Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-09-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εισαγγελική έρευνα για το ενδεχόμενο διάπραξης κακουργηματικής απάτης από ιδιωτικές κλινικές σε βάρος του ΕΟΠΥΥ
  • [02] Αποκαλυπτήρια του μνημείου για τον Παύλο Φύσσα
  • [03] Yπογραφή συμβάσεων δανειοδότησης 815 εκατ. ευρώ με την ΕΤΕπ
  • [04] Ο ιταλικός στρατός αρχίζει την παραγωγή κάνναβης
  • [05] Μαζικές απολύσεις στα ορυχεία της Τουρκίας, μετά τη θέσπιση αυστηρότερου νόμου
  • [06] Οι Βρυξέλλες αρνούνται να σχολιάσουν πληροφορίες για απειλητικές δηλώσεις του Πούτιν
  • [07] Κ. Περιστέρη: Το μνημείο στην Αμφίπολη είναι του τελευταίου τετάρτου του 4ου αιώνα π.Χ.

  • [01] Εισαγγελική έρευνα για το ενδεχόμενο διάπραξης κακουργηματικής απάτης από ιδιωτικές κλινικές σε βάρος του ΕΟΠΥΥ

    Την παρέμβαση της Εισαγγελίας προκάλεσαν καταγγελίες στον Τύπο σχετικά με υπερχρεώσεις ιδιωτικών κλινικών προς τον ΕΟΠΥΥ, με βάση πόρισμα ιδιωτικών ελεγκτικών εταιριών που αμφισβητούν τα ποσά των απαιτήσεων προς το Δημόσιο για ιατρικές υπηρεσίες. Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παν. Φάκου, με αφορμή σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα «Καθημερινή», διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το θέμα των καταγγελλόμενων υπερχρεώσεων ιδιωτικών κλινικών που φέρονται, μόνο για το 2013, να ανέρχονται σε περίπου 130 εκατομμύρια ευρώ. Βάσει της εντολής τής κ. Φάκου, εισαγγελέας θα αναλάβει να ερευνήσει την υπόθεση με σκοπό να διαπιστωθεί αν εκ μέρους των υπευθύνων των ιδιωτικών κλινικών έχει διαπραχθεί το αδίκημα της απάτης στρεφόμενης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, με όφελος ή ζημία υπερβαίνουσα το ποσό των 150.000 ευρώ που τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος.

    [02] Αποκαλυπτήρια του μνημείου για τον Παύλο Φύσσα

    Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, από το μέλος της Χρυσής Αυγής Γιώργο Ρουπακιά και από το μεσημέρι είναι σε εξέλιξη δράσεις από φορείς και σχολεία της περιοχής.

    Από το πρωί, το σημείο της δολοφονίας επισκέπτονται δεκάδες μαθητές και κάτοικοι της περιοχής, προκειμένου να αφήσουν ένα λουλούδι στη μνήμη του αδικοχαμένου μουσικού, ενώ για το απόγευμα έχει προγραμματιστεί αντιφασιστικό συλλαλητήριο, στην περιοχή, και η αστυνομία έχει λάβει ισχυρά μέτρα ασφαλείας.

    Το μεσημέρι, παρουσία της οικογένειας του Παύλου Φύσσα, εκπροσώπων φορέων και πλήθους κόσμου, έγινε η αποκάλυψη μνημείου, προς τιμήν του. Όλοι οι συγκεντρωμένοι φώναξαν «αθάνατος», ενώ ο πατέρας του Π. Φύσσα μίλησε για την ελεύθερη σκέψη του γιου του, υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε όλοι εδώ για να σταματήσει ο φασισμός».

    Εκδηλώσεις στη μνήμη του Παύλου Φύσσα θα γίνουν και αύριο, στην πλατεία Συντάγματος, στη μεγάλη συναυλία με τίτλο «Δεν Ξεχνάμε» με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών.

    Επίσης, ο δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας με την «ERT OPEN» διοργανώνουν τριήμερο αντιφασιστικό φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου. Το φεστιβάλ κινείται πάνω σε τρεις άξονες: οικονομικός φασισμός, πολιτικός φασισμός, Χρυσή Αυγή και κοινωνικός ρατσισμός.

    Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο προαύλιο του 5ου δημοτικού σχολείου Κερατσινίου (Εμμ. Μπενάκη και Ταϋγέτου Αμφιάλη), που βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου.

