Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-08-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παν. Κουρουμπλής: Η κυβέρνηση έριξε στο τραπέζι το όνομα του Φ. Κουβέλη για να εισπράξει αντιδράσεις
  • [02] Πρόωρη και πρώιμη κάθε συζήτηση για προεδρικές εκλογές, τονίζει η Σ. Βούλτεψη
  • [03] Όλα τα ανοιχτά θέματα, στην αυριανή συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου
  • [04] Συνάντηση Χαρδούβελη - Μητσοτάκη στο υπουργείο Οικονομικών
  • [05] Την Πέμπτη αναμένεται η ανακοίνωση των βάσεων
  • [06] ΕΛΣΤΑΤ: Στα 1,7 δισ. ευρώ το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Ιούνιο
  • [07] Ολοκληρώθηκε ο φορολογικός έλεγχος στον ΟΠΑΠ
  • [08] Διαβουλεύσεις με την Aegean Airlines για την εξαγορά των Κυπριακών Αερογραμμών

  • [01] Παν. Κουρουμπλής: Η κυβέρνηση έριξε στο τραπέζι το όνομα του Φ. Κουβέλη για να εισπράξει αντιδράσεις

    «Η κυβέρνηση έριξε στο τραπέζι το όνομα του κ. Κουβέλη για να εισπράξει αντιδράσεις και όχι γιατί πιστεύει στην περίπτωση του κ. Κουβέλη» υποστηρίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια βασική αρχή: Θεωρεί ότι αυτή η κυβέρνηση, μια κυβέρνηση της μειοψηφίας που αποδεικνύεται καθημερινά ότι δεν διαθέτει κανένα πολιτικό κεφάλαιο προκειμένου να διαπραγματευθεί. Είναι μια κυβέρνηση που υπακούει συνεχώς στις οδηγίες που λαμβάνει. Είναι δυνατόν λοιπόν αυτή η κυβέρνηση να παραμείνει στην εξουσία επειδή θα διαλέξει τον άλφα ή τον βήτα υποψήφιο πρόεδρο; Εμείς δεν έχουμε εμμονή στο όνομα του Προέδρου, αλλά πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να φύγει αυτή η κυβέρνηση» εκτιμά ο κ. Κουρουμπλής.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές για την εκλογή προέδρου από την παρούσα Βουλή. «Δεν υπάρχει περίπτωση. Η ιστορία όταν επαναλαμβάνεται γίνεται ως φάρσα.Το 1965 έγιναν εκείνοι οι εκμαυλισμοί, αλλά αυτό το εγχείρημα εκμαυλισμού συνειδήσεων -και όλοι βλέπουμε αυτή την προσπάθεια να βρίσκεται σε εξέλιξη-δεν νομίζω ότι μπορεί να έχει αποτέλεσμα». Ερωτηθείς για το πακέτο προτάσεων που θα παρουσιάσει ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κουρουμπλής τονίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε ένα προγραμματικό οργασμό διαβουλεύσεων, επαφών, συναντήσεων. Αυτή η εβδομάδα θα είναι γεμάτη με τέτοιες συναντήσεις όπου αποσαφηνίζονται κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι το φορολογικό, η διαπραγμάτευση του χρέους, ο ΕΝΦΙΑ και άλλα μεγάλα ζητήματα, όπως και το ερώτημα «πού θα βρείτε τα λεφτά». Όλα αυτά είναι θέματα για τα οποία η κοινωνία θέλει πιο αποσαφηνισμένο λόγο. Ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί σε όλα αυτά και εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι θα εξαγγείλει έναν εργώδη διάλογο με την κοινωνία γιατί εμείς πιστεύουμε ότι δεν μπορείς να επιβάλεις αυτά τα θέματα από τα πάνω όσο δημοκρατικό κόμμα κι αν είσαι».

