Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-06-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: «Είμαστε καταδικασμένοι να διεκδικούμε την ηγεμονία»
  • [02] Έκκληση Φ. Κουβέλη για ενωτικό συνέδριο, στην ΚΕ της ΔΗΜΑΡ
  • [03] Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου ο Λι Κετσιάνγκ και ο Αντώνης Σαμαράς
  • [04] Συνελήφθη 52χρονος που παρίστανε τον γιατρό του Δημοσίου και έπαιρνε χρήματα
  • [05] Δικαστήριο της Αιγύπτου επικύρωσε τις θανατικές ποινές 183 μελών των Αδελφών Μουσουλμάνων
  • [06] Υεμένη: Σκότωσε τον αδελφό του, γιατί ήταν μέλος της Αλ Κάιντα
  • [07] Οι ισλαμιστές αντάρτες κατέλαβαν στρατηγικής σημασίας φυλάκιο του Ιράκ στα σύνορα με τη Συρία
  • [08] Εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής
  • [09] Αρχίζει σήμερα και τυπικά το καλοκαίρι με το θερινό ηλιοστάσιο

  • [01] Αλ. Τσίπρας: «Είμαστε καταδικασμένοι να διεκδικούμε την ηγεμονία»

    Το σχέδιό του για την «ανατροπή της ακροδεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά», τη συγκρότηση μιας πλατιάς προοδευτικής, δημοκρατικής συμμαχίας και την ανάγκη πολιτικής και οργανωτικής ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος ανοίγοντας τις εργασίες της διήμερης συνεδρίασης.

    Από την αρχή της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας αποσαφήνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα είναι αριστερός στις θέσεις, αριστερός και στις συμμαχίες, ριζοσπαστικός στις θέσεις ηγεμονικός και πλειοψηφικός στις συμμαχίες», ενώ διαβεβαίωσε: «Συμβιβασμούς, που διατηρούν το σημερινό, φθαρμένο statusquo, συμβιβασμούς, που διαιωνίζουν την τραγωδία των πολλών εν ονόματι της εξουσίας και τους πλούτου των λίγων, ας μην περιμένουν από μας».

    Απαντώντας στα περί συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ σε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης του χρέους, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν δικαιούται μια κυβέρνηση μειοψηφίας να διαπραγματευτεί τη νέα συμφωνία και διεμήνυσε: «Η μόνη υπηρεσία που μπορείτε, κύριε Σαμαρά και κύριε Βενιζέλο, να προσφέρετε στο τόπο, είναι να αφήσετε τον λαό να αποφασίσει ποιος μπορεί και ποιος πρέπει να διαπραγματευτεί».

    Επίσης, κάλεσε τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης «να σταματήσουν να παίζουν με τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας, να σταματήσουν να σχεδιάζουν νέα Ιουλιανά και νέες εκτροπές» και «να οδηγήσουν τη χώρα με συντεταγμένο και ομαλό τρόπο σε εκλογές, πριν τη διαπραγμάτευση, για να αποφασίσει ο λαός ποιος είναι αυτός και με ποιο σχέδιο, που θα φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα για τον τόπο». Αναφερόμενος στην εκλογή Προέδρου της δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρώτος και άμεσος στόχος μιας πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας, που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να είναι η πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά και όχι η επιβίωσή της μέσα από εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι η εκλογή Προέδρου είναι μια αποφασιστική καμπή, που θα ανοίξει τον δρόμο για προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία.

    Πολιτική συμμαχιών

    Παρουσιάζοντας τη θέση του για την πολιτική συμμαχιών, που δεν διαφέρει από την πρόταση, όπως διατυπώνεται στην εισήγηση που ενέκρινε η Πολιτική Γραμματεία, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε την συγκρότηση ενός νέου συνασπισμού εξουσίας «με ξεκάθαρο προσανατολισμό, ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά, σαφείς δεσμεύσεις και ρεαλιστικό εναλλακτικό σχέδιο», τονίζοντας παράλληλα: «Είμαστε καταδικασμένοι να διεκδικούμε την ηγεμονία».

    [02] Έκκληση Φ. Κουβέλη για ενωτικό συνέδριο, στην ΚΕ της ΔΗΜΑΡ

    Συντεταγμένο διάλογο για το μέλλον της ΔΗΜΑΡ, μέσα από συλλογικές διαδικασίες, όπως η διεξαγωγή συνεδρίου το φθινόπωρο, χωρίς προσωπικές στρατηγικές και αποφυγή ανάληψης ευθυνών, ζήτησε από τα στελέχη του κόμματος, ο Φώτης Κουβέλης, στην εισηγητική του ομιλία στην Κέντρική Επιτροπή, η οποία συνεδριάζει για να καθορίσει το χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες σχετικά με τη διεξαγωγή συνεδρίου επανεκκίνησης της ΔΗΜΑΡ, το φθινόπωρο. Είκοσι έξι μέλη της ΚΕ, ωστόσο, που συγκροτούν τη «μεταρρυθμιστική τάση», κατέθεσαν κείμενο διαφωνίας με τη διεξαγωγή του συνεδρίου, προτείνοντας άμεσες πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.

