Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-09-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Κάρντιφ για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός
  • [02] «Η λειτουργική και οργανωτική ενοποίηση των συστημάτων, δεν σημαίνει και μία σύνταξη για όλους»
  • [03] Η Δευτέρα θα «δείξει» τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό
  • [04] Ένας μοναχός νεκρός και δύο πυροσβέστες τραυματίες από πτώση σε γκρεμό, στο Άγιο Όρος
  • [05] Η Rosneft καταργεί περίπου 1.000 θέσεις εργασίας στελεχών, σύμφωνα με τον Τύπο
  • [06] Ράσμουσεν: Στα ανατολικά, η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία
  • [07] Σε τρεις εβδομάδες ξεκινά η γεώτρηση στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» στην κυπριακή ΑΟΖ
  • [08] Το Βέλγιο όρισε ως επίτροπο την Μαριάν Τίσεν του φλαμανδικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος

  • [01] Στο Κάρντιφ για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός

    Αύριο, Παρασκευή, το πρωί θα γίνει η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

    Το αεροσκάφος που μετέφερε τον πρωθυπουργό στην Ουαλία, προσγειώθηκε στο Κάρντιφ λίγο μετά τις 10.00 το πρωί και ο κ. Σαμαράς κατευθύνθηκε στο Σέλτικ Μάνορ, στο Νιούπορτ (σσ: περιοχή έξω από το Κάρντιφ), όπου διεξάγονται οι εργασίες, συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Στην πόλη της Ουαλίας βρισκόταν ήδη από την Τετάρτη το απόγευμα ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας ο κ. Σαμαράς θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και του Καναδά, ενώ θα συμμετάσχει στις δύο συνεδριάσεις για το Αφγανιστάν και την κρίση στην Ουκρανία. Το βράδυ θα παραβρεθεί στο δείπνο των ηγετών, ενώ στο περιθώριο των εργασιών ενδέχεται να έχει και άλλες συναντήσεις.

    Η συνάντηση με τον κ. Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί στον απόηχο των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου από τα κατεχόμενα και στο τραπέζι θα βρεθεί το κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά. Ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενώ είχε μακρά συνομιλία και με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, στη διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκε η κοινή γραμμή πλεύσης.

    Η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει τις αιτιάσεις για ευθύνες στην καθυστέρηση των συνομιλιών για το κυπριακό και παραμένει στη θέση της ότι επιδιώκει λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και με σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

    [02] «Η λειτουργική και οργανωτική ενοποίηση των συστημάτων, δεν σημαίνει και μία σύνταξη για όλους»

    Η λειτουργική και οργανωτική ενοποποίηση των συστημάτων είναι στόχος μας, βεβαίως, αλλά αυτό σε καμία περίπωση δεν σημαίνει μία σύνταξη και μάλιστα του ίδιου ύψους, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου.

    Σχολιάζοντας δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία ενός Ενιαίου Εθνικού Ασφαλιστικού Ταμείου, όπου θα ενταχθούν σχεδόν όλα τα ταμεία και ενός ενιαίου κέντρου παροχής συντάξεων από το οποίο θα δίδονται όλες οι συντάξεις, ο κ. Κεγκέρογλου σημειώνει: «Έχει ανατεθεί μία μελέτη, η οποία καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες μέχρι αυτή την ώρα παραμένουν σενάρια και προτάσεις. Η λειτουργική και οργανωτική ενοποποίηση των συστημάτων είναι στόχος μας, βεβαίως. Αυτό σε καμία περίπωση δεν σημαίνει, για παράδειγμα, ότι το ενιαίο κέντρο παροχής συντάξεων θα δίνει και μία σύνταξη. Αυτό είναι πέρα για πέρα λάθος, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ισοπέδωση και κατάργηση των διαφορετικών ασφαλιστικών ιστορικών τού κάθε ασφαλισμένου και μάλιστα διαφορετικών ταμείων. Άρα, επιβεβαιώνουμε το κομμάτι, που αφορά την πρόθεση για λειτουργική και οργανωτική ενοποίηση. Βεβαίως, το ενιαίο σύστημα παροχής των συντάξεων θα συμβάλει καθοριστικά στην εξυγίανση του συστήματος και στην ορθολογικοποίηση πολλών πραγμάτων που υπάρχουν σήμερα ως δαπάνες στα επιμέρους ταμεία, αλλά αυτό δεν οδηγεί σε καμία περίπτωση στο συμπέρασμα μία σύνταξη. Και μάλιστα, όπως πολλοί προέτρεξαν να ισχυριστούν ότι θα είναι δήθεν μία σύνταξη και ίδιου ύψους. Αυτά είναι απλουστεύσεις και ερμηνείες κατά το δοκούν».

