Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-04-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Μ. Γλέζος αποχώρησε από την Επιτροπή Διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων
  • [02] Ευ. Βενιζέλος: Δεν θα χρειαστούμε νέο δάνειο, νέο πρόγραμμα ή νέο μνημόνιο
  • [03] Γ. Δραγασάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να σώσει τον λαό και την κοινωνία
  • [04] Εξουδετερώθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός που εστάλη στο αστυνομικό τμήμα Ιτέας
  • [05] Πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2014
  • [06] Αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τον Moody's
  • [07] Φιλορώσοι αυτονομιστές κατέλαβαν το κτίριο της Περιφέρειας στη Λουγκάνσκ

  • [01] Ο Μ. Γλέζος αποχώρησε από την Επιτροπή Διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων

    Με εκατέρωθεν αιχμές ανάμεσα στους βουλευτές της ΝΔ και τον Μανώλη Γλέζο, εξελίχθηκε η σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, τελευταία για τον αντιπρόεδρό της κ. Γλέζο, καθώς ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε τα μέλη της ότι θα αποχωρήσει από τη Βουλή των Ελλήνων λόγω της υποψηφιότητάς στις ευρωεκλογές.

    Η κατηγορία που απηύθυνε ο κ. Γλέζος προς τους βουλευτές της ΝΔ ότι τον εξανάγκασαν σε αποχώρηση από την Επιτροπή επειδή, σύμφωνα με τον ίδιο, την μετατρέπουν από Επιτροπή δράσης σε Επιτροπή μελέτης, οδήγησαν σε έντονες αντιδράσεις από την πτέρυγα της ΝΔ.

    Παίρνοντας τον λόγο η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη κάλεσε τον κ. Γλέζο να μην επιμείνει στα όσα είπε για τους βουλευτές και ανέφερε: «Με στενοχώρια σας άκουσα να τα λέτε αυτά. Σας καλώ να μην χρησιμοποιείτε την Επιτροπή σαν αντίβαρο για να βγειτε ευρωβουλευτής».

    [02] Ευ. Βενιζέλος: Δεν θα χρειαστούμε νέο δάνειο, νέο πρόγραμμα ή νέο μνημόνιο

    Τη διαβεβαίωση ότι «η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο δάνειο, ούτε νέο πρόγραμμα, ούτε νέο μνημόνιο και φυσικά ούτε νέα μέτρα λιτότητας», έδωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη συνάντηση του «Κύκλου των Πρέσβεων» -μια συνάντηση οικονομικής ενημέρωσης όλων των πρεσβευτών που υπηρετούν στην Αθήνα, η οποία οργανώθηκε από τον γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ Παναγιώτη Μίχαλο.

    Στη εναρκτήρια ομιλία του, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι με το "κούρεμα" του 2012 «μπορούμε σήμερα να έχουμε ένα χρέος βιώσιμο, με μικρές παραμετρικές αλλαγές, που μπορούν να γίνουν πολύ εύκολα γιατί δεν δημιουργούν κάποιο πολιτικό ή τεχνικό πρόβλημα κι έχουν να κάνουν με τη σταθεροποίηση των κυμαινομένων (κυρίως) επιτοκίων, την ελαφρά μείωσή τους και την παράταση των λήξεων, ώστε να υπάρχει μια φυσιολογική εξέλιξή τους».

    Υπενθυμίζοντας, εξάλλου, ότι η Ελλάδα -«που είναι η πρώτη χώρα στα μέλη του ΟΟΣΑ από πλευράς διαρθρωτικών αλλαγών»- «έπειτα από μια ύφεση επτά χρόνων, μια βαθιά κρίση χρέους, ελλείμματος, ανταγωνιστικότητας και πολλές θυσίες των πολιτών της, επανέρχεται στην κανονικότητα», όρισε αυτή την «κανονικότητα»: «η Ελλάδα ανακεφαλαιοποίησε τις τράπεζές της (σε δεύτερη φάση μάλιστα με ιδιωτικά μόνον κεφάλαια, διατηρώντας έτσι στο αποθεματικό ένα ποσό της τάξης των 11 δισ. ευρώ)», η χώρα μας επανήλθε στις αγορές, ξεκίνησε ήδη τις εργασίες κατασκευής 5 οδικών αξόνων, αρχίζει την κατασκευή του ΤΑΡ, με άλλα λόγια στην Ελλάδα «αλλάζει ο δείκτης εμπιστοσύνης και ο δείκτης αισιοδοξίας».

    [03] Γ. Δραγασάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να σώσει τον λαό και την κοινωνία

    «Εμείς έχουμε τη δημοκρατία ως βάση και ως όπλο μας»τόνισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας σε εκδήλωση της κίνησης «ΠΡΑΤΤΩ» με θέμα «Τα προβλήματα και οι δυσκολίες της κυβέρνησης σωτήριας της χώρας».

    Ειδικότερα, σχετικά με το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ή μια προοδευτική κυβέρνηση εν όψει δυσκολιών, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι «θα κάνει "whatever it takes" (δηλαδή, ό,τι χρειάζεται) για να σώσει το λαό και την κοινωνία», συμπληρώνοντας ότι «και μάλιστα εμείς θα το κάνουμε και με δημοκρατικό τρόπο, διότι αν βρεθούμε σε αμηχανία, αν βρεθούμε σε δίλημμα, αν βρεθούμε σε αδιέξοδο, ξέρουμε το δρόμο, θα απευθυνθούμε στο λαό, με κάθε πρόσφορο τρόπο».

