Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-05-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τελικό exit poll: Προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ - Ντέρμπι Ι.Σγουρού-Ρ.Δούρου
  • [02] Π. Σκουρλέτης: Ο χάρτης των πολιτικών δυνάμεων, έχει αλλάξει οριστικά
  • [03] Οριακό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για τη ΔΗΜΑΡ, εκτιμούν στελέχη του κόμματος
  • [04] «Η στρατηγική της "προοδευτικής σταθερότητας" είχε απήχηση στην κοινωνική βάση της δημοκρατικής παράταξης»
  • [05] Ευ. Βενιζέλος: Προκλητικό το γεγονός της τρομοκρατικής επίθεσης στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ
  • [06] Σ. Κεδίκογλου: Δεν τίθεται θέμα εθνικών εκλογών
  • [07] Ικανοποίηση για το exit poll, αλλά και στάση αναμονής από τον ΣΥΡΙΖΑ
  • [08] Ασπασμό ειρήνης αντήλλαξαν Οικουμενικός Πατριάρχης και Πάπας Φραγκίσκος
  • [09] Με ποσοστό 25% προηγείται το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία
  • [10] Κύπρος: Νίκη για τον ΔΗΣΥ - Στο 57% η αποχή
  • [11] Πέθανε ο τελευταίος κομμουνιστής ηγέτης της χώρας, ο στρατηγός Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι
  • [12] Σαρωτική νίκη του Π. Ποροσένκο από τον πρώτο γύρο, σύμφωνα με δύο έξιτ πολ
  • [13] Το CDU/CSU προηγείται στις προγνώσεις της γερμανικής τηλεόρασης
  • [14] Πέθανε ο Βέλγος ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά την επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών

  • [01] Τελικό exit poll: Προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ - Ντέρμπι Ι.Σγουρού-Ρ.Δούρου

    Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, έναντι της ΝΔ, δίνει το τελικό exit poll για τις ευρωεκλογές, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους τηλεοπτικούς σταθμούς στις 20:30.

    Ειδικότερα, τα αποτελέσματα με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν:

    ΣΥΡΙΖΑ 26,0%-28,0%

    ΝΔ 23,0%-25,0%

    ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 9,0%-10,0%

    ΕΛΙΑ 8,0%- 9,0%

    ΠΟΤΑΜΙ 6,0%- 7,0%

    ΚΚΕ 5,5%- 6,5%

    ΑΝΕΛ 3,3%- 4,3%

    ΔΗΜΑΡ 1,5%- 2,5%

    Ντέρμπι προοιωνίζεται για την Περιφέρεια Αττικής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα τουexit pollπου δίνουν ποσοστά από 48,0%-52,0% για καθέναν από τους δύο υποψηφίους, Γιάννη Σγουρό και Ρένα Δούρου.

    Διαβάστε επίσης:

    Το exit poll του πανεπιστημίου Μακεδονίας για την τηλεόραση του ΣΚΑΪ

    Το exit poll του TV Μακεδονία «δίνει» προβάδισμα στον Ι. Μπουτάρη, έναντι του Στ. Καλαφάτη

    [02] Π. Σκουρλέτης: Ο χάρτης των πολιτικών δυνάμεων, έχει αλλάξει οριστικά

    «Για μια μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ιστορικών διαστάσεων, που θα επιταχύνει τις ιστορικές εξελίξεις» κάνει λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    «Αν και εφόσον επιβεβαιωθεί η εικόνα που διαμορφώνεται από το exit poll, μιλάμε για μία μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ιστορικών διαστάσεων, που θα επιταχύνει τις ιστορικές εξελίξεις. Για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα της Αριστεράς, βγαίνει πρώτη δύναμη. Ο χάρτης των πολιτικών δυνάμεων, ουσιαστικά, έτσι όπως τον είχαμε γνωρίσει τις προηγούμενες δεκαετίες, έχει οριστικά αλλάξει. Πρέπει να περιμένουμε μέχρι το βράδυ για να δούμε ποια θα είναι η πραγματική εικόνα» τονίζει ο κ. Σκουρλέτης.

    [03] Οριακό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για τη ΔΗΜΑΡ, εκτιμούν στελέχη του κόμματος

    Μακρά νύχτα αναμένουν τα ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ, μέχρι να διαμορφωθεί οριστικά το ποσοστό που θα λάβει το κόμμα και εάν εκλέξει ή όχι ευρωβουλευτή, δηλαδή εάν καταφέρει να ξεπεράσει το κρίσιμο όριο του 3%.

