Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-06-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: Η κρίση της χώρας είναι τελικά κρίση εθνικής αυτοσυνειδησίας
  • [02] Μαν. Κεφαλογιάννης: Η χώρα χρειάζεται κοινοβουλευτικές επαναστάσεις
  • [03] Διαδικαστικά θέματα στην πρώτη μέρα της δίκης για τις «ματωμένες» φράουλες στη Μανωλάδα
  • [04] Τουριστικό λεωφορείο προσέκρουσε σε στάση λεωφορείων στο Σύνταγμα
  • [05] Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Σλαβιάνσκ
  • [06] Εκπρόσωπος Κρεμλίνου: Ποροσένκο και Πούτιν ζήτησαν να σταματήσει η αιματοχυσία στην Ουκρανία
  • [07] Οι ΥΠΕΞ Γερμανίας, Ρωσίας και Πολωνίας θα συναντηθούν την Τρίτη για την Ουκρανία
  • [08] Σύντομη συνάντηση Μπ. Ομπάμα - Β. Πούτιν στη Γαλλία
  • [09] Φ. Ολάντ και Α. Μέρκελ κάθισαν στο τραπέζι Β. Πούτιν και Π. Ποροσένκο
  • [10] Επαναπατρίστηκαν δύο αριστουργήματα του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού από τη Γερμανία
  • [11] Εκτός Μουντιάλ ο Φρ. Ριμπερί

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: Η κρίση της χώρας είναι τελικά κρίση εθνικής αυτοσυνειδησίας

    Η κρίση της χώρας είναι τελικά κρίση εθνικής αυτοσυνειδησίας, δεν είναι κρίση μόνο οικονομική, δημοσιονομική, αναπτυξιακή, κοινωνική, ή μια κρίση των δημοκρατικών θεσμών και της νομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος. Είναι κάτι βαθύτερο. Είναι μια κρίση της ταυτότητας της ελληνικής κοινωνίας, της αυτοτοποθέτησής της σε σχέση με την Ευρώπη, σε σχέση με τον κόσμο, αλλά και σε σχέση με την ίδια την εθνική μας ιστορία. Αυτό υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας κατά τη σημερινή τελετή ορκωμοσίας της νέας σειράς υποψηφίων ακολούθων πρεσβείας, προσθέτοντας ότι η κρίση αυτή ευθέως δεν έχει επηρεάσει την εξωτερική πολιτική, δεν έχει απομειώσει την εθνική κυριαρχία και δεν έχει αλλοιώσει τις ελληνικές στρατηγικές επιλογές. Παρά τη σκληρή διαπραγμάτευση, παρά την ανάγκη του δανεισμού, παρά το γεγονός ότι η δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας έχει περιοριστεί, η κυριαρχία μας με τη στενή, αυστηρή έννοια του όρου, που συνδέεται με την εξωτερική πολιτική και με την πολιτική ασφάλειας και άμυνας, δεν έχει επηρεαστεί, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι «αντιθέτως, έχουμε γίνει πολύ πιο ευαίσθητοι και θα αντιδρούσαμε έντονα ?σχεδόν βίαια? εάν κάποιος, λόγω της οικονομικής κρίσης, επιχειρούσε να επηρεάσει τον σκληρό πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας».

    [02] Μαν. Κεφαλογιάννης: Η χώρα χρειάζεται κοινοβουλευτικές επαναστάσεις

    Τα προβλήματα της Ελλάδος δεν θα λυθούν «με την αλλαγή προσώπων σε διάφορα κυβερνητικά πόστα, αλλά με κοινοβουλευτικές επαναστάσεις σε όλα τα επίπεδα» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης και διευκρινίζει: «Πρέπει να γίνουν ριζοσπαστικά πράγματα σε αυτή τη χώρα, διότι αν πάμε με απλή διαχειριστικά λογική, είναι βέβαιο ότι θα έχουμε δυσκολίες και στην εφαρμογή της πολιτικής και στην περαιτέρω εξέλιξη των πραγμάτων. Άρα, αυτό που έχει σημασία είναι να γίνουν επαναστάσεις κοινοβουλευτικές σε όλα τα επίπεδα ξεκινώντας από την οικονομία το επόμενο διάστημα, τους 3-4 μήνες, και μια μεγάλη θεσμική αλλαγή στο θέμα λειτουργίας του κράτους, ξεκινώντας από τη δημόσια διοίκηση, πηγαίνοντας στη Δικαιοσύνη, στα δημόσια οικονομικά».Αναφερόμενος στην υπόθεση του παραιτηθέντος γγ Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, ο κ. Κεφαλογιάννης σημειώνει: «Δυστυχώς, ο κ. Θεοχάρης έπαιρνε πρωτοβουλίες μακριά από τις επιλογές της πολιτικής του ηγεσίας και της κυβέρνησης συνολικά και αυτό δημιουργούσε εκνευρισμό στις μεγάλες κοινωνικές ομάδες, στο Κοινοβούλιο και σε θιγόμενες ομάδεςοι οποίες έβλεπαν ότι αυτές τις αποφάσεις δεν τις έπαιρνε το οικονομικό επιτελείο με βάση τις υποχρεώσεις μας απέναντι και στους εταίρους και στους δανειστές και στην κοινωνία, αλλά έμπαιναν στον Προκρούστη...».

    Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ εκτιμά ότι η σημερινη βουλή «μπορεί και πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας» και προσθέτει: «Στην κοινοβουλευτική επανάσταση που χρειάζεται η χώρα μας συμπεριλαμβάνεται και η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν μπορεί στην αρχή της δεύτερης θητείας του Προέδρου να αρχίζουν οι εκβιασμοί από τα εκάστοτε κόμματα της αντιπολίτευσης για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τα κόμματα παίρνουν εντολή από τους εκλογείς να κυβερνήσουν για τέσσερα χρόνια και αλίμονο αν κάθε δύο χρόνια έχουμε εκλογές. Αυτός είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για εθνική περιπέτεια ενός λαού... Σήμερα ο λαός δείχνει μια ωριμότητα και στέλνει μηνύματα σε όλους. Έστειλε μηνύματα στην κυβέρνηση, έστειλε μηνύματα στην αντιπολίτευση, έστειλε μηνύματα σε πολιτικά πρόσωπα. Αυτό που λέει ο λαός είναι "βγάλτε μας από την κρίση με το μικρότερο δυνατό κόστος, μην κάνετε πειράματα". Και αυτά είναι μηνύματα και προς την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση».

    [03] Διαδικαστικά θέματα στην πρώτη μέρα της δίκης για τις «ματωμένες» φράουλες στη Μανωλάδα

    Διαδικαστικά θέματα κυριάρχησαν την πρώτη ημέρα της δίκης, στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Πάτρας, για τους πυροβολισμούς εναντίον δεκάδων μεταναστών εργατών γης, τον Απρίλιο του 2013, στη Νέα Μανωλάδα. Κατηγορούνται τέσσερα άτομα που είχαν συλληφθεί μετά τους πυροβολισμούς, από τους οποίους είχαν τραυματιστεί 28 αλλοδαποί εργάτες στις καλλιέργειες φράουλας. Ειδικότερα, τέθηκε θέμα με την παρουσία διερμηνέα, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ώστε να μεταφράζει τα όσα θα καταθέτουν οι μάρτυρες, οι οποίοι είναι από το Μπαγκλαντές. Λόγω της απουσίας διερμηνέα, η δίκη διακόπηκε μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο άτομο. Όταν προσήλθε διερμηνέας, τέθηκε εκ νέου θέμα, διότι ήταν υπήκοος Πακιστάν και όχι από το Μπαγκλαντές. Εκτός όμως από το ζήτημα του διερμηνέα, κατατέθηκαν ενστάσεις από τους συνηγόρους υπεράσπισης, σχετικά με την εκπροσώπηση αλλοδαπών στη δίκη από δικηγόρους. Στη συνέχεια, η διαδικασία προχώρησε με την ανάγνωση του κατηγορητηρίου και την κατάθεση των αυτοτελών ισχυρισμών από τους συνηγόρους. Κατόπιν, η δίκη διακόπηκε και θα συνεχιστεί στις 12 Ιουνίου.

    [04] Τουριστικό λεωφορείο προσέκρουσε σε στάση λεωφορείων στο Σύνταγμα

    Αναστάτωση επικράτησε στο Σύνταγμα λίγο πριν τις 14:00, όταν τουριστικό λεωφορείο έπεσε σε στάση στην οδό Φιλελλήνων. Πρόκειται για λεωφορείο που μεταφέρει τουρίστες σε αξιοθέατα της πόλης, του οποίου, σύμφωνα με πληροφορίες, το χειρόφρενο λύθηκε, με αποτέλεσμα να κινηθεί και να προσκρούσει στη στάση.

