Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-04-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τη λύπη του σχετικά με την τοποθέτηση του Ι. Στουρνάρα ότι «δεν παίζουμε με το νόμισμα, τα ιερά και τα όσια» εκφράζει ο Μ. Γλέζος
  • [02] Εξηγήσεις ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών ο Γιάννης Δραγασάκης, για τις χθεσινές αναφορές στο πρόσωπό του
  • [03] Συγκεντρώσεις των συνδικάτων αύριο για την εργατική Πρωτομαγιά - Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς
  • [04] «Μπλόκο» στα κλεμμένα κινητά από την ΕΕΤΤ
  • [05] Στο 0,7% αυξήθηκε ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο
  • [06] Οικονομική ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2014 στην Ισπανία, αλλά και επιτάχυνση πληθωρισμού
  • [07] Ανάπτυξη 0,6% για το 2014 προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο
  • [08] Στις φυλακές του Ντουμπάι κρατείται ο ντράμερ των Scorpions, επειδή «προσέβαλε το Ισλάμ»
  • [09] Τέλος στις εναέριες έρευνες για το αγνοούμενο Boeing

  • [01] Τη λύπη του σχετικά με την τοποθέτηση του Ι. Στουρνάρα ότι «δεν παίζουμε με το νόμισμα, τα ιερά και τα όσια» εκφράζει ο Μ. Γλέζος

    Τη λύπη του σχετικά με τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ότι «δεν παίζουμε με το ευρώ, δεν παίζουμε με το νόμισμα, με τα ιερά και τα όσια» εκφράζει σε δήλωσή του ο Μανώλης Γλέζος. Όπως τονίζει ο κ. Γλέζος, «η φτωχοποίηση της κοινωνίας, η κατάρρευση του κοινωνικού ιστού και η θεοποίηση του χρήματος αποκαλύπτονται από τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ: "Δεν παίζουμε με το ευρώ. Δεν παίζουμε με το νόμισμα, με τα ιερά και τα όσια". Ιερά και όσια είναι ο Ανθρωπος, η ύπαρξή του, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Δημοκρατία, η Ελευθερία, η Ανεξαρτησία» σημειώνει ο κ. Γλέζος και προσθέτει: «Η κυνική και απόλυτη αυτή δήλωση δείχνει ότι επιστήμονες που δεν αμφιβάλουν, δεν αμφισβητούν, αλλά έχουν ως θέσφατο την άποψή τους - και μάλιστα μια τέτοια άποψη - σημαίνει ότι υπηρετούν το παλιό, το παρωχημένο, το αντιανθρώπινο, το αντιεπιστημονικό. Η επιστήμη προχωρά με την έρευνα και η έρευνα με την αμφισβήτηση. Ας καταλάβει, επιτέλους, ο υπουργός Οικονομικών ότι με αυτόν τον τρόπο δεν υπηρετεί ούτε τον Ανθρωπο, ούτε την Επιστήμη, ούτε την Οικονομία, αλλά ούτε και τη Χώρα. Κρίμα».

    [02] Εξηγήσεις ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών ο Γιάννης Δραγασάκης, για τις χθεσινές αναφορές στο πρόσωπό του

    Την έντονη δυσφορία του εξέφρασε σήμερα στη Βουλή ο Γιάννης Δραγασάκης, για τις χθεσινές αναφορές του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα στο πρόσωπό του, για πρόσφατες δηλώσεις του που είχαν ερμηνευτεί ως πρόταση δημοψηφίσματος για το εθνικό νόμισμα.

    Προεδρεύοντας στη συνεδρίαση της Ολομέλειας για το νομοσχέδιο που αφορά τον προληπτικό έλεγχο των τραπεζών, ο κ. Δραγασάκης ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών, να αναφέρει «πού ο Γ. Δραγασάκης μίλησε για δημοψήφισμα, με τέτοιο ερώτημα, δραχμή ή ευρώ».

    - «Είπατετηνέκφραση "whatever it takes". Αν διαβάσετε σήμερα, όλο τον Τύπο, τα blogs, αποδίδουν σε σας αυτό το νόημα» απάντησε ο Γ. Στουρνάρας.

    - «'Αρα ζούμε σ' ένα σύστημα που δεν κρίνει απόψεις, αλλά κατασκευάζει απόψεις κατ' ερμηνεία και στη συνέχεια έρχεται ο υπουργός στη Βουλή και αποδίδει στον πολιτικό αντίπαλο αυτά που λένε τα blogs» ανταπάντησε ο Γιάννης Δραγασάκης. «Εγώ είπα whatever it takes για να σώσουμε την κοινωνία απ' την καταστροφή στην οποία την έχετε οδηγήσει, για να μειώσουμε την ανεργία - και πάντα η Δημοκρατία είναι το μέσο. Να ζητήσει ο υπουργός από τις υπηρεσίες την ομιλία μου και να μου υποδείξει τι έχω πει εγώ...»

