Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-05-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνελήφθη και ο πέμπτος δραπέτης των κρατητηρίων του αστυνομικού τμήματος Πύργου
  • [02] Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2014, ενώ η γαλλική παρέμεινε στάσιμη
  • [03] Ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών στην Ταϊλάνδη, λόγω των διαδηλώσεων
  • [04] Δέκα νέοι θάνατοι από τον κορονοϊό MERS, στη Σαουδική Αραβία
  • [05] Κατηγορίες για ανθρωποκτονία σε βάρος μελών του πληρώματος του Sewol
  • [06] Leon: «Οι νέοι, καλό είναι, να μην τα παρατάνε»
  • [07] Iάκωβος Καμπανέλλης σε αποκλειστική προδημοσίευση στο ΑΠΕ - ΜΠΕ
  • [08] Κοινό αντικαταθλιπτικό δίνει ελπίδες για επιβράδυνση του Αλτσχάιμερ

  • [01] Συνελήφθη και ο πέμπτος δραπέτης των κρατητηρίων του αστυνομικού τμήματος Πύργου

    Ο πέμπτος δραπέτης των κρατητηρίων του αστυνομικού τμήματος Πύργου, συνελήφθη αργά τη νύχτα στην περιοχή Επιταλίου της Ηλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από αξιοποίηση στοιχείων που είχαν οι αστυνομικοί, για τις κινήσεις του 25χρονου δραπέτη, οργάνωσαν επιχείρηση και κατάφεραν να τον εντοπίσουν στο Επιτάλιο.

    Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες είχαν συλληφθεί σε διάφορες περιοχές της Ηλείας και οι υπόλοιποι τέσσερις δραπέτες, οι οποίοι είχαν αποδράσει μαζί με τον 25χρονο την περασμένη Κυριακή, παραβιάζοντας εξωτερικό παράθυρο των κρατητηρίων, με τη βοήθεια σύρτη που αποκόλλησαν από την πόρτα.

    [02] Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2014, ενώ η γαλλική παρέμεινε στάσιμη

    Ο ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας επιταχύνθηκε στο πρώτο τρίμηνο του έτους, περισσότερο του αναμενόμενου από τους αναλυτές, ενώ η γαλλική οικονομία έμεινε απροσδόκητα στάσιμη στο ίδιο διάστημα, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανίας αυξήθηκε 0,8% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2013, όταν είχε αυξηθεί κατά 0,4%, σύμφωνα με ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν μία αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7%. Στη Γαλλία, το ΑΕΠ έμεινε αμετάβλητο, ενώ με βάση αναθεωρημένα στοιχεία είχε αυξηθεί κατά 0,2% στο τέταρτο τρίμηνο του 2013. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μία αύξηση κατά 0,1% του γαλλικού ΑΕΠ. Η Γερμανία αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα στη διατήρηση της ανάκαμψης της Ευρωζώνης από τη μεγαλύτερη ύφεσή της, σε μία περίοδο που ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός στην περιοχή ωθεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντείνει τη νομισματική στήριξη.

    [03] Ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών στην Ταϊλάνδη, λόγω των διαδηλώσεων

    Η εκλογική επιτροπή της Ταϊλάνδης ζήτησε σήμερα να αναβληθούν οι βουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 20 Ιουλίου εξαιτίας των διαδηλώσεων που εξακολουθούν να συγκλονίζουν το βασίλειο.

    Οι διαδηλωτές υποχρέωσαν τον ασκούντα χρέη πρωθυπουργού Νιουαταμρόνγκ Μπουνσονγκφαϊζάν να διαφύγει από τη συνεδρίαση.

    Επιπλέον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 24 τραυματίσθηκαν σε επίθεση με χειροβομβίδες που σημειώθηκε σήμερα στην Μπανγκόκ, σε καταυλισμό αντιπολιτευομένων, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για νέες βιαιότητες στη χώρα.

    Τα Κόκκινα Πουκάμισα, ένα ισχυρό κίνημα που συνασπίζει τους οπαδούς της κυβέρνησης, οι οποίοι είναι πολυάριθμοι μεταξύ του αγροτικού πληθυσμού στις βόρειες και τις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας, προειδοποίησαν την αντιπολίτευση για εμφύλιο πόλεμο, αν επιμείνει στη βούλησή της να ανατρέψει ό,τι απομένει από την κυβέρνηση μετά την καθαίρεση της πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα και να εμποδίσει τη διεξαγωγή των εκλογών.