    [03] Yπογραφή συμβάσεων δανειοδότησης 815 εκατ. ευρώ με την ΕΤΕπ

    Στο τρίτο τρίμηνο του έτους θα δούμε για πρώτη φορά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, σήμερα, μιλώντας στην τελετή υπογραφής δανείων ύψους 815 εκατ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τους τομείς μεταφορών και ενέργειας. Στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ, εξέφρασε τη δέσμευση της τράπεζας για συνέχιση της στήριξης της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

    Πρόκειται για τα έργα: - Ολοκλήρωση του άξονα Πάτρα- Αθήνα- Θεσσαλονίκη. Το δάνειο ύψους 300 εκατ. θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή νέων αυτοκινητοδρόμων μήκους 239 χλμ. και μικρότερα έργα αναβάθμισης υφιστάμενων αυτοκινητοδρόμων σε μήκος 434 χλμ. πάνω στον κύριο άξονα. Πρόκειται για τη δεύτερη και τελευταία δόση από τη χρηματοδοτική διευκόλυνση ύψους 650 εκατ. ευρώ που παρέχει η ΕΤΕπ για την επανεκκίνηση των κατασκευαστικών έργων στους αυτοκινητοδρόμους. - Μετρό Θεσσαλονίκης (χρηματοδότηση ύψους 200 εκατ. ευρώ) για την επέκταση του δικτύου προς την Καλαμαριά. Η ΕΤΕπ έχει ήδη συγχρηματοδοτήσει τη βασική γραμμή του μετρό της Θεσσαλονίκης με προηγούμενα δάνεια συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρώ. - Βελτίωση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (180 εκατ. ευρώ). Πρόκειται για τη δεύτερη και τελευταία δόση από χρηματοδοτική διευκόλυνση συνολικού ύψους 415 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και την επέκτασή του που θα δώσει τη δυνατότητα για περίπου 186.000 νέες συνδέσεις στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. - Ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων. Σήμερα υπεγράφη δανειακή σύμβαση ύψους 65 εκατ. ευρώ ενώ η συνολική χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ θα φθάσει στα 130 εκατ. Αφορά τη διασύνδεση των νησιών Σύρου, Τήνου, Μυκόνου και Πάρου με το διασυνδεδεμένο σύστημα της ηπειρωτικής Ελλάδας, οι συμβάσεις για την κατασκευή της οποίας υπεγράφησαν την περασμένη εβδομάδα. Με το έργο βελτιώνεται η αξιοπιστία της ηλεκτροδότησης των νησιών, ενισχύεται ο τουρισμός, μειώνεται το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και η επιβάρυνση των καταναλωτών, ενώ διευκολύνεται η απορρόφηση «πράσινης» ενέργειας από τα νησιά. - Κατασκευή του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Μεγαλόπολης, που θα υποστηρίξει τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο της ΔΕΗ, καθώς και τη σύνδεση Νέα Μάκρη- Πολυπόταμος και μια σειρά μικρότερων έργων μεταφοράς. Η δανειακή σύμβαση φθάνει στα 70 εκατ. ευρώ και θα ακολουθήσει δεύτερη, ισόποση στήριξη από την ΕΤΕπ για τα συγκεκριμένα έργα.

    [04] Ο ιταλικός στρατός αρχίζει την παραγωγή κάνναβης

    Ο ιταλικός στρατός αποφάσισε να αρχίσει την παραγωγή κάνναβης, σε συμφωνία με το υπουργείο Υγείας, ώστε να παράγονται εντοπίως φάρμακα για τη θεραπεία του πόνου λιγότερο ακριβά από τα εισαγόμενα. Μια συμφωνία προς την κατεύθυνση αυτή υπογράφηκε σήμερα στη Ρώμη ενώπιον των δημοσιογράφων ανάμεσα στην υπουργό Υγείας Μπεατρίτσε Λορεντσίν και την υπουργό Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι. "Πρόκειται για παραγωγή φαρμάκων για εξαιρετικά σοβαρές παθήσεις, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας ή για τη θεραπεία του πόνου", δήλωσε η Λορεντσίν. "Δεν πρέπει να του αποδίδεται οποιαδήποτε ιδεολογική ή πολιτισμική αξία, πρόκειται για ένα εγχείρημα αποκλειστικά προς το συμφέρον των ασθενών", επέμεινε να υπογραμμίσει η υπουργός.

    [05] Μαζικές απολύσεις στα ορυχεία της Τουρκίας, μετά τη θέσπιση αυστηρότερου νόμου

    Ο πρόσφατος νόμος, ο οποίος προοριζόταν να ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στον τομέα των ορυχείων στην Τουρκία και ψηφίστηκε μετά την καταστροφή στη Σόμα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 301 ανθρώπους τον Μάιο, οδήγησε στην απόλυση 5.000 και πλέον ανθρακωρύχων, όπως δήλωσε σήμερα συνδικαλιστική πηγή. Αφότου τέθηκε σε ισχύ η μεταρρύθμιση αυτή την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης να δώσει μια απάντηση στις καταγγελίες για τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας στα ορυχεία στην Τουρκία, όχι λιγότερα από 37 ορυχεία στη χώρα ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τη δραστηριότητά τους λόγω των οικονομικών δυσχερειών που επέφεραν οι νέοι κανόνες. «Οι εργοδότες είναι πλέον υποχρεωμένοι να αυξήσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους για τους υπαλλήλους τους, οι οποίοι πλέον μπορούν να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να συνταξιοδοτούνται στην ηλικία των 43 ετών», δήλωσε ο Οσμάν Τουτκούν, ηγετικό στέλεχος του συνδικάτου των εργαζομένων στα ορυχεία (Genel Maden ??) στην επαρχία Ζονγκουλντάκ (βόρεια), όπου βρίσκεται το σημαντικότερο ανθρακοφόρο κοίτασμα της χώρας. «Πρόκειται ολοφάνερα για ένα οικονομικό βάρος για τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται» τα ορυχεία, πρόσθεσε ο Τουτκούν.

