Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-08-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με ροδακινοπαραγωγούς συναντήθηκε ο Δ. Βίτσας διατυπώνοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ
  • [02] Συνεργασία με Μπέπε Γκρίλο για «αντι-Μερκελικό» μέτωπο των χωρών του Νότου προωθεί ο Νότης Μαριάς
  • [03] Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε η υφυπ. Υγείας Κ. Παπακώστα
  • [04] Σώος βρέθηκε ο Ολλανδός τουρίστας που αγνοείτο από χθες στη Θάσο
  • [05] Η κυβέρνηση της Αργεντινής προτείνει στους πιστωτές της να τους αποπληρώνει στο Μπουένος Άιρες
  • [06] Πλεόνασμα 1,4 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, λόγω του τουρισμού
  • [07] Η τουρκική κυβέρνηση υπόσχεται στο PKK ότι θα συνεχισθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες
  • [08] Επιστρέφει εσπευσμένα στο Λονδίνο ο Ντ. Κάμερον, μετά το βίντεο με τον αποκεφαλισμό Αμερικανού δημοσιογράφου από το Ισλαμικό Κράτος
  • [09] Νέα στοιχεία από τις ανασκαφές στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη
  • [10] Στην Αρχαία Αμφίπολη η γ.γ. του υπ. Πολιτισμού
  • [11] Δύο ακόμη δορυφόροι στο διάστημα, από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Galileo

  • [01] Με ροδακινοπαραγωγούς συναντήθηκε ο Δ. Βίτσας διατυπώνοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

    «Η κυβέρνηση είναι εθελόδουλα υποταγμένη και ανίκανη να προασπίσει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Χρειάζεται να αλλάξει η κυβέρνηση και η πολιτική» δήλωσε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος περιόδευσε στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας, επισκέφθηκε αγροτικούς συνεταιρισμούς και συναντήθηκε με ροδακινοπαραγωγούς.

    «Είδαμε από κοντά την κατάσταση των ροδακινοπαραγωγών, η οποία αλλάζει καθημερινά προς το χειρότερο και είναι επείγον να δοθεί λύση» είπε ο κ. Βίτσας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και διατύπωσε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που είναι οι εξής: -Να αυξηθούν οι κοινοτικοί πόροι για τις αποζημιώσεις και να υπάρξει κάλυψη της απώλειας εισοδήματος. -Να αποζημιωθούν τα φορτία που ταξίδεψαν για τη Ρωσία και βρήκαν κλειστά τα σύνορα, λόγω του εμπάργκο, όπως και η μεταφορά τους. -Να στηριχθούν οικονομικά "δορυφορικές" επιχειρήσεις που έχουν να κάνουν με το ροδάκινο. -Να βοηθηθούν οι παραγωγοί με χαμηλότοκα δάνεια και άλλους τρόπους να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. -Να διαμορφωθούν οι συνθήκες για τη νέα καλλιέργεια, με εγγυήσεις του κράτους, σχεδιασμό της παραγωγής και της προώθησης των προϊόντων στην εσωτερική και εξωτερική αγορά. -Οι αδιάθετες ποσότητες ροδάκινου να διατεθούν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

    Σε ό,τι αφορά τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, την κάλεσε να διεκδικήσει την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία, με άρση των κυρώσεων και των μέτρων και την ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος.

    [02] Συνεργασία με Μπέπε Γκρίλο για «αντι-Μερκελικό» μέτωπο των χωρών του Νότου προωθεί ο Νότης Μαριάς

    Συνεργασία με το ιταλικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο προωθεί ο ευρωβουλευτής των ΑνεξαρτήτωνΕλλήνων, Νότης Μαριάς με στόχο όπως λέει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ -ΜΠΕ να υπάρξει ένα "αντι-Μερκελικό" μέτωπο των χωρών του Νότου.

