Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-07-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τηλεφωνική συνομιλία Αντώνη Σαμαρά - Τζο Μπάιντεν
  • [02] Κλείνουν τα εργοστάσια ζάχαρης σε Σέρρες και Ορεστιάδα
  • [03] Χωρίς εφημερίδες σήμερα λόγω της 24ωρης απεργίας στα πρακτορεία διανομής Τύπου
  • [04] Απεργούν οι διανομείς των ΕΛΤΑ - Κανονικά λειτουργούν τα ταχυδρομικά καταστήματα
  • [05] Ισχυρή έκρηξη στη Νέα Ερυθραία
  • [06] Συνάντηση Ν. Αναστασιάδη - Μ. Ντράγκι, στη Φρανκφούρτη
  • [07] Νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα
  • [08] Σε χειρουργική επέμβαση υποβλήθηκε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ
  • [09] Τιμητικές διακρίσεις σε 42 προσωπικότητες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
  • [10] Μειώθηκαν τα εγκεφαλικά την τελευταία εικοσαετία

  • [01] Τηλεφωνική συνομιλία Αντώνη Σαμαρά - Τζο Μπάιντεν

    Για τους «ισχυρούς διμερείς δεσμούς», την κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία και την Κύπρο συνομίλησαν χθες ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Για την τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού αντιπροέδρου με τον πρωθυπουργό, στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε σήμερα (χθες) με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τις διμερείς σχέσεις, την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία και την Κύπρο. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την εκτίμησή τους για τους ισχυρούς διμερείς δεσμούς και τη συμμαχία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες».

    Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται ότι «για την Ουκρανία, οι ηγέτες συμφώνησαν πως η συνέχιση της ρωσικής παροχής βαρέων όπλων και εξοπλισμού στους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, απαιτεί μια σταθερή και ενιαία απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες». Τέλος, «όσον αφορά την Κύπρο, ο Αντιπρόεδρος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Σαμαρά για το πρόσφατο ταξίδι του στο νησί, τον Μάιο και οι ηγέτες συζήτησαν την σθεναρή υποστήριξή τους για μια συνολική διευθέτηση της σύγκρουσης που θα επανενωνεί την Κύπρο σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα».

    [02] Κλείνουν τα εργοστάσια ζάχαρης σε Σέρρες και Ορεστιάδα

    Κλείνουν άμεσα τα δύο εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ σε Σέρρες και Ορεστιάδα, όπως προέκυψε απο τη χθεσινή συνέλευση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας και όπως γνωστοποίησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της ΕΒΖ, Χριστόδουλος Βαρκάκης.

    Διευκρίνισε πως στο προσεχές διάστημα θα γίνουν κάποιες μετακινήσεις εργαζομένων στο μοναδικό εν λειτουργία πλέον εργοστάσιο -απο τα πέντε που είχε- της Βορειοελλεδικής εταιρείας στο Πλατύ Ημαθίας και εντός των επόμενων μηνών θα αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι με το υπόλοιπο προσωπικό. «Το πιο πιθανόν είναι να δοθούν κίνητρα απομάκρυνσης» τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας: «Το λουκέτο στην παραγωγή των δύο εργοστασίων και οι τροποποιήσεις που θα γίνουν σε αυτά, θα έχουν ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση σημαντικών κονδυλίων για την εταιρεία, τόσο από τη χρήση φθηνότερης καύσιμης ύλης όσο και από τη μείωση του μισθολογικού κόστους».

