Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-05-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Κακλαμάνης: Πολλοί πίστευαν ότι δεν θα φτάναμε στην κάλπη, αλλά τους διαψεύσαμε
  • [02] Σ. Καλαφάτης: «Η συμμετοχή του πολίτη στις εκλογές είναι συμμετοχή στην γιορτή της δημοκρατίας»
  • [03] I. Μώραλης: «Εύχομαι να είναι μία ημέρα αλλαγής για τον Πειραιά»
  • [04] Γ. Κουμουτσάκος: «Έχω εμπιστοσύνη στους πολίτες»
  • [05] Ευ. Βενιζέλος: Ελπίζουμε η επιλογή να βοηθήσει την ανάπτυξη
  • [06] Ά. Σπηλιωτόπουλος: Μπορούμε να σηκώσουμε την Αθήνα ψηλά
  • [07] Ι. Ιωαννίδης: Συνεχίζουμε με αισιοδοξία και δυναμισμό
  • [08] Γ. Καμίνης: Οι πολίτες ψηφίζουν για την αξιοπρέπεια και την προοπτική της Αθήνας
  • [09] Ι. Σγουρός: Καλώ τους πολίτες να αποφασίσουν για το μέλλον τους
  • [10] Πού ψηφίζουν οι πολιτικοί αρχηγοί
  • [11] Ψήφισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής
  • [12] Σαμαράς: «Δημοκρατικά και ενωτικά βγαίνουμε από την κρίση»
  • [13] Στις κάλπες οι ψηφοφόροι για τον α' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών
  • [14] Η κυβέρνηση της Κύπρου απορρίπτει τις θέσεις της Άγκυρας για την Αμμόχωστο
  • [15] Σεισμός 6,2 βαθμών ανοικτά της Σουμάτρα
  • [16] Εκατοντάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τη Βεγγάζη
  • [17] Η Άγκυρα θέτει όρους για την Αμμόχωστο
  • [18] Δημοψήφισμα στην Ελβετία για θέσπιση κατώτατου μισθού στα 3.300 ευρώ

  • [01] Ν. Κακλαμάνης: Πολλοί πίστευαν ότι δεν θα φτάναμε στην κάλπη, αλλά τους διαψεύσαμε

    Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο Παγκράτι. «Οι εκλογές συμπίπτουν με τη συμπλήρωση 180 ετών ζωής του Δήμου, για αυτό και καταθέσαμε μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα. Πολλοί πίστευαν ότι δεν θα φτάναμε στην κάλπη, αλλά τους διαψεύσαμε. Είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα» δήλωσε μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος .

    [02] Σ. Καλαφάτης: «Η συμμετοχή του πολίτη στις εκλογές είναι συμμετοχή στην γιορτή της δημοκρατίας»

    Στο 212ο εκλογικό τμήμα, στην οδό Κασσάνδρου, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις 11.05 ο υποψήφιος δήμαρχος Σταύρος Καλαφάτης. «Η συμμετοχή του πολίτη στις εκλογές είναι συμμετοχή στην γιορτή της δημοκρατίας» δήλωσε αμέσως μετά.

    [03] I. Μώραλης: «Εύχομαι να είναι μία ημέρα αλλαγής για τον Πειραιά»

    Στο εκλογικό τμήμα, στο Άγαλμα της Μητέρας, προσήλθε στις 10:30 ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, με το συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής» για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Βάλια .

    Τον Γιάννη Μώραλη περίμεναν ήδη ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο συνδυασμό του, Πέτρος Κόκκαλης, καθώς και ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και γενικός αρχηγός του ποδοσφαιρικού τμήματος, Σάββας Θεοδωρίδης. Απερχόμενος, ο Γιάννης Μώραλης δήλωσε: «Εύχομαι να είναι μία ημέρα αλλαγής για τον Πειραιά, μία ημέρα ανατροπής για τον Πειραιά. Ξεκινήσαμε δυναμικά πριν 40 ημέρες με τον Πειραιά Νικητή. Είμαστε σήμερα εδώ και ελπίζω η συμμετοχή του κόσμου να είναι μεγαλύτερη από άλλες φορές. Όπως έχω πει η συμμετοχή είναι κάτι σημαντικό και για την πόλη και για τους πολίτες. Επαναλαμβάνω πως εύχομαι να ξεκινήσει μία καινούρια ημέρα αλλαγών και ανατροπών αύριο για τον Πειραιά. Γι? αυτό έθεσα υποψηφιότητα, αυτός είναι ο στόχος μας κι ελπίζω οι πολίτες σήμερα να μας δώσουν την ευκαιρία να το πράξουμε».

