Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-07-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Το μνημόνιο τελειώνει» δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος
  • [02] Με τον Ν. Αναστασιάδη συναντήθηκε ο Φ. Κουβέλης
  • [03] Ν. Δένδιας: Στρατηγικός στόχος η ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας
  • [04] Στους λογαριασμούς 126.303 νοικοκυριών το «κοινωνικό μέρισμα»
  • [05] Πολεμικό αεροσκάφος συνετρίβη στη Βεγγάζη
  • [06] Γ. Κριτσέλη: H κρίση ευνοεί τις μικρές ευέλικτες επιχειρήσεις με ποιοτικά χαρακτηριστικά
  • [07] Μικρό οδοιπορικό στα κρυμμένα θαύματα της Βάλια Κάλντα

  • [01] «Το μνημόνιο τελειώνει» δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος

    «Εις πείσμα όσων έχουν οικοδομήσει την ύπαρξή τους στο Μνημόνιο, το Μνημόνιο τελειώνει», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Όπως επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, «η τρόικα θα πάψει να έχει λόγο ύπαρξης. Η χώρα θα βγει από αυτήν τη δύσκολη κατάσταση και θα ξαναγίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα με τις υποχρεώσεις της χώρας- μέλους της Ευρωζώνης, αλλά, όπως συμβαίνει με κάθε χώρα- μέλος. Αυτή η επάνοδος στην ομαλότητα και την ισοτιμία πρέπει τώρα να είναι ο στόχος μας. Υπό την έννοια αυτή, είναι ένα καθαρό πολιτικό μήνυμα, αυτό που αποφασίστηκε ως προς την οργάνωση των συναντήσεων».

    Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι κατ' επανάληψη είχε θέσει το ζήτημα να σταματήσει αυτή η πρακτική της διαρκούς παρουσίας της τρόικας στην Αθήνα και της ανάμειξής της στην καθημερινή λειτουργία Υπουργείων και Δημοσίων Υπηρεσιών.«Από την άποψη αυτή είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι θα είναι σύντομη η παρουσία της στην Αθήνα και ένα μέρος των επαφών θα γίνεται εκτός Ελλάδος, στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι ή αλλού», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών.

    [02] Με τον Ν. Αναστασιάδη συναντήθηκε ο Φ. Κουβέλης

    Την αναγκαιότητα μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό που θα εξασφαλίζει την ενιαία κυριαρχία και κρατική οντότητα της Κύπρου και που θα έχει σαφώς ευρωπαϊκό πρόσημο, επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, μετά την ημίωρη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

    Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ για τις διαπραγματεύσεις με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πρόσθεσε ότι η αναζητούμενη λύση θα πρέπει να αντιμετωπίζει το θέμα της κατοχής και θα αίρει τον τεμαχισμό της Κύπρου, ενώ θα διασφαλίζει ενιαία διεθνή ταυτότητα και υπηκοότητα.Ο Φώτης Κουβέλης, σημείωσε ακόμη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τις δυσκολίες που υπάρχουν για την πορεία των ενδοκοινοτικών συνομιλιών τις οποίες απέδωσε στα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα της τουρκοκυπριακής πλευράς.

    [03] Ν. Δένδιας: Στρατηγικός στόχος η ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας

    Σε καλό κλίμα, αμοιβαίας ενημέρωσης στη βάση των δεδομένων της ελληνικής οικονομίας και την κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική βιομηχανία, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και με τη συμμετοχή μελών και του προέδρου του ΣΕΒ Θόδωρου Φέσσα, καθώς και των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Περιβάλλοντος και Επικράτειας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΕΒ διαπίστωσε με ικανοποίηση την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και την ανάκτηση της δημοσιονομικής ισορροπίας και εξέφρασε προθυμία για συμβολή στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων επί σημαντικών θεμάτων με ειδική αναφορά στη ρευστότητα, τον ανταγωνισμό, τα φορολογικά, τα ενεργειακά θέματα, την κινητοποίηση κεφαλαίων, τη φοροδιαφυγή, τη φορολογική μεταρρύθμιση, την απλοποίηση των διαδικασιών, την καινοτομία, την αντιμετώπιση της «μαύρης» εργασίας, του ενεργειακού κόστους. Συμφωνήθηκε να υπάρχει διαρκής επικοινωνία ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ελληνικής βιομηχανίας και να ενισχυθεί, με σκοπό την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής και τη μείωση της ανεργίας.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι εξετάστηκε ευρύτητα θεμάτων που αφορούν την οικονομία και τον ΣΕΒ. «Από την πλευρά της κυβέρνησης η ανάπτυξη της βιομηχανίας είναι σημαντικός στρατηγικός στόχος ώστε να ανεβεί από το 9% του ΑΕΠ στο 14% του ΑΕΠ», πρόσθεσε. «Η οικονομία δείχνει σημάδια ανάπτυξης που δίνουν αισιοδοξία για περισσότερες επενδύσεις. Το μήνυμα από τον ιδιωτικό τομέα είναι αισιόδοξο», δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας.

    [04] Στους λογαριασμούς 126.303 νοικοκυριών το «κοινωνικό μέρισμα»

    Σήμερα πιστώνεται στους λογαριασμούς 126.303 νοικοκυριών ποσό «κοινωνικού μερίσματος» ύψους 84.170.531,50 ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας. Το ποσό αυτό αφορά αιτήσεις που είχαν απορριφθεί με βάση τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2013 και πληρούν τις προϋποθέσεις με βάση τη δήλωση φορολογίας του οικονομικού έτους 2014.

    Με τη σημερινή 4η καταβολή, ο αριθμός των δικαιούχων που έλαβαν το κοινωνικό μέρισμα ανέρχεται σε 690.838 νοικοκυριά και το συνολικό ποσό που διατέθηκε μέχρι σήμερα διαμορφώνεται σε 446.910.598,35 ευρώ. Σημειώνεται ότι, για ορισμένες ακόμη αιτήσεις που εκκρεμούν λόγω ελέγχου των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ή που έχουν παραπεμφθεί προς έλεγχο, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί από την 1η έως την 10η Οκτωβρίου 2014.

    [05] Πολεμικό αεροσκάφος συνετρίβη στη Βεγγάζη

    Ένα στρατιωτικό αεροσκάφος που είχε εμπλακεί σε μια μάχη, υποστηρίζοντας τις δυνάμεις που δηλώνουν πίστη σε έναν απόστρατο στρατηγό, εναντίον ισλαμιστών παραστρατιωτικών, συνετρίβη σήμερα στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα και μια πηγή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας αυτής. Ο πιλότος έκανε χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματός του και είναι «σώος και ασφαλής», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πτέραρχος Σαγκρ αλ Τζερούσι, ο «επικεφαλής των αεροπορικών δυνάμεων» του απόστρατου στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν επρόκειτο για μια μηχανική βλάβη ή εάν το αεροσκάφος επλήγη» από αντιαεροπορικά πυρά, πρόσθεσε ο Τζερούσι.

    Σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα, το αεροσκάφος έπληττε θέσεις των ισλαμιστών λίγη ώρα πριν συντριβεί. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, φάνηκε ένα αλεξίπτωτο να ανοίγει στον ουρανό πριν το μαχητικό συντριβεί. Στη Βεγγάζη συνεχίζουν να μαίνονται μάχες μετά την έναρξη από τις ισλαμιστικές ομάδες μιας επίθεσης εναντίον μιας βάσης των ειδικών δυνάμεων του στρατού, κοντά στο κέντρο της πόλης.

    [06] Γ. Κριτσέλη: H κρίση ευνοεί τις μικρές ευέλικτες επιχειρήσεις με ποιοτικά χαρακτηριστικά

