Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-05-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εώπιον των εφετών ανακριτριών τέσσερις βουλευτές της Χρυσής Αυγής
  • [02] Συνεχίζουν την απεργία και τη δωρεάν διανομή τροφίμων οι παραγωγοί λαϊκών αγορών
  • [03] Eπιχείρηση για εντοπισμό αγνοούμενων μεταναστών βόρεια της Σάμου
  • [04] Eντός της εβδομάδος το κοινωνικό μέρισμα για 265.000 δικαιούχους
  • [05] H ελάφρυνση του χρέους, στο τραπέζι του Eurogroup
  • [06] Η Πορτογαλία θα βγει από το πρόγραμμα στήριξης χωρίς προληπτική γραμμή πιστώσεων
  • [07] Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, στο Eurogroup
  • [08] Έκκληση του ΟΗΕ προς τη διεθνή κοινότητα: Ανοίξτε τα σύνορα για τους Σύρους πρόσφυγες
  • [09] Δώδεκα αγνοούμενοι ναυτικοί μετά από σύγκρουση εμπορικών πλοίων, στο Χονγκ Κονγκ
  • [10] Δεκαέξι συλλήψεις στον αγώνα ΠΑΟ - ΠΑΟΚ

  • [01] Εώπιον των εφετών ανακριτριών τέσσερις βουλευτές της Χρυσής Αυγής

    Ενώπιον των εφετών ειδικών ανακριτριών Ι. Κλάπα και Μ. Δημητροπούλου αναμένεται να βρεθούν σήμερα οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ελένη Ζαρούλια, σύζυγος του Ν. Μιχαλολιάκου, Μιχάλης Αρβανίτης, Δημήτρης Κουκούτσης και Νίκος Κούζηλος, προκειμένου να λογοδοτήσουν για την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

    Οι δύο ανακρίτριες χειρίζονται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με την ογκώδη δικογραφία, που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, οι κατηγορούμενοι βουλευτές θεωρούνται μέλη της ηγετικής ομάδας της εγκληματικής οργάνωσης, που είχαν γνώση και συντονισμό στις παράνομες δραστηριότητες μελών της.

    [02] Συνεχίζουν την απεργία και τη δωρεάν διανομή τροφίμων οι παραγωγοί λαϊκών αγορών

    Οι Ομοσπονδίες Λαϊκών Αγορών, ανακοίνωσαν ότι συνεχίζουν την Πανελλαδική απεργία διαρκείας και ότι μέχρι τις Ευρωεκλογές θα διανέμουν δωρέαν τα προϊόντα τους. Σήμερα επαγγελματίες και παραγωγοί διοργανώνουν απεργιακό συλλαλητήριο στις 6:00 μ.μ. στο Σύνταγμα, μπροστά στη Βουλή ενώ τα κατά τόπους σωματεία όλης της χώρας διοργανώνουν πολύμορφες κινητοποιήσεις σε κάθε πόλη. Επίσης θα γίνει δωρεάν διανομή προϊόντων στην Λαϊκή Αγορά του Γέρακα, οδός Μιαούλη στις 9 το πρωί.

    «Έστω και την ύστατη στιγμή πριν την ψήφιση του Νόμου,ζητάμε από τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά και από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Βενιζέλο, να παρέμβουν στον Υπουργό Ανάπτυξης ή να ορίσουν κοινό εκπρόσωπο, ώστε να ανοίξει ο διάλογος και να εκτονωθεί η εκρηκτική κατάσταση που θίγει τα εκατομμύρια των Καταναλωτών,οδηγεί τις Λαϊκές Αγορές στον μαρασμό και την διάλυση εξουθενώνοντας την αγροτική οικονομία και τον αγροτικό κόσμο» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

    [03] Eπιχείρηση για εντοπισμό αγνοούμενων μεταναστών βόρεια της Σάμου

    Οι σοροί δύο γυναικών και 36 σώοι μετανάστες έχουν περισυλλεγεί, από σκάφη του λιμενικού σώματος, σε επιχείρηση διάσωσης, 4,5 ναυτικά μίλια ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής του Αγίου Κωνσταντίνου, βόρεια της Σάμου, μετά την ανατροπή δύο λέμβων, με άγνωστο αριθμό επιβαινόντων. Η μια σορός εντοπίσθηκε από το κρουαζιερόπλοιο ADAMORA, ενώ η δεύτερη από σκάφος του λιμενικού που έσπευσε άμεσα στην περιοχή, στις 4 το πρωί, οπότε ξεκίνησε και η επιχείρηση διάσωσης.

