Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-09-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψηφίστηκε η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ
  • [02] Σπ. Λυκούδης: Δεν είναι στις προθέσεις μου να φτιάξω νέο κόμμα
  • [03] Ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει την αποχή της κυβέρνησης από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ
  • [04] Αποχωρούν από τη ΔΗΜΑΡ 24 στελέχη της Κ.Ε. του κόμματος
  • [05] Βελτιούμενη η ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα, εκτιμά η Κομισιόν
  • [06] Ουκρανία: Οι αντάρτες έχουν επεκτείνει τον έλεγχό τους μέχρι την Αζοφική Θάλασσα
  • [07] «Ο Πιστόριους δεν είναι ένοχος για δολοφονία»

  • [01] Ψηφίστηκε η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ

    Δεκτή κατά πλειοψηφία έγινε από το Γ΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής, έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, η επίμαχη τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ.

    Υπέρ της νέας ρύθμισης τάχθηκαν οι 51 βουλευτές της συμπολίτευσης, κατά 38 από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΜΑΡ, τη Χρυσή Αυγή και τους ΑΝΕΛ, ενώ έξι βουλευτές, τέσσερις από το ΚΚΕ και οι δύο ανεξάρτητοι, οι Γρηγόρης Ψαριανός και Βασίλης Οικονόμου, δήλωσαν «παρών».

    Να σημειωθεί ότι η ονομαστική ψηφοφορία έγινε με οκτώ αντικαταστάσεις βουλευτών της συμπολίτευσης, πέντε από τη ΝΔ και τρεις από το ΠΑΣΟΚ.

    Η ΝΔ αντικατέστησε τη Ντόρα Μπακογιάννη που βρίσκεται στη Λοζάνη και το είχε ζητήσει η ίδια, τον Λευτέρη Αυγενάκη που είχε ενημερώσει για προγραμματισμένο ταξίδι στο εξωτερικό, την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και τον Μάξιμο Συνετάκη που επικαλέστηκαν προσωπικούς λόγους και τον Γιώργο Κωνσταντόπουλο για λόγους υγείας.

    Πάντως, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Θανάσης Μπούρας, διευκρίνισε στους δημοσιογράφους ότι όλοι δήλωσαν πως αν ήταν παρόντες στην ψηφοφορία θα υπερψήφιζαν τη διάταξη.

    Το ΠΑΣΟΚ αντικατέστησε τον Νίκο Σηφουνάκη που είχε δηλώσει ότι θα καταψηφίσει, καθώς και τους Απόστολο Κακλαμάνη και Δημήτρη Σαλτούρο, οι οποίοι επικαλέστηκαν προσωπικούς λόγους.

    [02] Σπ. Λυκούδης: Δεν είναι στις προθέσεις μου να φτιάξω νέο κόμμα

    «Δεν είναι στις προθέσεις των συντρόφων και των συνεργατών μου να φτιάξουμε ένα κόμμα» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Λυκούδης, μετά την αποχώρησή του από τη Δημοκρατική Αριστερά.

    «Τα κόμματα δεν είναι παιγνίδια για να τα φτιάχνεις όποτε σου έρχεται. Ούτε υπάρχουν οι αντικειμενικές δυνατότητες για να δημιουργηθεί ένας τέτοιας έκτασης και τέτοιου βάρους πολιτικός φορέας. Θέλουμε όμως να δημιουργήσουμε έναν πολιτικό χώρο, μια πολιτική οντότητα, η οποία θα μπορέσει να δώσει ένα καινούριο πολιτικό ενδιαφέρον σε ένα τμήμα της κοινωνίας που θεωρεί ότι δεν εκφράζεται από τον νέο δικομματισμό» σημειώνει ο Σπ. Λυκούδης.

    Ο κ. Λυκούδης υπογραμμίζει ότι η διαφαινόμενη προσέγγιση της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν «ένα από τα σημεία των διαφωνιών μου. Δεν συμφωνώ καθόλου με τη λογική ότι τώρα μπροστά στα αδιέξοδα ας δούμε την κατεύθυνσή μας σε πολιτικές περιοχές που είχαμε αφήσει πίσω μας».