    [04] Δέκα νέοι θάνατοι από τον κορονοϊό MERS, στη Σαουδική Αραβία

    Το υπουργείο Υγείας της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε σήμερα δέκα νέους θανάτους από τον κορονοϊό MERS που καταγράφηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες και 20 νέες λοιμώξεις, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των θανατηφόρων κρουσμάτων στη χώρα σε 157 και των λοιμώξεων σε 511 από τότε που ο ιός του Αναπνευστικού Συνδρόμου Μέσης Ανατολής ανιχνεύθηκε πριν από δύο χρόνια. Πέντε από τους θανάτους καταγράφηκαν την Τρίτη και πέντε την Τετάρτη. Ο ρυθμός εμφάνισης των λοιμώξεων από το MERS στη χώρα αυξήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες μετά την έξαρση των κρουσμάτων σε νοσοκομεία της Τζέντας και του Ριάντ. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων σχεδόν διπλασιάστηκε τον Απρίλιο και ήδη αυξήθηκε κατά επιπλέον 25% το Μάιο.

    [05] Κατηγορίες για ανθρωποκτονία σε βάρος μελών του πληρώματος του Sewol

    Κατηγορίες για ανθρωποκτονία απαγγέλθηκαν σήμερα σε βάρος του πλοιάρχου και τριών μελών του πληρώματος του νοτιοκορεατικού πλοίου που ναυάγησε τον Απρίλιο με αποτέλεσμα τον θάνατο περισσοτέρων από 280 επιβατών, πολλοί από τους οποίους ήταν μαθητές, δήλωσε σήμερα εισαγγελέας. Οι εισαγγελείς απήγγειλαν επίσης κατηγορίες για αμέλεια σε βάρος των άλλων 11 μελών του πληρώματος του οχηματαγωγού πορθμείου Sewol που επέζησαν. Έρευνα διεξάγεται σε βάρος του πληρώματος επειδή πιστεύεται πως τα μέλη του διέφυγαν από το βυθιζόμενο σκάφος πριν από τους επιβάτες. «Ο καπετάνιος, ο πρώτος αξιωματικός και ο δεύτερος αξιωματικός και ο πρώτος μηχανικός διέφυγαν πριν από τους επιβάτες, με αποτέλεσμα σοβαρές απώλειες», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εισαγγελέας Αν Σανγκ-ντον, ο οποίος ηγείται της έρευνας.

    Από τους 476 επιβάτες και μέλη του πληρώματος που βρίσκονταν στο πλοίο, 339 ήταν παιδιά και οι δάσκαλοί τους σε σχολική εκδρομή. Μόνο 172 άνθρωποι διασώθηκαν και οι υπόλοιποι πιστεύεται πως έχουν πνιγεί. Ένα μήνα μετά την καταστροφή, έχουν περισυλλεγεί 281 πτώματα, αλλά 23 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι, παρόλο που δύτες εξακολουθούν να ερευνούν το ναυάγιο.

    [06] Leon: «Οι νέοι, καλό είναι, να μην τα παρατάνε»

    Αν και διαμένει το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου στην Αγγλία, όπου εργάζεται για τον χώρο που αγαπά περισσότερο, αυτόν της μουσικής, ο μελωδικός τραγουδοποιός και συνθέτης Leon -κατά κόσμον Τιμολέων Βερέμης- επιστρέφει στην Ελλάδα και την Αθήνα για μια μοναδική συναυλία απόψε στον όμορφο κήπο του Νομισματικού Μουσείου. Με ορμητήριό του πάντα το Λονδίνο, ο Leon επισκέπτεται την Ελλάδα για τις συναυλίες και τις περιοδείες του.

