Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-04-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Είμαστε ώριμοι να ανοίξει συζήτηση περί άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο
  • [02] Επίσκεψη Αλ. Τσίπρα σε Βρυξέλλες και Παρίσι
  • [03] Απεργία προανήγγειλε για την Κυριακή των Βαΐων η ΟΙΥΕ
  • [04] "FT": Η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα έχει υπερβεί τα 11 δισ. ευρώ
  • [05] Στήριξη για ενεργειακές επενδύσεις σε όλη την Ελλάδα, ενέκρινε η ΕΕ
  • [06] Η Ελλάδα βγαίνει ξανά στις αγορές
  • [07] Β. Πούτιν: Το Κίεβο να μη διαπράξει κάτι ανεπανόρθωτο

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Είμαστε ώριμοι να ανοίξει συζήτηση περί άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο

    «Πιστεύω ότι πλέον είμαστε ώριμοι να ανοίξει συζήτηση περί άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο. Είναι ένα ζήτημα που θα συζητήσουμε (αν θα αφορά τους νέους ή τους παλιούς) γιατί υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις, αλλά η κοινωνία είναι ώριμη να ανοίξει ζήτημα άρσης μονιμότητας για τους δημοσίους υπαλλήλους» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα» ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Υπογράμμισε πως «για να γίνει, πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης σε δύο κοινοβουλευτικές περιόδους, άρα δεν είναι άμεσο, αλλά στην ατζέντα πρέπει να μπει και αυτό. Η ήπια εκδοχή είναι να αφορά τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο. Ούτως ή άλλως, θυμίζω κάτι που έχουμε αμελήσει: ότι από τον υφιστάμενο Κώδικα και τη νομοθεσία προβλέπεται διετής δοκιμαστική περίοδος στο Δημόσιο. Δεν εφαρμόζεται, όμως, ποτέ. Κι ένα πρώτο βήμα θα ήταν να την εφαρμόσουμε και αν σ' αυτήν τη διετία εντοπίσουμε περιπτώσεις υπαλλήλων που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του Δημοσίου, αυτοί να μην αποκτούν το καθεστώς του μόνιμου δημόσιου υπάλληλου».

    [02] Επίσκεψη Αλ. Τσίπρα σε Βρυξέλλες και Παρίσι

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος πρόεδρος για την Κομισιόν Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη, 10/4 και στο Παρίσι την Παρασκευή και το Σάββατο, 11 και 12 Απριλίου.

    Στην βελγική πρωτεύουσα, ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει το μεσημέρι στο συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς με τίτλο «Μαζί μπορούμε να βάλουμε ένα τέλος στα προβλήματα του χρέους και της λιτότητας στην Ευρώπη».

    Στο Παρίσι, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσει την Παρασκευή το βράδυ σε εκδήλωση που διοργανώνει το Μέτωπο της Αριστεράς, κηρύσσοντας την έναρξη της καμπάνιας για τις ευρωεκλογές, το δε Σάββατο θα συμμετάσχει στην πορεία στην οποία καλούν εκατοντάδες οργανώσεις, κόμματα, κινήματα, τοπικοί και κοινωνικοί φορείς ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας.

    [03] Απεργία προανήγγειλε για την Κυριακή των Βαΐων η ΟΙΥΕ

    Απεργία προανήγγειλε για την Κυριακή των Βαΐων η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας. Σε ανακοίνωσή της η ΟΙΥΕ αναφέρει ότι συνεχίζει την αντίδρασή της στην κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων κάνοντας απεργία στις 13 Απριλίου 2014. Θα πραγματοποιηθεί και απεργιακή συγκέντρωση στις 11 στην Ερμού στο Σύνταγμα.

    [04] "FT": Η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα έχει υπερβεί τα 11 δισ. ευρώ

    Η ζήτηση για τα 5ετή ελληνικά ομόλογα έχει ξεπεράσει τα 11 δισ. ευρώ, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να αποκτήσουν μέρος της έκδοσης, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Το ισχυρό ενδιαφέρον των επενδυτών εκδηλώθηκε μόλις η Αθήνα έδωσε εντολή να προχωρήσει η έκδοση των ομολόγων με ύψος που εκτιμάται περί τα 2 δισ. ευρώ, αναφέρει το δημοσίευμα.

    Οι εντολές ζήτησης, στις οποίες περιλαμβάνονται περίπου 1,3 δισ. ευρώ από τις αναδόχους τράπεζες, είναι ισχυρή και οι τραπεζίτες θεωρούν ότι η απόδοση των ομολόγων θα κυμανθεί από 5% έως 5,25%, χαμηλότερα από τις προβλέψεις ορισμένων αναλυτών, σημειώνουν οι Financial Times.

