Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-05-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Στόχος να διορθωθούν τα λάθη και οι αδικίες
  • [02] Π. Καμμένος: Ανοιχτή η πόρτα σε όσους θέλουν να πάνε να γίνουν πατερίτσα της ΝΔ
  • [03] Ένοχοι 12 από τους 13 κατηγορούμενους στην υπόθεση του δομημένου ομολόγου που αγόρασαν ασφαλιστικά Ταμεία
  • [04] Στους 22 οι τραυματίες από την ανατροπή λεωφορείου στην Πάτρα
  • [05] Η Αργεντινή συμφώνησε με ομάδα πιστωτριών χωρών να πληρώσει χρέος της σε μία 5ετία
  • [06] Κέρδη προ φόρων 109,3 εκατ. ευρώ κατέγραψε η ΔΕΗ
  • [07] Νόμος για αξιοποίηση δεσμευμένων καταθέσεων
  • [08] Αμυντική συμμαχία με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη θα επιδιώξει ο Πέτρο Ποροσένκο
  • [09] Έκθεση στην Αυστραλία για τους μύθους, τους θεούς και τους θνητούς της Ελλάδας
  • [10] Νέα τεχνική βλαστοκυττάρων επιτρέπει τη μερική αναγέννηση των δοντιών
  • [11] Η πρώτη «χαρτογράφηση» των ανθρώπινων πρωτεϊνών οδήγησε στην ανακάλυψη 193 άγνωστων έως τώρα

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Στόχος να διορθωθούν τα λάθη και οι αδικίες

    «Το κλειδί για την πορεία της χώρας είναι η πολιτική σταθερότητα και αυτό τον δρόμο είμαστε αποφασισμένοι να τον βαδίσουμε μέχρι τέλους. Λείπουν ορισμένα βήματα ακόμη και αυτά θα τα κάνουμε για να σβήσει οριστικά ο εφιάλτης και το άγχος που έζησε ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, πριν λίγο, όταν έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Ο κ. Σαμαράς, ανέφερε ότι στόχος είναι η ανάπτυξη για να διορθωθούν τα λάθη και οι αδικίες και αυτό είναι, είπε, το στοίχημα για την κυβέρνηση. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε» τόνισε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «Χαίρομαι και εύχομαι να πάνε όλα κατ΄ευχήν για να αντιμετωπιστεί και το μεγάλο ζήτημα της ανεργίας των νέων».

    Ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε ακόμη τον κ. Παπούλια για τις συζητήσεις που έγιναν τα προηγούμενα 24ωρα στις Βρυξέλλες για τα σημαντικότερα θέματα της ευρωπαϊκής πολιτικής. Το κλίμα είναι καλό για την Ελλάδα, ανέφερε, προσθέτοντας ότι έθεσε τα θέματα της ανάπτυξης. Υπάρχει κεντρικός συντονισμός γι αυτό το ζήτημα με τις χώρες του Νότου, επισήμανε. «Αναγνωρίζονται οι μεγάλες θυσίες και οι προσπάθειες του ελληνικού λαού» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

    [02] Π. Καμμένος: Ανοιχτή η πόρτα σε όσους θέλουν να πάνε να γίνουν πατερίτσα της ΝΔ

