Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-08-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελληνοαλβανικό κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμων εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ.
  • [02] Καύσωνας προ των πυλών - Θα δροσίσει από την Κυριακή
  • [03] Ένα λαγούμι τροφοδοτούσε με νερό από τον Πηνειό, τα Τρίκαλα
  • [04] Υπέκυψε 48χρονη που ενώ εργαζόταν έπεσε από μπαλκόνι ξενοδοχείου, στην Κρήτη
  • [05] Εντοπίστηκε γιάφκα συνεργών του Ν. Μαζιώτη στα Πατήσια
  • [06] FAZ: ΔΝΤ και ΕΚΤ έχουν συμφέρον να τελειώσει η τρόικα
  • [07] Μέτρα αντιμετώπισης ενδεχόμενης έλλειψης φυσικού αερίου από το ρωσικο εμπάργκο, ζητά ο Κ. Μίχαλος
  • [08] Ο Λοράν Φαμπιούς ζητά επείγουσα σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ για το Ιράκ
  • [09] Αντ. Σαμαράς: Είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα
  • [10] Παγκόσμια συγκίνηση για τον θάνατο του Ρόμπιν Γουίλιαμς
  • [11] Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Α. Σαμαρά στην αρχαία Αμφίπολη

  • [01] Ελληνοαλβανικό κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμων εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ.

    Ελληνοαλβανικό κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμων εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ. Ως μέλη του συνελήφθησαν, στη Βόρεια Ελλάδα, ένας 59χρονος Αλβανός οδηγός βυτιοφόρου κι ένας 42χρονος Έλληνας ιδιοκτήτης μάντρας, ενώ ως συνεργοί τους ταυτοποιήθηκαν μία ιδιοκτήτρια κι ένας διαχειριστής εταιρείας εμπορίας καυσίμων, η έδρα της οποίας βρίσκεται στην Αλβανία.

    Το κύκλωμα φέρεται ότι πουλούσε παράνομα στη χώρα μας καύσιμα που προορίζονταν για την Αλβανία, χωρίς όμως να έχει γίνει ακόμη γνωστή η ποσότητα που διοχετεύτηκε στην εσωτερική αγορά, όπως επίσης και το πού κατέληγαν τα λαθραία καύσιμα.

    [02] Καύσωνας προ των πυλών - Θα δροσίσει από την Κυριακή

    Ο πρώτος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού βρίσκεται προ των πυλών. Από σήμερα Τρίτη ως την Παρασκευή η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σταδιακή άνοδο, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ). Στα ηπειρωτικά της Ελλάδας, κατά τόπους, θα φτάσει τους 41 βαθμούς Κελσίου, ιδιαίτερα την Παρασκευή και στα ανατολικά το Σάββατο. Στις Κυκλάδες θα φτάσει τους 35 και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 38. Πτώση αναμένεται από το απόγευμα του Σαββάτου από τα δυτικά και βόρεια, αλλά θα γίνει αισθητή σε όλη την Ελλάδα την Κυριακή. Παράλληλα θα αυξηθούν οι βόρειοι άνεμοι στα 7 με 8 μποφόρ.

    Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά σε περιόδους καύσωνα να αποφεύγεται η ηλιοθεραπεία, το βάδισμα, το τρέξιμο και η βαριά σωματική εργασία. Να προτιμούνται τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα καθώς και τα ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά με περιορισμό των λιπαρών τροφών. Συχνά χλιαρά ντους, καπέλα και γυαλιά ηλίου συνιστούνται επίσης. Τα νεογνά, τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα.

    [03] Ένα λαγούμι τροφοδοτούσε με νερό από τον Πηνειό, τα Τρίκαλα

    Νέα στοιχεία για την υπόγεια σήραγγα (λαγούμι) του βυζαντινού υδραγωγείου που για εκατοντάδες χρόνια τροφοδοτούσε με νερό του Πηνειού τα Τρίκαλα και τους αμυνόμενους σε περίπτωση πολιορκίας, μας δίνει ο Τρικαλινός ερευνητής Νεκτάριος Κατσόγιαννος, στο τελευταίο βιβλίο, με τίτλο: "Το φρούριο, το ρολόγι και το Βυζαντινό υδραγωγείο των Τρικάλων".

