Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-06-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προϋποθέσεις για την φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών
  • [02] Συνελήφθη ένας 58χρονος για την πυρκαγιά στον Αγ. Μερκούριο
  • [03] Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου - Μέρος Γ΄
  • [04] Άγνωστοι πυρπόλησαν αυτοκίνητα σε αντιπροσωπεία στα Γλυκά Νερά
  • [05] Ο. Ρεν: Η ευρωζώνη έχασε δύο πολύτιμα χρόνια για τη δημιουργία ισχυρού μηχανισμού διάσωσης
  • [06] Διευκρινίσεις για τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας πώλησης ακινήτων
  • [07] Β. Σόιμπλε: Απαράδεκτο να εγκαταλείψει η Βρετανία την ΕΕ

  • [01] Προϋποθέσεις για την φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών

    Όλοι οι ανασφάλιστοι πολίτες, καθώς και όσοι έχουν χάσει την ασφαλιστική τους ικανότητα, θα μπορούν άμεσα να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζονται, σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Στην ΚΥΑ, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αναγνωρίζεται η ανάγκη κάλυψης των ανασφαλίστων από πλευράς φαρμακευτικής φροντίδας, εξαιτίας των δυσμενών οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών της χώρας, που θα κοστίσει 340 εκατ. ευρώ, και καθορίζονται οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια και οι διαδικασίες πρόσβασης στο σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης ανασφαλίστων και οικονομικά αδυνάτων πολιτών.

    Συγκεκριμένα, πρόσβαση στα φάρμακα έχουν «οι ανασφάλιστοι Έλληνες πολίτες, οι νομίμως διαμένοντες στην ελληνική επικράτεια ομογενείς, οι υπήκοοι κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι υπήκοοι τρίτων χωρών, νόμιμα και μόνιμα διαμένοντες στην Ελλάδα, οι οποίοι στερούνται των προϋποθέσεων έκδοσης βιβλιαρίου ανασφαλίστου και δεν είναι ασφαλισμένοι σε κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και οι ασφαλισμένοι που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στα οικεία Ασφαλιστικά Ταμεία, όπως επίσης και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας τους».

    [02] Συνελήφθη ένας 58χρονος για την πυρκαγιά στον Αγ. Μερκούριο

    Ένας 58χρονος συνελήφθη ως υπαίτιος για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο στη 01:00 τα ξημερώματα στην περιοχή Προφήτης Ηλείας Αγίου Μερκουρίου, του Ωρωπού. Ο συλληφθείς παραπέμπεται σήμερα στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση.

    [03] Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου - Μέρος Γ΄

    Τα κτίρια, τα σημεία όπου εγκαταστάθηκαν και έδρασαν οι διεθνείς στρατιές, τα μνημεία του Α'Παγκοσμίου Πολέμου υπολογίζονται σε περισσότερα από 150 σε όλη τη Μακεδονία και θα περιληφθούν σε ειδικό λεύκωμα που προετοιμάζει το Ίδρυμα του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα σε επιμέλεια του καθηγητή Βλάση Βλασίδη.

    Σε ανάμνηση των εκατό χρόνων από την έναρξη του Α'Π.Π. τριήμερο επιστημονικό συνέδριο διοργάνωσε πρόσφατα το τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή ιστορικών και ξένων ιστορικών και σχετική ημερίδα η Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών.

    Μεγάλη ήταν και η επιτυχία της έκθεσης:«Η Θεσσαλονίκη στο Μεγάλο Πόλεμο 1914-1918»που διοργανώθηκε την άνοιξη στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο με τεκμήρια, κειμήλια, φωτογραφίες και αντικείμενα του Α' Π.Π.. Το 2015 το φθινόπωρο, με αφορμή τα εκατό χρόνια από την απόβαση των πρώτων δυνάμεων της Αντάντ στη Θεσσαλονίκη προετοιμάζεται διεθνές συνέδριο για τη σημασία του Μακεδονικού Μετώπου με τη συμμετοχή ξένων διπλωματικών αντιπροσωπειών στη Θεσσαλονίκη και των πανεπιστημίων της πόλης (ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας). Το συνέδριο προγραμματίζεται να γίνειστη Θεσσαλονίκη παρουσία ιστορικών, πολιτικών, διπλωματών από τις χώρες που αναμίχθηκαν στον Μεγάλο Πόλεμο.