    «Όσοι δεν αντέχουν και θέλουν να πάνε να γίνουν πατερίτσα της Νέας Δημοκρατίας, η πόρτα είναι ανοιχτή. Να μη διανοηθούν όμως να φέρουν προτάσεις που είναι αντίθετες στην ιδρυτική διακήρυξη των ΑΝ.ΕΛΛ» δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 σημείωσε πως «είχαμε επιτυχίες σε τρεις περιφέρειες. Στηρίξαμε τον κ. Τζιτζικώστα και τον κ. Καρυπίδη. Στηρίξαμε τον υποψήφιο στα Ιόνια νησιά». Σχολιάζοντας τα πεσμένα ποσοστά των ΑΝ.ΕΛΛ, είπε: «Επικράτησε μία λογική που έστειλε ψηφοφόρους στο ΣΥΡΙΖΑ, στο Ποτάμι και τη Χρυσή Αυγή... Ψηφοφόροι των ΑΝ.ΕΛΛ πίστεψαν ότι, ψηφίζοντας το ΣΥΡΙΖΑ, θα έφευγε η κυβέρνηση. Είχαμε απώλεια προς τη Χρυσή Αυγή διότι πολίτες πίστευαν ότι θα τιμωρήσουν σκληρά την κυβέρνηση ψηφίζοντας Χρυσή Αυγή. Οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Αστυνομία ψήφισαν σε μεγάλο ποσοστό τη Χρυσή Αυγή».

    [03] Ένοχοι 12 από τους 13 κατηγορούμενους στην υπόθεση του δομημένου ομολόγου που αγόρασαν ασφαλιστικά Ταμεία

    Με την κήρυξη ενόχων από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων των 12 από τους 13 κατηγορούμενους για την υπόθεση του δομημένου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ που κατέληξε σε ασφαλιστικά ταμεία πέφτει η αυλαία σήμερα, επτά χρόνια μετά την έναρξη της ποινικής διερεύνησης, για την υπόθεση που απασχόλησε την κοινή γνώμη το 2007. Ύστερα από πολύμηνη αποδεικτική διαδικασία, το δικαστήριο ανακοινώνει σήμερα την κρίση του για το αποκαλούμενο σκάνδαλο των ομολόγων που φέρεται να προκάλεσε ζημιά στο Δημόσιο.

    Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον πρώην πρόεδρο του ΤΕΑΔΥ, Αγάπιο Σημαιοφορίδη και τη διευθύντρια του ταμείου, Παναγιώτα Καραδήμα, τους πρώην υπεύθυνους του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ), Παναγιώτη Δεμέστιχα και Γερ. Κονιδάρη, καθώς και τον πρώην πρόεδρο του ΤΕΑΠΟΚΑ, Κωνσταντίνο Χρηστίδη. Ενόχους, επίσης, έκρινε και τους εκπρόσωπους των χρηματιστηριακών εταιριών και της τράπεζας που ενεπλάκησαν στην διαδρομή του ομολόγου που, κατά τη δικογραφία έφθασε υπερκοστολογημένο στα Ταμεία. Συγκεκριμένα, ένοχοι κρίνονται οι εκπρόσωποι της χρηματιστηριακής εταιρείας «Ακρόπολις», Γιώργος Αποστολίδης και Θεόδωρος Πρινιωτάκης (σ.σ. ο Σοφοκλής Πρινιωτάκης έχει αποβιώσει), ο υπευθύνος της ΝΑΜ Χρηματιστηριακή, Γιώργος Παπαμαρκάκης, τα στελέχη της JP Morgan, Χάρης Αδαμόπουλος και Αβραάμ Σαββίδης και το στέλεχος της Hyppovereinsbank, Ν. Μπούγος.

    Η ενοχή των παραπάνω προσώπων αφορά κατά περίσταση για τα εξής αδικήματα: Απάτη από κοινού, απιστία στην υπηρεσία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, φοροδιαφυγή και εγκληματική οργάνωση.

    [04] Στους 22 οι τραυματίες από την ανατροπή λεωφορείου στην Πάτρα

    Στους 22 έχουν ανέλθει οι τραυματίες που έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας, μετά την ανατροπή του υπεραστικού λεωφορείου με 30 επιβάτες, σήμερα το πρωί στην μεγάλη περιμετρική της Πάτρας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την αρχική διακομιδή των τεσσάρων τραυματισμένων επιβατών στο νοσοκομείο, στην συνέχεια μεταφέρθηκαν στο ίδιο νοσοκομείο με ελαφρά τραύματα, άλλοι 18 επιβάτες, στους οποίους προηγουμένως είχαν παρασχεθεί οι πρώτες βοήθειες στο τόπο του ατυχήματος, από τους γιατρούς του ΕΚΑΒ.

