Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-08-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κοντά σε νέα εκεχειρία 72 ωρών Ισραήλ-Παλαιστινίων
  • [02] Εκλογή Ερντογάν από τον πρώτο γύρο δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα
  • [03] Νέες αεροπορικές επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ
  • [04] Φιλικό προετοιμασίας της Εθνικής με την Κροατία ενόψει Μουντομπάσκετ

  • [01] Κοντά σε νέα εκεχειρία 72 ωρών Ισραήλ-Παλαιστινίων

    Μια νέα εκεχειρία διάρκειας 72 ωρών στη Λωρίδα της Γάζας συμφωνήθηκε ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους διαμέσου της μεσολάβησης της Αιγύπτου, δήλωσε πριν από λίγο στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

    Ο αξιωματούχος έκανε λόγο περί «ταυτόχρονης συναίνεσης» των δύο πλευρών και πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος θα ανακοινώσει επίσημα την ώρα που η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ.

    Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο επίσης έναν Παλαιστίνιο αξιωματούχο μεταδίδει ότι συμφωνήθηκε μια τριήμερη εκεχειρία που θα μπορούσε να αρχίσει από τις 00:00 την Δευτέρα (ώρα Ελλάδας), πληροφορία όμως η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί από ισραηλινή πηγή.

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου εξέδωσε πράγματι μια ανακοίνωση με την οποία καλεί τις δύο πλευρές να δεχθούν την κήρυξη μιας νέας εκεχειρίας από τις 00:00 την Δευτέρα.

    Το Ισραήλ εξετάζει ακόμη την πρόταση που έκανε το Κάιρο να κηρυχθεί εκεχειρία διάρκειας 72 ωρών στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος.

    Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι «διεξάγουν συζήτηση» σχετικά με την πρόταση την οποία υπέβαλε η Αίγυπτος, είπε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί η πηγή αυτή στο Γαλλικό Πρακτορείο, ερωτηθείσα εάν όντως το Ισραήλ συμφώνησε στην κατάπαυση του πυρός με τους Παλαιστίνιους στις έμμεσες διαπραγματεύσεις, όπως δήλωσε νωρίτερα ένας Παλαιστίνιος διπλωμάτης στο Κάιρο.

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου κάλεσε τα δύο μέρη να αποδεχθούν την κήρυξη μιας κατάπαυσης του πυρός που θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Κυριακής ώστε να μπορέσουν να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για μια μόνιμη εκεχειρία, όπως ανέφερε σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

    [02] Εκλογή Ερντογάν από τον πρώτο γύρο δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα

    Νίκη και εκλογή από τον πρώτο γύρο για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνουν τα αποτελέσματα με καταμετρημένο πάνω από το 50% των ψήφων στις σημερινές προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.

    Τα αποτελέσματα μεταδίδονται από δύο πρακτορεία ειδήσεων τα οποία δίνουν λίγο διαφορετικά στοιχεία, χωρίς όμως να μεταβάλλεται σε τίποτε η κατάσταση ως προς την πρωτιά του Ερντογάν.

    Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μεταδίδει αποτελέσματα με καταμετρημένο το 53,66% των ψήφων: προηγείται ο Ερντογάν με 55,68% και ακολουθούν με 35,94% ο Εκμελεντίν Ιχσάνογλου που υποστηρίχθηκε από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρόεδρος του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των λαών με 8,41%.

    Το πρακτορείο ειδήσεων Τζιχάν, που πρόσκειται στο θρησκευτικό τάγμα του χότζα Φετουλάχ Γκιουλέν, μεταδίδει αποτελέσματα με καταμετρημένο το 37,39% των ψήφων: Ερντογάν 52,32%, Ιχσάνογλου 38,54%, Ντεμιρτάς 9,15%.

    Εάν η κατάσταση αυτή δεν αλλάξει στα τελικά αποτελέσματα, ο Ερντογάν αποκτά την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά και περιθώρια ελιγμών. Ως προς την αντιπολίτευση και συγκεκριμένα το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης, τα εσωκομματικά προβλήματα θα είναι δεδομένα. Κι αυτό επειδή το 38,54% του Ιχσάνογλου είναι μεν σχεδόν ίσο με το άθροισμα των ποσοστών των δύο κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές του 2011, αλλά μικρότερο από το 43,23% που ήταν το ίδιο άθροισμα στις δημοτικές εκλογές της 30ής Μαρτίου 2014.

    Το σίγουρο είναι ότι ο Ερντογάν αυξάνει κατά πολύ τόσο το ποσοστό όσο και των αριθμό των ψήφων που έλαβε.

    Τέλος ως προς τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των λαών, ο στόχος που είχε τεθεί πριν από τις εκλογές ήταν το 10%.

    Η συμμετοχή στις εκλογές ανήλθε στο 76%, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

    [03] Νέες αεροπορικές επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ

    Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν νέες αεροπορικές επιθέσεις εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική στρατιωτική Κεντρική Διοίκηση.

    Οι επιθέσεις που πραγματοποίησαν μη επανδρωμένα, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη και μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, είχαν στόχο την προστασία των δυνάμεων των κούρδων Πεσμεργκά απέναντι στους τζιχαντιστές κοντά στο Αρμπίλ, όπου βρίσκεται το αμερικανικό προξενείο και το κέντρο κοινής στρατιωτικής διοίκησης ΗΠΑ-Ιράκ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Διοίκηση.

    Οι κουρδικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τις αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις, ανέκτησαν τον έλεγχο από τους τζιχαντιστές δύο πόλεων στο βόρειο Ιράκ αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να αντιστραφεί το κλίμα, δήλωσε ανώτερος κούρδος αξιωματούχος στο Ρόιτερς.

    Ο Χοσιγιάρ Ζεμπάρι είπε ότι οι Κούρδοι ανέκτησαν τον έλεγχο των πόλεων Γκουγουάιρ και Μακχμούρ.

    [04] Φιλικό προετοιμασίας της Εθνικής με την Κροατία ενόψει Μουντομπάσκετ

    Την Κροατία αντιμετωπίζει αυτή την ώρα στο τρίτο φιλικό προετοιμασίας, η εθνική ανδρών, στο πλαίσιο του διεθνούς τουρνουά του Πο, ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα διεξαχθεί στην Ισπανία (30/8-14/9).

    Χθες, η Ελλάδα ηττήθηκε με 81-73 από την οικοδέσποινα του τουρνουά, Γαλλία.

    Στην πρεμιέρα του τουρνουά, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα άφησε θετικές εντυπώσεις, επικρατώντας με 66-64 της Σερβίας.

    Σημειώνεται ότι ο προπονητής της εθνικής δεν έχει στη διάθεσή του τον τιμωρημένο από την Παγκόσμια Ομοσπονδία (FIBA) Νικ Καλάθη και τον τραυματία Μιχάλη Τσαϊρέλη.

    Κυριακή, 10/8

    Ελλάδα-Κροατία {19:00)

    Γαλλία-Σερβία (21:30)


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 10 August 2014 - 16:30:24 UTC