Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-08-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την καταβολή του ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους αναπηρίας, ανεξαρτήτως ηλικίας και ποσοστού αναπηρίας, ζητούν 21 βουλευτές της ΝΔ
  • [02] Στα χέρια του προέδρου της Βουλής το πόρισμα της αξιολόγησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
  • [03] Ψηφίστηκε από το Β΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής, η τροπολογία για τα ΜΜΕ
  • [04] Απαγόρευση εισαγωγής φορτίου καρυδόψιχας και κανέλας
  • [05] Γκ. Χαρδούβελης: Έχουμε αναγνωρίσει τα λάθη και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε
  • [06] Για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ στον Τουρισμό συζήτησαν Ν. Δένδιας - Ολ. Κεφαλογιάννη
  • [07] Νυχτερινή αεροπορική επιδρομή στο Ντονέτσκ
  • [08] Τους 589 έχουν φθάσει οι νεκροί, από τον σεισμό των 6,1 βαθμών στην Κίνα
  • [09] Τα όπλα σιγούν για δεύτερη ημέρα στη Γάζα, δίνοντας τον λόγο στη διπλωματία
  • [10] Δέκα λογοτεχνικά θρίλερ με δολοφόνους, έρωτες και Ιστορία

  • [01] Την καταβολή του ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους αναπηρίας, ανεξαρτήτως ηλικίας και ποσοστού αναπηρίας, ζητούν 21 βουλευτές της ΝΔ

    Την καταβολή του ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους αναπηρίας, ανεξαρτήτως ηλικίας και ποσοστού αναπηρίας, όταν αποδεδειγμένα αδυνατούν να εργαστούν και να ανταποκριθούν στις βιοποριστικές τους ανάγκες, ζητούν από την κυβέρνηση 21 βουλευτές της ΝΔ με επικεφαλής την Άννα Μάνη Παπαδημητρίου. Οι βουλευτές έχουν καταθέσει ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση επισημαίνοντας ότι τη συγκεκριμένη πρόταση περί συνέχισης της χορήγησης του ΕΚΑΣ σε όλους τους συνταξιούχους αναπηρίας, την έχει υποβάλει προς το αρμόδιο υπουργείο και η Συνήγορος του Πολίτη, από τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι με τη δημοσιονομική προσαρμογή μειώθηκαν οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ και ότι η διακοπή της χορήγησης του ΕΚΑΣ έχει ως συνέπεια και την εξαίρεση χαμηλοσυνταξιούχων από τη μειωμένη συμμετοχή στα φάρμακα.

    [02] Στα χέρια του προέδρου της Βουλής το πόρισμα της αξιολόγησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

    Στα χέρια του προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη βρίσκεται από χθες το πόρισμα για την αξιολόγηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

    Πρόκειται για την πολυσέλιδη έκθεση (σ.σ. αριθμεί 600 σελίδες) της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) που παραδόθηκε χθες στον κ. Μεϊμαράκη από τον πρόεδρο της Αρχής Ευάγγελο Κουφουδάκη.

    Είναι η πρώτη φορά που συντάσσεται μια τέτοια έκθεση στην ιστορία της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς έχουν αξιολογηθεί όλα τα τμήματα όλων των ελληνικών πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Τα στοιχεία της έκθεσης θα ληφθούν υπόψη για την αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας.

    Την ίδια ώρα, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής βρίσκεται και η έκθεση αξιολόγησης από ανεξάρτητο εκτιμητή για τα οργανογράμματα των πανεπιστημίων που το προσωπικό τους έχει τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Και οι δύο κρίσιμες εκθέσεις θα συζητηθούν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων το προσεχές διάστημα.

    [03] Ψηφίστηκε από το Β΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής, η τροπολογία για τα ΜΜΕ

    Ψηφίστηκε από το Β΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής, η τροπολογία για τα ΜΜΕ. Προηγουμένως η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αποσύρει από την τροπολογία δύο κρίσιμες διατάξεις που είχαν προκαλέσει και την αντίδραση του συνδικαλιστικού φορέα των δημοσιογράφων.

    Παρά και την ανακοίνωση της απόσυρσης των δύο διατάξεων, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση επιμένοντας ότι η τροπολογία πρέπει να αποσυρθεί.

    Την ίδια ώρα η κυβερνητική εκπρόσωπος και υφυπουργός αρμόδια για τα ΜΜΕ Σοφία Βούλτεψη ανακοίνωσε την ανάληψη πρωτοβουλίας για την επίλυση θεσμικών προβλημάτων που απασχολούν τον δημοσιογραφικό κλάδο.