    [03] Η Δευτέρα θα «δείξει» τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό

    Επιμένει ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος στην ανάγκη εξαίρεσης των εκπαιδευτικών από την αναλογία ένα προς δέκα, στις προσλήψεις. Όπως ανέφερε ο κ. Λοβέρδος στη Βουλή, αύριο Παρασκευή, θα ανακοινωθούν τα κενά στην εκπαίδευση τα οποία θα καλυφθούν σε αυτήν τη φάση με αναπληρωτές. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι έως τη Δευτέρα θα έχει πάει στα σχολεία το πρώτο κύμα αναπληρωτών και τότε θα έχει και μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τα κενά που υπάρχουν στην εκπαίδευση.

    Αφορμή ήταν η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Σταυρούλας Ξουλίδου, που έκανε λόγο για πολιτική της κυβέρνησης που υπονομεύει την εκπαιδευτική διαδικασία.

    Ο υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε ότι εντός του Σεπτεμβρίου θα έχει την απάντηση του υπουργείου Οικονομικών σε ό,τι αφορά την εξαίρεση των εκπαιδευτικών που έχει ζητήσει από την αναλογία του ένα προς δέκα στις προσλήψεις. Πρόσθεσε δε, ότι «αν επιπλέον, η κυβέρνηση καταφέρει να πείσει όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα καταρτιστεί από το υπουργείο άμεσα η σχετική μελέτη και θα γίνει προκήρυξη που θα αφορά 10.000 εκπαιδευτικούς και αυτό θα λύσει όλα τα προβλήματα και τα κενά που παρουσιάζονται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης».

    [04] Ένας μοναχός νεκρός και δύο πυροσβέστες τραυματίες από πτώση σε γκρεμό, στο Άγιο Όρος

    Ένας μοναχός σκοτώθηκε και δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν, όταν τα οχήματα στα οποία επέβαιναν έπεσαν σε γκρεμό, βάθους περίπου 70 μέτρων, κοντά στο παρεκκλήσι της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου στο Άγιο Όρος. Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 8 το πρωί, όταν το πυροσβεστικό όχημα με τους δύο επιβαίνοντες πυροσβέστες βγήκε στους δρόμους του Αγίου Όρους για την καθιερωμένη, ημερήσια περιπολία. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, λόγω της σαθρότητας του οδοστρώματος το πυροσβεστικό έπεσε σε δύσβατη περιοχή, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οι δύο πυροσβέστες.

    Ο μοναχός, με δικό του όχημα, ξεκίνησε για να πάει στον τόπο του ατυχήματος και πιθανότατα να βοηθήσει στον εντοπισμό των πυροσβεστών, όμως 100 μέτρα πριν από το σημείο του πρώτου περιστατικού, το όχημα ξέφυγε από τον δρόμο και έπεσε κι αυτό στο γκρεμό. Με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειακός Διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας υποστήριξε πως και τα δύο ατυχήματα σημειώθηκαν λόγω της σαθρότητας του εδάφους. «Είναι σαθρό το έδαφος και δεν το κατάλαβαν ούτε οι πυροσβέστες, ούτε ο μοναχός και έπεσαν στον γκρεμό, σε βάθος περίπου 60 - 70 μέτρων». Οι δύο πυροσβέστες ανασύρθηκαν τραυματισμένοι και μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ενώ ο μοναχός εντοπίστηκε νεκρός.

    [05] Η Rosneft καταργεί περίπου 1.000 θέσεις εργασίας στελεχών, σύμφωνα με τον Τύπο

    Η γιγάντια ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft, στόχος αμερικανικών κυρώσεων που συνδέονται με την κρίση στην Ουκρανία, θα καταργήσει σχεδόν το ένα τέταρτο του δυναμικού της κεντρικής διοίκησής της στη Μόσχα, δηλαδή περίπου χίλιες θέσεις εργασίας, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Κομερσάντ». «Οι καταργήσεις θέσεων εργασίας μπορεί να αφορούν το 20% ως το 25% των στελεχών, δηλαδή περίπου χίλια πρόσωπα» γράφει η οικονομική εφημερίδα επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

    Σύμφωνα με την «Κομερσάντ» το προσωπικό των γραφείων της Μόσχας αυξήθηκε πολύ τα τελευταία χρόνια και η τάση ενισχύθηκε με την εξαγορά πέρυσι της εταιρείας TNK-BP, ανταγωνίστριας της Rosneft, έναντι 55 δισ. δολαρίων.