    [03] Χωρίς εφημερίδες σήμερα λόγω της 24ωρης απεργίας στα πρακτορεία διανομής Τύπου

    Δεν κυκλοφορούν σήμερα οι εφημερίδες λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στα πρακτορεία διανομής Τύπου «Άργος» και «Ευρώπη». Η Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθήνας διεκδικεί με την προειδοποιητική απεργία, από τις 6.00 το απόγευμα της Τρίτης έως τις 6.00 το απόγευμα της Τετάρτης, την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

    [04] Απεργούν οι διανομείς των ΕΛΤΑ - Κανονικά λειτουργούν τα ταχυδρομικά καταστήματα

    Απεργούν σήμερα οι διανομείς των ΕΛΤΑ στον νομό Αττικής διεκδικώντας την άμεση πρόσληψη εποχικών υπαλλήλων προκειμένου «να καταστεί δυνατή η εύρυθμη λειτουργία των ταχυδρομείων». H σημερινή 24ωρη απεργία δεν αφορά το υπόλοιπο προσωπικό των ΕΛΤΑ. Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των Ελληνικών Ταχυδρομείων, «τα ταχυδρομικά καταστήματα σε όλο το δίκτυο της χώρας θα είναι ανοιχτά και οι εργαζόμενοι θα εξυπηρετούν κανονικά το κοινό».

    Υπενθυμίζεται, τέλος, πως το σωματείο εργαζομένων ταχυδρόμων Αθήνας και νομού Αττικής προειδοποιεί την Διοίκηση πως, σε περίπτωση που δεν επιλυθούν τα προβλήματα, θα προχωρήσει σε νέα τετραήμερη απεργία από 11 Αυγούστου έως και 14 Αυγούστου.

    [05] Ισχυρή έκρηξη στη Νέα Ερυθραία

    Ισχυρή έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σημειώθηκε, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες, στο κτίριο που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Κύπρου στη Νέα Ερυθραία, όπου στεγάζεται το εστιατόριο «La Scala», αλλά και το σπίτι της αδελφής του πρωην γ.γ. εξοπλισμών επί 'Ακη Τσοχατζόπουλου, Γιάννη Σμπώκου. Από την έκρηξη, η οποία ακούστηκε σε μεγάλη ακτίνα στα βόρεια προάστια, προκλήθηκαν πάλι σοβαρές ζημιές στο εστιατόριο, και σε τουλάχιστον πέντε αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα απ' έξω, ενώ έσπασαν τζάμια σε κοντινά κτίρια, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

    Η περιοχή έχει αποκλειστεί από αστυνομικές δυνάμεις και πυροτεχνουργοί ερευνούν τον χώρο για την ανεύρεση στοιχείων και υπολειμμάτων του εκρηκτικού μηχανισμου. Σημειώνεται ότι, στις 15 Μαΐου είχε σημειωθεί η πρώτη έκρηξη στον ίδιο χώρο που ισοπέδωσε το εστιατόριο. Για την υπόθεση διενεργείται προανάκριση απο την Ασφάλεια Αττικής.

    [06] Συνάντηση Ν. Αναστασιάδη - Μ. Ντράγκι, στη Φρανκφούρτη

    Θέματα που αφορούν τον κυπριακό χρηματοπιστωτικό τομέα θα συζητήσει σήμερα ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, σε συνάντηση στη Φραγκφούρτη. Ερωτηθείς τι θα πρέπει να αναμένεται από τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «τα όσα λέγονται δημόσια ή όσα μπορεί να λεχθούν δημόσια δεν θα είναι προς όφελος αυτού που επιδιώκουμε, και συνεπώς δεν θα ήθελα να κάμω συγκεκριμένη αναφορά».

    Στη συνάντηση ο κ . Αναστασιάδης θα συνοδεύεται από τον υφυπουργό παρά τω προέδρω Κωνσταντίνο Πετρίδη, τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. Το απόγευμα, ο κ. Αναστασιάδης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα παρευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποίο θα γίνει ανταλλαγή απόψεων με τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    [07] Νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα

    Το Ισραήλ βομβάρδισε στη διάρκεια της νύχτας τα σπίτια αρκετών ηγετικών στελεχών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την υπόσχεσή του να εντείνει τις επιδρομές μετά την απόρριψη της εκεχειρίας από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα. Το Ισραήλ δήλωσε χθες ότι δεν έχει «άλλη επιλογή» παρά να εντείνει τις επιδρομές στη Γάζα μετά την απόρριψη της εκεχειρίας από τη Χαμάς, με τη σύγκρουση να οδηγείται σε αδιέξοδο, με τουλάχιστον 203 νεκρούς Παλαιστίνιους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία πολίτες και, για πρώτη φορά ενός Ισραηλινού. Σχεδόν 1.500 είναι οι παλαιστίνιοι τραυματίες.