    Από το αποτέλεσμα του exit poll, καθώς και τις πληροφορίες που συγκέντρωσαν, εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα πρόκειται να είναι οριακό για τη ΔΗΜΑΡ και θεωρείται παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε πρόβλεψη πριν ανακοινωθεί, τουλάχιστον, το 25% των πραγματικών αποτελεσμάτων από το υπουργείο Εσωτερικών. Επίσης, θεωρούν ότι τα διαφαινόμενα αποτελέσματα φανερώνουν ότι η πόλωση που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, τις τελευταίες ημέρες, λειτούργησε εις βάρος των μικροτέρων κομμάτων.

    [04] «Η στρατηγική της "προοδευτικής σταθερότητας" είχε απήχηση στην κοινωνική βάση της δημοκρατικής παράταξης»

    Με ικανοποίηση υποδέχτηκαν στο ΠΑΣΟΚ τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls. Στελέχη από τη Χαριλάου Τρικούπη, οι οποίες διατηρούν χαμηλούς τόνους, δηλώνουν «συγκρατημένοι» και παραπέμπουν στην επίσημη τοποθέτηση, που θα γίνει επί τη βάση των πραγματικών αποτελεσμάτων.

    Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η στρατηγική της «προοδευτικής σταθερότητας», που αναπτύχθηκε προεκλογικά, φαίνεται ότι είχε απήχηση στην κοινωνική βάση της δημοκρατικής παράταξης και, ταυτόχρονα, επισημαίνουν ότι το θέμα του προσκλητηρίου για την ανασύνθεση της μεγάλης κεντροαριστεράς, ούτως ή άλλως, ισχύει και μετεκλογικά.

    [05] Ευ. Βενιζέλος: Προκλητικό το γεγονός της τρομοκρατικής επίθεσης στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ

    «Είναι πραγματικά τραγικό, την ημέρα των εκλογών, εν έτει 2014, στο κέντρο της Αθήνας, να γίνεται τρομοκρατική επίθεση -έτσι λένε οι αρμόδιες αρχές: "τρομοκρατική επίθεση"- εναντίον των γραφείων ενός πολιτικού κόμματος» δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος.

    «Το ΠΑΣΟΚ ξέρουμε ότι είναι στο στόχαστρο, στην πρώτη γραμμή της μάχης για την προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών, αλλά αυτό παραείναι προκλητικό και χρειάζεται απόλυτη καταδίκη. Είναι μια ευκαιρία συστράτευσης όλων των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

    [06] Σ. Κεδίκογλου: Δεν τίθεται θέμα εθνικών εκλογών

    «Δεν στοιχειοθετείται η εικόνα της ανατροπής που ήθελε να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ο Σίμος Κεδίκογλου, σχολιάζοντας το exit poll των ευρωεκλογών, στον ΑΝΤ1.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «οι ευρωεκλογές παραδοσιακά είναι μια χαλαρή ψήφος, μία ψήφος διαμαρτυρίας που είθισται να ενισχύεται η αντιπολίτευση». Απέκλεισε, δε, το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες: «δεν τίθεται ζήτημα να μην εξαντλήσουμε την τετραετία μας».

    [07] Ικανοποίηση για το exit poll, αλλά και στάση αναμονής από τον ΣΥΡΙΖΑ

    Ικανοποίηση για τη διαφαινόμενη πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, επικρατεί στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τα αποτελέσματα του exit poll, ωστόσο δεν πρόκειται να υπάρξουν σχόλια πριν αποσαφηνιστεί το σκηνικό από τα επίσημα αποτελέσματα που θα δώσει το υπουργείο Εσωτερικών.

    Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η πρώτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ δικαιώνει το σύνθημα «πρώτη φορά αριστερά», καθώς για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση ένα αριστερό κόμμα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές, δημιουργώντας νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό.

