Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-06-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι κλινικάρχες απειλούν με επίσχεση και ο ΕΟΠΥΥ με διακοπή των συμβάσεών τους
  • [02] Δωρεάν ίντερνετ, από τον Ιούλιο, σε δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος
  • [03] Παρουσιάστηκε το νέο πρόγραμμα «Διαύγεια»
  • [04] Χ. Θεοχάρης: Φεύγω με ψηλά το κεφάλι
  • [05] Ως μαθητής - «πρότυπο» παρουσιάζεται η Ελλάδα σε άρθρο γερμανικής εφημερίδας
  • [06] Παραιτήθηκε ο γγ Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης
  • [07] Επαφές Ρομπάι με Μέρκελ, Ολάντ, Ρέντσι και Κάμερον για το θέμα της προεδρίας της Κομισιόν
  • [08] Οι ηγέτες της G7 θα απορρίψουν τη χρήση του θέματος της ενέργειας ως πολιτικό εργαλείο
  • [09] Ο καθηγητής Μιχ. Σκούλλος μιλάει για την αξιοποίηση του βρόχινου νερού σε αστικό χώρο

  • [01] Οι κλινικάρχες απειλούν με επίσχεση και ο ΕΟΠΥΥ με διακοπή των συμβάσεών τους

    Εκατέρωθεν απειλές, με «θύματα» τους ασφαλισμένους, εξαπολύουν ο ΕΟΠΥΥ και η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ).

    Οι κλινικάρχες προειδοποιούν τον ΕΟΠΥΥ ότι θα προχωρήσουν σε επίσχεση εργασιών τις επόμενες ημέρες, αν δεν υπάρξει άμεσα συμφωνία για σύμβαση με το σύνολο των κλινικών και όχι κάθε μια ξεχωριστά και εάν δεν αποπληρώσει ο οργανισμός όσα χρωστά τους ιδιοκτήτες των κλινικών- αιτήματα που αποτελούν τα σημαντικότερα από μία λίστα αιτημάτων της ΠΕΙΚ.

    Ο ΕΟΠΥΥ, εξάλλου, εξηγεί ότι είναι προφανές ότι και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι τα επτά αιτήματά τους δεν μπορούν να γίνουν δεκτά και είναι ως εκ τούτου «είναι προσχηματικά».

    [02] Δωρεάν ίντερνετ, από τον Ιούλιο, σε δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος

    Δωρεάν σύνδεση στο διαδίκτυο για 12 μήνες, απόκτηση βασικού εξοπλισμού πρόσβασης σε αυτό και εκπαίδευση για χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, θα μπορούν να έχουν από τον επόμενο μήνα (Ιούλιο) οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος σε οκτώ περιφέρειες της χώρας.

    Πρόκειται για μία νέα δράση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων «για την ψηφιακή αλληλεγγύη» και αφορά όλες τις οικογένειες- νοικοκυριά που δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης.

    [03] Παρουσιάστηκε το νέο πρόγραμμα «Διαύγεια»

    Θεσμική κατοχύρωση, πρακτική και τεχνολογική αναβάθμιση, προσωποποιημένες υπηρεσίες και πρόσβαση σε ΑμεΑ, είναι τα νέα κύρια χαρακτηριστικά του νέου προγράμματος «Διαύγεια» που παρουσίασε σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

    Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη «Διαύγεια» έναν «αναντικατάστατο θεσμό», που αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο ελέγχου της άσκησης δημόσιας εξουσίας από τους πολίτες.

    «Η "Διαύγεια" έχει αγκαλιαστεί από την κοινωνία των πολιτών, και από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και εγώ και η υφυπουργός είχαμε δεσμευτεί ότι θα την ενισχύσουμε όχι μόνο θεσμικά, αλλά και επιχειρησιακά. Ο σκοπός μας ήταν και παραμένει ένας: Να καταστήσουμε τη "Διαύγεια" πιο φιλική για τους πολίτες και με μεγαλύτερο εύρος αντικειμένου», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «έχουμε χρέος και καθήκον εμείς, ειδικά στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, να ενισχύουμε τους θεσμούς διαφάνειας και λογοδοσίας».