    Παρ΄όλα αυτά, αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «στο μέλλον θα ήθελα να γυρίσω και να μείνω μόνιμα στην Ελλάδα». Μετά την απρόσμενη απήχηση του πρώτου του δίσκου «Futrue», ο νεαρός μουσικός που αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά ονόματα στον χώρο της αγγλόφωνης ελληνικής σκηνής, τώρα επιστρέφει με νέο άλμπουμ στις αποσκευές, το «Global» και το παρουσιάζει στην αποψινή του συναυλία.

    [07] Iάκωβος Καμπανέλλης σε αποκλειστική προδημοσίευση στο ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Το χαμένο, έως πρόσφατα, θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Η γειτονιά των αγγέλων», που κυκλοφορεί σε τόμο από τις εκδόσεις Κέδρος στο τέλος του Μαΐου (μαζί με τα έργα του «Η αποικία των τιμωρημένων» και «Οι δύσκολες νύχτες του κυρίου Θωμά») προδημοσιεύει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Πρόκειται για ένα χορομελόδραμα με την ιστορία ενός φτωχού παλληκαριού που ερωτεύεται μια γυναίκα της «ανώτερης» κοινωνικής τάξης, ανεβασμένο τον Οκτώβριο του 1963 από τον θίασο της Τζένης Καρέζη. Ως κείμενο, παρέμενε ανέκδοτο, γιατί και ο ίδιος ο δημιουργός το είχε χαμένο, ώσπου, το 2012, ύστερα από υπόδειξη του καθηγητή Θεατρολογίας Γ. Πεφάνη, βρέθηκε στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» και βλέπει για πρώτη φορά τώρα το φως της δημοσιότητας.

    Στη γειτονιά των αγγέλων, λειτουργώντας ως κοινωνικός ανατόμος, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης φέρνει στο προσκήνιο τη μεγάλη φτώχεια, αλλά και τις μικρές ευτυχίες της γειτονιάς στα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια του ΄60, φωτίζοντας όχι μόνον τους πολιτικούς διαχωρισμούς του κράτους αλλά και τα αυστηρά ήθη μέσα στις ίδιες τις οικογένειες των απόκληρων, με τους καημούς, τους πόνους, μα και τα όνειρα και τις ελπίδες. Είναι η γειτονιά των αγγέλων σε μια πόλη θεών και δαιμόνων- Λίγο πριν κτισθεί η γειτονιά των πολυκατοικιών.

    [08] Κοινό αντικαταθλιπτικό δίνει ελπίδες για επιβράδυνση του Αλτσχάιμερ

    Ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο αντικαταθλιπτικό φάρμακο, η σιταλοπράμη, μπορεί μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί στη μάχη κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, καθώς δοκιμές σε ανθρώπους και πειραματόζωα δημιουργούν ελπίδες ότι θα μπορούσε να επιβραδύνει τα συμπτώματα της νευροεκφυλιστικής πάθησης, για την οποία μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία. Οι επιστήμονες, αν και χαρακτήρισαν «ενθαρρυντική» την ανακάλυψή τους, είπαν ότι είναι πολύ πρόωρο να παίρνουν οι άνθρωποι αντικαταθλιπτικά απλώς για να επιβραδύνουν την άνοια. Άλλοι ειδικοί χαρακτήρισαν «ενδιαφέρον» το εύρημα και θεώρησαν προτέρημα ότι το φάρμακο είναι ήδη εγκεκριμένο - αν και για άλλη χρήση. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι η σιταλοπράμη ανέστειλε τη δράση μιας πρωτεΐνης, του αμυλοειδούς βήτα, που -μαζί με την Τ-πρωτεΐνη- συμβάλλει στη δημιουργία των καταστροφικών «πλακών» στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ, καταστρέφοντας ζωτικούς νευρώνες τους και προκαλώντας διάφορα προβλήματα (μνήμης, λογικής σκέψης, ψυχικής διάθεσης, επικοινωνίας κ.α.).

    Θα ακολουθήσει νέα μελέτη για να διαπιστωθεί κατά πόσο η σιταλοπράμη μπορεί να δράσει προστατευτικά σε βάθος χρόνου. Μια μελλοντική μεγάλη κλινική δοκιμή, που θα κρατήσει αρκετά χρόνια, θα συγκρίνει επίσης την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου σε σχέση με ένα εικονικό (πλασέμπο).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 May 2014 - 8:30:28 UTC