετά τη δοξολογία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε ειδική τελετή στο δημαρχείο ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Διδυμοτείχου και του επιδόθηκε το Κλειδί της Πόλης, από τον δήμαρχο Π. Πατσουρίδη, ενώ φύτεψε συμβολικά έναν πλάτανο στο προαύλιο του δημαρχείου. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνοδεύουν μητροπολίτες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ στις ομιλίες και στις επισκέψεις του στις πόλεις της Θράκης παραβρίσκονται ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδας μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος, εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος, ο υφυπουργός Παιδείας Αλ. Δερμεντζόπουλος, τοπικοί μητροπολίτες, βουλευτές, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, κ.α.

    [02] Πορεία στη Μόσχα κατά του πολέμου στην Ουκρανία

    Χιλιάδες Ρώσοι συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κέντρο της Μόσχας για να πραγματοποιήσουν "πορεία για την ειρήνη" στην Ουκρανία και να διαμαρτυρηθούν για το ρόλο που αποδίδεται στο Κρεμλίνο στον πόλεμο που μαίνεται στο ανατολικό της τμήμα.

    Ομάδα διαδηλωτών, συμπεριλαμβανομένων προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης, μερικοί από τους οποίους κρατούσαν ρωσικές και ουκρανικές σημαίες, διέσχισε τους δρόμους της πρωτεύουσας φωνάζοντας συνθήματα όπως "Όχι στον πόλεμο στην Ουκρανία", "Σταματήστε τα ψέματα του Πούτιν", σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Είναι η πρώτη μαζική αντιπολεμική διαδήλωση στη Ρωσία από την έναρξη της σύγκρουσης στο Ντονμπάς μεταξύ φιλορώσων αυτονομιστών και δυνάμεων πιστών στο Κίεβο, πριν από τουλάχιστον πέντε μήνες. Περίπου 5.000 πολίτες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Μόσχας, σύμφωνα με την αστυνομία, "δεκάδες χιλιάδες" σύμφωνα με τον Σεργκέι Νταβίντις, έναν από τους διοργανωτές.

    [03] ΗΠΑ: Συνάντηση Ν. Αναστασιάδη με Τζ. Κέρι απόψε στη Νέα Υόρκη.

    Το Κυπριακό, θέματα ενέργειας, διμερείς σχέσεις και τον ρόλο της Κύπρου στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, θα συζητήσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, κατά την αποψινή συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη. Διπλωματική πηγή ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι ο Κύπριος ηγέτης θα ενημερώσει τον συνομιλητή του για τα «εμπόδια» που παρουσιάζονται στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, λόγω της «τουρκικής αδιαλλαξίας» και θα ζητήσει τη συνδρομή της Ουάσιγκτον, με σκοπό να στραφεί προς την Άγκυρα.

    Όπως σημειώνεται, κατά τη συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί επίσης η συμμετοχή της Κύπρου στη συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους.

    Η αποψινή συνάντηση (μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) του Κύπριου Προέδρου με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα είναι η πρώτη έπειτα από την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο των επαφών του κατά την 69η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Αύριο το πρωί ,ο Πρόεδρος της Κύπρου και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης θα έχουν συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.

    Στη συνέχεια, ο κ. Αναστασιάδης θα έχει γεύμα εργασίας με τους αντιπροσώπους των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και το απόγευμα θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν. Την Τρίτη, ύστερα από τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα, ο Πρόεδρος της Κύπρου θα συζητήσει ενεργειακά ζητήματα και διμερείς σχέσεις σε συναντήσεις που θα έχει με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Σαλάμ και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Σίσι.

    [04] Ρωσία: Οι ΗΠΑ οφείλουν να σεβαστούν την κυριαρχία της Συρίας στον πόλεμό τους κατά του ΙΚ

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα στον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, ότι οι ΗΠΑ οφείλουν να σεβαστούν την κυριαρχία της Συρίας στον πόλεμό τους κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε "την ανάγκη στην αυστηρή συμμόρφωση με το καταστατικό του ΟΗΕ, τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του άνευ όρων σεβασμού της συριακής κυριαρχίας κατά τη διάρκεια της υλοποίησης των σχεδιασμών του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού, που περιλαμβάνουν τη χρήση στρατιωτικής βίας".

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έδωσε την έγκρισή του για τη διεξαγωγή αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών κατά στόχων του ΙΚ στη Συρία νωρίτερα αυτό το μήνα.

    [05] Δράση κατά της κλιματικής αλλαγής

    Τη φωνή τους με τη σημερινή παγκόσμια δράση κατά της κλιματικής αλλαγής, λίγο πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ, όπου θα συζητηθεί το μείζον αυτό θέμα, ενώνουν σήμερα κάτοικοι και περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Αθήνα με ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνεται στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

    Με αίτημα τη μετάβαση σε 100% πράσινη ενέργεια, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου και στόχο τη συλλογή υπογραφών, η παγκόσμια διαδικτυακή ακτιβιστική οργάνωση «AVAAZ» διοργανώνει δράσεις σε 88 χώρες του κόσμου και περισσότερες από 2.000 πόλεις. Εξάλλου, η οργάνωση κατάφερε να εξασφαλίσει 15 λεπτά ομιλίας στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ (θα γίνει στις 23 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη), όπου θα καταθέσει και τις υπογραφές που θα συγκεντρωθούν ανά τον κόσμο.

    «Θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι οι κάτοικοι του πλανήτη ανησυχούν και θέλουν δράση και όχι λόγια», εξήγησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η Μαρία Σούτη, εκπρόσωπος των διοργανωτών. «Όλοι έχουμε ευθύνη και αν δεν πιέσουμε εμείς ως πολίτες, τότε δεν θα γίνει τίποτα», πρόσθεσε ο Πάνος Λουρίδης. Στη σημερινή εκδήλωση στην Αθήνα το «παρών» δίνουν και πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η «Greenpeace», η «WWF», η «Μεσόγειος SOS», ο «Αρχέλων» και περιβαλλοντικοί σύλλογοι της Αττικής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 21 September 2014 - 16:30:21 UTC