    [04] Εξουδετερώθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός που εστάλη στο αστυνομικό τμήμα Ιτέας

    Εξουδετερώθηκε από συνεργείο του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών, ο παγιδευμένος φάκελος που εστάλη με το ταχυδρομείο σήμερα το πρωί στο αστυνομικό τμήμα της Ιτέας. Σύμφωνα με στελέχη της αστυνομίας, ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός είχε κατασκευαστεί με σκοπό να υπάρξουν θύματα.

    Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, προκύπτει ότι ο μηχανισμός ήταν μέσα σε βιβλίο που είχαν αφαιρεθεί οι σελίδες και αποτελούνταν από περίπου 600 γραμμάρια εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ μέσα στην οποία υπήρχαν καρφιά, βίδες και μπουλόνια. Επίσης υπήρχε πυροδοτικός μηχανισμός από πυροκροτητή, μπαταρίες και συσκευή παγίδευσης που θα πυροδοτούσαν την εκρηκτική ύλη, στην περίπτωση που κάποιος άνοιγε το βιβλίο. Ο μηχανισμός ήταν μέσα σε φάκελο με αποστολέα ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας εκτιμούν ότι εάν γινόταν η έκρηξη θα υπήρχαν σίγουρα νεκροί στο χώρο.

    [05] Πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2014

    Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,541 δισ. ευρώ, παρουσίασε ο προϋπολογισμός το πρώτο τρίμηνο του έτους έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 520 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2013 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 878 εκατ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, για το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2014 σύμφωνα με τα οποία το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης ανήλθε σε 448 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1,354 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013 και στόχου για έλλειμμα 1,089 εκατ. ευρώ.

    Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 12,720 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 136 εκατ. ευρώ ή 1,1% έναντι του στόχου.

    Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 10,678 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 728 εκατ. ευρώ ή 6,4 % χαμηλότερα έναντι του στόχου. Το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε σε 9,666 δισ. ευρώ, 520 εκατ. ευρώ ή 5,1 % λιγότερα έναντι του στόχου.

    [06] Αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τον Moody's

    Την αναβάθμιση των προοπτικών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε σταθερές από αρνητικές ανακοίνωσε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's, σημειώνοντας ότι η μεταβολή αυτή αντανακλά τις προσδοκίες για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη το 2014-15, μετά από έξι χρόνια ύφεσης. «Η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας, σε συνδυασμό με τις ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών και την ανάκτηση της πρόσβασης στις διατραπεζικές αγορές και τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, θα μειώσει περαιτέρω τις χρηματοδοτικές πιέσεις και θα οδηγήσει στη βαθμιαία ανάκαμψη το 2015 της κερδοφορίας προ προβλέψεων», αναφέρει ο οίκος στη νέα έκθεσή του με τίτλο: «Προοπτικές του τραπεζικού συστήματος: Ελλάδα» που δημοσιοποίησε σήμερα. «Επιπροσθέτως, οι προοπτικές λαμβάνουν υπόψη την αναμενόμενη επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού και των κεφαλαιακών δεικτών το 2014, αν και με πολύ μικρότερο ρυθμό από πριν» αναφέρει η έκθεση.

    Ο Moody's θεωρεί ότι - παρά τη συνεχιζόμενη αδύναμη εγχώρια ζήτηση λόγω των μισθολογικών μειώσεων και του ακόμη υψηλού ποσοστού ανεργίας - το πλαίσιο λειτουργίας για τις ελληνικές τράπεζες θα βελτιώνεται σταδιακά, σηματοδοτώντας την επανεμφάνιση πιο φυσιολογικών χρηματοπιστωτικών δεικτών στον ορίζοντα των προοπτικών για τους επόμενους 12 - 18 μήνες.

    [07] Φιλορώσοι αυτονομιστές κατέλαβαν το κτίριο της Περιφέρειας στη Λουγκάνσκ

    Περίπου 3.000 φιλορώσοι αυτονομιστές κατέλαβαν το κτίριο της Περιφέρειας στην πόλη Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας χωρίς να συναντήσουν καμιά αντίσταση από την αστυνομία.

    Περίπου είκοσι νεαροί οπλισμένοι με σιδηρολοστούς έσπασαν ένα παράθυρο και μπήκαν στο κτίριο, το οποίο δεν φρουρούσε η αστυνομία, ενώ πλήθος συγκεντρωμένων περίμενε να μπει μέσα. Τα γραφεία των υπηρεσιών ασφαλείας σε αυτήν την πόλη των 465.000 κατοίκων, την πρωτεύουσα της ομώνυμης Περιφέρειας, είχαν ήδη καταληφθεί από τις αρχές του Απριλίου.

    «Η τοπική ηγεσία δεν ελέγχει την αστυνομία της» είπε ο Στάνισλαβ Ρεσίνσκι, συνεργάτης του υπουργού Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ. «Η τοπική αστυνομία δεν έκανε τίποτε» πρόσθεσε.

    Στη συνέχεια, οι φιλορώσοι αυτονομιστές κατέλαβαν το περιφερειακό γραφείο της εισαγγελίας και το τοπικό κέντρο της τηλεόρασης.

    Διαβάστε επίσης:

    Αυτονομιστές στη Σλαβιάνσκ: Θα συζητήσουμε απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ μόνο αν η ΕΕ άρει τις κυρώσεις της


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 29 April 2014 - 16:30:23 UTC