    [08] Ασπασμό ειρήνης αντήλλαξαν Οικουμενικός Πατριάρχης και Πάπας Φραγκίσκος

    Στις 8 απόψε, ώρα Ελλάδος, οι χαρούμενες κωδωνοκρουσίες στον ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, ανήγγειλαν την άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, και του Πάπα Φραγκίσκου. Στο μέσον της αυλής του ναού οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες αντάλλαξαν ασπασμό ειρήνης και κατευθύνθηκαν στον Πανάγιο Τάφο, έξω από τον οποίο έγινε ειδική τελετή. Νωρίτερα, οι κύριοι Βαρθολομαίος και Φραγκίσκος είχαν συνομιλίες μιας ώρας και υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη οκτώ σημείων.

    Στη Διακήρυξη, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι αμφότεροι προσβλέπουν στην ημέρα, που θα υπάρξει πλήρης κοινωνία μεταξύ Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και επισημαίνεται η σημασία της συνέχισης του θεολογικού διαλόγου, του σεβασμού, της δημιουργίας του Θεού δια της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Επίσης, οι κύριοι Βαρθολομαίος και Φραγκίσκος, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα δεσμευτούν να προσφέρουν κοινή μαρτυρία στην υπηρεσία της ανθρωπότητας.

    [09] Με ποσοστό 25% προηγείται το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία

    Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν κερδίζει τις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν στη Γαλλία συγκεντρώνοντας το ιστορικό ποσοστό του 25%, σύμφωνα με τα πρώτα έξιτ πολ που μεταδόθηκαν από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του προέδρου Φρανσουά Ολάντ καταγράφει σημαντική πτώση του ποσοστού του και έρχεται στην τρίτη θέση με 14%, πίσω από το δεξιό UMP που εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει ποσοστό 21%.

    [10] Κύπρος: Νίκη για τον ΔΗΣΥ - Στο 57% η αποχή

    Τα ανεπίσημα τελικά αποτελέσματα των σημερινών ευρωεκλογών στην Κύπρο, μετά την καταμέτρηση του συνόλου των ψήφων, έχουν ως ως εξής:

    ΔΗΣΥ: 37,85% (35,61% το 2009)

    ΑΚΕΛ: 26,59% (34,90% το 2009)

    ΔΗΚΟ: 10,86% (12,28% το 2009)

    ΕΔΕΚ- ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ: 7,69% (9,85% το 2009)

    ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ: 6,78% (δεν υπάρχει αντίστοιχο ποσοστό)

    Μήνυμα Ελπίδας: 2,7% (δεν υπάρχει αντίστοιχο ποσοστό)

    Με βάση αυτά τα ποσοστά, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ διατηρούν τις δύο θέσεις που κατείχε το καθένα στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ διατηρούν, επίσης, από μία έδρα.

    Η αποχή έφθασε στο πρωτοφανές, για την Κύπρο, ποσοστό του 57%.

    [11] Πέθανε ο τελευταίος κομμουνιστής ηγέτης της χώρας, ο στρατηγός Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι

    Ο στρατηγός Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι, ο τελευταίος κομμουνιστής ηγέτης της Πολωνίας, πέθανε σήμερα, σε ηλικία 90 ετών, μετά από μακρά ασθένεια, όπως μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο PAP. Ο Γιαρουζέλσκι, ο οποίος είχε γεννηθεί στις 6 Ιουλίου 1923, θα μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που επέβαλε στρατιωτικό νόμο στη χώρα του, στις 13 Δεκεμβρίου 1981, σε μια μάταιη προσπάθεια να καταστείλει τη δράση του συνδικάτου Αλληλεγγύη του Λεχ Βαλέσα. Ο ίδιος ωστόσο ήταν ο πρώτος κομμουνιστής ηγέτης της Ευρώπης που ξεκίνησε, οκτώ χρόνια αργότερα, τη διαδικασία μετάβασης της χώρας του προς τη δημοκρατία.

    Ο Γιαρουζέλσκι, μια «αινιγματική» φυσιογνωμία, κρυμμένη συνήθως πίσω από μεγάλα, σκούρα γυαλιά, συνήθιζε να επαναλαμβάνει ότι «μόνο η ιστορία θα τον δικαιώσει». Υποστήριζε μάλιστα ότι το 1981 επέλεξε το «λιγότερο κακό» για την Πολωνία και την έσωσε από μια εισβολή των σοβιετικών στρατευμάτων. «Πιστεύω ότι δεν χαιρόταν τη ζωή, δεν απολάμβανε τις μικρές χαρές της. Η δουλειά και η πολιτική, με το π κεφαλαίο, ήταν ανέκαθεν οι προτεραιότητές του», έγραψε η κόρη του, Μόνικα, στη βιογραφία του πατέρα της.

