Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-04-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η πολιτική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές
  • [02] Μ. Γλέζος στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Θα μεταφέρω το αίτημα του ελληνικού λαού για τις γερμανικές αποζημιώσεις
  • [03] Τον ρόλο αστυνομικών στην παράνομη δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής μελετούν οι ανακρίτριες
  • [04] Με τον Ι. Μιχελάκη συναντάται αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ
  • [05] Δεν αποκλείει νέο «κούρεμα» ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
  • [06] Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ξεκινά έρευνα για πιθανά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία
  • [07] Νέες «απειλές» Πούτιν προς την Ουκρανία
  • [08] Ουκρανικές ειδικές δυνάμεις προχωρούν στον αποκλεισμό της Σλαβιάνσκ
  • [09] Η αύξηση της κατανάλωσης καφέ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη
  • [10] Αποκωδικοποιήθηκε το DNA της μύγας τσετσέ, ανοίγοντας το δρόμο για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της «ασθένειας του ύπνου»

  • [01] Η πολιτική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές

    Προσκλητήριο προς τον ελληνικό λαό να ανατρέψει την σημερινή τάξη πραγμάτων στην Ελλάδα και την Ευρώπη, απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη διακήρυξή του για τις ευρωεκλογές, που εγκρίθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Με το σύνθημα «Φτάνει πια», η διακήρυξη αναφέρεται εκτενώς στις συνθήκες που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζει την ανάγκη αλλαγής πολιτικής της ΕΕ, τονίζει τη θέση της χώρας μέσα στο ευρώ, ωστόσο επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να δεχθεί εκβιασμούς. «Οι ευρωεκλογές του Μαΐου είναι η στιγμή για να πούμε: "δεν πάει άλλο"!» αναφέρει η διακήρυξη και καλεί όλους τους Έλληνες, με την ψήφο τους, να στείλουν ηχηρά μηνύματα και να δρομολογήσουν θετικές εξελίξεις για ένα καλύτερο μέλλον. Με την ψήφο του, αναφέρει η διακήρυξη, ο ελληνικός λαός καλείται: «Να στείλει ρητή εντολή προς την ελληνική συγκυβέρνηση της υποτέλειας και της καταστροφής: ΦΥΓΕΤΕ! Να δώσει θετική ψήφο στη ριζικά διαφορετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και να ανοίξει έναν νέο δρόμο για μια σύγχρονη Ελλάδα της ανάπτυξης, της λαϊκής κυριαρχίας, της κοινωνικής προκοπής, χωρίς μνημόνια και ταπεινωτική εποπτεία. Να καταψηφίσει τη σημερινή Ευρώπη των τραπεζών και των πολυεθνικών, την Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας, την Ευρώπη της Μέρκελ και του Σουλτς, την Ευρώπη της γερμανικής επικυριαρχίας και του ιμπεριαλισμού. Να υπερψηφίσει την άλλη Ευρώπη, τη δική μας Ευρώπη, αυτή της εργασίας, των δικαιωμάτων, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της ειρήνης, της προοδευτικής ανάπτυξης, της ισότητας των φύλων, χωρίς ρατσισμό και ομοφοβία. Την Ευρώπη της ισότιμης συνεργασίας των λαών, την Ευρώπη του σοσιαλισμού. Να συμμετάσχει ενεργά στον αγώνα για να σταματήσει η πορεία εξαθλίωσης. Να γυρίσει την πλάτη στην καλλιεργούμενη απάθεια και αποχή που βοηθούν αποκλειστικά και μόνο τους υπεύθυνους της σημερινής κατάστασης: χωρίς την ενεργή δράση των πολιτών καμιά δυνατότητα αναγέννησης του τόπου δεν μπορεί να υπάρξει».

    [02] Μ. Γλέζος στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Θα μεταφέρω το αίτημα του ελληνικού λαού για τις γερμανικές αποζημιώσεις

    «Ζητάω από τον ελληνικό λαό να μας δώσει την εμπιστοσύνη του, ώστε να επιχειρήσουμε να δημιουργήσουμε μια άλλη Ευρώπη» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βετεράνος αγωνιστής Μανώλης Γλέζος, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Λέμε όχι στην Ευρώπη των μονοπωλίων, όχι στην Ευρώπη του χρήματος, όχι στην Ευρώπη της υποταγής των αδυνάτων στους ισχυρούς, αλλά, λέμε ναι σε μια Ευρώπη ισονομίας, ισοπολιτείας, μια Ευρώπη των λαών, των πολιτών, όπου όλοι μαζί θα συναποφασίζουμε για τις τύχες μας» σημειώνει ο Μανώλης Γλέζος.

    Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ο Μανώλης Γλέζος αποκρούει κατηγορηματικά ότι είναι «θέμα αντιπερισπασμού, πλεκτάνης ή ίντριγκας». Όπως λέει χαρακτηριστικά «όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι δεν πέφτω σε παγίδες που σχετίζονται με πολιτικές πλεκτάνες, με ίντριγκες δηλαδή. Συνεπώς η αλληλοπρόταση με βρήκε ώριμο γιατί ήδη είχαν προηγηθεί προτάσεις από πολλούς συναγωνιστές. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να μετάσχω στο ευρωψηφοδέλτιο για να μεταφέρω στην Ευρωβουλή το αίτημα του ελληνικού λαού να εξοφληθούν οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Για εμένα είναι χρέος προς τους συναγωνιστές μου της περιόδου της κατοχής. Είναι εξόφληση χρέους προς τους συναγωνιστές μου που χάθηκαν σε μάχες, εκτελέστηκαν ή πέθαναν απροσκύνητοι. Δεν υπάρχει λοιπόν ούτε θέμα αντιπερισπασμού, που λένε μερικοί ή πλεκτάνης, ίντριγκας που αναφέρουν άλλοι. Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω ευθύς εξαρχής γιατί πολλά σχετικά διαδίδονται.

    Ο Μανώλης Γλέζος τονίζει ότι έχει «έναν ολόκληρο σχεδιασμό και προγραμματισμό για τον τρόπο διεκδίκησης και στο ευρωκοινοβούλιο των οφειλών της Γερμανίας. Καθιστά πάντως σαφές ότι «Πρώτον, δεν πρέπει να θεωρούμε ένοχο τον γερμανικό λαό για όσα διέπραξε το Γ' Ράιχ εναντίον της ανθρωπότητας και εναντίον της Ελλάδας. Δεύτερον, πρέπει να μας διέπει και να πρυτανεύει σε μας το αίσθημα της ανάπτυξης φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς και Τρίτον, θα μπορούσε ο πολιτισμός, η αξιοποίηση του πολιτισμού της Γερμανίας και της Ελλάδας να αποτελέσουν βάθρο για μια άλλη Ευρώπη, μια Ευρώπη πολιτισμού και ειρήνης, μια Ευρώπη της δημοκρατίας, της ισονομίας και της ισοπολιτείας όπου δεν θα διαφεντεύει το χρήμα την πορεία της ανθρωπότητας, την πορεία της Ευρώπης».

    [03] Τον ρόλο αστυνομικών στην παράνομη δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής μελετούν οι ανακρίτριες

    Την εμπλοκή αστυνομικών οργάνων στην εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής ερευνούν οι ανακρίτριες της υπόθεσης, ύστερα από στοιχεία που διαβιβάστηκαν στο γραφείο τους από την Ελληνική Αστυνομία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στις δύο εφέτες, που χειρίζονται τις δικογραφίες για την εγκληματική οργάνωση, εστάλη από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, που τελεί υπό την εποπτεία εισαγγελέα Εφετών, δικογραφία που φέρεται να αφορά τον ρόλο συγκεκριμένων αστυνομικών στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Έτσι, η έρευνα των ανακριτριών Ι. Κλάπα και Μ. Δημητροπούλου στρέφεται πλέον και κατά οργάνων της Τάξης που με πράξεις ή και παραλείψεις τους συνέδραμαν σε έκνομες δραστηριότητες μελών της Χρυσής Αυγής. Εξάλλου, οι δύο δικαστικές λειτουργοί απέστειλαν κλήσεις σε απολογία για συνέργεια στη δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα σε ακόμη δύο άτομα, σε βάρος των οποίων φέρεται να προέκυψαν επαρκή στοιχεία για την εμπλοκή τους σε όσα διαδραματίστηκαν στο Κερατσίνι τη νύχτα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013.

