Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-04-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Αντ. Σαμαρά με την επίτροπο Δικαιοσύνης Β. Ρέντινγκ
  • [02] Στην τελική ευθεία ο σχεδιασμός για τη στήριξη της υποψηφιότητας Τσίπρα για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • [03] Έκρηξη στο αυτοκίνητο της συζύγου του Γιώργου Καλαντζή
  • [04] Με κάθε μέσο εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα οι εκδρομείς του Πάσχα
  • [05] Η πρόεδρος της FED θεωρεί ως την μεγαλύτερη απειλή, τον χαμηλό πληθωρισμό
  • [06] Υποψήφια ευρωβουλευτής η Αλεσάντρα Μουσολίνι με το κόμμα του Μπερλουσκόνι
  • [07] Ο Πούτιν ελπίζει ότι δεν θα χρειασθεί να κάνει χρήση βίας στην ανατολική Ουκρανία
  • [08] Το «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα στο 67ο Φεστιβάλ Καννών

  • [01] Συνάντηση Αντ. Σαμαρά με την επίτροπο Δικαιοσύνης Β. Ρέντινγκ

    Συνάντηση με την αντιπρόεδρο της ΕΕ και επίτροπο Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

    Μετά το τέλος της συνάντησης δεν έγιναν δηλώσεις.

    Χθες το μεσημέρι ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν.

    [02] Στην τελική ευθεία ο σχεδιασμός για τη στήριξη της υποψηφιότητας Τσίπρα για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Στην τελική ευθεία εισέρχεται ο πολιτικός σχεδιασμός για τη στήριξη και την προβολή της υποψηφιότητας του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την πρωτοβουλία που αναλαμβάνουν ανένταχτοι πολίτες και εκπρόσωποι κομμάτων και πολιτικών κινήσεων (ΣΥΡΙΖΑ, «Κοινωνική Συμφωνία», «Η Κοινωνία Πρώτα» και «Αριστερή Προοπτική») για τη συγκρότηση «Επιτροπής υποστήριξης της υποψηφιότητας Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν». Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τον ΣΥΡΙΖΑ, κοινή εκτίμηση όσων αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία είναι πως η σημασία και οι συμβολισμοί της υποψηφιότητας του Αλέξη Τσίπρα υπερβαίνουν κατά πολύ τα στενά κομματικά πλαίσια του κόμματος και αποκτούν εθνική διάσταση, ότι υπερβαίνουν κατά πολύ τα όρια της χώρας και έχουν πανευρωπαϊκή δυναμική. Η πολιτική φιλοδοξία της ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι μέσω της υποψηφιότητας Τσίπρα να βγει από τη γωνία και από τον κατακερματισμό, επιχειρώντας μια εναλλακτική απάντηση/πρόταση απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και στις πολιτικές της λιτότητας.

    [03] Έκρηξη στο αυτοκίνητο της συζύγου του Γιώργου Καλαντζή

    Έκρηξη σημειώθηκε στις 2.10 τα ξημερώματα της Μεγάλης Πέμπτης, στο σταθμευμένο, στη συνοικία του Αγίου Λουκά Καβάλας, αυτοκίνητο της συζύγου του αντιπροέδρου της Βουλής Ντόρας Καλαντζή. Η έκρηξη προήλθε από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό με γκαζάκια που άγνωστοι τοποθέτησαν στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου ιδιοκτησίας της κ. Καλαντζή, το οποίο ήταν σταθμευμένο μπροστά στο σπίτι του αντιπροέδρου της Βουλής. Από την έκρηξη προκλήθηκε φωτιά που κατασβέστηκε αμέσως από την Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία όμως προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές στο αυτοκίνητο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανικός είναι ίδιος με εκείνον που είχε τοποθετηθεί πριν από ένα χρόνο στην πυλωτή του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

    [04] Με κάθε μέσο εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα οι εκδρομείς του Πάσχα

    Με κάθε μέσο εγκαταλείπουν οι κάτοικοι το λεκανοπέδιο της Αττικής, προκειμένου να περάσουν τις ημέρες του Πάσχα στην ελληνική περιφέρεια. Οι πληρότητες σε τρένα, πλοία και αεροπλάνα αγγίζουν ακόμα και το 100%, ενώ αυξημένη εκτιμάται ότι θα είναι η κίνηση και στις εθνικές οδούς από σήμερα το απόγευμα, ενώ η κορύφωση της εξόδου αναμένεται αύριο Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο.

    Από σήμερα Μεγάλη Πέμπτη έως τη Δευτέρα του Πάσχα έχουν προγραμματιστεί από το λιμάνι του Πειραιά 70 δρομολόγια, από τη Ραφήνα 31 και από το Λαύριο 23.