    [12] Σαρωτική νίκη του Π. Ποροσένκο από τον πρώτο γύρο, σύμφωνα με δύο έξιτ πολ

    Ο πολυεκατομμυριούχος σοκολατοβιομήχανος Πέτρο Ποροσένκο εκλέγεται νέος πρόεδρος της Ουκρανίας αφού εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα στη χώρα, σύμφωνα με δύο έξιτ πολ που δόθηκαν στη δημοσιότητα αφού έκλεισαν οι κάλπες.

    Η πρώτη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από το Διεθνές Κοινωνιολογικό Ινστιτούτο του Κιέβου, το Κέντρο Οικονομικών και Πολιτικών Ερευνών Ραζούμκοφ και τη Δημοκρατική Πρωτοβουλία δίνει στον 48χρονο Ποροσένκο ποσοστό 55,9%. Η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο έρχεται δεύτερη συγκεντρώνοντας μόλις το 12,9% των ψήφων. Μια δεύτερη δημοσκόπηση που μεταδόθηκε από την ουκρανική τηλεόραση αυξάνει ακόμη περισσότερο το ποσοστό του Ποροσένκο, στο 57,3%.

    [13] Το CDU/CSU προηγείται στις προγνώσεις της γερμανικής τηλεόρασης

    Οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) προηγούνται στις προγνώσεις της γερμανικής τηλεόρασης.

    Ειδικότερα, οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) με 36% προηγούνται στις Ευρωεκλογές στη Γερμανία (-1,9% από το 2009), σύμφωνα με την πρόγνωση του πρώτου exit poll που μεταδόθηκε από το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. Οι ευρωσκεπτικιστές της Εναλλακτικής για την Γερμανία(AfD) συγκεντρώνουν 6,5%. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κερδίζουν ποσοστό 27,5% (+6,7% από το 2009), οι Πράσινοι 11% (-1,1%), το κόμμα Η Αριστερά 8% (+0,5%) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) 3% (-8%).

    Εξάλλου, οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) πρόκειται να καταλάβουν 36 έδρες στη νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την πρόγνωση που μετέδωσε το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF. Σύμφωνα με την ίδια πρόγνωση, οι Σοσιαλδημοκράτες καταλαμβάνουν 27 έδρες, οι Πράσινοι 10, η Αριστερά και η Εναλλακτική για την Γερμανία από 7 και οι Φιλελεύθεροι 3 έδρες. Από μία έδρα κερδίζουν το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD), οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι, οι Πειρατές, οι Οικολόγοι-Δημοκράτες και το Κόμμα της Προστασίας των Ζώων και του Περιβάλλοντος.

    [14] Πέθανε ο Βέλγος ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά την επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών

    Ο Βέλγος, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά τη χθεσινή επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών, πέθανε, όπως μετέδωσε πριν από λίγο το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Με τον θάνατό του ο αριθμός των θυμάτων από την επίθεση ενόπλου στο μουσείο ανήλθε σε τέσσερις. Τα άλλα θύματα είναι ένα ζευγάρι Ισραηλινών τουριστών και μία Γαλλίδα εθελόντρια του μουσείου.

    Εξάλλου, η αστυνομία του Βελγίου έδωσε στη δημοσιότητα τρία βίντεο και μια περιγραφή ενός άνδρα που καταζητείται για την φονική επίθεση εναντίον του Εβραϊκού Μουσείου των Βρυξελλών, με την ελπίδα ότι μπορεί κάποιος να τον αναγνωρίσει. Ο άνδρας απεικονίζεται να πυροβολεί με ένα ημιαυτόματο τουφέκι Καλάσνικοφ. Είναι μετρίου αναστήματος και γυμνασμένος, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή αστυνομία του Βελγίου η οποία δημοσίευσε την περιγραφή του στον ιστότοπό της. Όταν εξαπέλυσε την επίθεση φορούσε ένα σκουρόχρωμο καπελάκι του μπέιζμπολ, γυαλιά, σκούρο παντελόνι και κουβαλούσε δύο τσάντες. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου του δεν διακρίνονται καθαρά στα ασπρόμαυρα πλάνα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 25 May 2014 - 18:30:28 UTC