Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-04-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το Πάσχα των πολιτικών
  • [02] Εντοπίστηκε αποθήκη με περίπου 70.000 λαθραία πακέτα τσιγάρα
  • [03] Πασχαλινό γεύμα στην Αθήνα από τον ΚΥΑΔΑ
  • [04] Πάσχα των Ελλήνων
  • [05] Με την ελπίδα ότι θα ξεπεραστεί η κρίση γιόρτασαν το Πάσχα οι κάτοικοι του Κιέβου
  • [06] Το Twitter έκλεισε τους δύο λογαριασμούς που διέρρεαν τηλεφωνικές συνομιλίες του Ερντογάν
  • [07] Δύτες ανασύρουν σορούς από το ναυάγιο στη Νότια Κορέα
  • [08] Διπλωματική «γκάφα» του πρίγκιπα Τζορτζ κατά την εμφάνισή του σε ζωολογικό κήπο του Σίδνεϊ

  • [01] Το Πάσχα των πολιτικών

    Στη γενέτειρά του, στα Ιωάννινα, θα γιορτάσει το Πάσχα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ιδιωτικά, χωρίς να ακολουθήσει επίσημο πρόγραμμα.

    Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θα περάσει το Πάσχα στην ιδιαίτερη πατρίδα του Πύλο.

    Στη γενέτειρά του, Θεσσαλονίκη, θα περάσει τις εορτές ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επισκέπτεται οικογενειακά τη νότια Κρήτη με τη σύζυγό του και τα δυο τους παιδιά. Την Τρίτη του Πάσχα αναμένεται να περιοδεύσει στο Ρέθυμνο και τα Χανιά, όπου το βράδυ θα μιλήσει σε κεντρική συγκέντρωση.

    Στην Ικαρία θα γιορτάσει το Πάσχα ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

    Ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα περάσει τις εορταστικές ημέρες στη Λειβαδιά, ενώ ενδέχεται να μεταβεί και στη γενέτειρά του, Λαμία.

    Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, παρέμεινε και φέτος στην Αθήνα.

    [02] Εντοπίστηκε αποθήκη με περίπου 70.000 λαθραία πακέτα τσιγάρα

    Ολόκληρη αποθήκη, με 68.000 αδασμολόγητα πακέτα τσιγάρα, διέθετε 57χρονος ομογενής, ο οποίος συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη την ώρα που φόρτωνε κούτες με τσιγάρα σε ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο, με σκοπό να τα προωθήσει σε λαϊκές αγορές. Το ύψος των διαφυγόντων δασμώνκαι λοιπών φόρων υπολογίζεται σε204.000 ευρώ. Στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 730 ευρώ, ένας αυτόματος μετρητής χρημάτων κι ένα κινητό τηλέφωνο.

    [03] Πασχαλινό γεύμα στην Αθήνα από τον ΚΥΑΔΑ

    Περισσότερες από 400.000 μερίδες σε άστεγους, άπορους, νεόπτωχους και χαμηλοσυνταξιούχους θα μοιράσει η Εκκλησία σε όλη τη χώρασήμερα, Κυριακή του Πάσχα, στο πλαίσιο των «γευμάτων αγάπης». Ειδικά στις ενορίες της Αρχιεπισκοπής Αθηνών θα μοιρασθούν περίπου 20.000 μερίδες φαγητού. Στην Αθήνα, το καθιερωμένο πασχαλινό τραπέζι θα στρώσει για άλλη μια φορά το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης (ΚΥΑΔΑ) του δήμου Αθηναίων. Το εορταστικό γεύμα θα γίνει στις εγκαταστάσεις του Κλειστού Γυμναστηρίου Ρουφ, παρουσία του δημάρχου Γιώργου Καμίνη. Εκτός από τον παραδοσιακό οβελία και τα πασχαλινά εδέσματα, θα δοθούν δώρα που έχουν προσφέρει χορηγοί για τους άπορους των Αθηνών.

    [04] Πάσχα των Ελλήνων

    Το Πάσχα, η μεγάλη αυτή γιορτή της Χριστιανοσύνης, γιορτάζεται με ξεχωριστό τρόπο σε κάθε γωνιά της χώρας και ιδιαίτερα σε ορισμένες περιοχές αναβιώνουν ήθη κι έθιμα που δίνουν ένα ιδιαίτερο «χρώμα» στην εορταστική αυτή περίοδο. Το «κάψιμο του Ιούδα», οι Αλογοδρομίες, οι Αυγομαχίες, η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης του Εσταυρωμένου και η Ανάσταση σε νεκροταφεία είναι ορισμένες μόνο από τις παραδόσεις που συνεχίζονται σε πόλεις και χωριά.