    [04] Γ. Κουμουτσάκος: «Έχω εμπιστοσύνη στους πολίτες»

    Την εμπιστοσύνη του στους πολίτες εξέφρασε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γ. Κουμουτσάκος ο οποίος ψήφισε στις 11: 00 σε εκλογικό κέντρο της Γλυφάδας .«Η Αττική δικαιούται και μπορεί να αποκτήσει νέο πρόσωπο για δουλειές, αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια . Έχω εμπιστοσύνη στους πολίτες», δήλωσε αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος,

    Ο κ Κουμουτσάκος έφθασε στο εκλογικό κέντρο μαζί με τα παιδιά του, στενούς του συνεργάτες και φίλους .

    [05] Ευ. Βενιζέλος: Ελπίζουμε η επιλογή να βοηθήσει την ανάπτυξη

    Στο 2ο εκλογικό Τμήμα, στο 8ο δημοτικό σχολείο Αμπελοκήπων, ψήφισε στις 10.15 το πρωί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Αμέσως μετά ο κ. Βενιζέλος δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Η μέρα σήμερα είναι αφιερωμένη στις τοπικές κοινωνίες, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι πολίτες εκλέγουν τους καλύτερους δημάρχους και τους καλύτερους περιφερειάρχες. Και ελπίζουμε η επιλογή και αυτής και της επόμενης Κυριακής να είναι μια επιλογή που θα βοηθήσει την ανάπτυξη, την απασχόληση τις καλές υπηρεσίες του δημότη και σε τοπικό και σε περιφερειακό επίπεδο».

    Τον κ. Βενιζέλο υποδέχθηκαν ο γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ Χρόνης Μακρίδης, ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Χρήστος Παπαστεργίου, στελέχη του κόμματος και πολίτες της περιοχής. Την ώρα που έκανε τη δήλωση μια μικρή ομάδα ατόμων στην αυλή του σχολείου φώναξε συνθήματα εναντίον του και της κυβέρνησης.

    [06] Ά. Σπηλιωτόπουλος: Μπορούμε να σηκώσουμε την Αθήνα ψηλά

    Σ΄αυτή την πολύ όμορφη μέρα οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες αποφασίζουν να βάλουν τέρμα στην εγκατάλειψη, να βάλουν φραγμό στην προτεινόμενη αναρχία, δήλωσε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων της Δημοτικής Παράταξης «Αθήνα Μπορείς» Άρης Σπηλιωτόπουλος λίγα λεπτά αφότου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, στην οδό Μαρασλή.

    Μπορούμε όλοι και όλες μαζί να σηκώσουμε την Αθήνα ψηλά, είπε ακόμη ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

    [07] Ι. Ιωαννίδης: Συνεχίζουμε με αισιοδοξία και δυναμισμό

    Έκκληση στον κόσμο να προσέλθει στις κάλπες και να συμμετέχει στη διαδικασία των αυτοδιοικητικών εκλογών απηύθυνε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 87ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης. «Συνεχίζουμε με αισιοδοξία και δυναμισμό ώστε να προσπαθήσουμε και να πετύχουμε, με τη θέληση του λαού, να κάνουμε τη Μακεδονία πρώτη και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρώτη και κάποτε επιτέλους η Μακεδονία να κερδίσει αυτά που της αξίζουν και τα οποία μέχρι τώρα δεν έχουν κερδηθεί» δήλωσε μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

    O κ. Ιωαννίδης, έφτασε στο 87ο δημοτικό σχολείο συνοδευόμενος από την κόρη του Ελένη. Σχετικά με το δημοψήφισμα για την ΕΥΑΘ διευκρίνησε ότι δε θα ψηφίσει, τονίζοντας όμως ότι είναι εναντίον της ιδιωτικοποίησης, όπως και σε άλλες περιπτώσεις. «Εγώ λέω ότι πρέπει να προσπαθούμε να κερδίσουμε από τη συμμετοχή του ιδιώτη, όχι να του δώσουμε τα υπάρχοντά μας» πρόσθεσε.

