Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-08-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οικονομικά των ΑΕΙ και Δημόσιο στις σημερινές συσκέψεις στο Μαξίμου
  • [02] Πλεκτό καλάθι θα θυμίζει το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού
  • [03] Και δεύτερος δάσκαλος συνελήφθη στις Σέρρες για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων
  • [04] Σύσκεψη για πιθανά προβλήματα εφοδιασμού με φυσικό αέριο, λόγω Ουκρανίας
  • [05] Τα «κόκκινα» δάνεια στο «μικροσκόπιο» Ι. Στουρνάρα - Ν. Δένδια
  • [06] Alpha Bank: Ενισχύονται πλέον καταλυτικά οι ενδείξεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας
  • [07] Ρύθμιση για το Επικουρικό Ταμείο των ένστολων
  • [08] Παραβίαση της εκεχειρίας - 40 Παλαιστίνιοι νεκροί

  • [01] Οικονομικά των ΑΕΙ και Δημόσιο στις σημερινές συσκέψεις στο Μαξίμου

    Τα οικονομικά των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ αποτέλεσαν αντικείμενο σύσκεψης, το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τη συμμετοχή του αρμόδιου υπουργού Αν. Λοβέρδου και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου.

    Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Παιδείας Αν.Λοβέρδος δήλωσε ότι ελήφθη μια πολύ σημαντική απόφαση. «Να προσαρμοστούμε σε όσα ισχύουν στις χώρες του δυτικού ημισφαιρίου και ιδιαίτερα στην ΕΕ, να απελευθερώσουμε από την ενιαία αρχή πληρωμών τα ερευνητικά κέντρα του ιδιωτικού δικαίου, τα ινστιτούτα, τους ειδικούς λογαριασμούς των πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και των ερευνητικών κέντρων που ανήκουν στο δημόσιο», ανέφερε. Πρόσθεσε επίσης ότι με αυτό τον τρόπο, «πλάι στο δυσμενές μέτρο της περικοπής των χρηματοδοτήσεων, που σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει να ιδρύονται νέα πανεπιστήμια, προσθέτουμε δυνατότητα να μπορούν να αυτοχρηματοδοτούνται απευθυνόμενα είτε σε προγράμματα της ΕΕ είτε στην ιδιωτική πρωτοβουλία». Είπε, επιπλέον, ότι πρόκειται για αντίμετρο στις περικοπές 12%- 18% στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και 30% σε ό,τι αφορά την έρευνα.

    Αυτή τηνώραδιεξάγεταισύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης , με τον υπουργό Κ.Μητσοτάκη και την υφυπουργό Εύη Χριστοφιλοπούλου, για εκκρεμή θέματα του υπουργείου, στην οποία θα παρίσταται και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος.

    [02] Πλεκτό καλάθι θα θυμίζει το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού

    Νέα εξωραϊσμένη όψη που θα θυμίζει... πλεκτό καλάθι και θα δίνει την αίσθηση της πλαστικότητας και της κίνησης, αποκτά το γήπεδο του Παναθηναϊκού στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Μετά την ακύρωση, από το Συμβούλιο της Επικρατείας, της οικοδομικής άδειας ανέγερσης του εμπορικού κέντρου στον Βοτανικό, που διαδέχθηκε την αναστολή εφαρμογής της δημιουργίας του όμορου γηπέδου, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός αποφάσισε την ανακατασκευή και χρήση του γηπέδου της λεωφόρου Αλεξάνδρας για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η αρχιτεκτονική μελέτη αναβάθμισης του γηπέδου, που παρουσιάστηκε χτες στα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, αφορά στην προσθήκη 4.700 θέσεων, με τη δημιουργία ελαφριάς μεταλλικής κατασκευής, στη δημιουργία δημοσιογραφικών θεωρείων και θεωρείων επισήμων και στα τέσσερα πέταλα του γηπέδου, στην προσθήκη αίθουσας πολλαπλών χρήσεων- εστιατορίου πάνω από τη θύρα 7, στην πλευρά της οδού Κυριάκου, και στην τροποποίηση των υφιστάμενων κερκίδων. Εντυπωσιακή θα είναι η αλλαγή που θα συντελεστεί στην όψη του γηπέδου, καθώς αφαιρούνται οι κολώνες που «πατούσαν» επάνω στο πεζοδρόμιο, τα υπάρχοντα στέγαστρα και οι κολώνες φωτισμού και προστίθεται πρόβολος επάνω στον οποίο θα κατασκευαστούν οι πρόσθετες κερκίδες και με τον οποίο «ελευθερώνεται» ο δημόσιος χώρος. Επίσης, θα τοποθετηθούν νέα στέγαστρα, που θα εδράζονται απευθείας στον υφιστάμενο φέροντα οργανισμό του γηπέδου κατά μήκος της λεωφόρου Αλεξάνδρας και της οδού Τσόχα. Το γήπεδο θα «ντυθεί» εξωτερικά με διάτρητα φύλλα αλουμινίου που θα δημιουργούν την ψευδαίσθηση ενός πλέγματος, ως άλλο πλεκτό καλάθι, και θα δίνουν την αίσθηση πλαστικότητας και κίνησης στο χώρο.