    Πάσχα στην Κεντρική Μακεδονία με επίκεντρο το Άγιο Όρος

    Στην Κεντρική Μακεδονία ξεχωρίζει το Πάσχα στο Άγιο 'Ορος. Καθ? όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, εκατοντάδες πιστοί καταφθάνουν για να επισκεφτούν την Αθωνική Πολιτεία, εκεί όπου η Ανάσταση είναι ο θεμέλιος λίθος της μοναστηριακής ζωής.

    Η Λαμπρή στη Θεσσαλία

    Η Λαμπρή είναι η γιορτή της ζωής για τους ανθρώπους του κάμπου, τους Καραγκούνηδες. Γι' αυτό αποτελούσε ξεχωριστή χαρά για εκείνον, που θα χτυπούσε πρώτος αναστάσιμα την καμπάνα, τα χαράματα. Όπως αναφέρει σε σχετική, βραβευμένη με Α? έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών, εργασία του ο εκπαιδευτικός Ζήσης Τζιαμούρτας, το χτύπημα της καμπάνας λαμπριάτικα θα έφερνε γούρι για το σπίτι, τα ζώα, τα σπαρτά. Γύρω στις τρεις τα χαράματα, όλος ο κόσμος έτρεχε στην εκκλησία. Με το «δεύτε λάβετε φως» του παπά στην Ωραία Πύλη, έτρεχαν οι άνδρες για να πάρουν πρώτοι το φως, κάτι που θεωρούσαν καλό για την οικογένειά τους, καθώς θα είχαν πάντα την ευλογία του Αναστάντος Χριστού. Έκαιγαν δε με το ίδιο φως την ουρά των ζώων, για να μη τα πιάνει οίστρος. Στη συνέχεια άρχιζαν οι ετοιμασίες για το ψήσιμο των αρνιών. Έβαζαν τα δεμάτια από κληματόβεργες στοίβα και τις άναβαν. Συνήθως δυο - τρία σπίτια έψηναν μαζί τ' αρνιά ρίχνοντας ντουφεκιές. Το απόγευμα της ίδιας μέρας ξαναπήγαιναν πάλι στην εκκλησία, για να παρακολουθήσουν την ακολουθία της Αγάπης.

    Πάσχα στις Κυκλάδες

    Ξεχωριστό χρώμα και άρωμα έχουν οι ημέρες του Πάσχα στα νησιά των Κυκλάδων, στο γραφικότερο - για αρκετούς - νησιωτικό σύμπλεγμα των ελληνικών θαλασσών. Εκεί, όπου συνδυάζονται ο μπαρουτοπόλεμος της Μήλου με το βύθισμα του Επιταφίου στη θάλασσα, στην Τήνο, το κάψιμο του Ιούδα στη Μύκονο με την αναπαράσταση των Παθών στην Πάρο και τα χιλιάδες αναμμένα τενεκεδάκια στο χωριό Πύργος της Σαντορίνης, δημιουργώντας ένα μαγικό σκηνικό.

    Πάσχα στα Μετέωρα και την Καλαμπάκα

    Με τον δικό της μοναδικό τρόπο γιορτάζει η περιοχή της Καλαμπάκας το Πάσχα. Τα μοναστήρια των Μετεώρων διαδραματίζουν ξεχωριστό τόνο, αναδεικνύοντας την πνευματική διάσταση της Ανάστασης του Κυρίου. Παράλληλα, έθιμα και γιορτές στη ευρύτερη περιοχή συνθέτουν ένα σκηνικό ιδανικό γι' αυτές τις ημέρες. Και δεν είναι μόνο τα μοναστήρια των Μετεώρων. Είναι και τα υπόλοιπα (Σταγιάδων, Χρυσίνου, Σιαμάδων, Αγ. Θεοδώρων, Βυτουμά) που δίνουν πνευματική αίγλη σε ολόκληρη τη Μεγάλη Εβδομάδα.