    «Είναι μια διαδικασία αυτή επίπονη και φορτισμένη, που πρέπει να γίνει με τρόπο συντεταγμένο, νηφάλιο και ενωτικό. Με τρόπο που να επιδιώκει τις συνθέσεις και όχι τις διαιρέσεις» είπε ο κ. Κουβέλης, προσθέτοντας ότι η ανάλυση των αιτιών πρέπει να αποφύγει τις μονοδιάστατες προσεγγίσεις και την περιπτωσιολογία, τις προσωπικές αναγνώσεις. «Όλοι μας να εγγυηθούμε τη συζήτηση, καθώς και όλες τις απαραίτητες διαδικασίες με στόχο να μπει το κόμμα σε τροχιά ανάκαμψης» σημείωσε.

    Ο κ. Κουβέλης είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει άλλη διαδικασία στο κόμμα για το το μέλλον του, παρά μόνο η απόφαση των μελών του, μέσω συνεδρίου, και υπογράμμισε τη δέσμευσή του να είναι ένα συνέδριο συνθέσεων, προσαρμογών και αλλαγών. «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι και δεν θα είναι συνέδριο «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» και «επιβολής απόψεων». Τόνισε: «Το κεντρικό ερώτημα, που πρέπει να απαντήσουμε όλοι, ο καθένας προσωπικά, αλλά και όλοι μαζί συλλογικά, είναι αν πιστεύουμε στη δυνατότητα ανάκαμψης της Δημοκρατικής Αριστεράς, αν πιστεύουμε στην αναγκαιότητα ύπαρξης αυτού του πολιτικού χώρου».

    [03] Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου ο Λι Κετσιάνγκ και ο Αντώνης Σαμαράς

    Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου μετέβησαν, μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησής τους στο μινωικό ανάκτορο της Κνωσού, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Κινέζος ομόλογός του, Λι Κετσιάνγκ, συνοδευόμενοι από τον υπουργό Πολιτισμού, Κώστα Τασούλα, τη γγ Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, και τοπικούς βουλευτές. Στο Μουσείο, ο κ. Σαμαράς θα πραγματοποιήσει τα επίσημα εγκαίνια των ανακαινισμένων χώρων του, που παραδόθηκαν πρόσφατα σε χρήση.

    [04] Συνελήφθη 52χρονος που παρίστανε τον γιατρό του Δημοσίου και έπαιρνε χρήματα

    Στη σύλληψη 52χρονου προχώρησε η υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κατερίνης, επειδή φέρεται να μεσολαβούσε προσποιούμενος τον γιατρό, σε διάφορες υποθέσεις αποσπώντας χρηματικά ποσά. Σύμφωνα με την αστυνομία, εξιχνιάστηκαν συνολικά δεκαέξι περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών το τελευταίο δίμηνο στην Κατερίνη.

    Ειδικότερα, ο 52χρονος συνελήφθη για απάτη σε βάρος 46χρονης, από την οποία απέσπασε διαδοχικά χρηματικά ποσά με το πρόσχημα ότι θα μεσολαβούσε για τον προγραμματισμό χειρουργικής επέμβασης, παριστάνοντας τον γιατρό δημόσιου νοσοκομείου. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κατερίνης, ο συλληφθείς φέρεται να εξαπάτησε με τον ίδιο τρόπο άλλους δεκατέσσερις πολίτες, δηλώνοντας ότι θα μεσολαβούσε για τον προγραμματισμό χειρουργικών επεμβάσεων, εξετάσεων και ραντεβού, ενώ με την ίδια ιδιότητα εξαπάτησε έναν εκ των προαναφερομένων πολιτών δηλώνοντας ότι θα μεσολαβούσε για την πρόσληψη σε κλινική συγγενικού του προσώπου.

    Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, από τις αρχές του Μαΐου του 2014 έως σήμερα, ο 52χρονος απέσπασε από τα θύματα διάφορα χρηματικά ποσά, τα οποία ξεπερνούν συνολικά το ποσό των 1.250 ευρώ.

    [05] Δικαστήριο της Αιγύπτου επικύρωσε τις θανατικές ποινές 183 μελών των Αδελφών Μουσουλμάνων

    Δικαστήριο της Αιγύπτου επικύρωσε σήμερα τις θανατικές ποινές που έχουν επιβληθεί στον ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων Μοχάμεντ Μπαντίε και σε τουλάχιστον 182 υποστηρικτές του, δήλωσαν δικαστικές πηγές στο Ρόιτερς. Η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε δύο μήνες αφότου η υπόθεση ανατέθηκε στην ανώτατη θρησκευτική αρχή της χώρας, τον μουφτή, το πρώτο βήμα προς την επιβολή της θανατικής ποινής.

    Οι 183 κατηγορούνται για τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στην πόλη Μίνια της νότιας Αιγύπτου τον Ιούλιο ύστερα από την ανατροπή από τον στρατό του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, υψηλόβαθμου στελέχους της οργάνωσης, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του. Στα επεισόδια σκοτώθηκε ένας ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας. Η σημερινή απόφαση έρχεται δύο μόλις εβδομάδες μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον πρώην επικεφαλής του στρατού Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, νικητή των εκλογών τον Μάιο.