    «Μια διπλωματική λύση θα ήταν καλύτερη, αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε όταν αποδεχθήκαμε την αιγυπτιακή πρόταση εκεχειρίας. Ωστόσο η Χαμάς δεν μας άφησε άλλη επιλογή παρά να εντείνουμε την εκστρατεία μας εναντίον της», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού συνέπεσε με την αναγγελία του θανάτου ενός Ισραηλινού από ρουκέτα στο πέρασμα Ερέζ, ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Γάζα, το πρώτο θύμα μεταξύ των Ισραηλινών από την έναρξη στις 8 Ιουλίου της αεροπορικής επιχείρησης κατά της Γάζας και την αύξηση των παλαιστινιακών επιθέσεων με ρουκέτες.

    Τέλος, ο ισραηλινός στρατός κάλεσε σήμερα τους 100.000 κατοίκους της Γάζας να απομακρυνθούν από τις εστίες τους.

    [08] Σε χειρουργική επέμβαση υποβλήθηκε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ

    Σε χειρουργική επέμβαση στην καρδιά υπεβλήθη ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, Χέρνι Κίσινγκερ, σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, δήλωσαν ιατρικές πηγές. Ο Κίσινγκερ, 91 ετών, υποβλήθηκε σε εγχείρηση για την αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το νοσοκομείο New York Presbyterian Hospital. Ο Κίσινγκερ υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών επί προεδρίας των Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ.

    Το 1973, ο Κίσινγκερ έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης για τη συμβολή του ως συμβούλου του προέδρου Νίξον στον τερματισμό του πολέμου του Βιετνάμ, μία απονομή που από πολλούς θεωρείται αμφιλεγόμενη. Ο ηγέτης του Βόρειου Βιετνάμ, Λε Ντουκ Θο, ο οποίος τιμήθηκε μαζί με τον Κίσινγκερ, αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο με την αιτιολογία ότι ο πόλεμος δεν είχε τελειώσει ακόμα.

    [09] Τιμητικές διακρίσεις σε 42 προσωπικότητες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

    Τιμητικές διακρίσεις σε 24 προσωπικότητες, από τις 42 συνολικά που απονεμήθηκαν, θα επιδώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σήμερα το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο. Στην τελετή που θα αρχίσει στις 12:00, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιδώσει τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικος στην ακαδημαϊκό Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ και στην ποιήτρια και ακαδημαϊκό Κική Δημουλά.

    [10] Μειώθηκαν τα εγκεφαλικά την τελευταία εικοσαετία

    Λιγότεροι άνθρωποι παθαίνουν πια εγκεφαλικό, αλλά και αυτοί που παθαίνουν, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη επισημαίνει πως η παρατηρούμενη βελτίωση κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες τόσο στη συχνότητα, όσο και στη θνησιμότητα των εγκεφαλικών, εξίσου στους άνδρες και στις γυναίκες, οφείλεται στον καλύτερο έλεγχο των διαφόρων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία και η διακοπή του καπνίσματος, καθώς και στην ευρύτερη χρήση φαρμάκων κατά της χοληστερόλης, κυρίως των στατινών.

    Από την άλλη, σύμφωνα με τους ερευνητές, η σταδιακή αύξηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη πιθανότατα δρουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, αυξάνοντας την πιθανότητα και σοβαρότητα ενός εγκεφαλικού, χωρίς πάντως να αντισταθμίζουν έως τώρα τη διαχρονική μείωση του κινδύνου. Ανκαι η έρευνα αφορά μόνο τις ΗΠΑ, είναι πιθανό ότι ανάλογη είναι η εικόνα για τα εγκεφαλικά και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 July 2014 - 6:30:26 UTC