    Την ώρα του συμβάντος δεν βρισκόταν κανείς μέσα στο λεωφορείο, ούτε στη στάση, οπότε δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί.

    [05] Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Σλαβιάνσκ

    Ένας Ουκρανός αστυνομικός σκοτώθηκε και δύο ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν σε μια επίθεση που εξαπέλυσαν φιλορώσοι αυτονομιστές κοντά στο Σλαβιάνσκ, προπύργιο των ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών. Οι αντάρτες «έριξαν όλμους από μια εκκλησία εναντίον ενός σημείου ελέγχου των ουκρανικών δυνάμεων», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Σεργκίι Γιαρόβιι σε ανακοίνωσή του. «Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν σοβαρά και νοσηλεύονται», πρόσθεσε.

    Οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας διεξάγουν από τις 13 Απριλίου μια στρατιωτική επιχείρηση για να αντιμετωπίσουν τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Μέχρι στιγμής περίπου 200 άνθρωποι --στρατιώτες, αντάρτες και πολίτες-- έχουν χάσει τη ζωή τους.

    [06] Εκπρόσωπος Κρεμλίνου: Ποροσένκο και Πούτιν ζήτησαν να σταματήσει η αιματοχυσία στην Ουκρανία

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο εκλεγμένος πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ζήτησαν σήμερα να σταματήσουν γρήγορα η αιματοχυσία και η στρατιωτική δράση στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας, μετέδωσαν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα έναν εκπρόσωπο του Κρεμλίνου. Οι ηγέτες των δύο χωρών συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, τον περασμένο Μάρτιο, στο περιθώριο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια από την Απόβαση στη Νορμανδία. "Στη σύντομη συνομιλία τους, τόσο ο Πούτιν όσο και ο Ποροσένκο ζήτησαν να τερματιστεί γρήγορα η αιματοχυσία στη νοτιοανατολική Ουκρανία καθώς και οι μάχες και από τις δύο πλευρές ? από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και από τους υποστηρικτές της ομοσπονδιοποίησης της Ουκρανίας", μετέδωσε το πρακτορείο ΡΙΑ Νόβαστι επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.

    [07] Οι ΥΠΕΞ Γερμανίας, Ρωσίας και Πολωνίας θα συναντηθούν την Τρίτη για την Ουκρανία

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι θα συναντηθούν την Τρίτη στην Αγία Πετρούπολη, στην Ρωσία, για να μιλήσουν για την κρίση στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

    «Ο διάλογος είναι σημαντικός, οι συνομιλίες με την ρωσική κυβέρνηση είναι απαραίτητες για να αναζητήσουμε τις πιθανότητες για μια λύση στην τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Μάρτιν Σέφερ. «Θα αφορά στην εξεύρεση ενός εποικοδομητικού δρόμου που θα βοηθήσει να βρεθεί μια πολιτική λύση», πρόσθεσε. Ο τριμερής αυτός διάλογος αποτελεί «μια παράδοση που υπάρχει εδώ και μερικά χρόνια», υπενθύμισε επίσης ο Σέφερ.

    [08] Σύντομη συνάντηση Μπ. Ομπάμα - Β. Πούτιν στη Γαλλία

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν μια σύντομη συνάντηση σήμερα στο περιθώριο της τελετής για τους εορτασμούς για την 70ή επέτειο από την Απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

    Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιήθηκε αυτή η «άτυπη» συνάντηση, επισημαίνοντας ότι διήρκησε 10 με 15 λεπτά.

    Διαβάστε επίσης: Φ. Ολάντ και Α. Μέρκελ κάθισαν στο τραπέζι Β. Πούτιν και Π. Ποροσένκο

    Οι ΥΠΕΞ Γερμανίας, Ρωσίας και Πολωνίας θα συναντηθούν την Τρίτη για την Ουκρανία, Εκπρόσωπος Κρεμλίνου: Ποροσένκο και Πούτιν ζήτησαν να σταματήσει η αιματοχυσία στην Ουκρανία,Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Σλαβιάνσκ