    Αναφερόμενος στις διαφωνίες του με την πλειοψηφία της ηγετικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Λυκούδης αναφέρει: «Είμαι σε διαφορετική πολιτική κατεύθυνση και με μεγάλες διαφωνίες στις κεντρικές πολιτικές επιλογές της ΔΗΜΑΡ εδώ και έναν χρόνο. Έχω καταθέσει με σαφήνεια την εκτίμηση ότι η ΔΗΜΑΡ έχει απομακρυνθεί πάρα πολύ, σχεδόν πλήρως, από τις ιδρυτικές μας διακηρύξεις και τον τρόπο με τον οποίο συγκροτήσαμε φυσιογνωμικά και πολιτικά το κόμμα. Το να λέμε ότι δεν είναι σημαντικές διαφορές αυτές, είναι σαν να θέλουμε να αποφύγουμε να συζητήσουμε την ουσία».

    Διαβάστε επίσης:

    Αποχωρούν από τη ΔΗΜΑΡ 24 στελέχη της Κ.Ε. του κόμματος

    [03] Ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει την αποχή της κυβέρνησης από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ

    Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση, ότι «δεν κρατά κανένα πρόσχημα στην προσπάθειά της να είναι αρεστή στους δανειστές», με αφορμή «την αποχή της από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ για τη δημιουργία ενός νέου διεθνούς πλαισίου για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους και την προστασία των κρατών από κερδοσκόπους».

    Την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός τάζει πιστοποιητικά «βιωσιμότητας» ενός χρέους που αυξάνεται, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση δεν έχει το σθένος να αντιπαραβάλει την οποιαδήποτε θετική πρόταση για τον λαό και τη χώρα που θα ξεφεύγει από τον μονόδρομο της κ. Μέρκελ.

    [04] Αποχωρούν από τη ΔΗΜΑΡ 24 στελέχη της Κ.Ε. του κόμματος

    Όπως είχαν προαναγγείλει, είκοσι τέσσερα στελέχη της ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσαν την παραίτησή τους από την Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ και, ταυτόχρονα, την αποχώρησή τους από το κόμμα. «Εδώ και πολύ καιρό βρισκόμαστε σε πλήρη αντίθεση με τις επιλογές της ηγετικής ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς, οι οποίες υπονομεύουν τα συμφωνημένα από την ίδρυση φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του κόμματος. Οι πολιτικές επιλογές του κόμματος που συνιδρύσαμε οδήγησαν σταδιακά στην αναίρεση δομικών χαρακτηριστικών του και στην εγκατάλειψη των διακηρυγμένων στόχων του. Το περιβάλλον που διαμόρφωσαν οι επιλογές αυτές είναι απολύτως ασφυκτικό, τόσο για εμάς όσο και για το ίδιο το κόμμα» τονίζουν σε κοινή τους δήλωση και προσθέτουν ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών απλώς πιστοποίησε το προφανές, που μόνον η ηγεσία αρνείται να δει ή να παραδεχθεί. Σχετικά με το επικείμενο συνέδριο που έχει αποφασιστεί για τις αρχές Οκτωβρίου, όπου κλήθηκαν και από τον Φώτη Κουβέλη να πάρουν μέρος, τονίζουν ότι «τα συνέδρια στην Αριστερά γίνονται είτε για να μιλήσουν τα μέλη τού κόμματος, είτε για να σιγήσουν. Το επερχόμενο- ένα «συνέδριο ηγεσίας και όχι κόμματος- ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Δηλώσαμε εξ αρχής ότι δεν θα συμπράξουμε σ' ένα τέτοιο συνέδριο. Το εννοούσαμε». Δηλώνουν ότι εμμένουν σε όλες τις ιδρυτικές διακηρύξεις της ΔΗΜΑΡ και θα συνεχίσουν να τις υπηρετούν.

    Την ανακοίνωση υπογράφουν οι Δημήτρης Βαρελάς, Νίκος Γαλανόπουλος, Ανδρέας Γιάνναρος, Δημήτρης Δερμιτζάκης, Κατερίνα Επιτροπάκη, Ηλίας Ζαράνης, Γωγώ Κανελλοπούλου, Γρηγόρης Καραγρηγορίου, Μαρία Καραφέρη, Ξένος Κελαϊδίτης, Ελένη Κεχαγιόγλου, Μυρσίνη Λιοναράκη, Σπύρος Λυκούδης, Βασίλης Μανδαράκης, Γιάννης Νικολάου, Άστριντ Ζωή Όκλαντ, Χαρά Παπαϊωάννου, Γιώργος Πιέρρος, Χαΐμ Πολίτης, Φιλιώ Πολυμενάκου, Θοδωρής Τριανταφύλλου, Γιώργος Τσακνιάς, Ντόρα Τσικαρδάνη και Κώστας Χαϊνάς.

