Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-05-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκτός λειτουργίας το τμήμα του τραμ «Παλαιό Δημαρχείο Γλυφάδας - Ασκληπιείο Βούλας»
  • [02] Υποχώρησαν ελαφρά οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων
  • [03] Μ. Ντράγκι: Οι Ευρωπαίοι πολίτες ζητούν λύσεις για τα προβλήματα της ανάπτυξης και της απασχόλησης
  • [04] Για το νέο ΕΣΠΑ ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός
  • [05] Το απόγευμα νέα συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη-Πάπα Φραγκίσκου
  • [06] Ο νέος Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν θα αφήσει τους αυτονομιστές να μετατρέψουν σε «Σομαλία» τα ανατολικά της χώρας
  • [07] Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν έφθασε στο Νέο Δελχί για την ορκωμοσία του Ινδού ομολόγου του
  • [08] Φιλορώσοι αυτονομιστές επέβαλαν το κλείσιμο του αεροδρομίου του Ντονέτσκ
  • [09] Ποιητικός περίπατος στην αρχαία Αθήνα

  • [01] Εκτός λειτουργίας το τμήμα του τραμ «Παλαιό Δημαρχείο Γλυφάδας - Ασκληπιείο Βούλας»

    Εκτός λειτουργίας θα βρίσκεται το τμήμα του δικτύου του τραμ «Παλαιό Δημαρχείο Γλυφάδας - Ασκληπιείο Βούλας», αύριο και μεθαύριο, από τις 22:00 έως και τη λήξη της βάρδιας, λόγω εκτέλεσης εργασιών συντήρησης. Ως εκ τούτου, τα οχήματα του τραμ θα τερματίζουν τα δρομολόγιά τους στη στάση «Παλαιό Δημαρχείο».

    Τα τελευταία δρομολόγια θα εκτελεστούν: από «Ασκληπιείο Βούλας» προς «Σύνταγμα» στις 21:54 από «Σύνταγμα» προς «Ασκληπιείο Βούλας» στις 20:40 από «Ασκληπιείο Βούλας» προς «ΣΕΦ» στις 21:44 από «ΣΕΦ» προς «Ασκληπιείο Βούλας» στις 20:50 Τα δρομολόγια από «ΣΥΝΤΑΓΜΑ» προς «ΣΕΦ» και αντίστροφα δεν επηρεάζονται και θα εκτελεστούν κανονικά.

    [02] Υποχώρησαν ελαφρά οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων

    Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου μειώθηκαν οριακά σήμερα κατά 2 μονάδες βάσης στο 6,51%, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε στις χθεσινές ευρωεκλογές, αλλά δεν κατάφερε κτύπημα «νοκ άουτ» στην κυβέρνηση, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερς.

    Με τις ευρωεκλογές να αποτελούν παρελθόν, οι επενδυτές εστιάζουν τώρα την προσοχή τους στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα, στην οποία αναμένεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας της Ευρωζώνης, τα οποία θα στηρίξουν περαιτέρω τα ομόλογα της Ευρωζώνης με χαμηλότερο αξιόχρεο.

    Οι αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων διατηρήθηκαν σταθερές στο 1,82%, καθώς η αγορά υποβάθμισε για την ώρα τον θρίαμβο του «Εθνικού Μετώπου» της Μαρί Λεπέν.

    Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων υποχώρησαν κατά 9 μονάδες βάσης στο 3,06%, καθώς το κεντροαριστερό κόμμα του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι νίκησε το «Κίνημα 5 αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο.

    Η απόδοση για τα ισπανικά ομόλογα διαμορφώθηκε στο 2,93%, σημειώνοντας μείωση κατά 6 μονάδες βάσης.

    [03] Μ. Ντράγκι: Οι Ευρωπαίοι πολίτες ζητούν λύσεις για τα προβλήματα της ανάπτυξης και της απασχόλησης

    Οι Ευρωπαίοι πολίτες ζητούν απαντήσεις στα «ακανθώδη προβλήματα» της ανάπτυξης και της απασχόλησης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ανοίγοντας αργά χθες το βράδυ τις εργασίες συνεδρίου της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

    «Είναι σαφές ότι οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι είναι αποστασιοποιημένοι. Η βιώσιμη ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας είναι κεφαλαιώδους σημασίας για να συνεχισθεί η ευρωπαϊκή ενοποίηση, η οποία είναι, ας μην το ξεχνάμε ποτέ, ο καλύτερος εγγυητής της ειρήνης», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, καθώς μεταδίδονταν τα αποτελέσματα των χθεσινών ευρωεκλογών που έδειξαν μία αύξηση της δύναμης των κομμάτων διαμαρτυρίας, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

    Είναι η πρώτη φορά που η ΕΚΤ διοργανώνει το συνέδριο ECB Forum, στο οποίο λαμβάνουν μέρος κεντρικοί τραπεζίτες και ακαδημαϊκοί, σε αντιστοιχία προς το ετήσιο συνέδριο της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) στο Τζάκσον Χολ του Γουαϊόμινγκ. Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ θα κάνει μία ομιλία σήμερα και μία άλλη αύριο, στο κλείσιμο του συνεδρίου, στις οποίες μπορεί να δώσει ενδείξεις σχετικά με το πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τον επίμονα πολύ χαμηλό πληθωρισμό που απειλεί την επιστροφή της Ευρωζώνης στην οικονομική ευρωστία.