    Αυξημένη είναι και η κίνηση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου από σήμερα Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και τις 22 Απριλίου, τρίτη ημέρα του Πάσχα θα πραγματοποιηθούν συνολικά 2.245 αφίξεις και αναχωρήσεις εκ των οποίων οι 74 είναι πτήσεις τσάρτερ ή έκτακτες. Στους δύο σταθμούς των υπεραστικών λεωφορείων της Αττικής, Κηφισού και Λιοσίων, οι πληρότητες φτάνουν προς όλους τους προορισμούς το 100%. Αυξημένη κατά 30% είναι και η κίνηση με τον ελληνικό σιδηρόδρομο. Για την κάλυψη των αναγκών προστίθενται επιπλέον βαγόνια στους συρμούς. Ωστόσο τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα στη μετακίνηση με τα τρένα, εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων που εξήγγειλε για το Μεγάλο Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.

    Αυξημένα θα είναι από σήμερα το απόγευμα και τα μέτρα της Τροχαίας για την ασφαλή μετακίνηση των εκδρομέων. Έτσι, πλην των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας, που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, η Ελληνική Αστυνομία προχωράει στην απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου. Σήμερα οι απαγορεύσεις ισχύουν στο ρεύμα εξόδου από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από τις 3 μμ έως τις 10 μμ και τη Μεγάλη Παρασκευή από τις 6 πμ έως τις 4 μμ. Την Κυριακή δεν υπάρχουν απαγορεύσεις, οι οποίες επανέρχονται τη Δευτέρα του Πάσχα για το ρεύμα εισόδου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από τις 3 μμ έως τις 10 μμ και την Τρίτη του Πάσχα από τις 11 πμ έως τις 9 μμ. Επί ποδός για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών θα βρίσκεται και το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), το οποίο έχει εκπονήσει ειδικό πρόγραμμα κάλυψης του εθνικού οδικού δικτύου, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη σε συγκεκριμένα σημεία κινητών μονάδων επείγουσας προνοσοκομειακής ιατρικής και ασθενοφόρων.

    Σε ό,τι αφορά τον καιρό, σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα εμφανίσει βελτίωση από το Μεγάλο Σάββατο, οπότε το υπαίθριο ψήσιμο του οβελία δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα, αφού στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας θα επικρατήσει ηλιοφάνεια ή συννεφιά, χωρίς βροχές. Ωστόσο έως και το Μεγάλο Σάββατο θα υπάρχουν έντονα φαινόμενα, με βροχές και καταιγίδες, ακόμα και χαλαζοπτώσεις, κυρίως στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα, καθώς και στο Ανατολικό Αιγαίο. Η κακοκαιρία συνοδεύεται και με αρκετό κρύο, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά (άνω των 1.000 μέτρων).

    [05] Η πρόεδρος της FED θεωρεί ως την μεγαλύτερη απειλή, τον χαμηλό πληθωρισμό

    Ο επίμονα χαμηλός πληθωρισμός αποτελεί μία πιο άμεση απειλή για την αμερικανική οικονομία από την αύξηση των τιμών, δήλωσε η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) κυρία Τζάνετ Γέλεν, τονίζοντας ότι η Fed θα συνεχίσει για κάποιο χρόνο τις πολιτικές για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας. Στη δεύτερη δημόσια ομιλία της μετά την ανάληψη της ηγεσίας της Fed, η Τζάνετ Γέλεν απέφυγε να προβλέψει πότε θα αυξηθούν τα επιτόκια από το σημερινό επίπεδό τους κοντά στο μηδέν. Τόνισε, όμως, ότι η σχετική απόφαση θα εξαρτηθεί από τη βελτίωση της αγοράς εργασίας και από το πόσο γρήγορα ο πληθωρισμός θα κινείται προς τον στόχο της Fed για πληθωρισμό 2%.

    [06] Υποψήφια ευρωβουλευτής η Αλεσάντρα Μουσολίνι με το κόμμα του Μπερλουσκόνι

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποφάσισε για την τελική σύνθεση του ψηφοδελτίου της Φόρτσα Ιτάλια στις ευρωεκλογές. Παρά την απόφαση για προσφορά κοινωφελούς εργασίας, ο «μίστερ τιβί» δεν σταμάτησε, όπως υπογραμμίζει ο ιταλικός Τύπος, να ασχολείται με την διεύθυνση του κόμματός του και την επιλογή των ονομάτων των υποψηφίων για μια έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο. Στους υποψήφιους του Φόρτσα Ιτάλια το όνομα που ξεχωρίζει είναι αυτός της Αλεσάντρα Μουσολίνι: η εγγονή του φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι και ανιψιά της ηθοποιού Σοφία Λόρεν είναι ως σήμερα μέλος της γερουσίας.