    [05] Βελτιούμενη η ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα, εκτιμά η Κομισιόν

    Στην τρίτη κατηγορία των κρατών μελών της ΕΕ με "μέτρια αλλά βελτιούμενη ανταγωνιστικότητα" κατατάσσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ελλάδα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την ανταγωνιστικότητα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται η Εσθονία, η Λιθουανία, η Ισπανία, η Λετονία, η Τσεχία , η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία και Σλοβακία. Όπως προκύπτει από την έκθεση, στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται η Ολλανδία, η Γερμανία η Δανία και η Ιρλανδία με "υψηλή και βελτιούμενη ανταγωνιστικότητα". Στη δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία, η Γαλλία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία και η Φινλανδία που εμφανίζουν "υψηλή, αλλά στάσιμη ή μειούμενη ανταγωνιστικότητα". Στην τέταρτη κατηγορία βρίσκονται τα κράτη μέλη με "μέτρια και στάσιμη ή μειούμενη ανταγωνιστικότητα" και ειδικότερα η Σλοβενία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Μάλτα και η Κύπρος. Εξάλλου, στο ειδικό κεφάλαιο της έκθεσης για την Ελλάδα υπογραμμίζεται ότι τα στατιστικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη μετά από μια παρατεταμένη και βαθειά ύφεση. Η ανάπτυξη επιστρέφει το 2014, οι δείκτες εμπιστοσύνης εξακολουθούν να βελτιώνονται και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητα και το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής οδήγησε στη μείωση των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών ανισορροπιών, αναφέρεται. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η ανάκαμψη θα εδραιωθεί περαιτέρω το 2015, αλλά η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής παραμένει ουσιώδους σημασίας για την εδραίωση της προόδου που έχει σημειωθεί πρόσφατα.

    [06] Ουκρανία: Οι αντάρτες έχουν επεκτείνει τον έλεγχό τους μέχρι την Αζοφική Θάλασσα

    Η ουκρανική κυβέρνηση παραδέχθηκε για πρώτη φορά σήμερα πως οι φιλορώσοι αντάρτες έχουν επεκτείνει τον έλεγχό τους από τα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία μέχρι την Αζοφική Θάλασσα ενώ νατοϊκή πηγή δήλωσε στις Βρυξέλλες πως "περίπου χίλιοι Ρώσοι στρατιώτες εξακολουθούν να βρίσκονται" στην ανατολική Ουκρανία.

    "Αυτό το τμήμα των συνόρων (τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία μέχρι την Αζοφική) βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό τον έλεγχο φιλορώσων μισθοφόρων", δήλωσε στο Κίεβο ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Αντρίι Λισένκο, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Η ανακοίνωση αυτή γίνεται έπειτα από την επίθεση που εξαπέλυσαν τον περασμένο μήνα οι αντάρτες στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

    Στις Βρυξέλλες, η πηγή στο ΝΑΤΟ δήλωσε πως στην ανατολική Ουκρανία "εξακολουθούν να βρίσκονται περίπου χίλιοι ρώσοι στρατιώτες με σημαντικό αριθμό εξοπλισμών", ενώ 20.000 άλλοι εξακολουθούν να είναι συγκεντρωμένοι κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών.

    [07] «Ο Πιστόριους δεν είναι ένοχος για δολοφονία»

    Η δικαστής απέκλεισε την ενοχή του Οσκαρ Πιστόριους για δολοφονία, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος πίστεψε εσφαλμένα ότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο τη στιγμή που πυροβόλησε, σκοτώνοντας την φίλη του στην τουαλέτα του διαμερίσματός του. «Προκύπτει λοιπόν ότι ο κατηγορούμενος θεωρούσε ότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο και δεν μπορεί κατά συνέπεια να θεωρηθεί ένοχος για δολοφονία» δήλωσε η Τοκοζίλε Μασίπα, η οποία μπορεί πλέον να καταδικάσει τον Πιστόριους για φόνο εξ αμελείας ή να τον αθωώσει.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 11 September 2014 - 12:30:22 UTC