    [08] Γ. Καμίνης: Οι πολίτες ψηφίζουν για την αξιοπρέπεια και την προοπτική της Αθήνας

    «Το μέλλον ανήκει στις μεγάλες πόλεις, στις μητροπόλεις» δήλωσε ο δήμαρχος και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης εξερχόμενος από το εκλογικό τμήμα όπου άσκησε το εκλογικό του καθήκον. «Με την καθολική συμμετοχή τους", πρόσθεσε ο κ. Καμίνης, "οι πολίτες ψηφίζουν για την αξιοπρέπεια της Αθήνας, για το σχέδιο και την προοπτική της».

    [09] Ι. Σγουρός: Καλώ τους πολίτες να αποφασίσουν για το μέλλον τους

    Στο 5ο Γυμνάσιο Νέας Σμύρνης, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Γιάννης Σγουρός. Βγαίνοντας από το εκλογικό τμήμα, ο κ. Σγουρός, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα, είναι μια κορυφαία στιγμή, για την Αυτοδιοίκηση και τη Δημοκρατία. Οι πολίτες ψηφίζουν ποιον θέλουν για περιφερειάρχη Αττικής. Τους καλώ όλους, να αποφασίσουν για το μέλλον τους».

    [10] Πού ψηφίζουν οι πολιτικοί αρχηγοί

    Στα Γιάννενα θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ενώ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ψήφισε στην Πύλο.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στην Κυψέλη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στη Νέα Ιωνία, ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος στο 2ο Δημοτικό σχολείο Γλυφάδας, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, στο 41ο & 42-ο Δημοτικά Σχολεία Αθηνών και ο επικεφαλής του κόμματος «Το Ποτάμι» Στ. Θεοδωράκης θα ψηφίσει στο Χαϊδάρι.

    Περιφέρεια Αττικής

    Ο Ιω. Σγουρός θα ψηφίσει στη Νέα Σμύρνη, η Ρένα Δούρου, στο Αιγάλεω, ο Γιώργος Κουμουτσάκος στη Γλυφάδα και ο Θανάσης Παφίλης, στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.

    Δήμος Αθήνας

    Ο Γ. Καμίνης θα ψηφίσει στους Αμπελόκηπους, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο 43-ο εκλογικό διαμέρισμα, στο 131 εκλογικό τμήμα, ο Γ. Σακελλαρίδης θα κάνει δηλώσεις στην Κυψέλη, ο Νικήτας Κακλαμάνης, θα ψηφίσει στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, ενώ ο Νίκος Σοφιανός στο 22-ο Λύκειο Αθηνών.

    Δήμος Θεσσαλονίκης

    Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο 40ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, ο Σταύρος Καλαφάτης στο 23-ο Λύκειο και ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, στην Ξηροκρήνη Θεσσαλονίκης.

    Δήμος Πειραιά

    Ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος, θα ψηφίσει στο 9ο Γενικό Λύκειο Πειραιά, ο Ιω. Μώραλης στο 1ο Γυμνάσιο- Λύκειο Καλλίπολης και ο Θοδωρής Δρίτσας, στην Ιωνίδειο Σχολή Πειραιά.

    Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας

    O περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο Δημοτικό Σχολείο Βραχιάς του δήμου Δέλτα Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Ιωαννίδης θα ψηφίσει στο 87ο Δημοτικό Σχολείο και η Δέσποινα Χαραλαμπίδου στο 1-ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Ευόσμου.