    [04] Με τον Ι. Μιχελάκη συναντάται αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ

    Στην ΚΕΔΕ βρέθηκε αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο Θ. Μπαλασόπουλο, ενώαυτή την ώρα συναντάταιμε τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη. Το πρωί, η ΠΟΕ-ΟΤΑ πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών και στη συνέχεια στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου δεν στάθηκε δυνατό να συναντηθεί με τον υπουργό Κ. Μητσοτάκη. Αίτημα της ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι να μην προχωρήσει η αξιολόγηση των υπαλλήλων των δήμων, την οποία κρίνει, επίσης, μη σύννομη με τα οριζόμενα από το νόμο. Γι αυτόν τον λόγο έχει ζητήσει τόσο από την ΑΔΕΔΥ όσο και από την ΚΕΔΕ, να παρέμβουν με προσφυγή. Σε κάθε περίπτωση η ΠΟΕ-ΟΤΑ φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει από τη Δευτέρα σε καταλήψεις δημαρχιακών κτιρίων σε όλη τη χώρα.

    [05] Δεν αποκλείει νέο «κούρεμα» ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

    Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην πρόεδρος της Ευρωομάδας (Eurogroup), υποψήφιος σήμερα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και παραδέχεται ότι τα προγράμματα βοήθειας συνοδεύονταν πολλές φορές από «υπερβολική κοινωνική σκληρότητα». Θεωρεί πάντως ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο, ενώ απορρίπτει την έκδοση ευρωομολόγου.

    Σε συνέντευξή του στην Stuttgarter Zeitung ο κ. Γιούνκερ αναγνωρίζει ότι οι δανειστές δεν ασχολήθηκαν αρκετά έντονα με την κατάσταση επιτόπου στις χώρες που εντάχθηκαν σε πρόγραμμα βοήθειας και δεσμεύεται ότι, ως πρόεδρος της Επιτροπής, θα προσπαθήσει να υπάρχει, για μελλοντικά προγράμματα, μελέτη των κοινωνικών συνεπειών. «Τα προγράμματα δείχνουν όμως τώρα και θετική επίδραση. Το τραπεζικό πρόβλημα στην Ισπανία έχει λυθεί. Η Πορτογαλία βγαίνει από το πρόγραμμα διάσωσης, κάτι που έχει ήδη κάνει η Ιρλανδία. Και η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο» δηλώνει ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της η Ελλάδα μπορεί να λάβει νέο «κούρεμα» του χρέους της, ο κ. Γιούνκερ επισημαίνει ότι διαπραγματευόταν νυχθημερόν με εκπροσώπους τραπεζών και διεθνείς δανειστές. «Δεν εύχομαι σε κανέναν πρόεδρο της Ευρωομάδας να αναγκαστεί να το ξανακάνει, αλλά είναι κάτι που δεν αποκλείω οριστικά» τονίζει.

    [06] Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ξεκινά έρευνα για πιθανά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία

    Η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ξεκίνησε σήμερα προκαταρκτική έρευνα για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν πριν και στη διάρκεια της καθαίρεσης του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ΔΠΔ. «Η εισαγγελέας του ΔΠΔ Φάτου Μπενσούντα αποφάσισε να ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για την κατάσταση στην Ουκρανία προκειμένου να καθοριστεί αν (. . .) πληρούνται τα απαραίτητα κριτήρια για την διεξαγωγή (ολοκληρωμένης) έρευνας», αναφέρει η ανακοίνωση.

    Η Ουκρανία δεν έχει υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης για το ΔΠΔ, όμως έχει δώσει δικαιοδοσία στο διεθνές αυτό δικαστήριο για οποιαδήποτε εγκλήματα ενδέχεται να διαπράχθηκαν στο έδαφός της από την 21η Νοεμβρίου 2013 ως την 22α Φεβρουαρίου 2014, οπότε το ουκρανικό κοινοβούλιο καθαίρεσε τον Γιανουκόβιτς. Η νέα κυβέρνηση της Ουκρανία παράπεμψε την υπόθεση στο ΔΠΔ με τον ισχυρισμό ότι στο διάστημα αυτό ο στρατός σκότωσε έως και 100 διαδηλωτές στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις.

    [07] Νέες «απειλές» Πούτιν προς την Ουκρανία

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα την Ουκρανία ότι ενδεχόμενη διακοπή της συνεργασίας της με την Μόσχα μπορεί να είναι "ζωτικής" σημασίας για την ουκρανική αμυντική βιομηχανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο Πούτιν δήλωσε ακόμη στη διάρκεια συνεδρίασης για την ρωσική αμυντική βιομηχανία ότι η Μόσχα πρέπει να ενισχύσει την παραγωγή των αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών συστημάτων που εξάγει, περιλαμβανομένων των S-300.