    Όσον αφορά στις συνθήκες του ατυχήματος, εκτός από τις έρευνες που πραγματοποιούν οι αξιωματικοί της Τροχαίας Πατρών, αναμένεται να γίνει και πραγματογνωμοσύνη στο λεωφορείο, προκειμένου να ερευνηθεί αν υπήρχε κάποιο πρόβλημα στα ελαστικά του οχήματος, ή σε μηχανικά του μέρη.

    Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται ως σοβαρό ενδεχόμενο, να έσκασε ένα από τα μπροστινά λάστιχα του λεωφορείου, με αποτέλεσμα το όχημα βγει εκτός δρόμου και μέσω του πρανές να σύρθηκε μέχρι τον παράδρομο της περιμετρικής, στο ύψος της Οβρυάς.

    [05] Η Αργεντινή συμφώνησε με ομάδα πιστωτριών χωρών να πληρώσει χρέος της σε μία 5ετία

    Η Αργεντινή συμφώνησε με την άτυπη ομάδα των πιστωτριών χωρών του Κλαμπ των Παρισίων (Paris Club) στη ρύθμιση ανεξόφλητων χρεών της ύψους 9,7 δις. δολαρίων σε μία πενταετία, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Paris Club, η πρώτη πληρωμή ύψους τουλάχιστον 1,15 δις. δολαρίων θα καταβληθεί τον Μάιο του 2015 και μία ακόμη θα πρέπει να εξοφληθεί τον Μάιο του 2016.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής δήλωσε ότι η χώρα του θα κάνει μία αρχική πληρωμή 650 εκατ. δολαρίων φέτος τον Ιούλιο και μία πληρωμή 500 εκατ. δολαρίων τον Μάιο του 2015. Οι πληρωμές αυτές είναι ένα «αναγκαίο και σημαντικό βήμα για την ομαλοποίηση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των πιστωτών του Paris Club και της Αργεντινής», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ομάδας των πιστωτών.

    Η Αργεντινή, που έκανε στάση πληρωμών το 2001 σε ένα χρέος - ρεκόρ ύψους 95 δις. δολαρίων, επιχειρεί να λύσει τις διαμάχες της με τους πιστωτές, καθώς επιδιώκει να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές για να αντιστρέψει την πρώτη των συναλλαγματικών διαθεσίμων της και να αποφύγει μία κρίση του ισοζυγίου εξωτερικών πληρωμών.

    [06] Κέρδη προ φόρων 109,3 εκατ. ευρώ κατέγραψε η ΔΕΗ

    Στα 109,3 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη προ φόρων της ΔΕΗ για το πρώτο τρίμηνο του 2014, έναντι 45,1 εκατ. κατά την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Τα κέρδη ενισχύθηκαν και από δύο έκτακτους παράγοντες, που είναι η αναδρομική εφαρμογή της έκπτωσης στην τιμή του φυσικού αερίου για το δεύτερο εξάμηνο του 2013, σε συνέχεια της συμφωνίας μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom (23,2 εκατ. ευρώ) καθώς και η επιστροφή 21,3 εκατ. ευρώ από την Αλουμίνιον του ομίλου Μυτιληναίου προς τη ΔΕΗ ύστερα από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που θεώρησε ότι το μειωμένο τιμολόγιο πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας προς την Αλουμίνιον για το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο 2007 έως τον Μάρτιο 2008 αποτελεί κρατική ενίσχυση.