    Η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη και λαμβάνουν μέρος δυο πλωτά σκάφη του λιμενικού, ένα κρουαζιερόπλοιο, σκάφος της frontex, το πλήρωμα του οποίου ειδοποίησε για το συμβάν και τρία αλιευτικά. Επίσης, επιχειρεί και ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα, ενώ κατευθύνεται στο σημείο και σκάφος του πολεμικού. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι παράτυποι μετανάστες ήταν ένα σύγχρονο γιωτ με 4 κυβερνήτες, ενώ ακολουθούσε και ένα μικρό κότερο. Στην περιοχή επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες και οι άνεμοι δεν ξεπερνούν τα 5 μποφόρ. Οι 36 μετανάστες, που είναι όλοι καλά στην υγεία τους, έχουν μεταφερθεί ήδη στο λιμεναρχείο Σάμου.

    [04] Eντός της εβδομάδος το κοινωνικό μέρισμα για 265.000 δικαιούχους

    Eντός της εβδομάδος θα χορηγηθεί το κοινωνικό μέρισμα σε 265.000 δικαιούχους που υπέβαλαν αίτηση στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έως 30 Απριλίου, ενώ την Παρασκευή θα πιστωθεί η ενίσχυση και στους 75.000 ένστολους. Μέχρι τώρα οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα υπερβαίνουν τις 800.000 (ακόμη και από νοικοκυριά που δεν διαθέτουν τις προϋποθέσεις για την είσπραξη του). Έτσι έχουν εγκριθεί 265.000.

    Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει πάντως στους δικαιούχους να συμπεριληφθούν και όσοι έχουν εισοδήματα λίγο πάνω από τα 6.000 ευρώ έως και 6.500 ευρώ. Παράλληλα έχει ήδη ανακοινωθεί ότι την υποβολή των εφετινών φορολογικών δηλώσεων θα δοθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ώστε να καταβληθεί κοινωνικό μέρισμα σε όσους έμειναν άνεργοι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.

    [05] H ελάφρυνση του χρέους, στο τραπέζι του Eurogroup

    Έχοντας «ανά χείρας» τα επικυρωμένα τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 από τη Eurostat, την επάνοδο στις αγορές με την έκδοση του 5ετούς ομολόγου, καθώς και τη διαπίστωση στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι το Πρόγραμμα υλοποιείται, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, θα θέσει και επισήμως στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, το αίτημα να αρχίσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, στη βάση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από τους εταίρους, τον Νοέμβριο 2012.

    Το όλο ζήτημα έχει, πάντως, δύο σημαντικές παραμέτρους:

    Πρώτη παράμετρος είναι ότι υπάρχει ακόμη διαφωνία μεταξύ των κρατών- μελών της ευρωζώνης και του ΔΝΤ για τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος. Το ΔΝΤ ουσιαστικά εμμένει ότι χωρίς «κούρεμα» δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους, όταν, από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι η Γερμανία δεν έχει υποχωρήσει ούτε κατ'ελάχιστον από το «βέτο» στο σενάριο «κουρέματος» των επίσημων δανείων. Η δεύτερη παράμετρος, αφορά στον χρόνο ολοκλήρωσης της όλης διαδικασίας. Πρόσφατα, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών είχε αναφέρει ότι το ζήτημα θα τεθεί μεν στο Eurogroup, «αλλά η διαδικασία θα είναι μακρά» για τη λήψη των οριστικών αποφάσεων. Καθώς, δε, ο ίδιος επισήμανε ότι στα νέα δεδομένα θα συμπεριληφθούν τα στοιχεία για τις τράπεζες (οι αποφάσεις για τις οποίες προσδιορίζονται χρονικά προς το τέλος του έτους, όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί τα ευρωπαϊκά stress tests στα πιστωτικά ιδρύματα), όλα καταδεικνύουν ότι η διαδικασία για τη νέα ρύθμιση του χρέους θα αρχίσει μεν σήμερα, ωστόσο αναμένεται ότι θα διαρκέσει έως τον Δεκέμβριο. Μέρος της «εξίσωσης», είναι και το γεγονός της ανανέωσης το φθινόπωρο, των προσώπων στις κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    [06] Η Πορτογαλία θα βγει από το πρόγραμμα στήριξης χωρίς προληπτική γραμμή πιστώσεων

    Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρου Πάσους Κουέλιου ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να βγει από το διεθνές πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της χώρας αργότερα αυτόν τον μήνα χωρίς να ζητήσει μια προληπτική γραμμή πιστώσεων από τους Ευρωπαίους εταίρους της, καθώς η Λισαβόνα ελπίζει να επανέλθει σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης μετά από χρόνια επώδυνων πολιτικών λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προκάλεσαν έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια.

    Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε από τον Πορτογάλο πρωθυπουργό σε ένα διάγγελμά του προς τους πολίτες που μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά ενόψει της ολοκλήρωσης του προγράμματος στήριξης, την 17η Μαΐου.

    [07] Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, στο Eurogroup

    Το ζήτημα της νέας μείωσης του ελληνικού χρέους αναμένεται να θέσει και επίσημα σήμερα Δευτέρα, στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το ζήτημα θα τεθεί μεν στο Eurogroup, «αλλά η διαδικασία θα είναι μακρά» για τη λήψη των οριστικών αποφάσεων. Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, ότι η διαδικασία αναμένεται να είναι ανάλογη εκείνης του Νοεμβρίου 2012, όταν εξετάστηκε από τους εταίρους το σύνολο των δεδομένων. Τώρα, πρόσθεσε, θα συμπεριληφθούν στα νέα δεδομένα, τα στοιχεία για τις τράπεζες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι όποιες αποφάσεις προσδιορίζονται χρονικά προς το τέλος του έτους, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα ευρωπαϊκά stress tests στα πιστωτικά ιδρύματα.

    Παράλληλα, τα ζητήματα που άπτονται των φορολογικών και των δημοσιονομικών πολιτικών των κρατών- μελών της ΕΕ αναμένεται να κυριαρχήσουν στη σύνοδο των υπουργών Οικονομίας των «28» που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, στις Βρυξέλλες. Η ελληνική Προεδρία ελπίζει ότι μία γενική προσέγγιση θα προκύψει μετά την ενημέρωση για την οδηγία για τις μητρικές και τις θυγατρικές εταιρίες.

    [08] Έκκληση του ΟΗΕ προς τη διεθνή κοινότητα: Ανοίξτε τα σύνορα για τους Σύρους πρόσφυγες

    Τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν την Κυριακή έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να ανοίξει τα σύνορά της στους Σύρους πρόσφυγες, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν αντιπροσωπείες χωρών στην Ιορδανία προκειμένου να συζητήσουν τους τρόπους αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει προκύψει εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Απευθυνόμενος στο κοινό του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε σε ένα καταυλισμό προσφύγων στην πόλη Ζατάρι που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ιορδανίας, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να δεχθεί τους εκτοπισμένους Σύρους ώστε να ελαφρυνθούν οι γείτονες φτωχές χώρες από την επιβάρυνση.

    «Δυστυχώς πολλές από τις χώρες του κόσμου έχουν κλείσει τα σύνορά τους στους πρόσφυγες της Συρίας, αυτό επιβαρύνει άδικα τις γειτονικές χώρες», δήλωσε ο Γκουτέρες στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, στο οποίο παρευρέθηκαν αξιωματούχοι από την Ιορδανία, την Αίγυπτο, το Λίβανο την Τουρκία και το Ιράκ.

    [09] Δώδεκα αγνοούμενοι ναυτικοί μετά από σύγκρουση εμπορικών πλοίων, στο Χονγκ Κονγκ

    Δώδεκα μέλη πληρώματος φορτηγού πλοίου αγνοούνται μετά τη πρόσκρουση του φορτηγού με πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και τη βύθισή του κοντά στο Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες διάσωσης. «Δώδεκα άνθρωποι αγνοούνται» από τη σύγκρουση που σημειώθηκε κοντά στο νησί Πο Τόι, νοτίως του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε εκπρόσωπος της πυροσβεστικής. «Δύο εμπορικά πλοία συγκρούστηκαν και το ένα βυθίστηκε» δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    [10] Δεκαέξι συλλήψεις στον αγώνα ΠΑΟ - ΠΑΟΚ

    Δεκαέξι άτομα συνελήφθησαν από την αστυνομία κατά την διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν μέσα στο γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα ΠΑΟ - ΠΑΟΚ καθώς και έξω από το γήπεδο μετά τη λήξη του αγώνα, για διάφορα αδικήματα. Επίσης προσήχθησαν άλλα 4 άτομα που αφέθηκαν ελεύθερα. Οι 16 συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 5 May 2014 - 6:30:27 UTC