    «Οι αντικειμενικές προϋποθέσειςυπάρχουν. Ηδη η συνεργασία μας με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων το δείχνει. Στόχος είναι να υπάρξει μια στενότερη συνεργασία και με Πορτογάλους ευρωβουλευτές ,αλλά και άλλων χωρών του μνημονίου, δηλαδή από την Κύπρο, την Ιρλανδία,αλλά και τους ευρωβουλευτές του κινήματος Πόδεμος των ισπανών "Αγανακτισμένων". Θα ήταν ευχής έργο αν αυτό το "αντι-Μερκελικό" μέτωπο του Νότου μπορούσε στην πορεία να αποκτήσει πιο μόνιμα πολιτικά και οργανωτικά χαρακτηριστικά ,ώστε να καταστεί σημαντική η επιρροή του στις αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο ΕΕ» τονίζει ο κ. Μαριάς .

    Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε και η κοινή πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή των ΑΝΕΛ με τους 16 ευρωβουλευτές του Μπέπε Γκρίλο για την πλήρη αποζημίωση των αγροτών και των επιχειρήσεων της Ελλάδας και της Ιταλίας που έχουν πληγεί οικονομικά λόγω του ρωσικού εμπάργκο. «Με την κοινή μας δήλωση» σημειώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Μαριάς «ζητάμε την πλήρη αποζημίωση των αγροτών και των συναφών επιχειρήσεων από το ρωσικό εμπάργκο. Η απόφαση της ΕΕ να δώσει σε πρώτη φάση 125 εκατ. Ευρώ για όλη την Ευρώπη είναι ψίχουλα, είναι εμπαιγμός των αγροτών μας και μια αποτυχία της ίδιας της ελληνικής κυβέρνησης στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης. Επισημαίνουμε με νόημα τις ευθύνες της ΕΕ γιατί τα ρωσικά αντίμετρα ήρθαν ως αποτέλεσμα των μέτρων που ελήφθησαν σε βάρος της Ρωσίας από την ΕΕ. Επιβεβαιώνουμε ότι θα πάρουμε κι άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες προκειμένου να υπάρξει πραγματική αποζημίωση των αγροτών μας και όλων όσων έχουν πληγεί από το εμπάργκο».

    [03] Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε η υφυπ. Υγείας Κ. Παπακώστα

    Με άμεση προτεραιότητα την «απόλυτη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ψυχικώς πασχόντων» η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα επανέλαβε, σε επίσκεψή της στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ότι υποστηρίζει ένθερμα τη λειτουργία της δομής που, όπως υποσχέθηκε, θα ενισχυθεί με ιατρικό και διοικητικό προσωπικό.

    Στόχος της υφυπουργού, όπως τόνισε στη συνάντηση που είχε με στελέχη και εργαζόμενους του Ψυχιατρείου, είναι η ανάπτυξη ψυχιατρικών κλινικών σε γενικά νοσοκομεία καθώς και κοινοτικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας, με απώτερο σκοπό, «την αλλαγή νοοτροπίας και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για τον κοινωνικό αποστιγματισμό των ψυχικώς πασχόντων».

    Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι έκαναν λόγο για «δραματικά ελλείμματα προσωπικού» και για «τραγικές ελλείψεις που τους αναγκάζουν να λειτουργούν κάτω από τα όρια ασφαλείας» καθώς το ΨΝΘ υποδέχεται περιστατικά από τη Λάρισα, μέχρι τον Έβρο και τις Σποράδες.

    Η υφυπουργός Υγείας θα επισκεφθεί αύριο δομές ψυχικής υγείας στα Τρίκαλα και την Παρασκευή στην Καρδίτσα.

    [04] Σώος βρέθηκε ο Ολλανδός τουρίστας που αγνοείτο από χθες στη Θάσο

    Σώος βρέθηκε σήμερα, νωρίς το μεσημέρι, σε περιοχή του ακρωτηρίου «Σαλονικιός» στο νοτιότερο άκρο της Θάσου, ο δεύτερος Ολλανδός τουρίστας που αγνοείτο από χθες το βράδυ.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Ολλανδός τουρίστας, μαζί με ομοεθνή του παραθεριστή, κατανάλωσαν μεγάλη ποσότητα αλκοόλ και στη συνέχεια αποφάσισαν να κάνουν νυχτερινό μπάνιο, χρησιμοποιώντας στρώματα θαλάσσης, αλλά παρασύρθηκαν απόθαλάσσια ρεύματα.