    [04] Άγνωστοι πυρπόλησαν αυτοκίνητα σε αντιπροσωπεία στα Γλυκά Νερά

    Τέσσερα αυτοκίνητα πυρπόλησαν τα ξημερώματα άγνωστοι, στην περιοχή των Γλυκών Νερών. Τα αυτοκίνητα ήταν σταθμευμένα στον προαύλιο χώρο αντιπροσωπείας αυτοκινήτων. Τρία από τα τέσσερα δεν είχαν πινακίδες κυκλοφορίας. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες περιέλουσαν τα οχήματα με εύφλεκτο υλικό και στη συνέχεια τους έβαλαν φωτιά. Από την επίθεση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στην αντιπροσωπεία.

    [05] Ο. Ρεν: Η ευρωζώνη έχασε δύο πολύτιμα χρόνια για τη δημιουργία ισχυρού μηχανισμού διάσωσης

    Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχασαν δύο πολύτιμα χρόνια για να δημιουργήσουν ένα ισχυρό ταμείο διάσωσης που θα αντιμετώπιζε την κρίση χρέους της, αναγκάζοντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παρέμβει για να σώσει το ευρώ, δήλωσε ο απερχόμενος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν, στην εφημερίδα Wall Street Journal.

    Ο κ. Ρεν, ο οποίος διατέλεσε στη θέση αυτή από τον Φεβρουάριο του 2010 και παραιτείται σήμερα καθώς εξελέγη τον Μάιο ευρωβουλευτής, ανέφερε τις τρεις στιγμές που θεώρησε ως τις πιο επικίνδυνες στη διάρκεια της κρίσης: Την αποτυχία του πρώτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας να δημιουργήσει εμπιστοσύνη στην αγορά, την αναταραχή στις αγορές το Φθινόπωρο του 2011 και τον Ιούνιο του 2012, όταν η Ευρωζώνη έφθασε πολύ κοντά στη διάσπασή της. «Υπήρχε συχνά μία αίσθηση ότι φτάναμε στον πάτο- και μετά φθάναμε σε άλλο πάτο» δήλωσε.

    Τον Μάιο του 2010, οι πολιτικοί θεωρούσαν ότι το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης θα ηρεμούσε τις αναστατωμένες χρηματοπιστωτικές αγορές, σημείωσε ο κ. Ρεν, προσθέτοντας: «Ναι, είχαμε κάποια σταθερότητα στην αναταραχή των αγορών- για μια ημέρα». Η συνέχιση της αναταραχής ανάγκασε τις κυβερνήσεις να συμφωνήσουν μόλις λίγες ημέρες αργότερα κατ' αρχήν στη δημιουργία ταμείων διάσωσης της Ευρωζώνης.

    Ωστόσο, συνέχισε ο κ. Ρεν, η σχετική σταθερότητα, που κερδήθηκε με τα ταμεία διάσωσης, υπονομεύθηκε από τη συμφωνία που έκαναν τον Οκτώβριο του 2010 η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στη γαλλική πόλη Ντοβίλ. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι το νέο μόνιμο ταμείο διάσωσης που βρισκόταν στο τραπέζι των συζητήσεων θα προηγείτο όσον αφορά την αποπληρωμή του έναντι των ιδιωτών επενδυτών σε κάθε περίπτωση αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους. Αυτή η «ηλίθια συμφωνία» που τρόμαξε τους ιδιώτες επενδυτές, «ήταν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της Ιρλανδίας» πρόσθεσε ο κ. Ρεν. Τα επιτόκια δανεισμού του ιρλανδικού δημοσίου εκτοξεύθηκαν πάνω από το 7% και η διάσωση της χώρας έγινε αναπόφευκτη. «Ίσως η Ιρλανδία να κατέληγε ούτως ή άλλως σε ένα πρόγραμμα διάσωσης -αυτό είναι πολύ πιθανό- αλλά εκείνη την περίοδο προκλήθηκε αυτό το αποτέλεσμα».