    Η ιταλική κεντροδεξιά βρίσκεται σε κρίσιμη φάση --σημειώνουν αναλυτές στον Τύπο-- καθώς μένει να φανεί πώς θα πάρει μέρος στην προεκλογική εκστρατεία ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι. Δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι η Φόρτσα Ιτάλια κινδυνεύει να περιοριστεί σε ένα ποσοστό χαμηλότερο του 20%, κάτι που θα αποτελούσε σαφή ήττα.

    [07] Ο Πούτιν ελπίζει ότι δεν θα χρειασθεί να κάνει χρήση βίας στην ανατολική Ουκρανία

    Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να στείλει ρωσικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία, αλλά δήλωσε πως ελπίζει ότι δεν θα χρειασθεί και ότι η κρίση εκεί θα επιλυθεί με τη διπλωματία. Στην τηλεοπτική επικοινωνία που έχει κάθε χρόνο με τους πολίτες, ο Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία «θα κάνει ό,τι είναι δυνατό» για να βοηθήσει το ρωσόφωνο πληθυσμό στην ανατολική Ουκρανία, όπου έχουν ξεσπάσει εξεγέρσεις αυτονομιστών. Ωστόσο, σε μια ένδειξη ότι η Ρωσία είναι προσηλωμένη στις διεθνείς συνομιλίες για τη διευθέτηση της κρίσης που διεξάγονται στη Γενεύη, ο Πούτιν δήλωσε πως αποτελεί ψευδαίσθηση η πεποίθηση ότι με την ισχύ μπορούν να επιλύονται όλα τα προβλήματα στις διεθνείς υποθέσεις.

    Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ακόμη πως ο λαός της Υπερδνειστερίας, της αποσχισθείσας περιφέρειας του Μόλδοβα, θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για την τύχη του και υπογράμμισε την ανάγκη για διαπραγματεύσεις. «Θα πρέπει να επιτραπεί στον κόσμο να καθορίσει ο ίδιος την τύχη του. Γι' αυτό θα εργασθούμε με τους εταίρους μας» τόνισε.

    Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει τη δυνατότητα να σταματήσει την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου και ότι ελπίζει ότι θα υπάρξει συμφωνία με την Ουκρανία για τη διέλευση του φυσικού αερίου. «Πουλάμε φυσικό αέριο σε ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες καλύπτουν περί το 30% έως 35% των αναγκών τους με αέριο από τη Ρωσία. Μπορούν να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό αέριο; Κατά τη γνώμη μου, είναι αδύνατον» είπε. Ο πρόεδρος της Ρωσίας πρόσθεσε ότι η διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας είναι ο πιο επικίνδυνος παράγοντας του συστήματος τροφοδοσίας της Ευρώπης. Θέτοντας δε χρονική προθεσμία, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να περιμένει ένα μήνα για την αποπληρωμή του ουκρανικού χρέους.

    [08] Το «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα στο 67ο Φεστιβάλ Καννών

    H τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του Πάνου Χ. Κούτρα με τίτλο «Xenia» επιλέχθηκε από το 67ο Φεστιβάλ Κανών (14- 25 Μαΐου) για να κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο επίσημο τμήμα της διοργάνωσης, «Ένα Κάποιο Βλέμμα». Το «Xenia» αφηγείται την ιστορία του Ντάνυ και του αδερφού του, Οδυσσέα, 16 και 18 ετών, αντίτοιχα, οι οποίοι μετά το θάνατο της Αλβανής μητέρας τους, ξεκινούν ένα ταξίδι από την Κρήτη έως τη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να βρουν τον Έλληνα πατέρα τους, που τους εγκατέλειψε όταν ήταν ακόμη παιδιά. Ξένοι στην ίδια τους τη χώρα, είναι αποφασισμένοι να τον πείσουν να τους αναγνωρίσει, προκειμένου να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά και να συμμετάσχουν σε ένα τηλεοπτικό talent show που θα τους εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή. Στη διαδρομή θα έρθουν αντιμέτωποι με όσα τους ενώνουν, την αγριότητα της εφηβείας, ένα όνειρο που πρέπει πάσει θυσία να γίνει πραγματικότητα και μια Ελλάδα που αρνείται να τους ακολουθήσει.

    «Η συμμετοχή της ταινίας στο Φεστιβάλ Κανών είναι μια ευτυχής στιγμή στη μακριά και δύσκολη πορεία της παραγωγής του "Xenia" που ήρθε αντιμέτωπη και αυτή όπως και οι ήρωές της με τη σκληρή σύγχρονη πραγματικότητα αλλά και με τις εγγενείς δυσκολίες που φέρει μια συμπαραγωγή. Ελπίζω αυτό το καταπληκτικό γεγονός, που μας κάνει πολύ χαρούμενους, να είναι η αρχή του τέλους όλων των δυσκολιών της ταινίας» δηλώνει ο Πάνος Χ. Κούτρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 17 April 2014 - 12:30:24 UTC