    Ο τουρίστας που βρέθηκε χθες από αλιευτικό σκάφος της περιοχής ήταν αυτός που είχε το κινητό τηλέφωνο μαζί του και κάλεσε στον ευρωπαϊκό αριθμό άμεσου κινδύνου. Στη συνέχεια, συνδέθηκε στο αρμόδιο υπουργείο, το οποίο έδωσε σήμα και κινητοποιήθηκε άμεσα το Λιμενικό και σύντομα εντοπίστηκε. Για τον εντοπισμό του δεύτερου τουρίστα, οι έρευνες συνεχίστηκαν μέχρι σήμερα, οπότε και τελικά εντοπίστηκε σεαπομακρυσμένη περιοχή.

    Στις προσπάθειες για την αναζήτηση των παραθεριστών συμμετείχε ως αργά τα μεσάνυχτα ελικόπτερο SUPER PUMA καθώς και παραπλέοντα σκάφη.

    [05] Η κυβέρνηση της Αργεντινής προτείνει στους πιστωτές της να τους αποπληρώνει στο Μπουένος Άιρες

    Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρσνερ ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα της θα προτείνει στους ιδιώτες πιστωτές η καταβολή του χρέους της στο εξής να γίνεται στο οικονομικό κέντρο του Μπουένος Άιρες, προκειμένου να παρακάμψει το πάγωμα από την αμερικανική δικαιοσύνη των ληξιπρόθεσμων οφειλών της. "Για την διασφάλιση της καταβολής στους πιστωτές που δέχθηκαν τις αναδιαρθρώσεις χρέους του 2005 και του 2010, η τράπεζα Banco Nacion έχει οριστεί να αντικαταστήσει την Bank of New York Mellon, χωρίς να προδικάζεται τι θα αποφασίσουν οι ομολογιούχοι. Είναι ένα μέτρο που βασίζεται σε εθελοντική βάση", δήλωσε η πρόεδρος της Αργεντινής προσθέτοντας ότι σχετικό νομοσχέδιο στάλθηκε στο Κογκρέσο. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη μεταφορά της καταβολής των ληξιπροθέσμων οφειλών του δημοσίου από το οικονομικό κέντρο της Νέας Υόρκης σε εκείνο του Μπουένος Άιρες. "Οι ομολογιούχοι θα μπορούν να επιλέξουν να αλλάξουν εθελοντικά τα χρεόγραφά τους εκπεφρασμένα σε ξένο νόμισμα με τίτλους που εκδίδονται βάσει της νομοθεσίας της Αργεντινής", δήλωσε σε ομιλία της από το προεδρικό μέγαρο που μεταδόθηκε από τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας. Η τελευταία καταβολή του χρέους της Αργεντινής στους ιδιώτες πιστωτές, 539 εκατομμύρια δολάρια, έχει παγώσει από τις 26 Ιουνίου σε λογαριασμό της Bank of New York, με απόφαση του αμερικανού δικαστή Τόμας Γκρίζα.

    [06] Πλεόνασμα 1,4 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, λόγω του τουρισμού

    Πλεόνασμα 1,4 δισ. ευρώ παρουσίασε τον Ιούνιο του 2014 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αυξημένο κατά 53% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2013, κυρίως λόγω της ανόδου του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, καθώς και εκείνου των τρεχουσών μεταβιβάσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, βελτίωση σημείωσε και το ισοζύγιο εισοδημάτων. Οι ανωτέρω εξελίξεις αντισταθμίστηκαν μερικώς από την αύξηση του εμπορικού ελλείμματος. Πάντως, το συνολικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε πλεόνασμα 1,2 δισ. ευρώ, έναντι 1,0 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2013. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αυξήθηκε κατά 208 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο του ίδιου μήνα του 2013, λόγω της σημαντικής αύξησης των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων, η οποία αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τον περιορισμό των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων καθώς και τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των λοιπών αγαθών. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων σημείωσαν άνοδο κατά 17,4%, ενώ αυξήθηκε και η αντίστοιχη δαπάνη για εισαγωγές, αλλά με βραδύτερο ρυθμό. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 394 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγουμένου έτους, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αύξηση του πλεονάσματος του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, αλλά και του ισοζυγίου μεταφορών. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 16,3% αντανακλώντας άνοδο των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 13,7%. Παράλληλα, η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου μεταφορών αντανακλά τη βελτίωση του ισοζυγίου των αεροπορικών μεταφορών. Τέλος, το ισοζύγιο «λοιπών» υπηρεσιών σημείωσε πλεόνασμα έναντι ελλείμματος τον Ιούνιο του 2013.