    Νεότερες έρευνες, όλα αυτά τα χρόνια, επιβεβαιώνουν τις αρχικές μας ενδείξεις, ότι μέσου αυτού διερχόταν νερό προερχόμενο από τον Πηνειό και προοριζόταν για την ύδρευση της πόλης, αναφέρει ο κ. Κατσόγιανος.

    Μας το βεβαιώνουν, προσθέτει, Έλληνες και ξένοι περιηγητές -ως και οι πρώτες εφημερίδες της πόλης μετά την απελευθέρωση- ότι το νερό προερχόταν από τον Πηνειό.

    Το λαγούμι είναι πετρόκτιστο, με θολωτή οροφή διαστάσεων 1,80 x 0,70 μ. Ένα τμήμα του, το πρώτο, είναι από ψαμμίτη και το υπόλοιπο από λευκή πέτρα, προερχόμενη από τα λατομεία της Ράξας και το μήκος του φθάνει τα 7 χιλιόμετρα.

    [04] Υπέκυψε 48χρονη που ενώ εργαζόταν έπεσε από μπαλκόνι ξενοδοχείου, στην Κρήτη

    Έχασε τη μάχη για τη ζωή μια 48χρονη καθαρίστρια, η οποία έπεσε ενώ εργαζόταν, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, από μπαλκόνι πρώτου ορόφου ξενοδοχείου στο κέντρο του Ηρακλείου. Η άτυχη γυναίκα, μητέρα 3 παιδιών, διακομίστηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις όπου, παρά τις προσπάθειες των γιατρών να την κρατήσουν στη ζωή, λίγες ώρες αργότερα υπέκυψε στα τραύματά της.

    [05] Εντοπίστηκε γιάφκα συνεργών του Ν. Μαζιώτη στα Πατήσια

    Εδώ και αρκετές ημέρες είχε εντοπιστεί από την Αντιτρομοκρατική το κρησφύγετο συνεργών του Ν. Μαζιώτη που εντοπίστηκε στα Πατήσια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το διαμέρισμα είχε τεθεί υπό παρακολούθηση προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιου είδους κινητικότητα συνεργών του συλληφθέντα. Ενώ οι έρευνες είναι ακόμα σε πλήρη εξέλιξη, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό τι βρήκαν οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής μέσα στο διαμέρισμα. Τα μέχρι στιγμής ευρήματα εξετάζονται εξονυχιστικά.

    [06] FAZ: ΔΝΤ και ΕΚΤ έχουν συμφέρον να τελειώσει η τρόικα

    «Ελληνική επιθυμία» αποτελεί, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, το «τέλος της τρόικας», σύμφωνα με άρθρο της Frankfurter Allgemeiner Zeitung, η οποία επισημαίνει ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ λήγει το α' τρίμηνο του 2016. Η εφημερίδα αναφέρει, ωστόσο, ότι μακροπρόθεσμα ΔΝΤ και ΕΚΤ έχουν συμφέρον να τελειώσει η τρόικα. «Φήμες από την Αθήνα, βάσει των οποίων υπάρχουν σχέδια για ένα τέλος της τρόικας δεν είναι μεν βραχυπρόθεσμα τίποτα περισσότερο από ελληνική επιθυμία, διότι το ΔΝΤ, ως αποφασιστικό κομμάτι της τρόικας, θα παραμείνει σε κάθε περίπτωση ως την λήξη του δικού του προγράμματος, στο α' τρίμηνο του 2016. Μακροπρόθεσμα όμως πολλοί συμμετέχοντες έχουν συμφέρον από το τέλος της τρόικας», υποστηρίζει ο αρθρογράφος σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «η επόμενη συζήτηση για την Ελλάδα θα έρθει σίγουρα».

    Όπως αναφέρεται στο άρθρο της FAZ, στο τέλος του χρόνου λήγει το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, αλλά το ποια θα είναι η συνέχεια, είναι ανοιχτό. «Οι πιστωτές αναβάλουν διαρκώς το λεπτό θέμα», τονίζεται και παρατίθεται δήλωση του εκπροσώπου του Επιτρόπου για τα Δημοσιονομικά Γίρκι Κατάινεν προς την εφημερίδα, στην οποία χαρακτηρίζει «απόλυτα πρόωρες» τις εικασίες για το τι θα κάνει η Ευρωζώνη για την Ελλάδα από το 2015. Αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτό το εάν η Ελλάδα χρειάζεται από το 2015 επιπλέον χρήματα για την χρηματοδότηση του κράτους και επομένως ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας, αναφέρει ο δημοσιογράφος και προσθέτει ότι το ίδιο ανοιχτό είναι το πώς θα μπορέσει το κρατικό χρέος, το οποίο για το 2014 υπολογίζεται σε 177% του ΑΕΠ, να καταστεί μεσοπρόθεσμα και πάλι βιώσιμο - και εάν αυτό μπορεί να γίνει χωρίς ?κούρεμα' χρέους.