    [08] Ουκρανικές ειδικές δυνάμεις προχωρούν στον αποκλεισμό της Σλαβιάνσκ

    Οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις εξαπέλυσαν σήμερα τη δεύτερη φάση της επιχείρησής τους στο ανατολικό τμήμα της χώρας προχωρώντας στον πλήρη αποκλεισμό της ελεγχόμενης από φιλορώσους πόλης Σλαβιάνσκ, όπως δήλωσε ένας στενός συνεργάτης του προέδρου της μεταβατικής κυβέρνησης στο Κίεβο. «Πριν από είκοσι λεπτά...μονάδες των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων άρχισαν τη δεύτερη φάση, η οποία συνίσταται στο ότι πήραμε την απόφαση να αποκλείσουμε την πόλη Σλαβιάνσκ εντελώς και να μην δώσουμε καμιά ευκαιρία να εισέλθουν σε αυτές ενισχύσεις» που θα δρούσαν στο πλευρό των φιλορώσων, δήλωσε ο Σερχίι Πασίνκσι στους δημοσιογράφους.

    Ουκρανικό στρατιωτικό ελικόπτερο επλήγη από ρουκέτα και εξερράγη ενώ βρισκόταν σταθμευμένο στο έδαφος σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στην πόλη. «Σύμφωνα με μια προκαταρκτική εκτίμηση η έκρηξη ήταν το αποτέλεσμα πυρών από έναν εκτοξευτήρα αυτοπροωθούμενων οπλοβομβίδων», ανέφερε το υπουργείο Αμύνης της μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας σε ανακοίνωσή του. Δεν υπήρξαν απώλειες, προσέθεσε. Ένα ανώτερο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας είχε δηλώσει νωρίτερα ότι το μεταγωγικό ελικόπτερο Mi-8 επλήγη στη δεξαμενή καυσίμων από πυρά ελεύθερου σκοπευτή και είχε προσθέσει ότι ο πιλότος τραυματίστηκε.

    Διαβάστε επίσης: Νέες «απειλές» Πούτιν προς την Ουκρανία

    [09] Η αύξηση της κατανάλωσης καφέ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

    Οι άνθρωποι που αυξάνουν την κατανάλωση καφέ, εμφανίζουν μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη, όπως επεσήμαναν οι επιστήμονες, επιβεβαιώνει τα ευρήματα σχετικών προηγούμενων ερευνών, ενώ επίσης δείχνει ότι όσοι αρχίζουν να πίνουν λιγότερο καφέ, κινδυνεύουν πλέον περισσότερο από διαβήτη.

    Η ανάλυση έδειξε πως όσοι αύξησαν την καθημερινή κατανάλωση καφέ κατά τουλάχιστον ενάμισι φλιτζάνι για μια περίοδο τεσσάρων ετών, είχαν κατά μέσο όρο 11% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, σε σχέση με όσους δεν άλλαξαν τις συνήθειές τους για την κατανάλωση καφέ. Από την άλλη, όσοι μείωσαν την μέση καθημερινή κατανάλωση καφέ κατά δύο φλιτζάνια, είχαν κατά 17% αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη.

    [10] Αποκωδικοποιήθηκε το DNA της μύγας τσετσέ, ανοίγοντας το δρόμο για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της «ασθένειας του ύπνου»

    Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, για πρώτη φορά αποκωδικοποίησε τον γενετικό κώδικα της μύγας τσετσέ. Το επίτευγμα δίνει πλέον αυξημένες δυνατότητες καταπολέμησης ή και οριστικής εξάλειψης της λεγόμενης«ασθένειας του ύπνου»ή αφρικανικής τρυπανοσωμίασης, που πλήττει κυρίως τους πληθυσμούς της υποσαχάριας Αφρικής.

    Χρειάστηκαν σχεδόν δέκα χρόνια ερευνών και η συνεργασία 146 επιστημόνων από 78 ερευνητικά ινστιτούτα 18 χωρών για να«χαρτογραφηθεί»το γονιδίωμα του συγκεκριμένου εντόμου. Η μύγα, ρουφώντας το αίμα των θυμάτων της, είναι το μοναδικό«όχημα»μετάδοσης της τροπικής παρασιτικής νόσου, η οποία απειλεί τη ζωή περίπου 70 εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά και πολυάριθμων ζώων σε 36 χώρες. Εκτός από τις απώλειες σε ζωές, έχει προκαλέσει ζημιές πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στην Αφρική.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 25 April 2014 - 12:30:25 UTC