    [06] Διευκρινίσεις για τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας πώλησης ακινήτων

    Με απόφασή του, το υπουργείο Οικονομικών δίνει διευκρινίσεις για τον τρόπο προσδιορισμού της τιμής κτήσης και του χρόνου κτήσης ακίνητης περιουσίας σε ειδικές περιπτώσεις που δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν από τον νόμο για τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας στην πώληση ακινήτων.

    Η απόφαση που υπογράφεται από τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη, προβλέπει αναλυτικά ότι: 1.Ανακατανομή χιλιοστών -Σε περίπτωση απόκτησης οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας και εν συνεχεία ανακατανομής χιλιοστών επί του κοινού οικοπέδου (χωρίς μεταβιβαστικό αποτέλεσμα), ως χρόνος και τιμή κτήσης λογίζεται ο χρόνος και η τιμή κτήσης των οριζόντιων και κάθετων ιδιοκτησιών των οποίων ανακατανεμήθηκε το ποσοστό ιδιοκτησίας. 2. Κατεδάφιση κτίσματος Σε περίπτωση που έχει αποκτηθεί οικόπεδο ή αγροτεμάχιο με κτίσμα και στη συνέχεια κατεδαφισθεί το κτίσμα και μεταβιβασθεί το ακάλυπτο οικόπεδο, η τιμή κτήσης του μεταβιβαζόμενου ακινήτου προσδιορίζεται με τη χρήση του Δείκτη Τιμών Κατοικιών της περίπτωσηςγ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 41 του Ν. 4172/2013. 3. Πολεοδομική τακτοποίηση εξ ολοκλήρου αυθαίρετης κατασκευής Σε περίπτωση απόκτησης ακάλυπτου οικοπέδου/αγροτεμαχίου και εν συνεχεία ανέγερσης επ' αυτού κτίσματος, χωρίς οικοδομική άδεια ανέγερσης, και στη συνέχεια τακτοποίησης αυτού ως εξ ολοκλήρου αυθαιρέτου, ως τιμή κτήσης λαμβάνεται η τιμή κτήσης του ακάλυπτου οικοπέδου/αγροτεμαχίου (ανεξαρτήτως χρόνου απόκτησης αυτού) προσαυξημένη με συντελεστή 20%. 4. Πολεοδομική τακτοποίηση μερικώς αυθαίρετης κατασκευής 5. Αποπεράτωση ημιτελούς κτίσματος 6. Ενιαίο δηλωθέν τίμημα/αξία κτήσης 7. Μεταβίβαση ενιαίας οικοδομής 8. Μεταβίβαση ακίνητου που προήλθε μερικώς από ανέγερση 9. Νόμιμη Προσθήκη κτίσματος 10. Έγκριση πολεοδομικής μελέτης ή κύρωση πράξης εφαρμογής που αφορά μερική επιφάνεια του μεταβιβαζόμενου ακινήτου

    [07] Β. Σόιμπλε: Απαράδεκτο να εγκαταλείψει η Βρετανία την ΕΕ

    Για τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, «θα ήταν απολύτως απαράδεκτο το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση». «Ιστορικά, πολιτικά, δημοκρατικά, πολιτιστικά, η Βρετανία είναι απολύτως απαραίτητη για την Ευρώπη» δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στους Financial Times. «Διαθέτουμε σαφώς επί πολλών οικονομικών και ρυθμιστικών θεμάτων ευρεία συναίνεση».

    Το ενδεχόμενο εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ενισχυθεί μετά την αποτυχία του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να εμποδίσει τον διορισμό του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές. Ωστόσο, με άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Daily Telegraph, ο Ντέιβιντ Κάμερον υιοθετεί περισσότερο συμφιλιωτικό τόνο. «Η ήττα για τον Γιουνκέρ δεν αποτελεί μοιραίο πλήγμα. Η Βρετανία θα πρωταγωνιστήσει στην αλλαγή στην Ευρώπη» είναι ο υπότιτλος του άρθρου στο οποίο ο Βρετανός πρωθυπουργός γράφει: «Τώρα θα συνεργαστούμε μαζί του...Εάν...μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι δεν κατευθυνόμαστε, με διαφορετικές ταχύτητες, προς το ίδιο σημείο -όπως ορισμένοι έχουν θεωρήσει μέχρι σήμερα- τότε μπορούμε να συνεργαστούμε».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 30 June 2014 - 10:30:22 UTC