    Πάσχα στην Πελοπόννησο

    Μοναδικός είναι ο εορτασμός του Πάσχα στην Τσακωνιά, με το φαντασμαγορικό έθιμο να εκτοξεύονται, με το αναστάσιμο φως, εκατοντάδες πολύχρωμα αερόστατα από τον Τυρό και το Λεωνίδιο και να ταξιδεύουν πάνω από το Μυρτώο πέλαγος, φτάνοντας, όταν ο καιρός το επιτρέπει, ως την Ύδρα και τις Σπέτσες .

    Την Κυριακή του Πάσχα, αναβιώνει στην Καλαμάτα το έθιμο του σαϊτοπόλεμου. Πρόκειται για ένα λαοφιλές ξεχωριστό τοπικό έθιμο, του οποίου οι ρίζες βρίσκονται αρκετά πίσω στον χρόνο, στους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821.

    Το έθιμο της σούβλας

    Αρνί, κατσικάκι και κοκορέτσι έχουν την τιμητική τους στο πασχαλινό τραπέζι, ωστόσο ελάχιστοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι όλες οι παραπάνω γεύσεις αλλά και ο τρόπος παρασκευής τους ήταν γνωστά στους αρχαίους Έλληνες, πριν από πέντε χιλιάδες χρόνια! Όταν, μάλιστα, έψηναν στη σούβλα και καθώς δεν υπήρχαν τότε πινέλα αλλά ούτε και λαδολέμονο, βουτούσαν ένα κλαδί από πεύκο σε χυμούς από άγουρο σταφύλι και άγουρο δαμάσκηνο και άλειφαν το κρέας προσδίδοντάς του μια ιδιαίτερη γεύση από φρούτα και ρετσίνι. Για να παρασκευάσουν κοκορέτσι μαρινάριζαν τα έντερα σε ξύδι, νερό και μέλι. Το ξύδι λειτουργούσε ως αντισηπτικό και αφυδάτωνε το έντερο από τα πολλά λίπη, ενώ το μέλι δημιουργούσε μια καραμελωμένη κρούστα. Οι επίσημες ονομασίες στην αρχαία ελληνική ήταν ?πλεκτή? για το κοκορέτσι και ?γαρδούμιο? για τη γαρδούμπα.

    [05] Με την ελπίδα ότι θα ξεπεραστεί η κρίση γιόρτασαν το Πάσχα οι κάτοικοι του Κιέβου

    Λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και το αναστάσιμο μήνυμα, οι καμπάνες του Καθεδρικού Ναού του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Κίεβο άρχισαν να χτυπούν, παίζοντας τον... εθνικό ύμνο της Ουκρανίας στους εκατοντάδες πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί για τη λειτουργία, σε μια περίοδο που η ένταση στη χώρα, μεταξύ των ανατολικών και των δυτικών περιφερειών, κορυφώνεται. «Ήταν μια συγκινητική στιγμή» είπε, τρέμοντας από το κρύο, μια 16χρονη μαθήτρια, η Σοφία Τισιάτσνα που πήγε να γιορτάσει την Ανάσταση στο ορθόδοξο μοναστήρι που στήριξε ενεργά το φιλοευρωπαϊκό κίνημα της πλατείας Ανεξαρτησίας η οποία βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων. «Αισθάνθηκα αγάπη και υπερηφάνεια για την πατρίδα μου. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει κάποια ρήξη μεταξύ ανατολής και δύσης, όμως νομίζω ότι το Πάσχα ενώνει όλη τη χώρα. Η πίστη ένωνε πάντα τους ανθρώπους και μας ενώνει και σήμερα», πρόσθεσε.

    Άνθρωποι από κάθε γωνιά της ουκρανικής πρωτεύουσας συνέρρευσαν το βράδυ του Σαββάτου στο γαλάζιο μοναστήρι με τους χρυσούς τρούλους το οποίο είχε κατεδαφιστεί επί Στάλιν και ξαναχτίστηκε τη δεκαετία του 1990.