    Πρώην πρωθυπουργοί

    Ο Κ. Μητσοτάκης θα ψηφίσει στα Χανιά, ο Κώστας Καραμανλής στο Δημ. Σχολείο Αγ. Ελευθερίου, ο Κ. Σημίτης στον Πειραιά και ο Γ. Παπανδρέου στη Ν. Ερυθραία.

    [11] Ψήφισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής

    Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις 7.40 το πρωί στο 391ο εκλογικό τμήμα, που βρίσκεται στο σχολικό συγκρότημα της οδού Κρήτης 88, και δεν έκανε δήλωση στους δημοσιογράφους.

    Έξω από το εκλογικό τμήμα τον υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Γιάννης Ιωαννίδης, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής νομού Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Μηνάς Σαμαντζίδης, ο πρώην πρόεδρος Βάκης Φραντζής, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αριστοτέλης Θωμόπουλος, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, που αποχώρησε από τη Ν.Δ. και είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής, στελέχη και μέλη της Ν.Δ.

    [12] Σαμαράς: «Δημοκρατικά και ενωτικά βγαίνουμε από την κρίση»

    Στο 394 εκλογικό τμήμα στο 2ο δημοτικό σχολείο Πύλου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, για τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο κ. Σαμαράς έφτασε στο εκλογικό τμήμα συνοδευόμενος από την σύζυγο και την κόρη του και εκεί τον περίμεναν αρκετοί συμπατριώτες του και υποψήφιοι δήμαρχοι του Δήμου Πύλου ? Νέστορος.

    Ο πρωθυπουργός, βγαίνοντας από το εκλογικό τμήμα καταχειροκροτούμενος, δήλωσε ότι: «ασκούμε το εκλογικό μας δικαίωμα. Δημοκρατικά και ενωτικά βγαίνουμε από την κρίση».

    [13] Στις κάλπες οι ψηφοφόροι για τον α' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών

    Με 1.441 δημοτικούς και 105 περιφερειακούς συνδυασμούς να κατέρχονται στην αναμέτρηση των εκλογών, σε όλη τη χώρα, ξεκίνησε η σημερινή πολιτική «μάχη». Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, στις εκλογές για την ανάδειξη δημοτικών και περιφερειακών Αρχών, οι εκλογείς είναι 9.871.733, (με 4.779.471 εξ αυτών άντρες και 5.092.262 γυναίκες).

    Εκ των 1.441 συνδυασμών που μετέχουν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, 626 είχαν συμμετάσχει και στις εκλογές του 2010, ενώ από μεριάς ψηφοφόρων, οι άνω των 18 ετών που ψηφίζουν για πρώτη φορά είναι 108.691, εκ των οποίων οι 55.186 είναι άνδρες και οι 53.505 γυναίκες.

    Όπως ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες η Singular Logic, φέτος η πρώτη ασφαλής στατιστική εκτίμηση θα είναι στις 23:00 και όχι νωρίτερα όπως στις προηγούμενες εκλογές, μιας και οι συνδυασμοί είναι περισσότεροι κατά 10% σε σχέση με το 2010, ενώ είναι μειωμένα κατά το ίδιο ποσοστό τα εκλογικά τμήματα, γεγονός που σημαίνει ότι για κάθε τμήμα αυξάνεται ο αριθμός των ψηφοδελτίων που καταμετρώνται. Επίσης, στις σημερινές εκλογές συμμετέχει διπλάσιος αριθμός υποψηφίων σε σχέση με το 2010.

    Οι κάλπες άνοιξαν στις 7:00 και θα κλείσουν στις 19:00, όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

    [14] Η κυβέρνηση της Κύπρου απορρίπτει τις θέσεις της Άγκυρας για την Αμμόχωστο

    Η κυβέρνηση της Κύπρου απέρριψε τις θέσεις που διατύπωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου για την Αμμόχωστο κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην κατεχόμενη Κύπρο και συγκεκριμένα ότι το άνοιγμα της πόλης είναι θετικό μόνο για τους Ελληνοκυπρίους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι το πακέτο μέτρων του Πρόεδρου Αναστασιάδη για την Αμμόχωστο είναι ισορροπημένο και περιέχει πρόνοιες που είναι επωφελείς για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στο Κυπριακό, και ως τέτοιο, πρέπει να προσεγγίζεται από τον την Τουρκία.

    Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η πρόνοια για την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, την οποία ο κύριος Νταβούτογλου παρουσιάζει ως μονομερώς επωφελή για τους Ελληνοκύπριους, υποστηρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων που κατάγονται από την Αμμόχωστο. «Αυτό που αναμένουμε από τον κ. Νταβούτογλου και την Τουρκία είναι να αντιληφθούν ότι η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη προσφέρει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των Ελληνοκυπρίων και να αποδείξουν στην πράξη αυτό που δημόσια λένε, δηλαδή ότι επιθυμούν λύση του Κυπριακού.

    Ο Νταβούτογλου είχε θέσει όρους για να αποδεχθεί συζήτηση για την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου λέγοντας ότι τα Βαρώσια αποτελούν μέρος της περιεκτικής λύσης του Κυπριακού. Πρόσθεσε πως εάν με το μέτρο αυτό υπάρξει κάτι «παράλληλο και ισορροπημένο» τότε πρέπει να συζητηθεί σε ισότιμο βαθμό.«Διαφορετικά, ενώ αυξάνεται η εμπιστοσύνη της μιας πλευράς, μπορεί να μειωθεί η εμπιστοσύνη της άλλης,» είπε ο Νταβούτογλου.

    [15] Σεισμός 6,2 βαθμών ανοικτά της Σουμάτρα

    Σεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών σημειώθηκε σήμερα το πρωί στα ανοικτά του νησιού Σουμάτρα της Ινδονησίας, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS), όμως οι αρχές της χώρας δεν έχουν εκδόσει προειδοποίηση για τσουνάμι. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 9 χιλιόμετρα και το επίκεντρό του ήταν 300 χιλιόμετρα δυτικά της παράκτιας πόλης Μπάντα Άτσεχ. Σημειώθηκε στις 07:00 το πρωί τοπική ώρα (05:00 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε το USGS.

    [16] Εκατοντάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τη Βεγγάζη

    Ο αυτοαποκαλούμενος «Εθνικός Στρατός της Λιβύης» (LNA)του οποίου ηγείται ένας απόστρατος στρατηγός, προειδοποίησε το Σάββατο τους πολίτες της Βεγγάζης να εγκαταλείψουν μέρη της πόλης προτού ξεκινήσει μια νέα επίθεση κατά ισλαμιστών μαχητών, μία ημέρα αφότου δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μία από τις χειρότερες συγκρούσεις που έλαβαν χώρα στη Λιβύη αυτό το μήνα.

    Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς, δεκάδες οικογένειες εγκατέλειψαν τις δυτικές συνοικίες της πόλης όπου ισλαμιστές μαχητές συγκρούονταν επί ώρες με τις δυνάμεις του LNA, επικεφαλής του οποίου είναι ο απόστρατος στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ. Εξαιτίας των συγκρούσεων τουλάχιστον 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ντυμένος με στρατιωτική στολή, ο Χαφτάρ, τον οποίο ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της χώρας κατηγορεί για απόπειρα πραξικοπήματος- είπε ότι τα στρατεύματα έχουν αποσυρθεί προσωρινά από τη Βεγγάζη για λόγους τακτικής. «Θα επανέλθουμε με ισχύ», δήλωσε σε δημοσιογράφους. «Ξεκινήσαμε αυτή τη μάχη και θα συνεχίσουμε έως ότου επιτύχουμε τους στόχους μας», είπε.

    [17] Η Άγκυρα θέτει όρους για την Αμμόχωστο

    Όρους για να αποδεχθεί συζήτηση για την επιστροφή στους Ελληνοκυπρίους της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, στο πλαίσιο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), θέτει η 'Αγκυρα. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου δήλωσε ότι τα Βαρώσια (Αμμόχωστος) αποτελούν μέρος της περιεκτικής λύσης του Κυπριακού. Πρόσθεσε πως, «εάν με το μέτρο αυτό, υπάρξει κάτι παράλληλο και ισορροπημένο, τότε πρέπει να συζητηθεί σε ισότιμο βαθμό».