    Χωρίς αυτούς τους έκτακτους παράγοντες τα κέρδη προ φόρων θα ανέρχονταν σε 64,8 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών παρέμεινε ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα, (1.488,9 εκατ. έναντι 1.486,8 εκατ. το 2013). Ο όγκος των πωλήσεων στην εσωτερική αγορά μειώθηκε κατά 367 γιγαβατώρες (2,9%), σε 12.130 GWh, λόγω της χαμηλότερης ζήτησης, η οποία οφείλεται κυρίως στις ήπιες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

    [07] Νόμος για αξιοποίηση δεσμευμένων καταθέσεων

    Δύο σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες με τις οποίες αναμένεται να επωφεληθεί άμεσα το δημόσιο ταμείο προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για διάταξη με την οποία θα ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση των δεσμευμένων καταθέσεων που έχουν προέλθει από εγκληματικές ενέργειες, αλλά και για διάταξη με την οποία θα προβλέπεται επιεικέστερη ποινική αντιμετώπιση όσων έχουν μεν καταχραστεί δημόσιο χρήμα αλλά το επιστρέφουν πριν από την άσκηση δίωξης ή μετά την άσκηση της δίωξης και πάντων πριν από την καταδίκη. Είναι θέμα χρόνου η κατάθεσή τους στη Βουλή με δεδομένη τη δήλωση που έκανε πριν από λίγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου ενημερώνοντας ότι φιλοδοξία του υπουργείου είναι οι διατάξεις αυτές να έχουν κατατεθεί για επεξεργασία και συζήτηση στη Βουλή, μέσα στον Ιούνιο.

    Το θέμα συζητήθηκε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου με επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Νίκου Τσούκαλη.

    «Απαντώ ξεκάθαρα ότι η πρόβλεψη για την αξιοποίηση των δεσμευμένων καταθέσεων θα γίνει νόμος του κράτους. Πρόκειται για μια δίκαιη ρύθμιση από την οποία θα επωφεληθεί άμεσα το δημόσιο ταμείο και κατ΄επέκταση οι αδύναμες κοινωνικά ομάδες, από ένα σημαντικό ποσό που δυστυχώς δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς αυτή τη στιγμή από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

    [08] Αμυντική συμμαχία με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη θα επιδιώξει ο Πέτρο Ποροσένκο

    Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο επιθυμεί την «άμεση» έναρξη διαπραγματεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη με θέμα μία αμυντική συμμαχία για την προστασία της Ουκρανίας, δηλώνει σε συνέντευξή του στη Bild που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας σήμερα.

    «Δεν υπάρχει πλειοψηφία στη χώρα για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Από γενικής απόψεως έχουμε ανάγκη από μία νέα αμυντική συμμαχία με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, για την στρατιωτική προστασία της Ουκρανίας» λέει. «Ως πρόεδρος θα επιδιώξω μία τέτοια συμμαχία και θα αρχίσω αμέσως συνομιλίες».

    «Κάποτε απαρνηθήκαμε τα πυρηνικά όπλα και λάβαμε ρωσικές εγγυήσεις ασφαλείας, αλλά τώρα διαπιστώνουμε ότι οι εγγυήσεις αυτές δεν έχουν καμία αξία. Για τον λόγο αυτόν μάς χρειάζεται μία νέα συμμαχία» συνεχίζει ο Πέτρο Ποροσένκο.

    Αναφερόμενος στις προοπτικές αποκατάστασης της ηρεμίας στην Ουκρανία, εμφανίζεται «πολύ αισιόδοξος». «Πιστεύω ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στην ειρήνη μέσα σε λίγους μήνες, εάν η Μόσχα είναι έτοιμη» λέει.

    Η Ρωσία ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι είναι έτοιμη για διάλογο με τον νεοκλεγέντα πρόεδρο της Ουκρανίας. Ο ίδιος επιδιώκει να έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ασκώντας την επιρροή του ο Πούτιν μπορεί να θέσει τέλος στις συγκρούσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας» λέει ο Πέτρο Ποροσένκο.