    [03] Συγκεντρώσεις των συνδικάτων αύριο για την εργατική Πρωτομαγιά - Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

    Στην πλατεία Κλαυθμώνος θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 11 το πρωί, η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας για την εργατική Πρωτομαγιά, ενώ παράλληλα τα συνδικάτα του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα έχουν κηρύξει εικοσιτετράωρη απεργία. Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ για την Πρωτομαγιά ξεκινά μια ώρα νωρίτερα, στις 10 το πρωί, στην πλατεία Συντάγματος.

    «Δεμένα» θα είναι αύριο τα πλοία στα λιμάνια, λόγω συμμετοχής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.

    Στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα λιμάνια. Οι υπάλληλοι των λιμανιών θα συμμετάσχουν στη συγκέντρωση των συνδικάτων στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11 το πρωί στην Αθήνα, ενώ οι λιμενεργάτες στις 10:30 το πρωί, σε ανάλογη συγκέντρωση στο Πασιλιμάνι στον Πειραιά.

    Με 24ωρη απεργία αλλά και με στάσεις εργασίας συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς στην απεργία. Δεν θα κινηθούν τα τρένα του ΟΣΕ και του προαστιακού, ενώ οι συρμοί του μετρό θα τερματίζουν στον σταθμό «Δουκίσσης Πλακεντίας». Με στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, ενώ οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και το μετρό θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από την έναρξη της κυκλοφορίας έως και τις 9 το πρωί. Το τραμ θα λειτουργήσει κανονικά.

    [04] «Μπλόκο» στα κλεμμένα κινητά από την ΕΕΤΤ

    Να «φρενάρει» τα κλεμμένα κινητά επιχειρεί η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), αφού πλέον με απόφασή της υποχρεώνει τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να διατηρούν μητρώα των αποκλειστικών αριθμών κάθε κλεμμένης συσκευής (ΙΜΕΙ), ώστε να τις μπλοκάρουν. Έτσι λοιπόν, ένα κλεμμένο κινητό θα είναι πλέον άχρηστο και δεν θα μπορεί να μεταπωληθεί στην εγχώρια «μαύρη» αγορά μιας και δεν θα ενεργοποιείται με άλλη κάρτα SIM της ίδιας ή άλλης εταιρείας.

    [05] Στο 0,7% αυξήθηκε ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο

    Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης αυξήθηκε τον Απρίλιο στο 0,7% από 0,5% τον Μάρτιο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurostat, αλλά ήταν χαμηλότερος από ότι ανέμεναν οι οικονομολόγοι, παρά τις αυξημένες δαπάνες της πασχαλινής περιόδου, αφήνοντας την απειλή του αποπληθωρισμού να επικρέμαται πάνω από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

    Το 0,5% του Μαρτίου ήταν η χαμηλότερη επίδοση στην Ευρωζώνη από τα τέλη του 2009. Οι οικονομολόγοι που είχαν ρωτηθεί από το Ρόιτερ ανέμεναν αύξηση του πληθωρισμού στο 0,8%. Και στην περίπτωση αυτή, όμως, ο πληθωρισμός θα ήταν στην ζώνη κινδύνου της Ευρωζώνης κάτω από το 1%, αντανακλώντας την κακή κατάσταση της οικονομίας μετά από μία μακρά ύφεση και με την ανεργία κοντά σε επίπεδα - ρεκόρ.

    [06] Οικονομική ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2014 στην Ισπανία, αλλά και επιτάχυνση πληθωρισμού

    Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ισπανίας αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2014 με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας 6ετίας, ενώ ο πληθωρισμός της επιταχύνθηκε. Πρόκειται για τις τελευταίες ενδείξεις ότι η οικονομία της χώρας αποκτά δυναμική μετά από χρόνια ύφεσης, αναφέρει δημοσίευμα του Ρόιτερς. Το ισπανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% σε τριμηνιαία βάση, με ρυθμό διπλάσιο από την αύξηση που κατέγραψε στο τελευταίο τρίμηνο του 2013. Σε ετήσια βάση, η ισπανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,6% που είναι υψηλότερος του αναμενόμενου και ο μεγαλύτερος της τελευταίας 3ετίας, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Ο εναρμονισμένος με βάση τους δείκτες της ΕΕ δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε, εν τω μεταξύ, τον Απρίλιο 0,3% μετά τη μείωσή του κατά 0,2% τον Μάρτιο. Ενώ το ΑΕΠ και οι τιμές καταναλωτή της Ισπανίας δείχνουν επιστροφή στην ανάπτυξη, ωστόσο, η ασθενής εγχώρια ζήτηση συνέχισε να βαρύνει στις ελπίδες για μία διατηρήσιμη ανάκαμψη, καθώς οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν 0,5% τον Μάρτιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Δεκέμβριο.