    Διαφορετικά, είπε, ενώ αυξάνεται η εμπιστοσύνη της μιας πλευράς, μπορεί να μειωθεί η εμπιστοσύνη της άλλης.

    Ο Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε σημαντικό βήμα την επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου , Τζο Μπάϊντεν στην Κύπρο αυτή την βδομάδα, αφού όπως ανέφερε, «δημιουργεί ελπιδοφόρο μομέντουμ».

    Κατά τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ο Τζο Μπάϊντεν θα έχει επαφές «ισότιμα και με τις δύο πλευρές», τις οποίες η 'Αγκυρα αναμένει ότι θα ενθαρρύνει και ότι θα καταβάλει προσπάθεια για να υπάρξει το συντομότερο δυνατό περιεκτική λύση του Κυπριακού.

    Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Νταβούτογλου, επεσήμανε ότι «το πακέτο μέτρων του πρόεδρου Αναστασιάδη για την Αμμόχωστο είναι ισορροπημένο και περιέχει συγκεκριμένες πρόνοιες που είναι επωφελείς για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στο Κυπριακό, και ως τέτοιο, πρέπει να προσεγγίζεται. Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε ότι η πρόνοια για την περίκλειστη πόλη, την οποία ο κύριος Νταβούτογλου παρουσιάζει ως θετική μόνο για τους Ελληνοκύπριους, υποστηρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων, που κατάγονται από την Αμμόχωστο.

    Αυτό που αναμένουμε από τον κύριο Νταβούτογλου και την Τουρκία, τόνισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, «είναι να αντιληφθούν ότι η πρόταση του προέδρου Αναστασιάδη προσφέρει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των Ελληνοκυπρίων και να αποδείξουν στην πράξη αυτό που δημόσια λένε: δηλαδή ότι επιθυμούν λύση του Κυπριακού».

    Σε ό,τι αφορά τη δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου πως κατά τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάϊντεν θα υπάρχουν σύμβολα της ούτω καλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου», επανέλαβε ότι οι Αμερικανοί διαβεβαίωσαν ότι δεν θα γίνει ο,τιδήποτε εκφεύγει του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας ή οδηγεί σε αναβάθμιση του παράνομου καθεστώτος.

    [18] Δημοψήφισμα στην Ελβετία για θέσπιση κατώτατου μισθού στα 3.300 ευρώ

    Άνοιξαν σήμερα τις πόρτες τους στις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας) τα πρώτα εκλογικά κέντρα στην Ελβετία όπου οι ψηφοφόροι αναμένεται μέσω δημοψηφίσματος να εκφράσουν τη γνώμη τους για δύο θέματα: τη θέσπιση κατώτατου μισθού 22 ελβετικών φράγκων (18 ευρώ) την ώρα και την αγορά 22 μαχητικών αεροσκαφών. Η πλειονότητα των Ελβετών που ήθελαν να ψηφίσουν στο νέο αυτό δημοψήφισμα που πραγματοποιείται στη χώρα το έχουν ήδη κάνει, είτε επειδή κάποια εκλογικά κέντρα στη Ζυρίχη ήταν ανοικτυά χθες Σάββατο, είτε επειδή προτίμησαν την επιστολική ψήφο. Στη Γενεύη, για παράδειγμα, το 95% του εκλογικού σώματος έχει ήδη ψηφίσει.

    Τα εκλογικά κέντρα θα κλείσουν στις 12:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας) και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά στις αρχές του απογεύματος. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Ελβετοί αναμένεται να επικυρώσουν την πρωτοβουλία των εργατικών συνδικάτων που ζητούν τη θέσπιση ενιαίου κατώτατου μισθού στη χώρα στα 22 φράγκα την ώρα, δηλαδή περίπου 4.000 ελβετικά φράγκα (3.300 ευρώ) μεικτός μισθός τον μήνα για εργασία 42 ωρών εβδομαδιαίως.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 18 May 2014 - 8:30:29 UTC