    [06] Οι Βρυξέλλες αρνούνται να σχολιάσουν πληροφορίες για απειλητικές δηλώσεις του Πούτιν

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε σήμερα να σχολιάσει πληροφορίες του Τύπου περί απειλητικών δηλώσεων του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν που στρέφονταν απ' ευθείας εναντίον ευρωπαϊκών χωρών.

    Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα "Ζίντοϊτσε Τσάιτουνγκ", σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο, ο Πούτιν απείλησε να καταλάβει την Πολωνία, τη Ρουμανία και τα κράτη της Βαλτικής. "Αν το ήθελα, ρωσικά στρατεύματα θα μπορούσαν να είναι μέσα σε δύο ημέρες, όχι μόνο στο Κίεβο, αλλά και στη Ρίγα, το Βίλνιους, το Ταλίν, τη Βαρσοβία και το Βουκουρέστι", φέρεται να δήλωσε ο Πούτιν. Η εφημερίδα δεν διευκρινίζει την ημερομηνία κατά την οποία έγινε η εν λόγω συνομιλία. Οι απειλές αυτές μεταφέρθηκαν από τον Ποροσένκο στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στη διάρκεια της επίσκεψης αυτού του τελευταίου στις 12 Σεπτεμβρίου στο Κίεβο, υποστηρίζει η εφημερίδα, η οποία επικαλείται μια αναφορά της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ.

    Ήδη στις αρχές Σεπτεμβρίου, η ιταλική εφημερίδα "Λα Ρεπούμπλικα" είχε αναφέρει πως στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας ανάμεσα στον Μπαρόζο και τον Πούτιν, ο τελευταίος είχε αρνηθεί να απαντήσει σε ερώτηση για την παρουσία ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία και είχε φανεί απειλητικός δηλώνοντας: "Αν το θελήσω, μέσα σε δύο εβδομάδες παίρνω το Κίεβο".

    [07] Κ. Περιστέρη: Το μνημείο στην Αμφίπολη είναι του τελευταίου τετάρτου του 4ου αιώνα π.Χ.

    Την πεποίθηση ότι το ανασκαφικό έργο στον τύμβο Καστά, στην Αρχαία Αμφίπολη, αφορά μνημείο του τελευταίου τετάρτου του 4ου αιώνα π.Χ., εξέφρασε η προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους. "Πιστεύω ότι αυτό το μνημείο είναι ακράδαντα του τελευταίου τετάρτου του 4ου π.Χ. αιώνα και έχουμε όλες τις αποδείξεις γι' αυτό. Είναι μάταιο να βγαίνουν συνάδελφοι και να λένε για ρωμαϊκά χρόνια ή οτιδήποτε άλλο" ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του ανασκαφικού έργου. Υπογράμμισε, δε, ότι η ανασκαφή γίνεται "όχι μόνο για το καλό της αρχαιολογίας, αλλά για το καλό αυτού του τόπου σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο και την παρακολουθεί όλος ο κόσμος". Ευχαρίστησε τους συνεργάτες της, "που δουλεύουμε με όλες τις δύσκολες συνθήκες", όπως τόνισε, το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για τη βοήθεια, ενώ δεν έκρυψε την ενόχλησή της με ορισμένους συναδέλφους της που, όπως τόνισε, "βγαίνουν και μιλάνε στις τηλεοράσεις και τις εφημερίδες, προσπαθώντας να έχουν πέντε λεπτά δημοσιότητας και αυτό για μένα δεν είναι καλό, προσβάλλει όχι μόνο την ανασκαφή, όχι μόνο την έρευνά μας, αλλά και τον τόπο".

    Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση για την πορεία της ανασκαφής, η κ. Περιστέρη επεσήμανε ότι γίνεται προσπάθεια να ενημερωθούν όχι μόνο οι αρχαιολόγοι, αλλά όλος ο κόσμος, με τα δελτία Τύπου που βγαίνουν "σε συνεργασία το υπουργείο Πολιτισμού, την κυρία Λίνα Μενδώνη και την κυρία Άννα Παναγιωταρέα που μας στηρίζει στον τομέα της δημοσιογραφίας, τον υπουργό και άλλους", επισημαίνοντας ότι αυτό βοηθά όλο τον κόσμο να ξέρει τι γίνεται κάθε στιγμή. "Μέχρι τώρα, οι ανασκαφές ξέρουμε καλά ότι ήταν στα κρυφά, οι αποθήκες είναι γεμάτες ευρήματα που τι σκοπό έχουν; Μετά από δεκαετίες να μελετηθούν, κάποιες δεκαετίες να συντηρηθούν, χάνοντας έτσι την αξία τους. Για εμάς είναι καλό, η επιστήμη και ο πολιτισμός να κυκλοφορεί" υπογράμμισε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 18 September 2014 - 14:30:23 UTC