    [06] Υεμένη: Σκότωσε τον αδελφό του, γιατί ήταν μέλος της Αλ Κάιντα

    Ένας αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών της Υεμένης πυροβόλησε και εκτέλεσε τον αδελφό του επειδή ήταν μέλος της Αλ Κάιντα και στη συνέχεια σκοτώθηκε με τη σειρά του από τους ανιψιούς του, σε μια υπόθεση που συνδυάζει την οικογενειακή βεντέτα και τον αγώνα των αρχών της χώρας εναντίον της τρομοκρατίας.

    Σύμφωνα με έναν ηγέτη τοπικής φυλής, η τραγωδία εκτυλίχθηκε την Παρασκευή στην κοινότητα Μίκρας, στην επαρχία Αλ Μπάιντα της κεντρικής Υεμένης. Ο Σαλάχ Μπαρκάνι, που είχε τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη των υπηρεσιών πληροφοριών, δεν δίστασε να σκοτώσει τον αδελφό του Αλάουι, τοπικό ηγέτη της Αλ Κάιντα, όταν έμαθε ότι είχε πάει να επισκεφθεί τους δικούς του στη Μίκρας. «Μόλις πληροφορήθηκαν το νέο, οι γιοι του θύματος οργάνωσαν μια επιχείρηση και σκότωσαν τον θείο τους» πρόσθεσε η πηγή αυτή. Οι οικογενειακές βεντέτες και τα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών είναι συνηθισμένα φαινόμενα στην Υεμένη.

    [07] Οι ισλαμιστές αντάρτες κατέλαβαν στρατηγικής σημασίας φυλάκιο του Ιράκ στα σύνορα με τη Συρία

    Σουνίτες αντάρτες κατέλαβαν ένα συνοριακό φυλάκιο στη μεθόριο του Ιράκ με τη Συρία κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως ανέφεραν πηγές των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας. Η κατάληψη του φυλακίου θεωρείται επιτυχία στρατηγικής σημασίας για τους άνδρες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) καθώς θα τους επιτρέψει να μετακινούνται και να μεταφέρουν οπλισμό από τη μία χώρα στην άλλη, μέσω των εδαφών που έχουν υπό τον έλεγχό τους και στις δύο.

    Σύμφωνα με τις πηγές, οι αντάρτες εισέβαλαν αρχικά, την Παρασκευή, στην κοντινή πόλη αλ Κάιμ, απωθώντας τις δυνάμεις του στρατού. Όταν οι συνοριοφύλακες πληροφορήθηκαν ότι η αλ Κάιμ έπεσε, έφυγαν από τις θέσεις τους, τις οποίες κατέλαβαν στη συνέχεια οι ισλαμιστές.

    [08] Εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής

    Tο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συμμετέχει στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής, σήμερα Σάββατο, ημέρα που σηματοδοτεί την έναρξη του θερινού ηλιοστασίου, με σειρά μουσικών εκδηλώσεων σε πολιτιστικούς χώρους, κλειστούς και ανοικτούς, σε ολόκληρη την επικράτεια.

    Εθνική Λυρική Σκηνή

    Παράσταση «Don Giovanni» του W.A.Mozart με την Όπερα της Βαλίτσας που θα πραγματοποιηθεί στο νεοανακαινισθέν Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά. Ώρα έναρξης 20.00.

    Νομισματικό Μουσείο

    Κήπος Μουσείου:

    18.00-18.30 : Μουσικά Σύνολα Πνευστών του Ωδείου Ραϋμόνδη

    «Κλαρινέττα σε Δράση: από τον Rossini στον Mancini»

    Σύνολο Κλαρινέττων με έργα των Rossini, Stamitz, Groudman, Gershwin, Mancnini κ.α.

    [09] Αρχίζει σήμερα και τυπικά το καλοκαίρι με το θερινό ηλιοστάσιο

    Για πολλούς το καλικαίρι ήδη ξεκίνησε, όμως από αστρονομική άποψη αυτό θα συμβεί σήμερα το μεσημέρι -συγκεκριμένα στις 13:51 ώρα Ελλάδος- οπότε θα συμβεί το θερινό ηλιοστάσιο και θα εγκαινιάσει τυπικά την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η χώρα μας. Την ίδια στιγμή, στο νότιο ημισφαίριο θα συμβεί το χειμερινό ηλιοστάσιο και έτσι θα αρχίσει ο χειμώνας.

    Στο βόρειο ημισφαίριο, ο Ήλιος θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του στον ουρανό και η μέρα θα έχει την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, καθώς ο βόρειος πόλος της Γης θα είναι στραμμένος προν τον Ήλιο. Αντίθετα, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον Ήλιο. Από την Κυριακή οι μέρες θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μικραίνουν, ώσπου σχεδόν να εξισωθούν με τις νύχτες κατά την φθινοπωρινή ισημερία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 21 June 2014 - 10:30:22 UTC