Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-04-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραδίδεται ο νέος δρόμος Ναύπλιο - Λυγουριό
  • [02] Το Πάσχα και τα ημερολόγια
  • [03] Σήμερα η προκαταβολή των οικογενειακών επιδομάτων
  • [04] Σημαντική επιδείνωση του καιρού
  • [05] Η Ουκρανία είναι στα πρόθυρα εμφυλίου, είπε ο Πούτιν στη Μέρκελ
  • [06] Εντοπίστηκαν ύποπτα σακίδια στον χώρο του μαραθωνίου της Βοστόνης
  • [07] Δύο νεκροί μετά το ναυάγιο του νοτιοκορεατικού πλοίου

  • [01] Παραδίδεται ο νέος δρόμος Ναύπλιο - Λυγουριό

    Σήμερα το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του νέου δρόμου Αρκαδικό - Χάνι Μερκούρη Αργολίδας, ο οποίος ολοκληρώθηκε και δίδεται στην κυκλοφορία. Με την παράδοση αυτού του οδικού άξονα στη κυκλοφορία και τη σύνδεσή του με το τμήμα Χάνι Μερκούρη- Λυγουριό, παραδίδεται ολοκληρωμένος στην κυκλοφορία ο οδικός άξονας Αρκαδικό- Λυγουριό, μήκους 12 χιλιομέτρων νέας χάραξης, ο οποίος παρακάμπτει τα χωριά Αρκαδικό, Γιαννουλέικα και Λυγουριό, μειώνοντας κατά δεκαπέντε λεπτά της ώρας τη διαδρομή Ναύπλιο- Λυγουριό, ενώ αυξάνει σημαντικά το επίπεδο ασφάλειας των διερχόμενων οδηγών.

    Η ολοκλήρωση του νέου δρόμου Αρκαδικό - Χάνι Μερκούρη, μήκους 8 χιλιομέτρων, χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 7,2 εκατ. ευρώ, ενώ κόστισε τελικά 4,6 εκατ. ευρώ.

    [02] Το Πάσχα και τα ημερολόγια

    Φέτος το Πάσχα των Ορθοδόξων και των Καθολικών συμπίπτει στην ίδια ημερομηνία, στις 20 Απριλίου. Γιατί όμως η ημερομηνία του Πάσχα μετακινείται και ποια είναι ιστορικά η σχέση ανάμεσα στους αστρονομικούς υπολογισμούς και στον καθορισμό της ημερομηνίας του από τις χριστιανικές εκκλησίες στην Ανατολή και στη Δύση;

    Οι Εβραίοι, με βάση το σεληνιακό ημερολόγιο που χρησιμοποιούσαν και το οποίο βασιζόταν στον κύκλο της Σελήνης, τον λεγόμενο «συνοδικό μήνα», γιόρταζαν το Πάσχα -από την εβραϊκή λέξη «πεσάχ» που σημαίνει «διέλευση» (της Ερυθράς Θάλασσας)- την 14η του μήνα Νισάν, η οποία ήταν η μέρα της πρώτης εαρινής πανσελήνου, που γίνεται κατά την εαρινή ισημερία ή αμέσως μετά από αυτήν. Η εαρινή ισημερία συνδέθηκε με τον εορτασμό του Χριστιανικού «καινού» (νέου) Πάσχα, από τα πρώτα κιόλας χρόνια μετά την Ανάσταση του Χριστού, σε ανάμνηση της «διάβασής Του από τον θάνατο στη ζωή». Αυτό συνέβη, επειδή ο Χριστός αναστήθηκε την πρώτη μέρα μετά το Εβραϊκό Πάσχα, που έπεφτε εκείνο το χρόνο ημέρα Σάββατο (το οποίο άρχιζε τότε -όπως και οι υπόλοιπες μέρες- στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής).

    [03] Σήμερα η προκαταβολή των οικογενειακών επιδομάτων

    Νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματισθεί και συγκεκριμένα σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, θα δοθεί η προκαταβολή των οικογενειακών επιδομάτων, για το πρώτο τρίμηνο του 2014 σε 669.702 δικαιούχους, που ήδη εισέπραξαν τα επιδόματα του 2013.

    «Σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό προχωρήσαμε στην απόφαση να δοθεί νωρίτερα εφέτος το οικογενειακό επίδομα στους δικαιούχους.» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και τόνισε ότι, «Η ελληνική οικογένεια και η στήριξή της αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση».

    [04] Σημαντική επιδείνωση του καιρού

    Σημαντική επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, και από τα βορειοδυτικά σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, με βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες που είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλάζι και πολύ ισχυρούς άνεμους προβλέπονται για σήμερα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία. Τα έντονα φαινόμενα γρήγορα θα επεκταθούν σε όλη τη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα, μετά το μεσημέρι στη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά και κατά τη διάρκεια της νύχτας στα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Χιόνια θα πέσουν από το απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας (κυρίως της δυτικής) και της δυτικής Στερεάς (πάνω από τα 1200 μετρά)

    Για αύριο, Μεγάλη Πέμπτη, στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται βροχές και καταιγίδες οι οποίες πιθανόν κατά διαστήματα να είναι τοπικά ισχυρές. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες και πιθανές χαλαζοπτώσεις θα επηρεάσουν την υπόλοιπη χώρα. Βαθμιαία όμως στη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο θα εξασθενήσουν. Χιόνια θα κάνουν την εμφάνισή τους στα ορεινά (πάνω από τα 1100 μετρά).

