Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-08-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πολιτική αντιπαράθεση στη συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου
  • [02] Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την οργάνωση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία
  • [03] «Ο πυρήνας του νόμου για την αξιολόγηση δεν αλλάζει»
  • [04] O Τ. Αναστασάτος νέος γενικός γραμματέας στο υπουργείο Οικονομικών

  • [01] Πολιτική αντιπαράθεση στη συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου

    Σε «θέση μάχης» βρίσκονται από σήμερα τα κόμματα στη Βουλή, με αντικείμενο αντιπαράθεσης το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την καταβολή της δόσης του 1 δισ. ευρώ. Η πολιτική αντιπαράθεση, που ξεκίνησε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, αναμένεται να κορυφωθεί το βράδυ της ερχόμενης Τετάρτης, οπότε το Β' Θερινό Τμήμα καλείται να το ψηφίσει. Αύριο (Σάββατο) στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή προσέρχονται προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους, εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η επεξεργασία των άρθρων. Στην αιχμή της αντιπαράθεσης βρέθηκε η αποτελεσματικότητα και η αναγκαιότητα των μέτρων, που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη να προαναγγέλλει συνέχιση και κλιμάκωση των διαρθρωτικών μέτρων και την αξιωματική αντιπολίτευση να εκτιμά ότι τα μέτρα αυτά δεν πρόκειται να βάλουν τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά.

    [02] Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την οργάνωση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία

    Νέο τρόπο υπολογισμού στη μοριοδότηση των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε απομακρυσμένες σχολικές μονάδες, από το σχολικό έτος 2014- 2015, εισάγει νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

    Πρόκειται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «Ίδρυση και οργάνωση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία και άλλες διατάξεις» που προβλέπει ότι ο νέος τρόπος μοριοδότησης θα λαμβάνεται υπόψη για τον διορισμό και τοποθέτηση μονίμων και την πρόσληψη αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, προς κάλυψη οργανικών θέσεων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Σε αυτήν τη διάταξη οδηγήθηκε το υπουργείο Παιδείας λόγω της δυσχέρειας στελέχωσης των σχολείων που λειτουργούν σε δυσπρόσιτα μέρη των ορεινών όγκων και της νησιωτικής Ελλάδας, εξαιτίας της απροθυμίας εκπαιδευτικών να υπηρετήσουν σε αυτά λόγω δυσμενών συνθηκών διαβίωσης. Οι λεπτομέρειες εφαρμογής της διάταξης θα ρυθμιστούν με απόφαση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρ. Λοβέρδου.

    Με τη διάταξη του νομοσχεδίου, από το σχολικό έτος 2014- 2015 ο χρόνος πραγματικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών που διανύεται σε δημόσιες σχολικές μονάδες, οι οποίες κατά τις οικείες διατάξεις ανήκουν στις κατηγορίες μοριοδότησης Θ' και Ι' για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και ΙΑ' και ΙΒ' για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που αναφέρονται στην παράγραφο 8 του άρθρου 16 του ΠΔ 50/1996, υπολογίζεται στο διπλάσιο για τη διαμόρφωση των τελικών πινάκων κατάταξης εκπαιδευτικών που προβλέπονται στο άρθρο 3 του 3848/2010. Η εν λόγω υπηρεσία υπολογίζεται στο διπλάσιο και για τον προσδιορισμό των μονάδων συνθηκών διαβίωσης. Στο νομοσχέδιο υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη και για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς που θα πρέπει να υπηρετήσουν για τουλάχιστον δύο χρόνια.

    Ωστόσο, στον βασικό κορμό του νομοσχεδίου βρίσκεται η οργάνωση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία (ΣΕΠΟΠ), που θα έχει αποστολή την υποβοήθηση της ασκούμενης πολιτικής και τη διατύπωση γνώμης στην άσκηση πολιτικής για την παιδεία. Μέλη του ΣΕΠΟΠ θα είναι όλοι όσοι έχουν διατελέσει υπουργοί με αρμοδιότητα την παιδεία. Η συμμετοχή τους θα είναι οικειοθελής και τα μέλη δεν θα λαμβάνουν καμία αμοιβή ή αποζημίωση.

    [03] «Ο πυρήνας του νόμου για την αξιολόγηση δεν αλλάζει»

    Ο πυρήνας του νόμου για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων δεν αλλάζει, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Το Υπουργείο επεξεργάζεται προτάσεις που θα καταστήσουν απολύτως σαφές ότι η αξιολόγηση είναι εργαλείο διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων και διοίκησης και, σε καμία περίπτωση, δεν συνδέεται με το πρόγραμμα κινητικότητας, με τη διαθεσιμότητα, τις απολύσεις, ενώ δεν έχει καμία μισθολογική ή υπηρεσιακή συνέπεια για τον υπάλληλο. Κάτι που έχει τονίσει κατ' επανάληψη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές. Η συγκριτική αξιολόγηση συνιστά το απαραίτητο μεταβατικό στάδιο προετοιμασίας προς το οριστικό σύστημα αξιολόγησης, που έχει δεσμευτεί το Υπουργείο να φέρει εντός των επομένων μηνών προς ψήφιση στη Βουλή και αφού πρώτα υπάρξει διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, συζητήθηκε η ακόμη περισσότερη ενίσχυση στην απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης, του ελέγχου των πλαστών πιστοποιητικών και του ελέγχου της μετατροπής συμβάσεων ορισμένου χρόνου, κάτι που έχει δρομολογήσει ήδη τους τελευταίους 13 μήνες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, από τις αρχές του 2013, μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες, έχουν απομακρυνθεί, για ποινικούς, πειθαρχικούς ή για λόγους υποβολής πλαστών δικαιολογητικών και παράνομων προσλήψεων, περισσότεροι από 500 υπάλληλοι.

    [04] O Τ. Αναστασάτος νέος γενικός γραμματέας στο υπουργείο Οικονομικών

    Ο δρ. Τάσος Αναστασάτος ανέλαβε καθήκοντα γενικού γραμματέα στο υπουργείο Οικονομικών. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, ο κ. Αναστασάτος ήταν έως πρότινος Senior Economist (ανώτερος οικονομολόγος) της Eurobank. Είναι κάτοχος διδακτορικού και μεταπτυχιακού από το Πανεπιστήμιο Warwick της Μ. Βρετανίας και πτυχιούχος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Έχει διατελέσει οικονομολόγος της Τραπέζης της Ελλάδος, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Loughborough και επισκέπτης μέλος ΔΕΠ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ερευνητικό έργο του, εστιάζεται στους τομείς των διεθνών μακροοικονομικών και χρηματοοικονομικών, καθώς και των διαρθρωτικών και δημοσιονομικών ζητημάτων της ελληνικής οικονομίας.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 1 August 2014 - 16:30:21 UTC