    «Η κρίση ευνοεί τις μικρές επιχειρήσεις με ποιοτικά χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, η υπεραξία που δημιουργείται γύρω από έναν εκδοτικό οίκο προέρχεται πρωτίστως από τον κατάλογό του, από την ποιότητα της δουλειάς του, και όχι από συγκυριακούς παράγοντες» λέει η Γιώτα Κριτσέλη, εκδότρια της Κίχλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η Γ. Κριτσέλη πιστεύει, παρακινημένη και από την έμφυτη «αισιοδοξία του επιχειρείν», πως η εκδοτική αγορά θα τα βγάλει πέρα με τις δυσκολίες οι οποίες την έχουν κυκλώσει και μιλάει για την ποιοτική γραμμή που έχει χαράξει με τον εκδοτικό της στην ελληνική ποίηση και πεζογραφία, όπως και στην ξένη λογοτεχνία. Σε ερώτηση για την εκδοτική πολιτική της Κίχλης απέναντι στο ελληνικό δοκίμιο, η Γ. Κριτσέλη απαντά πως θέλει να ξαναπιάσει το νήμα μιας σπουδαίας παράδοσης, προωθώντας ταυτοχρόνως το έκκεντρο βλέμμα και την πρωτοτυπία της σκέψης που παρουσιάζει το έργο των σύγχρονων δοκιμιογράφων.

    [07] Μικρό οδοιπορικό στα κρυμμένα θαύματα της Βάλια Κάλντα

    Στα δάση του εθνικού δρυμού της Βάλια Κάλντα, τα μοιρασμένα ανάμεσα στη σκιά, το φως και το όνειρο, ο περιηγητής συναντά κάθε τόσο θαύματα της φύσης, καλά κρυμμένα στους αμύητους. Σαλαμάνδρες με έντονα χρώματα, μικροσκοπικούς «δράκους» και σαρκοφάγα φυτά. Συναντά ...το κώνειο του Σωκράτη κι ευθυτενή δέντρα, που ψηλώνοντας λαίμαργα για να βρουν φως, είδαν τα χρόνια να μετατρέπονται σε αιώνες. Ορχιδέες, κόκκινη και μαύρη πεύκη, δέντρα που χτυπήθηκαν απ' τον κεραυνό και οι ασημένιοι κορμοί τους στέκουν όρθιοι σαν μοναχικά γλυπτά μέσα σε καταπράσινες εκτάσεις με νερά, που θυμίζουν τις Άλπεις -και τις ξεπερνούν σε ομορφιά. Εκεί, η άνοιξη έρχεται αργά -τα χιόνια λιώνουν αργά- και έτσι, μέσα στον Ιούλιο, την ώρα που οι πόλεις «καίγονται» στη ζέστη, η φύση είναι ανοιξιάτικη, γεμάτη λουλούδια κάθε χρώματος. Η θερμοκρασία, χαμηλή ακόμη, απαιτεί τουλάχιστον μια ελαφριά ζακέτα μέσα στο καταμεσήμερο.

    Ανηφορίσαμε προς τον πυρήνα του δρυμού με τζιπ 4Χ4, έχοντας ως αφετηρία το γραφικό χωριό Κρανιά Γρεβενών, με τους φιλόξενους κατοίκους. Μετά από μια στάση στην τοποθεσία «Μπάλτσες», όπου είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά τους αλπικούς τρίτωνες, ιδιαίτερα αμφίβια, που μοιάζουν με μικροσκοπικούς δράκους και κολυμπούν σαν κροκόδειλοι, συνεχίσαμε την πορεία μας προς τον πυρήνα του Δρυμού, διανύοντας μια μαγευτική διαδρομή, μέσα από αρχαία δάση κωνοφόρων, μαύρη πεύκη, ελάτη κι οξιές.Η συνολική έκταση του Δρυμού προσεγγίζει τα 70.000 στρέμματα από τα οποία τα 33.000 αποτελούν τον πυρήνα. Χιλιάδες στρέμματα ανείπωτης ομορφιάς. Το όνομα του δρυμού -«Βάλια Κάλντα»- σημαίνει στα βλάχικα «Ζεστή Κοιλάδα», αλλά ο περιηγητής που θα σταματήσει για λίγο σε κάποια από τις πέτρινες βρύσες καθ' οδόν, συνειδητοποιεί αμέσως ότι το όνομα δόθηκε κατ' ευφημισμόν: το νερό στις βρύσες, ακόμη και στα ρηχά ρυάκια, είναι παγωμένο, παρότι Ιούλιος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 29 July 2014 - 12:30:21 UTC