    [04] Για το νέο ΕΣΠΑ ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός

    Για το νέο ΕΣΠΑ, το οποίο εγκρίθηκε τρίτο μεταξύ 28 χωρών της ΕΕ, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επικεντρώσει σε δράσεις που θα στηρίξουν αφενός την επιχειρηματικότητα και αφετέρου την προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές συνέπειες της κρίσης.

    Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει συμφωνία με την Κομισιόν ώστε οι δράσεις που αφορούν την κατάρτιση και απασχόληση των νέων, τη δημιουργία επιχειρήσεων από νέους ανέργους, την καταπολέμηση της φτώχειας και το πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών να «τρέξουν» γρήγορα, μέσα στο 2014.

    «Θα γίνει μια ειδική ομάδα στα συναρμόδια υπουργεία για να "τρέξουν" αυτές οι δράσεις και η προσπάθεια είναι το νέο ΕΣΠΑ να είναι καταλύτης για την ανάπτυξη που χρειαζόμαστε και, μέσα στο 2015, θα την πετύχουμε» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

    [05] Το απόγευμα νέα συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη-Πάπα Φραγκίσκου

    Νέα συνάντηση, τη δεύτερη μέσα σε 24 ώρες, θα έχουν το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος, οι οποίοι χθες υπέγραψαν στα Ιεροσόλυμα Κοινή Διακήρυξη, αντάλλαξαν ασπασμό ειρήνης στην είσοδο του ναού της Αναστάσεως και προσκύνησαν στον Πανάγιο Τάφο, στον Γολγοθά και στο σημείο της Αποκαθήλωσης. Ο Πάπας θα επισκεφθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο οίκημα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, που βρίσκεται πλησίον της Μονής της Μικρής Γαλιλαίας στο όρος των Ελαιών.

    Λόγω της παρουσίας, κυρίως του Πάπα , στα Ιεροσόλυμα τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια και οι έλεγχοι από αστυνομία και στρατό εξονυχιστικοί. Από τα σημεία , από τα οποία θα περάσει ο Πάπας και εκεί που θα μεταβεί οι δρόμοι κλείνουν και για τους πεζούς. Οι περιοχές ελέγχονται και από αέρος με ελικόπτερα , που υπερίπτανται στα Ιεροσόλυμα. Τα πιο αυστηρά μέτρα λαμβάνονται στην παλιά πόλη των Ιεροσολύμων. Οι δρόμοι της παλαιάς πόλης είναι σημαιοστολισμένοι με σημαίες του Κοινού του Παναγίου Τάφου - του Τάγματος των Σπουδαίων, αλλά και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Βατικανού και της Ελλάδος.

    [06] Ο νέος Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν θα αφήσει τους αυτονομιστές να μετατρέψουν σε «Σομαλία» τα ανατολικά της χώρας

    Ο επόμενος πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε σήμερα ότι δεν θα αφήσει τους φιλορώσους αυτονομιστές να μετατρέψουν «σε Σομαλία» τις ανατολικές περιοχές της χώρας.

    Ο μελλοντικός αρχηγός του κράτους, ένας δισεκατομμυριούχος της σοκολατοποιίας, ο οποίος κέρδισε χθες την προεδρία ήδη από τον πρώτο γύρο των εκλογών, επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου πως επιθυμεί την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» της Ουκρανίας, καθώς και ότι θα διατηρήσει στην πρωθυπουργία τον Αρσένι Γιατσενιούκ.

    Ανακοίνωσε επίσης πως θα πραγματοποιήσει «πολύ πιθανόν» την πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό στην Πολωνία, όπου ο πρόεδρος Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι τον προσκάλεσε για τις 4 Ιουνίου.

    Ο Ποροσένκο δήλωσε επίσης πως ελπίζει να συναντηθεί με τους ηγέτες της Ρωσίας μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και πρόσθεσε πως η αποκατάσταση της σταθερότητας στις ανατολικές περιοχές της χώρας θα απαιτήσει την ανάμιξη της Μόσχας.

    «Ελπίζω πως η Ρωσία θα στηρίξει τις προσπάθειες για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία» δήλωσε στη συνέντευξη. Επανέλαβε πως είναι έτοιμος να συνομιλήσει με τους αυτονομιστές που θα καταθέσουν τα όπλα τους, αλλά πρόσθεσε πως δεν θα συναντηθεί με «τρομοκράτες» που απειλούν την ασφάλεια του κράτους.