    [09] Φ. Ολάντ και Α. Μέρκελ κάθισαν στο τραπέζι Β. Πούτιν και Π. Ποροσένκο

    Οι μεσολαβητικές προσπάθειες του Φρανσουά Ολάντ για να φέρει σε επαφή τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ευοδώθηκαν σήμερα το μεσημέρι στο κάστρο της Μπενουβίλ στη Νορμανδία. Λίγο πριν από το γεύμα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και άλλων υψηλών προσκεκλημένων για την 70ή επέτειο της Απόβασης, ο Φρανσουά Ολάντ μαζί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ είχαν κοινή συνάντηση με τον Β. Πούτιν και τον Π. Ποροσένκο. Η συνάντηση διήρκεσε ένα τέταρτο, ενώ κατά πληροφορίες από το προεδρικό περιβάλλον, είχε υπάρξει προετοιμασία πολλές μέρες πριν, αλλά είχε κρατηθεί μυστική, ώστε να μην δημιουργηθούν εμπόδια στην υλοποίησή της. Η συνάντηση των τεσσάρων ηγετών έγινε πριν ο Αμερικάνος πρόεδρος Ομπάμα προσέλθει στο κάστρο της Μπενουβίλ. Η συνάντηση αυτή, η οποία δημιουργεί κάποιες ελπίδες για θετικές εξελίξεις στην ουκρανική κρίση, δημιουργεί ένα αίσθημα ικανοποίησης στη γαλλική διπλωματία. Παρ' όλα αυτά παρατηρητές κάνουν λόγο για μια «επιτυχία κατά το ήμισυ» αφού ο Φρανσουά Ολάντ δεν κατάφερε επιτύχει μια προσέγγιση Μπαράκ Ομπάμα - Βλαντίμιρ Πούτιν.

    [10] Επαναπατρίστηκαν δύο αριστουργήματα του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού από τη Γερμανία

    Επαναπατρίστηκαν δύο αριστουργήματα του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού από τη Γερμανία: Το ένα είναι από τα μεγαλύτερα σωζόμενα μαρμάρινα κυκλαδικά ειδώλια και το άλλο, ένα από τα ελάχιστα λίθινα τηγανόσχημα σκεύη και το μοναδικό από χλωριτικό σχιστόλιθο. Και τα δύο χρονολογούνται στον πρωτοκυκλαδικό πολιτισμό που αναπτύχθηκε την 3η χιλιετία πΧ, ανήκοντας σε μια αισθητική τέχνη που επηρέασε βαθιά εκείνη του 20ού αιώνα, αλλά και που υπέστη μια ανελέητη λεηλασία. Στόχος το κέρδος από πλευράς αρχαιοκαπήλων και ο εμπλουτισμός των εκθεμάτων από πλευράς μουσείων και ιδιωτικών συλλογών σε Ευρώπη και Αμερική.

    Τα δύο αριστουργήματα, που αποκτήθηκαν μέσα από τους «σκοτεινούς» δρόμους της αρχαιοκαπηλίας, αγοράστηκαν το 1975 από το κρατικό μουσείο της Βάδης (Badisches Landesmuseum) στην Καρλσρούη της Γερμανίας, όπου παρέμειναν ως εκθέματα επί 38 χρόνια. Μόνον τα τρία τελευταία χρόνια αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικών και γερμανικών Αρχών. Το γεγονός του επαναπατρισμού τους έγινε πραγματικότητα σήμερα το μεσημέρι σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Βωμού στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο -στο οποίο θα παραμείνουν- παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Παν. Παναγιωτόπουλου, της γγ του ΥΠΠΟΑ Λιν. Μενδώνη και άλλων παραγόντων του υπουργείου, καθώς και εκπροσώπων της γερμανικής κυβέρνησης, του μουσείου της Βάδης, αλλά και δημοσιογράφων από τις δύο χώρες.

    [11] Εκτός Μουντιάλ ο Φρ. Ριμπερί

    Μεγάλο πλήγμα υπέστη η Γαλλία με τον τραυματισμό του Φρανκ Ριμπερί, ο οποίος θα χάσει το Μουντιάλ της Βραζιλίας. Ο ομοσπονδιακός προπονητής των «τρικολόρ», Ντιντιέ Ντεσάμπ, δήλωσε σήμερα ότι ο παίκτης της Μπάγερν θα χάσει το μεγάλο καλοκαιρινό ραντεβού, εξαιτίας ενός προβλήματος τραυματισμού στη μέση. Εκτός διοργανωσης θα μείνει και ο μεσοεπιθετικός Κλεμέν Γκρενιέ. Ο Ντεσάμπ δήλωσε ότι τη θέση τους θα πάρουν στην εθνική ομάδα οι Μόργκαν Σνάιντερλιν και Ρεμί Καμπεγιά.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 6 June 2014 - 14:30:26 UTC