    [02] Πρόωρη και πρώιμη κάθε συζήτηση για προεδρικές εκλογές, τονίζει η Σ. Βούλτεψη

    «Δεν έχουμε ανοίξει κανένα θέμα. Αντιθέτως, λέμε ότι είναι πολύ πρόωρο αυτό το θέμα και στη στιγμή που ετέθη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε θέμα προέδρου, με μοναδικό σκοπό βέβαια να επισπεύσει τις εκλογές, έναν χρόνο πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας. Δεν θα ακολουθήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα του επιτρέψουμε να θέσει τη δική του ατζέντα. Εμείς έχουμε τη δική μας ατζέντα και έχουμε άλλες προτεραιότητες. Είναι πρόωρη και πρώιμη κάθε είδους συζήτηση. Φυσικά, θα υπάρξει συζήτηση και κίνηση της διαδικασίας όταν έρθει η ώρα, αλλά δεν ακολουθούμε την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε δική μας ατζέντα που ακολουθούμε και αυτή αφορά τη χώρα» δήλωσε στον ραδιοσταθμό Βήμα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη αναφορικά με τα σενάρια ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προτείνει τον Φεβρουάριο τον Φώτη Κουβέλη ως πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε ότι αφορά το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και την αναβολή της κατάθεσης του, η κ. Βούλτεψη είπε πως θα κατατεθεί, θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα και συμπλήρωσε: «Είναι ένα θέμα για το οποίο έγιναν πολλές συζητήσεις και κατατέθηκαν τροπολογίες, αλλά ο υπουργός Δικαιοσύνης θέλει να τις μελετήσει και νομίζω ότι αυτό είναι πολύ σωστό, δημοκρατικό και κοινοβουλευτικό».

    [03] Όλα τα ανοιχτά θέματα, στην αυριανή συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου

    Τα θέματα της κυβερνητικής ατζέντας που πρέπει να διευθετηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα, θα τεθούν στο επίκεντρο συνάντησης που θα έχουν αύριο, Τρίτη, το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με πηγές της Χαρ. Τρικούπη.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη συζήτηση θα τεθούν όλα τα ανοικτά κυβερνητικά θέματα, φορολογικά ζητήματα, οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, η προετοιμασία για τη συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι και τα θέματα που θα τεθούν εκεί, καθώς επίσης και η προετοιμασία για το Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης που έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει την 1η Σεπτεμβρίου. Κατά τις ίδιες πηγές, είναι πιθανόν να υπάρξει και δεύτερη συνάντηση των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου την Τετάρτη.

    Υπενθυμίζεται ότι αύριο, στις 11:30 το πρωί, αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια, για το θέμα των «κόκκινων» δανείων.

    [04] Συνάντηση Χαρδούβελη - Μητσοτάκη στο υπουργείο Οικονομικών

    Με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελησυναντήθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, για την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο, ενόψει της συνάντησης με την τρόικα στο Παρίσι.

    Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, δήλωσε την πεποίθησή του ότι «τελικά θα βρεθεί ένα κοινός τόπος στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, έτσι ώστε και ο θεσμός να εκπροσωπηθεί από ένα πρόσωπο που θα απολαμβάνει της ευρείας πλειοψηφίας της Βουλής, αλλά και να αποτρέψουμε το σενάριο που σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ να εκμεταλλευτεί την εκλογή για να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις, κάτι που αντιτίθεται πλήρως στο πνεύμα του Συντάγματος». Επίσης, σημείωσε ότι η χώρα πρέπει να εφαρμόσει με συνέπεια και σε βάθος χρόνου ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικού εκσυγχρονισμού και πρόσθεσε ότι «η σιωπηλή πλειοψηφία της κοινωνίας είναι πιο μπροστά από τους πολιτικούς, τους θέλουν πιο τολμηρούς, περιμένουν συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα».

    [05] Την Πέμπτη αναμένεται η ανακοίνωση των βάσεων

    Την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όταν και θα δοθεί τέλος στην αγωνία των χιλιάδων υποψηφίων που αναζητούν μια θέση στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας.

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι βάσεις θα αυξηθούν στις δημοφιλείς σχολές των μεγάλων πανεπιστημίων, ενώ αύξηση αναμένεται και στις βάσεις εισαγωγής στα ιδρύματα της περιφέρειας, καθώς πολλοί υποψήφιοι τα συμπεριέλαβαν στο μηχανογραφικό τους δελτίο ελπίζοντας ότι θα μετεγγραφούν σε σχολή που βρίσκεται κοντά στον τόπο διαμονής της οικογένειάς τους.

    Μείωση αναμένεται να καταγραφεί μόνο στις σχολές χαμηλής ζήτησης του 4ου και του 5ου πεδίου. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι σε 16 από τα 22 εξεταζόμενα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων, υπήρξε αύξηση των αριστούχων. Ειδικότερα, η αύξηση του αριθμού των αριστούχων θα οδηγήσει σε αύξηση των βάσεων στις σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου και ιδιαίτερα στις Νομικές και τις Φιλολογίες.