    [07] Η τουρκική κυβέρνηση υπόσχεται στο PKK ότι θα συνεχισθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες

    Ο αρχηγός της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (MIT) συνάντησε στη φυλακή τον αρχηγό των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) για να τον διαβεβαιώσει για τη βούληση της κυβέρνησης να συνεχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες, αναφέρουν σήμερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Η συνομιλία ανάμεσα στον διευθυντή της MIT Χακάν Φιντάν και τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο νησί φυλακή Ιμραλί, στη θάλασσα του Μαρμαρά, όπου ο ιστορικός αρχηγός του PKK εκτίει από το 1999 ποινή ισόβιας κάθειρξης, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι, τον οποίο επικαλείται ο Τύπος. Κατά τη συνάντηση αυτή, "επανελήφθη στον Οτσαλάν ότι ο (πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν θα συνεχίσει την (ειρηνευτική) διαδικασία στη διάρκεια της θητείας του ως προέδρου", διευκρίνισε η εφημερίδα "Τζουμχουριέτ". Ο Αταλάι τάχθηκε χθες, Τρίτη, υπέρ της διεξαγωγής απ' ευθείας διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και το στρατιωτικό επιτελείο του PKK, ο οποίο είναι εγκατεστημένο στα όρη Καντίλ στο βόρειο Ιράκ.

    [08] Επιστρέφει εσπευσμένα στο Λονδίνο ο Ντ. Κάμερον, μετά το βίντεο με τον αποκεφαλισμό Αμερικανού δημοσιογράφου από το Ισλαμικό Κράτος

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον διακόπτει τις διακοπές του και επιστρέφει σήμερα στο Λονδίνο μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο από το Ισλαμικό Κράτος που φέρεται ότι εικονίζει τον αποκεφαλισμό ενός Αμερικανού δημοσιογράφου και περιλαμβάνει σχόλια από έναν άνδρα με βρετανική προφορά. "Αν είναι αλήθεια, ο κτηνώδης φόνος του Τζέιμς Φόλεϊ προκαλεί σοκ και αποστροφή", αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Κάμερον. Ο Βρετανός πρωθυπουργός "θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών και ανώτερους αξιωματούχους από το υπουργείο Εσωτερικών, το Φόρεϊν Όφις και τις υπηρεσίες για να συζητήσει την κατάσταση στο Ιράκ και τη Συρία και την απειλή που δημιουργείται από τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους", προστίθεται στη δήλωση. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ εξέφρασε σήμερα την "απόλυτη φρίκη" του για το βίντεο του αποκεφαλισμού.

    [09] Νέα στοιχεία από τις ανασκαφές στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη

    Η πλήρης αποκάλυψη των μαρμάρινων Σφιγγών που βρέθηκαν στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, η εύρεση τμήματος από τη ράχη του Λέοντος, καθώς και μικρού τμήματος της ανωδομής του μνημείου, είναι τα νέα δεδομένα από τις ανασκαφές που διεξάγει η ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στην περιοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

    Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Με την αφαίρεση, μέχρι στιγμής, των έντεκα λίθων από τον τοίχο σφράγισης, αποκαλύφθηκαν εξ ολοκλήρου οι Σφίγγες από μάρμαρο Θάσου. Το ύψος των αγαλμάτων είναι 1,45 μ. Το συνολικό ύψος με τις κεφαλές υπολογίζεται ότι θα έφτανε τα δύο μέτρα περίπου. Στους κορμούς, τους, που είναι δουλεμένοι με ψιλό ντισιλίδικο, αποτυπώνεται η πλαστικότητα και η λεπτοδουλειά των γλυπτών της τελευταίας εικοσιπενταετίας του 4ου π.Χ. αιώνα. Κατά τη διάρκεια των εργασιών βρέθηκαν τμήματα των πτερών των Σφιγγών -που ήταν ένθετα στους κορμούς- και τα οποία επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους. Βρέθηκε, επίσης, τμήμα από τη ράχη του αγάλματος του Λέοντος της Αμφίπολης. Τόσο οι Σφίγγες, όσο και ο Λέων φαίνεται να προέρχονται από το ίδιο εργαστήριο. Με την αφαίρεση των χωμάτων, εμφανίστηκε, επίσης, μικρό τμήμα της ανωδομής του μνημείου, που φέρει ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, σε δυο αποχρώσεις αντίστοιχα. Οι εργασίες συνεχίζονται στη στάθμη του εσωρραχίου της θόλου, με τη στερέωση και στήριξη των λίθων της καθώς και την αφαίρεση των χωμάτων».

    Στην περιοχή βρίσκεται από το πρωί, η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, και επιβλέπει την πορεία των ερευνών.

    [10] Στην Αρχαία Αμφίπολη η γ.γ. του υπ. Πολιτισμού

    Την εξέλιξη των αρχαιολογικών ανασκαφών στον λόφο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης παρακολουθεί, από νωρίς το πρωί, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

    Η κ. Μενδώνη έφτασε στην περιοχή, γύρω στις 8 το πρωί, συνοδευόμενη από στενή συνεργάτη της.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μαρμάρινοι λίθοι -βάρους 500 κιλών έκαστος- απομακρύνονται δεξιά και αριστερά από το νέο αρχαιολογικό εύρημα, ενώ από χθες το απόγευμα στήνεται ειδικό ξύλινο σκέπαστρο προκειμένου να προστατευτούν οι Σφίγγες από τυχόν αντίξοες καιρικές συνθήκες.

    Την ίδια ώρα, ένα ιδιότυπο «κυνηγητό» βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των φυλάκων του αρχαιολογικού χώρου και επισκεπτών, που στην προσπάθειά τους να πλησιάσουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στον χώρο της αρχαιολογικής ανασκαφής, ανεβαίνουν με τζιπ στους γύρω λόφους προκειμένου να αποσπάσουν έστω και μια μακρινή φωτογραφία από τα ευρήματα, που παραμένουν καλυμμένα.

    [11] Δύο ακόμη δορυφόροι στο διάστημα, από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Galileo

    Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δορυφορικής πλοήγησης Galileo θα στείλει αύριο δύο ακόμα δορυφόρους στο διάστημα, ανεβάζοντας σε 6 τον συνολικό αριθμό δορυφόρων σε τροχιά, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η απογείωση θα πραγματοποιηθεί στο ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο κοντά στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας στις 14:31 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης) και σηματοδοτεί, όπως επισημαίνει η Επιτροπή, νέο ορόσημο για το Galileo, αφού αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς τη δημιουργία πλήρως αναπτυγμένου συστήματος δορυφορικής πλοήγησης ευρωπαϊκής ιδιοκτησίας. Οι δύο δορυφόροι είναι οι πρώτοι μιας νέας σειράς, η οποία ανήκει εξ ολοκλήρου στην ΕΕ. Ονομάζονται Doresa και Milena και πήραν το όνομά τους από τις δύο μαθήτριες που κέρδισαν στον σχετικό πανευρωπαϊκό διαγωνισμό ζωγραφικής. Στόχος της Επιτροπής είναι, πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας, να έχει τεθεί σε λειτουργία η πλήρης συστοιχία 30 δορυφόρων Galileo (η οποία περιλαμβάνει έξι ενεργούς εφεδρικούς δορυφόρους σε τροχιά).
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 August 2014 - 12:30:23 UTC