    Ο Ποροσένκο δήλωσε ακόμη πως θα χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα για να εξασφαλίσει την επιστροφή στην Ουκρανία της Κριμαίας, που η Ρωσία προσάρτησε το Μάρτιο.

    [07] Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν έφθασε στο Νέο Δελχί για την ορκωμοσία του Ινδού ομολόγου του

    Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ έφθασε σήμερα στο Νέο Δελχί για την ορκωμοσία του Ινδού ομολόγου του Ναρέντρα Μόντι, σε μια συμβολική κίνηση για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο αντίπαλων γειτονικών χωρών.

    Η πρόσκληση του Μόντι προς τον Σαρίφ ερμηνεύεται ως ένδειξη καλής θέλησης της Ινδίας προς το Πακιστάν καθώς για πρώτη φορά μετά την ανεξαρτησία του 1947, ο αρχηγός της κυβέρνησης μιας εκ των δύο χωρών παρίσταται στην ορκωμοσία του ομολόγου του.

    Ο Πακιστανός ηγέτης εμφανίστηκε χαμογελαστός κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Νέου Δελχί, ενώ χαιρέτησε προς την πλευρά όπου βρίσκονταν οι τηλεοπτικές κάμερες.

    [08] Φιλορώσοι αυτονομιστές επέβαλαν το κλείσιμο του αεροδρομίου του Ντονέτσκ

    Ένοπλοι φιλορώσοι αυτονομιστές επέβαλαν το κλείσιμο του αεροδρομίου του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του αεροδρομίου, μία ημέρα αφότου εμπόδισαν τους περισσότερους ψηφοφόρους της περιοχής να προσέλθουν στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές.

    Νωρίτερα μέσα στο μήνα, οι φιλορώσοι αντάρτες ανακήρυξαν με δημοψηφίσματα τη δημιουργία της δικής τους αυτόνομης δημοκρατίας στο Ντονέτσκ και στο Λουχάνσκ.

    Μόνο το 20% περίπου από τα εκλογικά τμήματα στις δύο αυτές περιοχές λειτουργούσε κατά τις χθεσινές προεδρικές εκλογές και πολλοί ψηφοφόροι έμειναν στα σπίτια τους φοβούμενοι για την ασφάλειά τους. Στο Ντονέτσκ, την πόλη του ενός εκατομμυρίου κατοίκων, κανένα εκλογικό κέντρο δεν ήταν χθες ανοιχτό.

    Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου του αεροδρομίου δήλωσε ότι δεκάδες ένοπλοι εκπρόσωποι της αυτοανακηρυχθείσας "Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ" εμφανίστηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο απαιτώντας την απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων. Ο στρατός περιπολούσε την περίμετρο του αεροδρομίου. Δημοσιογράφος του Ρόιτερς μετέδωσε ότι η ουκρανική αστυνομία έχει μπλοκάρει τον δρόμο προς το αεροδρόμιο. Πάντως, δεν διακρίνονται ένοπλοι αυτονομιστές ή ουκρανικές δυνάμεις σε μικρή απόσταση.

    [09] Ποιητικός περίπατος στην αρχαία Αθήνα

    Ο νέος ποιητικός ταξιδιωτικός οδηγός «Περίπατος στην αρχαία Αθήνα» μας καλεί σε μία διαδρομή στην αρχαία Αθήνα, με ξεναγό την αγάπη ενός Γερμανού φιλέλληνα για την Ελλάδα.

    Η έκδοση από τη γερμανόφωνη εφημερίδα Griechenland Zeitung που κυκλοφορεί στην Ελλάδα, είναι μια συλλογή ποιημάτων, «Αθήνα-Κύκλος Σονέτων» του Adolf Ellisen, με φωτογραφίες και εικόνες έργων τέχνης εμπνευσμένες από την αρχαία Αθήνα, αλλά και κατατοπιστικούς χάρτες με επισήμανση της θέσης των μνημείων που αναφέρονται στα ποιήματα.

    Ο Adolf Ellisen επισκέπτεται το 1837-38 τους αρχαίους τόπους και διατρέχει την από την τουρκική κυριαρχία απελευθερωμένη Ελλάδα. Ο κύκλος των σονέτων για την Αθήνα είναι το λυρικό τεκμήριο αυτού του ταξιδιού και συγχρόνως ένα μοναδικό ιστορικό ντοκουμέντο. Το βιβλίο φανερώνει την γοητεία, που άσκησε στον Ellisen η Νέα Ελλάδα και αποτελεί την αρχή για την τεράστια ερευνητική και εκδοτική δραστηριότητά του τις επόμενες δεκαετίες.

    Αυτό που θαυμάζει είναι οι αρχαιότητες και για μένα έχει ενδιαφέρον οτιδήποτε εκείνη την καίρια στιγμή της δημιουργίας της Νέας Ελλάδας, είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, ο οποίος θα παρουσιάσει την έκδοση στην Πρεσβεία της Γερμανίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 May 2014 - 10:30:28 UTC