    [06] Το Twitter έκλεισε τους δύο λογαριασμούς που διέρρεαν τηλεφωνικές συνομιλίες του Ερντογάν

    Ο ιστοχώρος κοινωνικής δικτύωσης Twitter μπλόκαρε σήμερα την πρόσβαση σε δύο σελίδες του στην Τουρκία που κατηγορούνται από την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της χώρας ότι διέρρεαν τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εμπλέκοντας τον ίδιο και το στενό περιβάλλον του σε υποθέσεις διαφθοράς. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τις επαφές που είχαν την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία δυο εκπρόσωποι της αμερικανικής εταιρείας, ο ιστοχώρος της οποίας είχε μπλοκαριστεί επί δέκα ημέρες μέχρι που το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε την άρση του αποκλεισμού. Οι δυο επίμαχες σελίδες μετέδιδαν καθημερινά, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις δημοτικές εκλογές της 30ής Μαρτίου, ηχογραφημένες τηλεφωνικές επικοινωνίες που ενέπλεκαν μέλη της κυβέρνησης και τον ίδιο τον Ερντογάν σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς. Ταυτοχρόνως ωστόσο το Twitter ανακοίνωσε εκ νέου σήμερα ότι δεν θα υποχωρήσει στις απαιτήσεις της Άγκυρας και δεν θα δώσει στις τουρκικές αρχές «πληροφορίες για τους χρήστες των λογαριασμών απλώς και μόνο επειδή τις ζητάει μια κυβέρνηση».

    [07] Δύτες ανασύρουν σορούς από το ναυάγιο στη Νότια Κορέα

    Ο αριθμός των ανθρώπων που έχει εξακριβωθεί ότι έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο του νοτιοκορεάτικου φέρι Sewol ανέρχεται πλέον σε 46, όπως ανέφεραν νοτιοκορεάτικα ΜΜΕ. Ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε αφού δύτες ανακάλυψαν κι άλλες σορούς στο βυθισμένο σκάφος, μετέδωσε το δίκτυο KBS. Ακόμη 250 και πλέον πρόσωπα αγνοούνται, στην πλειονότητά τους μαθητές, έπειτα από το ναυτικό δυστύχημα το οποίο σημειώθηκε την Τετάρτη στις νοτιοδυτικές ακτές της Νότιας Κορέας.

    Περίπου 100 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο νησί Τζιντό, όπου έχει εγκατασταθεί το κέντρο επιχειρήσεων για το ναυάγιο, και προσπάθησαν να κάνουν πορεία σε μια γέφυρα που συνδέει το νησί αυτό με την ενδοχώρα, για να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία τους κατόπιν στην πρωτεύουσα Σεούλ. Η αστυνομία σχημάτισε διπλή γραμμή για να τους εμποδίσει να φθάσουν στη γέφυρα και οι πολίτες άρχισαν να σπρώχνουν τους αστυνομικούς. «Φέρτε μου τη σορό», επαναλάμβανε κλαίγοντας η μητέρα ενός από τους επιβάτες στη γέφυρα, ενώ αστυνομικοί προσπαθούσαν να την παρηγορήσουν. Το ναυάγιο πιστεύεται πως όταν ανασυρθούν οι σοροί όλων των θυμάτων θα αποδειχθεί το πιο πολύνεκρο των τελευταίων 21 ετών στη Νότια Κορέα.

    [08] Διπλωματική «γκάφα» του πρίγκιπα Τζορτζ κατά την εμφάνισή του σε ζωολογικό κήπο του Σίδνεϊ

    Πριν καν κλείσει έναν χρόνο ζωής, ο μικρός πρίγκιπας Τζορτζ, ο τρίτος στη διαδοχή του βρετανικού θρόνου μετά τον παππού του Κάρολο και τον πατέρα του Ουίλιαμ, διέπραξε την πρώτη διπλωματική... γκάφα του σε έναν ζωολογικό κήπο στο Σίδνεϊ. Ο γιος του δούκα και της δούκισσας του Κέμπριτζ έδειξε πως ακόμη δεν έχει αποκτήσει το τακτ των περισσότερων μελών της βασιλικής οικογένειας, ούτε την άνεσή τους απέναντι στα φώτα της δημοσιότητας. Έτσι, όταν οι οικοδεσπότες Αυστραλοί του δώρισαν ένα λούτρινο ζωάκι που παρίστανε ένα λαγόμορφο μαρσιποφόρο, τον πηραμελή ή μπίλμπι όπως το αποκαλούν χαϊδευτικά, ο μόλις οκτώ μηνών Τζορτζ αντέδρασε όπως όλα τα μωρά της ηλικίας του: το πέταξε αμέσως κάτω. «Ειλικρινά, του αρέσει πραγματικά» έσπευσε να βεβαιώσει ο πατέρας του προσπαθώντας να καλύψει το «ατόπημα» του μικρού.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 20 April 2014 - 8:30:24 UTC