    [04] Χ. Θεοχάρης: Φεύγω με ψηλά το κεφάλι

    «Φεύγω με ψηλά το κεφάλι. Δεν νοιώθω εξιλαστήριο θύμα γιατί κάτι πήγε στραβά. Αυτοί που νοιώθουν ότι κάτι έχει πάει στραβά, ας κοιτάξουν τα δικά τους πεπραγμένα». Με τις φράσεις αυτές και σε έντονα φορτισμένο κλίμα, ο απελθών γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, αποχαιρετώντας- παρόντος του υπουργού Οικονομικών- τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρθηκε, παράλληλα, στα αποτελέσματα της θητείας του, η οποία διήρκησε περίπου 1,5 έτος (η θέση είναι κανονικά 5ετής). «Στήσαμε από το μηδέν τη φορολογική και την τελωνειακή διοίκηση. Η αποτίμηση του έργου μου θα είναι ασύγκριτα θετική». Ερωτηθείς εάν υποχρεώθηκε σε παραίτηση, δήλωσε ότι «δεν έχει κανένας το ανάστημα να μου ζητήσει να παραιτηθώ. Παραιτούμαι γιατί πρέπει να παραιτηθώ». Σε άλλη δε ερώτηση, «εάν πιστεύει ότι τα μέτρα που έλαβε στη θητεία του, έκαναν καλό στον ελληνικό λαό» απάντησε ότι «δεν έχω πάρει κανένα μέτρο. Όλα τα μέτρα τα παίρνει η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Η δουλειά μου ήταν να τα υλοποιώ. Πρέπει να στήσουμε θεσμούς και διοίκηση, που δεν πρέπει να ρωτάει εάν πρέπει να κάνει τη δουλειά της. Πρέπει να την κάνει». Ο κ. Θεοχάρης ευχαρίστησε θερμά τον υπουργό Οικονομικών για τη συνεργασία, για να ακολουθήσει ασπασμός των δύο ανδρών.

    Σχετικά με το «κυνήγι» της μεγάλης φοροδιαφυγής, μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα ότι «έχει δώσει όλα τα όπλα στον κ. Θεοχάρη για να χτυπήσει τη μεγάλη φοροδιαφυγή και όχι τα μικρά ψάρια» ο κ. Θεοχάρης χαρακτήρισε το συγκεκριμένο «κυνήγι» ως «το πιο δύσκολο πράγμα». Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, επισήμανε για το συγκεκριμένο ζήτημα ότι «θα ήθελα να πηγαίναμε ακόμη καλύτερα. Δεν είναι εύκολο πράγμα. Ο Θεοχάρης έκανε ό,τι μπορούσε». Ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος σήμερα είχε μια συνάντηση πέντε ωρών με τον κ. Θεοχάρη (προτού ανακοινωθεί η αποδοχή της παραίτησης για προσωπικούς λόγους), διέψευσε ότι «μου ζητήθηκε να του πω να παραιτηθεί» προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει απομάκρυνση, άρα δεν υπάρχει εκτόνωση (σ.σ. με την παραίτηση του κ. Θεοχάρη)». Δήλωσε, επίσης, ότι έχουν ενημερωθεί οι εταίροι για την παραίτηση του γενικού γραμματέων Δημοσίων Εσόδων, από μια θέση που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Αναφορικά με τη διαδικασία κάλυψης της θέσης αυτής, ο κ. Στουρνάρας, είπε «θα ακολουθηθεί μια ανοικτή διαδικασία. Το πολύ σε 10 ημέρες θα έχει βρεθεί ο αντικαταστάτης. Ο Θεοχάρης θα μείνει όσο χρειάζεται για να ενημερώσει και να παραδώσει τη σκυτάλη».

    [05] Ως μαθητής - «πρότυπο» παρουσιάζεται η Ελλάδα σε άρθρο γερμανικής εφημερίδας

    «Οικονομολόγοι επαινούν τις μεταρρυθμίσεις της Αθήνας», είναι ο τίτλος και «η Ελλάδα ως μαθητής- πρότυπο» ο υπέρτιτλος δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας «Der Tagesspiegel», το οποίο αναφέρεται σε εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μελέτη της τράπεζας Berenberg και του Lisbon Council αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι περισσότερο προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις σε σχέση με τη φήμη της.

    Επιπλέον, «στο Euro Plus Monitor η Ελλάδα παίρνει στον τομέα εφαρμογής μεταρρυθμίσεων την καλύτερη βαθμολογία μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ΕΕ που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα» ενώ επισημαίνεται ότι έπειτα από ύφεση έξι ετών η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει φέτος στην ανάπτυξη, αρχικά με 0,6%. «Η χώρα έχει επίσης σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης» αναφέρεται στο δημοσίευμα και τονίζεται ότι ο προϋπολογισμός ελαφρύνθηκε κατά 16% του ΑΕΠ. «Παρόμοια δρακόντεια διόρθωση δεν έχει υπάρξει σχεδόν ποτέ σε περίοδο ειρήνης στον δυτικό κόσμο» δηλώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Berenberg Χόλγκερ Σμίντινγκ.

    Όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, η οποία, όπως επισημαίνεται, ήταν απαραίτητη, καθώς στη χώρα είχαν διαπιστωθεί οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση, με βαθμό 8,7, σε δεκαβάθμια κλίμακα, ακολουθούμενη από την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

    [06] Παραιτήθηκε ο γγ Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης

    Αποδεκτή έγινε από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, η παραίτηση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, η παραίτηση του κ. Θεοχάρη έγινε για προσωπικούς λόγους και ο κ. Στουρνάρας τον ευχαριστεί για τις πολύτιμες υπηρεσίες που πρόσφερε στο υπουργείο Οικονομικών.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, επίσης, ότι ο κ. Θεοχάρης ανέλαβε την ηγεσία της ΓΓΔΕ, η οποία ήταν ακέφαλη για χρονικό διάστημα πλέον του έτους, στην κρισιμότερη χρονική στιγμή και στο αποκορύφωμα τής δημοσιονομικής κρίσης, υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες.