    [07] Μέτρα αντιμετώπισης ενδεχόμενης έλλειψης φυσικού αερίου από το ρωσικο εμπάργκο, ζητά ο Κ. Μίχαλος

    Αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και στις επιχειρήσεις δημιουργεί το εμπάργκο που έχει κηρύξει η Ρωσία, όχι μόνο στις εξαγωγές, αλλά και στην προμήθεια της χώρας μας με φυσικό αέριο, επισημαίνει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για την επίλυση των προβλημάτων αυτών.

    Όπως τονίζει ο κ. Μίχαλος, σε ανακοίνωσή του, η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδος από τη Ρωσία είναι υψηλή και το ενδεχόμενο διακοπής ή περιορισμού της ροής του φυσικού αερίου απευθείας από τη Ρωσία ή μέσω Ουκρανίας, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων και γενικότερα στην εθνική μας οικονομία. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, θα πρέπει από τώρα να υπάρξει σχεδιασμός για το ενδεχόμενο έλλειψης φυσικού αερίου, καθώς από το καύσιμο εξαρτάται κατά 25% και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και να ληφθούν προληπτικά μέτρα.

    [08] Ο Λοράν Φαμπιούς ζητά επείγουσα σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ για το Ιράκ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς ζήτησε σήμερα τη σύγκληση επείγουσας συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με θέμα την ενδεχόμενη αποστολή όπλων στους Κούρδους του Ιράκ. Ο Λοράν Φαμπιούς έχει ζητήσει τις τελευταίες δύο ημέρες, μαζί με την Ιταλίδα ομόλογό του Φεντερίκα Μογκερίνι, από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον τη σύγκληση επείγουσας συνόδου των υπουργών Εξωτερικών. "Ζητήσαμε να γίνει επειγόντως και περιμένω να τηρηθεί αυτός ο επείγων χαρακτήρας", δήλωσε σήμερα.

    Ο Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος επισκέφθηκε την Κυριακή τη Βαγδάτη και το Αρμπίλ, δήλωσε ότι απέναντι στην ανισορροποία ανάμεσα στον εξοπλισμό των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους που προελαύνει στο Ιράκ και των Πεσμεργκά, το θέμα της αποστολής όπλων προς τις κουρδικές δυνάμεις πρέπει να εξετασθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [09] Αντ. Σαμαράς: Είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα

    «Είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, από τον Τύμβο Καστά, στην Αρχαία Αμφίπολη, όπου βρέθηκε το πρωί συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Γεωργία, και τον υπουργό Πολιτισμού, Κώστα Τασούλα, προκειμένου να ξεναγηθεί στον χώρο του ανασκαφικού έργου. Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε: «Η γη της Μακεδονίας μας εξακολουθεί να μας συγκινεί και να μας εκπλήσσει αποκαλύπτοντας από τα σπλάχνα της μοναδικούς θησαυρούς, που συνθέτουν, υφαίνουν όλοι μαζί αυτό το μοναδικό μωσαϊκό της ελληνικής μας Ιστορίας, για το οποίο όλοι οι Έλληνες είναι πολύ υπερήφανοι. Πρόκειται εδώ για ένα μνημείο με μοναδικά χαρακτηριστικά: Ένας περίβολος γύρω-γύρω 497 μέτρα, σχεδόν ένας τέλειος κύκλος σμιλεμένος σε μάρμαρο Θάσου. Το λιοντάρι της Αμφίπολης πάνω από 5 μέτρα, 5,20 μέτρα, ας το σκεφτούμε στην κορυφή του τύμβου. Δύο ολόγλυφες Σφίγγες που βλέπετε, που είναι εκεί σαν να φυλάσσουν- και πράγματι είναι εκεί για να προφυλάξουν την είσοδο του τάφου. Ένας δρόμος πλατύς, με πλάτος 4,5 μέτρα, που οδηγεί στην είσοδο με τοίχους που μιμούνται σε φρέσκο τον τρόπο δόμησης του περίβολου. Πιστεύω ότι όλα αυτά τα στοιχεία έχουν επιτρέψει στην κ. Περιστέρη, την ανασκαφέα, την αρχαιολόγο, να είναι αισιόδοξη ότι πρόκειται για ένα μοναδικό ταφικό μνημείο, που- όπως μας είπε- χρονολογείται μεταξύ του 325 και του 300 π.Χ.. Βέβαια, στο καίριο ερώτημα η ανασκαφή είναι αυτή η οποία θα αποκαλύψει την ταυτότητα του νεκρού. Η ανασκαφή θα συνεχιστεί με ρυθμούς που υπαγορεύει τόσο το εύρημα όσο, βέβαια, και η επιστημονική δεοντολογία. Για άλλη μια φορά συγχαρητήρια στην κ. Περιστέρη και τους συνεργάτες της».