    [06] Ράσμουσεν: Στα ανατολικά, η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε ότι η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία. «Είμαστε αντιμέτωποι με ένα δραματικά αλλαγμένο περιβάλλον όσον αφορά την ασφάλεια. Στα ανατολικά, η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία» είπε στους δημοσιογράφους ο Ράσμουσεν προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που ξεκίνησε νωρίτερα σήμερα στο Νιούπορτ της Ουαλίας. Ερωτηθείς σχετικά με τα σχέδια του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για μια εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, ο Ράσμουσεν δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ χαιρετίζει κάθε προσπάθεια εξεύρεσης ειρηνικής λύσης, αλλά αυτό που μετράει είναι τι συμβαίνει επί του πεδίου στην Ουκρανία.

    Η Μόσχα αρνείται ότι έχει στρατεύματα στην Ουκρανία, αλλά το ΝΑΤΟ υποστηρίζει ότι στη χώρα βρίσκονται περισσότεροι από 1.000 ρώσοι στρατιώτες. Ο Ράσμουσεν δήλωσε εξάλλου βέβαιος ότι οι νατοϊκοί σύμμαχοι θα εξετάσουν σοβαρά τυχόν αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης για παροχή βοήθειας. Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ ξεκίνησε το πρωί παρουσία περίπου 60 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Αναμένεται να κυριαρχήσουν η ουκρανική κρίση και η κατάσταση στο Ιράκ και τη Συρία όπου προελαύνουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

    [07] Σε τρεις εβδομάδες ξεκινά η γεώτρηση στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» στην κυπριακή ΑΟΖ

    Στις 25 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με τον καθορισμένο προγραμματισμό της κοινοπραξίας ENI- KOGAS θα ξεκινήσει η γεώτρηση στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» στην κυπριακή ΑΟΖ από το γεωτρύπανο SAIPEM 10000. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του υπουργείου Ενέργειας, με «Οδηγία προς Ναυτιλομένους» δέσμευσε δύο θαλάσσιες περιοχές μέχρι και τις 30 Δεκεμβρίου για γεωτρήσεις. Αυτό, ουσιαστικά αποτελεί και την έναρξη της διαδικασίας των τουλάχιστον δύο διαδοχικών γεωτρήσεων που θα πραγματοποιήσει η ΕΝΙ-KOGAS στο επόμενο τρίμηνο.

    Συγκεκριμένα, δεσμεύτηκε περιοχή έκτασης περίπου 1.800 τετρ. χλμ που καλύπτει περίπου τα δύο τρίτα του τεμαχίου «9» όπου βρίσκεται η γεωλογική διαμόρφωση «Ιάσονας» όπως έχει ονομαστεί από το υπουργείο Ενέργειας και την ΕΝΙ, η οποία περιλαμβάνει τα κοιτάσματα «Ονασαγόρας» και «Πράξανδρος».Η πρώτη γεώτρηση θα γίνει στον «Ονασαγόρα» και επειδή όλα τα γεωλογικά δεδομένα είναι πανομοιότυπα, από τα αποτελέσματα θα εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα και για τις ποσότητες, την ποιότητα, τη σύνθεση, τις πιέσεις κλπ του φυσικού αερίου στον «Πράξανδρο». Παράλληλα, έχει δεσμευτεί για γεωτρήσεις, θαλάσσια περιοχή έκτασης 2.100 τετρ. χλμ. που καλύπτει περίπου το νότιο ήμισυ των τεμαχίων «2» και «3», όπου βρίσκεται το κοίτασμα «Ζήνων», στο οποίο θα ακολουθήσει η δεύτερη γεώτρηση τον Νοέμβριο.

    [08] Το Βέλγιο όρισε ως επίτροπο την Μαριάν Τίσεν του φλαμανδικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος

    Το Βέλγιο, το οποίο ήταν η τελευταία χώρα που δεν είχε ανακοινώσει ακόμη τον υποψήφιό της για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποφάσισε να διορίσει στη θέση αυτή μια γυναίκα, την Φλαμανδή Μαριάν Τίσεν του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Η επιλογή αυτή ανακοινώθηκε στο τέλος μιας μακράς νύκτας διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους εταίρους του μελοντικού κυβερνητικού συνασπισμού, ο σχηματισμός του οποίου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί περισσότερο από τρεις μήνες μετά τις εκλογές.

    Η ανακοίνωση έγινε από τις δύο προσωπικότητες που έχουν αναλάβει να συνθέσουν αυτή την κυβέρνηση, τον Κρις Πίτερς και τον Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Μπέλγκα. Η Μαριάν Τίσεν, 58 ετών, είναι ευρωβουλευτής από το 1991. Πρώην πρόεδρος του φλαμανδικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, έχει σπουδάσει νομικά, εργάσθηκε για καιρό για μια εργοδοτική οργάνωση και αναμένεται ότι θα λάβει ένα καλό χαρτοφυλάκιο στην επόμενη Επιτροπή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 September 2014 - 10:30:26 UTC