    Ο άστατος καιρός θα συνεχιστεί και τη Μεγάλη Παρασκευή, με περαιτέρω εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες στις περισσότερες περιοχές εκτός από την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου όπου είναι πιθανό να εκδηλώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά (πάνω από τα 1100 μέτρα).

    Πτώση της θερμοκρασίας παρατηρείται ήδη, στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Στους 8 βαθμούς Κελσίου, με αραιή συννεφιά και υγρασία 87%, είναι η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη, στις Σέρρες, στην Κατερίνη, αλλά και στην Έδεσσα. Στους 9 βαθμούς Κελσίου, με συννεφιά και υγρασία 76%, είναι η θερμοκρασία στον Πολύγυρο. Στους 4 βαθμούς Κελσίου, με ελαφρά χιονόπτωση και υγρασία 87%, είναι η θερμοκρασία στα Γρεβενά. Στους 2 βαθμούς Κελσίου, με χιονόνερο και υγρασία 87%, είναι η θερμοκρασία στη Φλώρινα.

    [05] Η Ουκρανία είναι στα πρόθυρα εμφυλίου, είπε ο Πούτιν στη Μέρκελ

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ότι η Ουκρανία είναι στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου μετά την απόφαση της κεντρικής εξουσίας στο Κίεβο να στείλει στρατό κατά των αυτονομιστικών ανταρτών στα ανατολικά της χώρας, ανέφερε το Κρεμλίνο την Τετάρτη. «Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η απότομη κλιμάκωση της σύγκρουσης έχει φέρει τη χώρα στο χείλος του εμφυλίου πολέμου», ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε στο τέλος της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών.

    Και οι δύο ηγέτες «τόνισαν τη σημασία» των συνομιλιών που έχουν προγραμματιστεί για τις 17 Απριλίου. «Εξέφρασαν την ελπίδα ότι η συνάντηση της Γενεύης μπορεί να δώσει ένα σαφές μήνυμα για να επιστρέψει η κατάσταση σε ένα ήρεμο περιβάλλον » σημειώνει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου Οι δράσεις του ουκρανικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία αντιπροσωπεύουν «αντισυνταγματική χρήση βίας κατά των ειρηνικών διαδηλώσεων », ανέφερε η ανακοίνωση από το Κρεμλίνο. Ο Πούτιν τόνισε επίσης προς την καγκελάριο Μέρκελ τη σημασία της σταθεροποίησης της ουκρανικής οικονομίας και τη συνέχιση της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη .

    Η τετραμερής συνάντηση μεταξύ της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη την Πέμπτη θα προσπαθήσει να επιλύσει την κρίση στην Ουκρανία.

    [06] Εντοπίστηκαν ύποπτα σακίδια στον χώρο του μαραθωνίου της Βοστόνης

    Εκατοντάδες άνθρωποι υποχρεώθηκαν την Τρίτη το βράδυ να εκκενώσουν τμήματα της διαδρομής του μαραθωνίου της Βοστόνης στα βόρειοανατολικά των Ηνωμένων Πολιτειών μετά την ανακάλυψη δύο ύποπτων σακιδίων κοντά στον τόπο των επιθέσεων του μαραθωνίου ακριβώς ένα χρόνο πριν. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένας ύποπτος συνελήφθη ενώ ειδικές ομάδες ερευνήσαν την περιοχ κάνοντας ελεγχόμενες εκρήξεις στα ύποπτα αντικείμενα. Ένας μάρτυρας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είδε ένα νεαρό περίπου 20 ετών με μαύρα ρούχα και φέροντας ένα σακίδιο.

    Σύμφωνα με την αστυνομία ο ύποπτος είναι ένας φοιτητής στο Massachusetts College of Arts. Πριν από ένα χρόνο έγινε διπλή βομβιστική επίθεση στο χώρο τερματισμού του μαραθωνίου, με τραγικό απολογισμό το θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό 264.

    [07] Δύο νεκροί μετά το ναυάγιο του νοτιοκορεατικού πλοίου

    Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα και 368 έχουν διασωθεί από το ναυάγιο νοτιοκορεατικού επιβατικού πορθμείου που μετέφερε 477 ανθρώπους κοντά στη νότια ακτή της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές, ενώ το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε πως εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη άνω των 100 ανθρώπων.

    Το πλοίο, το Sewol, μετέφερε 477 επιβάτες και πλήρωμα και 150 οχήματα, σύμφωνα με τις κορεατικές λιμενικές αρχές, όταν άρχισε να γέρνει πολύ καθώς πλησίαζε στο νησί Ζεζού, περίπου 100 χλμ. νοτίως της κορεατικής χερσονήσου. Σήμα κινδύνου εστάλη από το πλοίο νωρίς σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε η νοτιοκορεατική ακτοφυλακή, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει επιχείρηση διάσωσης με συμμετοχή δεκάδων πλοίων και ελικοπτέρων. Δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις για το τι έκανε το πλοίο να πάρει κλίση και να γείρει, αν και ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε προς το τηλεοπτικό δίκτυο YTN πως πριν το Sewol αρχίσει να βυθίζεται ακούσθηκε ένας "ισχυρός ήχος πρόσκρουσης και θόρυβος".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 April 2014 - 6:30:24 UTC