Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-07-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις ανακρίτριες και πάλι οι Ηλ. Κασιδιάρης και Ν. Μίχος
  • [02] Πρόγραμμα περικοπών στην ηλεκτροδότηση
  • [03] Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου - Μέρος ΣΤ΄
  • [04] Δυνατότητα μετεγγραφής στους επιτυχόντες σε ΑΕΙ - ΤΕΙ με κριτήριο την εισοδηματική κατάσταση
  • [05] Ξένη πεζογραφία για θερινή συντροφιά
  • [06] Ανακαλύφθηκε γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και έμφραγμα

  • [01] Στις ανακρίτριες και πάλι οι Ηλ. Κασιδιάρης και Ν. Μίχος

    Συμπληρωματική απολογία θα δώσουν σήμερα οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης και Νίκος Μίχος μετά από σχετική κλήση των ανακριτριών. Ο Ηλ. Κασιδιάρης κατηγορείται για παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία με σκοπό την προμήθεια εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ο Ν. Μίχος για κατοχή μικροποσότητας ναρκωτικών.

    Αύριο, έχουν κληθεί σε απολογία ο προφυλακισμένος γενικός γραμματέας της ΧΑ, Νίκος Μιχαλολιάκος και οι επίσης προφυλακισμένοι βουλευτές Χρήστος Παππάς και Ιωάννης Λαγός, προκειμένου να δώσουν συμπληρωματικές εξηγήσεις.

    [02] Πρόγραμμα περικοπών στην ηλεκτροδότηση

    Πρόγραμμα περικοπών στην ηλεκτροδότηση διάρκειας μίας ώρας ανά περιοχή ανακοίνωσε ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Μακεδονία - Θράκη, Κεντρική Ελλάδα και Πελοπόννησο. Οι διακοπές θα γίνουν από τις 11 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι και οφείλονται στην διακοπή λειτουργίας 13 μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ από το πρωί, λόγω της απεργίας της ΓΕΝΟΠ. Στους πίνακες του ΔΕΔΔΗΕ δεν περιλαμβάνονται οι πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

    Ο ΔΕΔΔΗΕ σημειώνει ότι τα προγράμματα περικοπών είναι ενδεικτικά και ενδέχεται να μεταβληθούν τόσο ως προς τη διάρκεια όσο και ως προς τις γεωγραφικές περιοχές που αφορούν, εφόσον μεσολαβήσουν αστάθμητοι παράγοντες που θα επηρεάσουν τη σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας (π.χ. αιφνίδια βλάβη ή στάση μονάδας).

    Οι καταναλωτές μπορούν να ενημερώνονται και από την ειδική τηλεφωνική γραμμή του ΔΕΔΔΗΕ 210-6241860, η οποία λειτουργεί όλο το 24ωρο.

    Σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ, τα περισσότερα υποκαταστήματα της επιχείρησης λειτουργούν κανονικά, παρά την απεργία. Η ΓΕΝΟΠ προγραμματίζει επίσης συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης, στην οδό Χαλκοκονδύλη, στις 7 το απόγευμα.

    [03] Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου - Μέρος ΣΤ΄

    Την παράδοση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου του 1912) στους Έλληνες ακολούθησαν για την πόλη πλήθος προβλημάτων υψηλής πολιτικής προέλευσης, αλλά και καθημερινής ζωής, εν μέσω μάλιστα εδαφικών και πολιτικών βλέψεων στην πόλη και την περιοχή της γειτονικής Βουλγαρίας, αλλά και της «μεγαλοδύναμης» Αυστροουγγαρίας. Ακολούθησε η εγκατάσταση του Κωνσταντίνου Ρακτιβάν ως πολιτικού διοικητή της Θεσσαλονίκης, έξι μήνες αργότερα (Μάρτιος 1913) η δολοφονία του Βασιλιά Γεώργιου (στις αρχές της σημερινής ομώνυμης οδού, όπου έκανε τον περίπατο του) και τέλος η έναρξη του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου (Ιούλιος 1914), η οποία απλώς επέτεινε την αλληλουχία δραματικών γεγονότων που βίωνε η πόλη.

    Εκτός απο τους συμμάχους και τους ξένους ανταποκριτές υπήρχαν στη Θεσσαλονίκη την εποχή εκείνη και πλήθος ανεπίσημων ξένων με αποστολές λιγό - πολύ «αδιαφανείς», οι οποίοι συγκέντρωναν πληροφορίες που χρειαζόταν. Εκτός απο τους συμμάχους και τους ξένους ανταποκριτές υπήρχαν στη Θεσσαλονίκη την εποχή εκείνη και πλήθος ανεπίσημων ξένων με αποστολές λιγό - πολύ «αδιαφανείς», οι οποίοι συγκέντρωναν πληροφορίες που χρειαζόταν. «Για τον κατάσκοπο η Θεσσαλονίκη ειαι ο παράδεισος» αναφέρει ο W.C.Price.