    Στο 2ο επιστημονικό πεδίο η μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται να καταγραφεί στις σχολές των θετικών επιστημών (Μαθηματικών, Φυσικής και Χημείας), ενώ αντιστοίχως αύξηση θα υπάρξει και στις ιατρικές σχολές (3ο επιστημονικό πεδίο) με την Ιατρική της Αθήνας να ξεπερνά τα 19.100 μόρια (18.916 μόρια πέρυσι από 19.170 το 2012).

    [06] ΕΛΣΤΑΤ: Στα 1,7 δισ. ευρώ το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Ιούνιο

    Σε 1.731,6 εκατ. ευρώ (2.326,8 εκατ. δολάρια) ανήλθε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά τον μήνα Ιούνιο 2014 έναντι 1.612,8 εκατ. ευρώ (2.103,0 εκατ. δολάρια) κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2013, παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, 7,4%. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η αντίστοιχη μεταβολή χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 400,7 εκατ. ευρώ, δηλαδή 32,6%. Η συνολική αξία των εισαγωγών - αφίξεων ανήλθε στο ποσό των 4.188,7 εκατ. ευρώ (5.676,6 εκατ. δολάρια) κατά τον μήνα Ιούνιο 2014, έναντι 3.820,0 εκατ. ευρώ (5.023,0 εκατ. δολάρια) κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2013 παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, 9,7%. Η αντίστοιχη μεταβολή χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 389,1 εκατ. ευρώ, δηλαδή 14,9%. Η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών, κατά τον μήνα Ιούνιο 2014 ανήλθε στο ποσό των 2.457,1 εκατ. ευρώ (3.349,8 εκατ. δολάρια) έναντι 2.207,2 εκατ. ευρώ (2.920,0 εκατ. δολάρια) κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2013 παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, 11,3%. Η αντίστοιχη μεταβολή χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε μείωση κατά 11,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή 0,8%.

    [07] Ολοκληρώθηκε ο φορολογικός έλεγχος στον ΟΠΑΠ

    Ολοκληρώθηκε ο φορολογικός έλεγχος της ΟΠΑΠ ΑΕ για τη χρήση του 2010, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ειδικότερα, από τον συγκεκριμένο έλεγχο προέκυψαν πρόσθετοι φόροι ύψους 29,618 εκατ. ευρώ. Από το συνολικό ποσό, τα 8 εκατ. ευρώ έχουν ήδη επιβαρύνει τα αποτελέσματα της χρήσης 2010, ενώ το υπόλοιπο ποσό των 21,618 εκατ. ευρώ θα βαρύνει τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου της χρήσης του 2014.

    Η εταιρεία, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχει ήδη ασκήσει το δικαίωμά της και έχει προσφύγει ενώπιον της αρμόδιας διεύθυνσης του Υπουργείου Οικονομικών καταβάλλοντας ταυτόχρονα το 50% του συνολικού ποσού που της επιβλήθηκε.

    Εκτιμά δε, ότι έχει ισχυρά επιχειρήματα ώστε να δικαιωθεί, μειώνοντας σημαντικά το συνολικό ποσό των συνολικών φόρων και προσαυξήσεων.

    [08] Διαβουλεύσεις με την Aegean Airlines για την εξαγορά των Κυπριακών Αερογραμμών

    Η ειδική τεχνοκρατική επιτροπή του υπουργείου Συγκοινωνιών είχε σήμερα διαβουλεύσεις με την Aegean Airlines σχετικά με το εκφρασθέν ενδιαφέρον της εταιρείας να αγοράσει τα Κυπριακές Αερογραμμές. Ανάλογες διαβουλεύσεις είχε η επιτροπή την περασμένη Παρασκευή, σε συνάντηση με την εταιρεία χαμηλού κόστους Raynair και θα τις συνεχίσει όλη την εβδομάδα με άλλες εταιρείες ή οργανισμούς που εξέφρασαν ανάλογο ενδιαφέρον. Οι μη δεσμευτικές προτάσεις που θα υποβληθούν στις διαβουλεύσεις θα αξιολογηθούν στις 30 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια θα αρχίσει η τελική διαπραγμάτευση με στόχο την υλοποίηση συμφωνίας εξαγοράς εντός του Οκτωβρίου.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 25 August 2014 - 10:30:32 UTC