    [10] Παγκόσμια συγκίνηση για τον θάνατο του Ρόμπιν Γουίλιαμς

    Παγκόσμια θλίψη έχει προκαλέσει ο θάνατος του βραβευμένου με Όσκαρ ηθοποιού Ρόμπιν Ουίλιαμς, ο οποίος αυτοκτόνησε στα 63 του χρόνια. Τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης κατακλύστηκαν από πλήθος συλλυπητηρίων και μηνυμάτων τόσο από συναδέλφους του όσο και από απλούς πολίτες. Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε ανακοίνωσή του αναφέρθηκε στους πολλούς ρόλους που είχε ερμηνεύσει ο ηθοποιός: «Ο Ρόμπιν Ουίλιαμς αεροπόρος, γιατρός, τζίνι, νταντά, πρόεδρος, καθηγητής, Πίτερ Παν και ό,τι άλλο εκπροσωπούσε ανάμεσα σε αυτούς τους ρόλους. Αλλά ήταν μοναδικός...Η οικογένεια Ομπάμα εκφράζει τη βαθιά της θλίψη στην οικογένεια του Ρόμπιν, στους φίλους του και σε όλους όσοι μπόρεσαν να εκφραστούν χάρη στον Ρόμπιν Ουίλιαμς».

    Το Χόλιγουντ θρηνεί τον χαμό ενός όχι μόνο ταλαντούχου, αλλά και εξαιρετικά αγαπητού ηθοποιού. «Ο Ρόμπιν ήταν μία καταιγίδα κωμικής ιδιοφυϊας και το γέλιο μας ήταν ο κεραυνός που τον συντηρούσε. Ήταν φίλος και δεν μπορώ να πιστέψω ότι έφυγε» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ. «Είμαι εμβρόντητος από τον χαμό του Ρόμπιν Ουίλιαμς: αξιοπρεπής, αξιοθαύμαστος, τεράστιο ταλέντο, συνεργάτης, γνήσια ψυχή» έγραψε ο Στιβ Μάρτιν στο Twitter.

    [11] Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Α. Σαμαρά στην αρχαία Αμφίπολη

    Με τη σύσταση «κάντε υπομονή λίγες μέρες» ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απευθύνθηκε στους κατοίκους της Αρχαίας Αμφίπολης, με τους οποίους είχε σύντομη συνάντηση στο δημοτικό αναψυκτήριο λίγο προτού μεταβεί στον χώρο της αρχαιολογικής ανασκαφής. Ο πρωθυπουργός, ιδιαίτερα ευδιάθετος, συνομίλησε με τους κατοίκους και στη συνέχεια μετέβη στον Τύμβο Καστά, όπου ξεναγήθηκε στον χώρο της ανασκαφής από την υπεύθυνη αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη και ενημερώθηκε για τα ευρήματα.

    Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Γεωργία και τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, έφτασε στην Αρχαία Αμφίπολη γύρω στις 10 παρά 15 το πρωί.

    Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αμφίπολης Κωνσταντίνος Μελίτος σημείωσε ότι «η επίσκεψη του πρωθυπουργού της χώρας σημαίνει πως κάτι πολύ μεγάλο και σημαντικό έχει δώσει η ανασκαφή» και πρόσθεσε ότι «η περιοχή και όλη η Ελλάδα πρόκειται να γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 12 August 2014 - 10:30:25 UTC