    [03] Και δεύτερος δάσκαλος συνελήφθη στις Σέρρες για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων

    Και δεύτερος δάσκαλος από τις Σέρρες συνελήφθη για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων μαθητών του.

    Μετά την προ ημερών σύλληψη και προφυλάκιση του 47χρονου εκπαιδευτικού Παναγιώτη Κουλαξίζη, του Χρήστου και της Μαρίκας(σ.σ. τα στοιχεία και η φωτογραφία του οποίου δόθηκαν στη δημοσιότητα κατόπιν εισαγγελικής διάταξης), αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Σερρών συνέλαβαν έναν ακόμη εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για παρόμοιες πράξεις.

    Πρόκειται αυτήν την φορά για 49χρονο σε βάρος του οποίου είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από την ανακρίτρια Σερρών για τις κακουργηματικές πράξεις της κατάχρησης σε ασέλγεια και της αποπλάνησης παιδιού, κάτω των 15 ετών, κατ' εξακολούθηση, πράξεις που έλαβαν χώρα το χρονικό διάστημα από το καλοκαίρι του 2011 έως τον περασμένο Μάιο. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στις ανακριτικές αρχές των Σερρών για να απολογηθεί.

    [04] Σύσκεψη για πιθανά προβλήματα εφοδιασμού με φυσικό αέριο, λόγω Ουκρανίας

    Μέτρα αντιμετώπισης πιθανών ελλείψεων στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο τον ερχόμενο χειμώνα, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, συζητήθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΚΑ υπό την προεδρία του υπουργού Γιάννη Μανιάτη. Πιθανά προβλήματα εφοδιασμού θα έχουν επιπτώσεις, τόσο σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, όσο και στην ηλεκτροπαραγωγή από τις μονάδες φυσικού αερίου.

    Βασικό «όπλο» της χώρας για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους κρίσεων είναι οι εγκαταστάσεις στη Ρεβυθούσα όπου μπορούν να αποθηκευθούν ποσότητες αερίου σε υγροποιημένου μορφή. Στην ηλεκτροπαραγωγή οι εναλλακτικές οδοί αφορούν τις εγχώριες πηγές (λιγνίτης, υδροηλεκτρικά και ανανεώσιμες πηγές). Τα σχέδια αντιμετώπισης κρίσεων προβλέπουν, εξάλλου, μείωση ή διακοπή τροφοδοσίας σε βιομηχανίες και μεγάλους καταναλωτές προκειμένου να υπάρχει επάρκεια για τα νοικοκυριά. Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, την εκπόνηση σχεδίων αντιμετώπισης κρίσης («stress tests») έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από όλες τις χώρες- μέλη και την υποβολή έκθεσης ως το τέλος Αυγούστου.

    [05] Τα «κόκκινα» δάνεια στο «μικροσκόπιο» Ι. Στουρνάρα - Ν. Δένδια

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχαν στην Τράπεζα της Ελλάδος ο υπουργός Ανάπτυξης Νικ. Δένδιας με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που μελετά να αναλάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, χωρίς να ληφθούν αποφάσεις. Στη συνάντηση μετείχε επίσης ο συντονιστής της ομάδας που έχει δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος Σπ. Πλασκοβίτης.

    Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο διοικητής της ΤτΕ στη Βουλή τα «κόκκινα» δάνεια φθάνουν πλέον τα 77 δισ. ευρώ.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, αν στα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται προστεθούν και αυτά τα οποία έχουν ήδη ρυθμιστεί και οδεύουν προς καθυστέρηση, το ποσοστό τους αγγίζει το 40%.

    Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα παρουσιάσει το νέο πλαίσιο για την ανακούφιση των νοικοκυριών από τα χρέη προς τις τράπεζες -αλλά και σε άλλους φορείς- περί τα μέσα αυτού του μήνα.

    [06] Alpha Bank: Ενισχύονται πλέον καταλυτικά οι ενδείξεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας

    «Ενισχύονται πλέον καταλυτικά οι ενδείξεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Ένα από τα πιο ενθαρρυντικά στοιχεία είναι η θετική ροή των καταθέσεων προς το τραπεζικό σύστημα για τέταρτο συνεχή μήνα (Ιούνιος 2014)», σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών της Alpha Bank, στο εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας. Οι αναλυτές αναφέρουν ότι «επιταχύνθηκε μάλιστα περαιτέρω ο ρυθμός αύξησης των καταθέσεων των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών αφού στο τέλος Ιουνίου 2014 ανήλθαν στα 163,21 δισ.ευρώ, από 162,1 δισ. ευρώ τον Μάιο 2014, 161,4 δισ. ευρώ τον Απρίλιου 2014 και 160,5 δισ. τον Φεβρουάριο του 2014».

    [07] Ρύθμιση για το Επικουρικό Ταμείο των ένστολων

    Τέλος στην υποχρεωτική υπαγωγή του Επικουρικού Ταμείου των ένστολων στο ΕΤΕΑ, έδωσε τελικά ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με σχετική «νομοτεχνική βελτίωση» που κατέθεσε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Με την αλλαγή στο νομοσχέδιο, οι τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΤΕΑΠΑΣΑ και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού έχουν προθεσμία μέχρι το τέλους του τρέχοντος έτους να μετατραπούν αυτοδικαίως σε ΝΠΙΔ υποχρεωτικής ασφάλισης. Προϋπόθεση είναι να έχει προηγηθεί η σύμφωνη γνώμη των αντιπροσωπευτικότερων οργανώσεων των κλάδων ασφαλισμένων και να έχει εκπονηθεί αναλογιστική μελέτη. Το περιεχόμενο της διάταξης είναι αντίστοιχο με αυτό τροπολογίας από 20 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας αυτής, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ανακοίνωσε τη νέα ρύθμιση με την έναρξη της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή.

    [08] Παραβίαση της εκεχειρίας - 40 Παλαιστίνιοι νεκροί

    Κατέρρευσε ηκατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, λίγες μόλις ώρες μετά την εφαρμογή της, μετά τον θάνατο40 συνολικά Παλαιστινίων, σύμφωνα με ανακοίνωση του παλαιστινιακού υπουργείου Εσωτερικών, και τη συνέχιση των εχθροπραξιών. Οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν το πρωί κοντά στη Ράφα από πυρά που οι παλαιστινιακές υπηρεσίες αρωγής απέδωσαν στον ισραηλινό στρατό, κατά παραβίασιν της εκεχειρίας.

    Από την πλευρά της η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγόρησε το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα και τους συμμάχους του για «κατάφωρη παραβίαση» της εκεχειρίας.

    Για πρώτη φορά; από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, και οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει τη νύκτα για την εφαρμογή της ανθρωπιστικής εκεχειρίας για 72 ώρες, η οποία θα συνοδευτεί από την έναρξη διαπραγματεύσεων στο Κάιρο. Ωστόσο, δύο ώρες μετά την εφαρμογή της εκεχειρίας, οι σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ προειδοποιώντας για την εκτόξευση ρουκετών κοντά στη Ράφα, ενώ το ισραηλινό πυροβολικό απάντησε στα πυρά τις Χαμάς.

    Ανακοινώνοντας τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε προειδοποιήσει ότι ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις πίσω από τις γραμμές του, ενώ η Χαμάς διαβεβαίωσε ότι θα απαντούσε σε κάθε ισραηλινή επίθεση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 1 August 2014 - 10:30:26 UTC