    Η κυβέρνηση υπεραμύνθηκε της τροπολογίας λέγοντας ότι δημιουργεί ένα πλαίσιο διαφάνειας με την καθιέρωση της απευθείας τιμολόγησης των διαφημιζομένων από τα ΜΜΕ και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι απέφυγε μια ουσιαστική συζήτηση στη Βουλή για την κατάσταση στα ΜΜΕ.

    [04] Απαγόρευση εισαγωγής φορτίου καρυδόψιχας και κανέλας

    Στην απαγόρευση εισαγωγής πέντε τόνων καρυδόψιχας Χιλής και δέκα τόνων και διακοσίων κιλών κανέλας Ινδονησίας, προχώρησαν στο πέμπτο τελωνείο Πειραιά, οι ελεγκτές τροφίμων του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.

    Και τα δύο φορτία παρουσίαζαν εκτεταμένες μυκητιάσεις και δεν πληρούσαν τις ελάχιστες ειδικές ποιοτικές προδιαγραφές εμπορίας.

    [05] Γκ. Χαρδούβελης: Έχουμε αναγνωρίσει τα λάθη και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε

    Με την παραδοχή ότι ακόμη και ο ίδιος έχει προχωρήσει στη διόρθωση λαθών που περιείχε ο ΕΝΦΙΑ ξεκίνησε χθες την ομιλία του στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην εκτεταμένη δημοσιότητα που έχει λάβει η υπόθεση επεσήμανε ότι έχει υπάρξει σωρεία διορθώσεων λαθών και η σχετική εργασία συνεχίζεται, όπως επισημάνθηκε και με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου. «Έχουμε αναγνωρίσει πολλά λάθη που έχουν γίνει και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε. Ήδη, μάλιστα, προ ενός μηνός, επιλήφθηκα του θέματος και διόρθωσα πολλά λάθη τα οποία δεν έχετε δει καν και αφορούν περίπου 2 εκατ. κόσμο. Χρειάζεται πολλή δουλειά, δεν είναι εύκολο, αλλά θα το κάνουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Επί της ουσίας του πολυνομοσχεδίου και των προβλέψεών του, ο κ.Χαρδούβελης κατέστησε σαφές ότι στόχος είναι η διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου ανάπτυξης και «η μετάβαση από μια οικονομία που βασίζεται στην εσωτερική κατανάλωση σε μια οικονομία που βασίζεται στην εξωτερική ζήτηση, στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών». Αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο υποστήριξε ότι «έχει προοδευτικό χαρακτήρα» και τόνισε ότι βάσει πολλών εκ των προβλέψεών του θα ενισχυθεί η προσπάθεια να δημιουργηθεί μια «διεθνώς ανταγωνιστική οικονομία που θα φέρει θέσεις εργασίας, θα κρατήσει τη νεολαία μέσα στη χώρα μας, και θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες των πολιτών». Όπως τόνισε ο κ.Χαρδούβελης, η Ελλάδα διέφυγε τη μοίρα της Αργεντινής επειδή δεν ήταν μόνη της. «Πιστεύω ότι το κύριο ζητούμενο αυτής της συζήτησης είναι αν μια χώρα από μόνη της μπορεί να αναμετρηθεί με τη δύναμη των διεθνών κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Στην αντιπαράθεση με τους κερδοσκόπους, η Αργεντινή ήταν μόνη της. Γι αυτόν το λόγο αντιμετωπίζει περιπέτειες ακόμη, πάνω από μια δεκαετία μετά την πρώτη χρεοκοπία της, και παραμένει αποκλεισμένη από τις αγορές. Η Ελλάδα, αντιθέτως, συναποφάσισε με τους Ευρωπαίους εταίρους της και είχε τη στήριξή τους. Στην ελληνική κρίση, τα κερδοσκοπικά κεφάλαια βρήκαν απέναντί τους ολόκληρη την Ευρωζώνη» επεσήμανε και πρόσθεσε: «η Ευρωζώνη ανταποκρίθηκε, παρέχοντάς μας χρηματοδότηση, με μακρά περίοδο χάριτος, με μακροπρόθεσμες λήξεις αποπληρωμής, και με χαμηλό επιτόκιο. Και μάλιστα, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι μόνο το 2013 εξοικονομήσαμε περίπου 8,5 δισ. ευρώ από τα χαμηλότερα επιτόκια, που αντιστοιχεί σε περίπου 4,5% του ΑΕΠ». Όπως τόνισε, «αυτή η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν ήταν αυτονόητη από το γράμμα και τα κείμενα των συνθηκών. Έγινε, όμως, πραγματικότητα». Η οδός για την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας οικονομικής στασιμότητας, σημείωσε ο κ.Χαρδούβελης, δεν διέρχεται μόνον με την τόνωση της εγχώριας ζήτησης, ιδίως όταν το δημόσιο χρέος είναι πολύ υψηλό. «Το κύριο εργαλείο για την ανάσχεση των υφεσιακών πιέσεων δεν είναι πολιτικές για την ενίσχυση της κατανάλωσης. Είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημόσιες επενδύσεις.