    [09] Έκθεση στην Αυστραλία για τους μύθους, τους θεούς και τους θνητούς της Ελλάδας

    Τη μακρόχρονη συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη με το Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης εγκαινιάζει μια πενταετούς διάρκειας έκθεση έργων από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, που θα παρουσιαστεί στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας και σημαντικό κέντρο της ελληνικής διασποράς.

    Η έκθεση με τίτλο «Gods, Myths and Mortals: Greek Treasures Across the Millennia» θα παρουσιαστεί από τον Ιούνιο του 2014 μέχρι τον Ιούνιο του 2019 στο Hellenic Museum της Μελβούρνης. Αποτελεί δε την πρώτη από μια σειρά εκθέσεων και δράσεων, στο πλαίσιο της δεκαετούς συνεργασίας που έχουν συμφωνήσει τα δύο μουσεία, με στόχο να γνωρίσει το κοινό της Αυστραλίας τους σημαντικότερους αρχαίους πολιτισμούς.

    Η έκθεση «Gods, Myths and Mortals: Greek Treasures Across the Millennia» καταγράφει την επίδραση της ιστορικής και κοινωνικής ανάπτυξης στη διαμόρφωση της ταυτότητας, από τα προϊστορικά μέχρι τα νεώτερα ελληνικά χρόνια. Επίσης, διερευνά τη σχέση μεταξύ των θεών, των μύθων και των ανθρώπων και των κοινών στοιχείων τους, που αποτέλεσαν τη βάση για να θεμελιωθούν συμμαχίες, διαιρούμενα όρια και καθοδηγούμενοι πολιτισμοί.

    [10] Νέα τεχνική βλαστοκυττάρων επιτρέπει τη μερική αναγέννηση των δοντιών

    Αμερικανοί ερευνητές χρησιμοποίησαν πρώτη φορά ένα λέιζερ, σε συνδυασμό με βλαστικά κύτταρα, για να αναγεννήσουν σε ένα βαθμό κατεστραμμένα δόντια σε πειραματόζωα. Η τεχνική θεωρείται πολλά υποσχόμενη, αλλά οι ειδικοί θεωρούν ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια εωσότου αξιοποιηθεί από τους οδοντίατρους.

    [11] Η πρώτη «χαρτογράφηση» των ανθρώπινων πρωτεϊνών οδήγησε στην ανακάλυψη 193 άγνωστων έως τώρα

    Η πρώτη προσπάθεια πλήρους «χαρτογράφησης» όλων των πρωτεϊνών του ανθρώπινου σώματος από δύο ανεξάρτητες διεθνείς επιστημονικές ομάδες, αποκάλυψε 193 πρωτεΐνες άγνωστες μέχρι σήμερα, οι οποίες μάλιστα προέρχονται από τμήματα του DNA, τα οποία δεν θεωρείτο έως τώρα ότι δημιουργούν πρωτεΐνες.

    Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η λειτουργία των γονιδίων και των πρωτεϊνών είναι πολύ πιο πολύπλοκη από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες, οι οποίοι αποσκοπούν στη δημιουργία ενός πρωτεϊνικού «χάρτη», του λεγόμενου και πρωτεϊνώματος, αντίστοιχου του γονιδιακού «χάρτη» που προέκυψε προ ετών από το Πρόγραμμα Ανθρωπίνου Γονιδιώματος. Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι ένας πλήρης κατάλογος των ανθρωπίνων πρωτεϊνών θα είναι ακόμη πιο χρήσιμος από ιατρική άποψη από ό,τι ο κατάλογος των γονιδίων. Όμως, η μελέτη των πρωτεϊνών είναι πολύ πιο δύσκολη τεχνικά σε σχέση με των γονιδίων. Επιπλέον, για να είναι πραγματικά ωφέλιμος ένας τέτοιος κατάλογος, θα πρέπει οι επιστήμονες να γνωρίζουν πού ακριβώς στο σώμα βρίσκεται η κάθε πρωτεΐνη - εξ ου και η ανάγκη για έναν αναλυτικό «χάρτη».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 May 2014 - 10:30:26 UTC