    [07] Ανάπτυξη 0,6% για το 2014 προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο

    Με φιλόδοξους στόχους για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα έτη (έως 5,3% του ΑΕΠ το 2018) και ανάπτυξη 3,3% κατά μέσο όρο ανά έτος, κατατέθηκε στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015- 2018. Παράλληλα, όμως, το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει δημοσιονομικό κενό ύψους 911 εκατ. ευρώ το 2015 και 1,927 δισ. ευρώ το 2016, το οποίο θα επανεξεταστεί (σε συνεργασία με την τρόικα) τον Σεπτέμβριο με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού και εάν παραμείνει, θα συζητηθεί η λήψη πρόσθετων παρεμβάσεων για την κάλυψή του. Πάντως, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξη Τύπου, το παρόν Μεσοπρόθεσμο δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα (νέες αυξήσεις φόρων και περαιτέρω περικοπές μισθών και συντάξεων), αλλά τα ήδη ψηφισθέντα ύψους 4,5 δισ. ευρώ, τα οποία εφαρμόζονται από εφέτος. «Αποτυπώνουμε με ρεαλισμό την πραγματικότητα. Το Μεσοπρόθεσμο είναι σε πλήρη γνώση της τρόικας. Προφανώς, όμως, οι δικές μας εκτιμήσεις δεν συμπίπτουν με τις εκτιμήσεις της τρόικας» (σ.σ. είναι δυσμενέστερες της ελληνικής πλευράς), δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας. Ο υπουργός αναπληρωτής άφησε, εξάλλου, ανοικτό το ενδεχόμενο να προσφύγει η χώρα εκ νέου στις αγορές το επόμενο δωδεκάμηνο με ομόλογο ύψους 3- 6 δισ. ευρώ (παρότι το χρηματοδοτικό κενό για τους επόμενους 12 μήνες είναι καλυμμένο). Επίσης, δήλωσε, ότι θα είναι υπό συζήτηση με την τρόικα το θέμα φορολογικών ελαφρύνσεων, υπό την αίρεση της επίτευξης των στόχων.

    [08] Στις φυλακές του Ντουμπάι κρατείται ο ντράμερ των Scorpions, επειδή «προσέβαλε το Ισλάμ»

    Ο ντράμερ του γερμανικού ροκ συγκροτήματος Scorpions Τζέιμς Κότακ είναι φυλακισμένος εδώ και σχεδόν ένα μήνα στο Ντουμπάι για «προσβολή του Ισλάμ» επειδή έκανε μια προσβλητική χειρονομία προς πακιστανούς επιβάτες στο αεροδρόμιο, αναφέρεται σε σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου.

    Ένα δικαστήριο τον καταδίκασε χθες, Τρίτη, σε φυλάκιση ενός μήνα, αλλά σύμφωνα με τον Τύπο θα απελευθερωθεί σύντομα, καθώς έχει παραμείνει υπό κράτηση χρονική περίοδο αντίστοιχη της ποινής του.

    [09] Τέλος στις εναέριες έρευνες για το αγνοούμενο Boeing

    Οι έρευνες για την ανεύρεση της πτήσης MH370 της εταιρείας Malaysia Airlines μπήκαν σήμερα σε μια νέα φάση στον Ινδικό Ωκεανό με την ανάκληση των αεροπλάνων και των περισσοτέρων από τα πλοία που έχουν κινητοποιηθεί από τις 8 Μαρτίου, καθώς η προτεραιότητα δίνεται τώρα στην υποβρύχια εξερεύνηση. Οι αυστραλιανές Αρχές που συντονίζουν τις επιχειρήσεις ανακοίνωσαν πως η προσπάθεια θα επικεντρωθεί "μέσα στις προσεχείς εβδομάδες" στην εξερεύνηση των θαλάσσιων βυθών όπου πιστεύεται πως βρίσκεται το Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines, στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Αυστραλίας, αφού εξαφανίσθηκε εν πτήσει με 239 επιβαίνοντες. Οκτώ χώρες συμμετείχαν στις έρευνες που έγιναν στη νότια περιοχή του Ινδικού Ωκεανού --η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Μαλαισία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Κίνα-- ενώ πραγματοποιήθηκαν πάνω από 300 αεροπορικές πτήσεις για να εντοπισθούν τα συντρίμμια του αεροπλάνου. Οι έρευνες αυτές, οι οποίες άρχισαν στις 18 Μαρτίου και κάλυψαν περισσότερα από 4,5 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα, απέβησαν μάταιες.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 30 April 2014 - 10:30:25 UTC