    Στην πόλη της ...«εφημεριδογραφικής Βαβέλ», όπου κυκλοφορούσαν 15 ξενόγλωσσες εφημερίδες την ημέρα με 77.000 φύλλα.

    [04] Δυνατότητα μετεγγραφής στους επιτυχόντες σε ΑΕΙ - ΤΕΙ με κριτήριο την εισοδηματική κατάσταση

    Δυνατότητα μεταφοράς θέσης (μετεγγραφής) σε Πανεπιστήμια- ΤΕΙ με μοναδικό κριτήριο την εισοδηματική κατάσταση των οικογενειών τους, θα παρέχεται στους επιτυχόντες του 2014. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με τις μεταφορές θέσεων (μεταγραφών) επιτυχόντων του 2014 σε Πανεπιστήμια-ΤΕΙ ισχύουν οι προϋποθέσεις του Νόμου 4264 Άρθρο 53 , επιπλέον, όμως με τροπολογία που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, θα παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς θέσης (μετεγγραφής) με μοναδικό κριτήριο την εισοδηματική κατάσταση.

    «Ειδικότερα θα οριστεί το ποσό των 9.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας του επιτυχόντα. Ο αριθμός των επιτυχόντων που θα δικαιούνται μετεγγραφής, με βάση αυτό το κριτήριο, δεν θα ξεπερνά το 10% επί των εισαχθέντων στα Πανεπιστήμια -ΤΕΙ υποδοχής. Σε περίπτωση που ο αριθμός των δικαιουμένων μεταφοράς θέσεων (μετεγγραφής) είναι ανώτερος του ποσοστού του 10% μοναδικό κριτήριο κατάταξης θα είναι ο βαθμός εισαγωγής».

    [05] Ξένη πεζογραφία για θερινή συντροφιά

    Βιβλία για το καλοκαίρι: βιβλία πολλά και διαφορετικά, έτοιμα για μια καλή θερινή συντροφιά, στην εξοχή ή στην πόλη. Η ξένη πεζογραφία, που τα τελευταία χρόνια διατηρεί σταθερά ένα σοβαρό μερίδιο στην εκδοτική αγορά, διαθέτει και φέτος ερεθιστικές προτάσεις. Αρχή με ένα κλασικό έργο της αγγλικής λογοτεχνίας, τις «Ιστορίες του Καντέρμπερυ» του Τζέφρυ Σώσερ, που μεταφράζονται για πρώτη φορά στα ελληνικά (μετάφραση από τα μεσαιωνικά αγγλικά και εισαγωγή Δημοσθένης Κορδοπάτης, εκδόσεις Μελάνι), έχοντας ήδη καταγράψει μιαν όχι ευκαταφρόνητη κυκλοφοριακή επιτυχία.

    Και από την Αγγλία του 14ου αιώνα σ' έναν Aμερικανό σύγχρονο κλασικό: τον Τζακ Κέρουακ και το μυθιστόρημά του «Η θάλασσα τ' αδέρφι μου» (μετάφραση Γιώργος - Ίκαρος Μπαμπασάκης, εκδόσεις Πατάκη). Ο Κέρουακ άρχισε να γράφει το βιβλίο στα τέλη του καλοκαιριού του 1942 όταν δούλευε στα καράβια. Οι δύο κεντρικοί ήρωες ταξιδεύουν από τη Βοστώνη προς τη Γροιλανδία, καβγαδίζοντας, μπεκρολογώντας και γλιτώνοντας την τελευταία στιγμή από τορπίλες. Ένα μυθιστόρημα για τις συνθήκες της ναυτικής ζωής, αλλά και για τον πόθο για ελευθερία, ο οποίος θα σφραγίσει την κατοπινή πεζογραφία του Κέρουακ.

    [06] Ανακαλύφθηκε γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και έμφραγμα

    Βρετανοί επιστήμονες βρήκαν ένα γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο να πάθει ένας άνθρωπος εγκεφαλικό ή έμφραγμα. Το ελαττωματικό γονίδιο φαίνεται να ενθαρρύνει τον σχηματισμό θρόμβων, την αιτία των περισσότερων εμφραγμάτων και εγκεφαλικών. Οι ερευνητές του King's College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Άλμπερτ Φέρο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», σύμφωνα με το BBC, εξέφρασαν την ελπίδα ότι, χάρη στη νέα ανακάλυψη, στο μέλλον οι γιατροί θα αναπτύξουν μια νέα γενετική εξέταση, που θα εντοπίζει την ομάδα υψηλού κινδύνου, λόγω ύπαρξης του εν λόγω γονιδίου ΡΙΑ2 στο DNA τους.

    Από την άλλη πάντως, επεσήμαναν ότι άλλοι παράγοντες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη, το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή, η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής άσκησης παίζουν ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στον καρδιαγγειακό κίνδυνο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 July 2014 - 8:30:20 UTC