    [06] Για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ στον Τουρισμό συζήτησαν Ν. Δένδιας - Ολ. Κεφαλογιάννη

    Η αξιοποίηση των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη του Τουρισμού συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας με την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, παρουσία του γενικού γραμματέα Δημόσιων Επενδύσεων / ΕΣΠΑ Γ. Γιαννούση. Ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι συμφωνήθηκε να υπάρχει απόλυτη συνεργασία ιδιαίτερα στα θέματα εκμετάλλευσης των κονδυλίων που προβλέπει το νέο ΕΣΠΑ για την προβολή της χώρας στο εξωτερικό, «ώστε να μπορέσει υπό την καθοδήγηση του Υπουργείου Τουρισμού να εκπεμφθεί ένα ομογενοποιημένο μήνυμα, που να προάγει το branding και την εικόνα της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη ρωσική αγορά και τα προβλήματα που δημιουργούνται στην ελληνική οικονομία. «Παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά το θέμα των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία. Θέλω να εκφράσω την ελπίδα ότι τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται δεν θα έχουν σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και στις ελληνικές εξαγωγές» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

    [07] Νυχτερινή αεροπορική επιδρομή στο Ντονέτσκ

    Η πόλη Ντονέτσκ, προπύργιο των φιλορώσων ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας, δέχθηκε την πρώτη αεροπορική επιδρομή κατά τη διάρκεια της νύχτας , ανακοίνωσε η δημοτική Αρχή της πόλης. «Η περιοχή του Καλίνινσκι δέχθηκε τη νύχτα αεροπορικό πλήγμα, που άνοιξε τρύπα διαμέτρου 4 και βάθους 1,5 μέτρου στον δρόμο...δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των πολιτών» ανακοίνωσε η δημοτική Αρχή. Πρόκειται για την πρώτη αεροπορική επιδρομή εναντίον της περιφερειακής πρωτεύουσας που είχε πληθυσμό ενός εκατομμυρίου κατοίκων πριν από την έναρξη των συγκρούσεων στα μέσα Απριλίου.

    [08] Τους 589 έχουν φθάσει οι νεκροί, από τον σεισμό των 6,1 βαθμών στην Κίνα

    Ο σεισμός που έπληξε την Κυριακή την νοτιο-δυτική Κίνα προκάλεσε τον θάνατο 589 ανθρώπων, ανακοίνωσαν σήμερα οι Αρχές, γεγονός που επιβαρύνει σημαντικά τον απολογισμό της καταστροφής. "Μέχρι σήμερα, 589 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 9 αγνοούνται" μετά τον σεισμό μεγέθους 6,1 βαθμών που έπληξε ορεινή περιοχή της επαρχίας Γιουνάν, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Κοινωνικών και Διοικητικών Υποθέσεων.

    [09] Τα όπλα σιγούν για δεύτερη ημέρα στη Γάζα, δίνοντας τον λόγο στη διπλωματία

    Τα όπλα έχουν σιγήσει στην Λωρίδα της Γάζας σήμερα, δεύτερη ημέρα της τριήμερης εκεχειρίας την οποία Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα επιχειρήσουν να επεκτείνουν κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο Κάιρο. Η εκεχειρία, η οποία είναι προϊόν αιγυπτιακής και αμερικανικής διαμεσολάβησης, ετέθη σε ισχύ χθες το πρωί και έχει διάρκεια 72 ωρών, διάστημα κατά το οποίο οι δύο εμπόλεμες πλευρές, με θέσεις διαμετρικά αντίθετες, οφείλουν να αρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Η ισραηλινή αντιπροσωπεία έφθασε χθες το βράδυ στο Κάιρο, ενώ οι εκπρόσωποι της Χαμάς, του Ισλαμικού Τζιχάντ και της Φάταχ στη Λωρίδα της Γάζας προστέθηκαν στην παλαιστινιακή αντιπροσωπεία που ήταν ήδη παρούσα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Ολες οι προηγούμενες εκεχειρίες που αναγγέλθηκαν από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στις 8 Ιουλίου παραβιάσθηκαν, ωστόσο η υποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από το έδαφος του παλαιστινιακού θύλακα ευνοεί την τήρηση της παρούσας συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός.

    Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, 1.875 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 430 παιδιά και έφηβοι και 243 γυναίκες σκοτώθηκαν από την έναρξη των εχθροπραξιών. Από την ισραηλινή πλευρά ο απολογισμός είναι 64 νεκροί στρατιώτες και 3 πολίτες. Επωφελούμενες της κατάπαυσης του πυρός οι παλαιστινιακές υπηρεσίες αρωγής κατόρθωσαν να φθάσουν μέχρι τις αποκλεισμένες από τις εχθροπραξίες περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα, ανασύροντας περισσότερους νεκρούς από τα ερείπια, γεγονός που επιβαρύνει τον ήδη εξαιρετικά βαρύ απολογισμό. Με αυτοκίνητα και κάρα χιλιάδες Παλαιστίνιοι επιστρέφουν στις βομβαρδισμένες περιοχές για να δουν εάν τα σπίτια τους έμειναν όρθια. Στην περιοχή του Μπέιτ Χανούν, ο Ραφάτ αλ-Μάσρι, πατέρας πέντε παιδιών δεν βρήκε παρά ερείπια. "Δούλεψα σαράντα χρόνια για το σπίτι αυτό. Καταστράφηκε τελείως. Δεν έμεινε τίποτε".

    Ο πόλεμος προκάλεσε καταστροφές ύψους 4 έως 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά ο τελικός απολογισμός θα είναι πολύ βαρύτερος, σύμφωνα με τον παλαιστίνιο υφυπουργό Οικονομία Ταϊσίρ Αμρο.

    Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε χθες τη σύλληψη εδώ και έναν μήνα στη Δυτική Οχθη του Παλαιστίνιου Χοσάμ Καουάσμεχ, ο οποίος παρουσιάσθηκε ως ο εγκέφαλος της απαγωγής και της δολοφονίας των τριών νεαρών Ισραηλινών τον περασμένο Ιούνιο, γεγονός που πυροδότησε τον κύκλο της βίας που οδήγησε στην έναρξη της ισραηλινής επίθεσης με στόχο την εξουδετέρωση του δικτύου των τούνελ που επιτρέπουν στους Παλαιστίνιους να οργανώνουν επιθέσεις κατά των ισραηλινών δυνάμεων και τον τερματισμό της εκτόξευσης ρουκετών.

    [10] Δέκα λογοτεχνικά θρίλερ με δολοφόνους, έρωτες και Ιστορία

    Στις δόξες του τα ογκώδη θρίλερ που μεταφράζουν οι ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι για καλοκαιρινή- και όχι μόνο- ανάγνωση.

    Ελκυστικός φόβος, συναρπαστική αγωνία, τρόμος που γοητεύει, μυστήριο γύρω από το δολοφόνο, αλλά και ερωτική ευωχία- ιδού η κλασική συνταγή δέκα νέων εκδόσεων που σας παρουσιάζουμε για διάβασμα στη θάλασσα αλλά και κατ΄οίκον σ΄αυτό το δύσκολο οικονομικά καλοκαίρι.

    ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΟΛΗ (Εκδόσεις Τόπος ) του Ντέιβιντ Πις. Μια λογοτεχνική ιατροδικαστική αφήγηση για τη κτηνωδία στο πόλεμο. Στο Τόκιο, στις 26 Ιανουαρίου του 1948, τρίτη χρονιά της αμερικανικής Κατοχής στην Ιαπωνία, ένας άντρας που λέει ότι είναι γιατρός, απεσταλμένος των δυνάμεων Κατοχής τρομοκρατεί τους εργαζόμενους σε μια τράπεζα λέγοντας ότι πρέπει να πιούν ένα διαυγές υγρό σε φλιτζάνια, αλλιώς θα πεθάνουν από δυσεντερία. Δεκαέξι εργαζόμενοι και δύο ανήλικα παιδιά ακολουθούν την συμβουλή τους και πεθαίνουν σε λίγα λεπτά, ενώ εκείνος τρέχει κρατώντας τα λεφτά της ληστείας... ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ (Κέδρος), Κόντορ Βίλμος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 6 August 2014 - 8:30:24 UTC