    [07] Επαφές Ρομπάι με Μέρκελ, Ολάντ, Ρέντσι και Κάμερον για το θέμα της προεδρίας της Κομισιόν

    Διμερείς συναντήσεις με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ χθες και με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον είχε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για το θέμα της προεδρίας της Κομισιόν, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Χέρμαν Φαν Ρομπάι.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου του G7 ο Χέρμαν Φαν Ρομπάι είπε ότι ο στόχος αυτών των επαφών δεν ήταν να υπάρξει "συναίνεση" επί του προσώπου αλλά η ανταλλαγή απόψεων επί της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί. Τόνισε ότι θα απαιτηθούν περαιτέρω εργασίες ενόψει των αποφάσεων που θα πρέπει να ληφθούν. Τέλος, ο Ρομπάι σημείωσε ότι προς το σκοπό αυτό την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής ώστε στη συνέχεια να ενημερώσει τους ευρωπαίους ηγέτες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με στόχο "τη λήψη μιας θετικής απόφασης".

    [08] Οι ηγέτες της G7 θα απορρίψουν τη χρήση του θέματος της ενέργειας ως πολιτικό εργαλείο

    Oι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών θα απορρίψουν την χρήση της ενέργειας ως πολιτικού εργαλείου και θα καλέσουν να υιοθετηθεί μια νέα προσέγγιση κατά την αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, σύμφωνα με ένα προσχέδιο της ανακοίνωσης της Συνόδου Κορυφής που περιήλθε στην κατοχή του Γερμανικού Πρακτορείου. Οι ηγέτες αναμένεται να τονίσουν τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας, αναφέροντας ως παράδειγμα την κρίση στην Ουκρανία. Το προσχέδιο δεν κάνει καμία αναφορά, ωστόσο, στην εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία προκειμένου να καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των ενεργειακών της αναγκών. Οι ενέργειες που αναμένεται να προωθηθούν περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: την κατάρτιση σχεδίων για την αντιμετώπιση εκτάκτων ενεργειακών μέτρων ενόψει του χειμώναΒ· τη χορήγηση βοήθειας στην Ουκρανία και άλλες χώρες που αναζητούν τρόπους για να αναπτύξουν τις δικές τους ενεργειακές πηγέςΒ· και την προσεκτικότερη εξέταση των κρισιμότερων υποδομών για την ενέργεια και των οδών και των αγωγών μεταφοράς, σύμφωνα με το κείμενο αυτό.

    [09] Ο καθηγητής Μιχ. Σκούλλος μιλάει για την αξιοποίηση του βρόχινου νερού σε αστικό χώρο

    Χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο, από όσο γνωρίζουμε, διεθνώς, έργο συλλογής και αξιοποίησης του βρόχινου νερού, με συνολική χωρητικότητα 14,5 εκατομμύρια λίτρα και εξοικονόμηση νερού περίπου 24 εκατομμύρια λίτρα το χρόνο! Ο λόγος για το έργο διαχείρισης του βρόχινου νερού που υλοποιείται στο πλαίσιο της ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας «Rethink Athens» και για το οποίο μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και συνεργάτης του έργου, πρόεδρος του Μεσογειακού Τμήματος του Διεθνούς Οργανισμού «Global Water Partnership», Μιχάλης Σκούλλος.

    Το έργο της διαχείρισης του βρόχινου νερού συνίσταται στην αξιοποίηση της ανακατασκευής του οδοστρώματος των οδών Αμαλίας, Πανεπιστημίου, Πατησίων και ορισμένων παρόδων, προκειμένου να τοποθετηθεί υπογείως ένα σύστημα αβαθών δεξαμενών σε σημεία που, κατά την Αρχαιολογική Υπηρεσία, δεν δημιουργούν πρόβλημα σε πιθανώς υπάρχοντα αρχαία. «Οι κυψέλες αυτές, που είναι από ειδικό πλαστικό, περιβεβλημένες με επίσης ειδικές μεμβράνες και γεωύφασμα μπορούν να συλλέγουν το νερό της βροχής κάτω από "διαπνέοντα" πεζοδρόμια. Μέσω αυτών ποτίζεται αργά τμήμα της βλάστησης, ενώ θα αποθηκεύεται το κύριο τμήμα του νερού και το "πλεόνασμα" θα οδηγείται σε έναν ταμιευτήρα/δεξαμενή χωρητικότητας 4.000 κυβικών μέτρων, που θα βρίσκεται στην πλατεία Δικαστηρίων» εξηγεί ο κ. Σκούλλος, ο οποίος κατέχει και την έδρα της UNESCO για τη Διαχείριση και Εκπαίδευση της Αειφόρου Ανάπτυξης στη Μεσόγειο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 June 2014 - 14:30:25 UTC