    [05] Στήριξη για ενεργειακές επενδύσεις σε όλη την Ελλάδα, ενέκρινε η ΕΕ

    Τις προτάσεις του επιτρόπου Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια σχετικά με το καθεστώς ελέγχου των κρατικών ενισχύσεων στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε γενικές γραμμές η τάση που επικράτησε είναι η αυστηροποίηση των κανόνων ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων.Το ζήτημα που τέθηκε για την Ελλάδα και άλλα κράτη μέλη είναι αν αφαιρείται ή μειώνεται η δυνατότητα του κράτους να παρεμβαίνει για να υποστηρίξει ορισμένους κλάδους, π.χ. ανανεώσιμες πηγές, ή για να ελαφρύνει κάποιους άλλους, π.χ. ενεργοβόρες βαριές βιομηχανίες, όπως τσιμέντα, μεταλλουργία, λιπάσματα, και έτσι να εφαρμόσει βιομηχανική πολιτική που ανταποκρίνεται στις εκάστοτε συνθήκες, ανάγκες και ιδιαιτερότητες της οικονομίας και της κοινωνίας.Μέσα από διαπραγμάτευση, το αρχικό κείμενο του κ. Αλμούνια υπέστη τροποποιήσεις για να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες ορισμένων κρατών και κλάδων της βιομηχανίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίτροπος Μαρία Δαμανάκη ήταν μεταξύ των επιτρόπων που πέτυχαν συγκεκριμένες επωφελείς για την Ελλάδα τροποποιήσεις. Οι κοινός παρανομαστής της προσπάθειας των επιτρόπων Δαμανάκη (αρμόδιος επίτροπος θαλασσίων υποθέσεων), Ταγιάνι (επιχειρήσεις) και Έτινγκερ (ενέργεια) ήταν να μην προκληθούν δυσανάλογες επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που ήδη βρίσκονται υπό την πίεση του διεθνούς ανταγωνισμού και του υψηλού κόστους ενέργειας, και έτσι να διατηρηθούν ή να βελτιωθούν τα επίπεδα απασχόλησης στους κλάδους αυτούς.

    Για την Ελλάδα εξασφαλίστηκε ότι το κράτος θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει οικονομική στήριξη σε ενεργειακές επενδύσεις, σε όλη την ελληνική επικράτεια και όχι μόνο στις οικονομικά ασθενέστερες περιφέρειες, όπως προβλεπόταν στην αρχική πρόταση.

    [06] Η Ελλάδα βγαίνει ξανά στις αγορές

    Με στόχο την άντληση 2,5 δισ. ευρώ - ποσό, το οποίο μπορεί να αυξηθεί με βάση τη ζήτηση των διεθνών επενδυτών - ανοίγει αύριο το πρωί, το βιβλίο προσφορών για το 5ετές ομόλογο, σηματοδοτώντας, ταυτόχρονα, την επάνοδο της χώρας στις αγορές μετά από 4 χρόνια.

    Υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), δηλώνουν απολύτως ικανοποιημένοι από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, επισημαίνοντας ότι το καθαρό όφελος για την ελληνική οικονομία ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

    Το συγκεκριμένο όφελος προκύπτει από το ότι, η επιτυχία της έκδοσης (και ως προς το ποσό και ως προς το επιτόκιο), θα έχει εξαιρετικά εμφανή επίδραση στα επιτόκια των εντόκων γραμματίων, τα οποία, κατά την έκφραση στελέχους του ΟΔΔΗΧ, «θα γκρεμιστούν κι άλλο». 'Αρα, το Δημόσιο θα μπορεί στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, να καλύπτει τις ταμειακές ανάγκες του με πολύ χαμηλότερα επιτόκια (η χθεσινή έκδοση των 6μηνων εντόκων έγινε με επιτόκιο 3,01%).

    Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δηλώνει ότι «μετά από τέσσερα χρόνια τα πράγματα αλλάζουν άρδην» (η τελευταία έκδοση ήταν τον Απρίλιο 2010, όταν η χώρα ζήτησε, μέσω 20ετών ομολόγων, ποσό 1 δισ. ευρώ και εισέπραξε 390 εκατ. ευρώ). Προσθέτει, δε, ότι «δεν εφησυχάζουμε, αλλά ούτε πανηγυρίζουμε». Και εξαπολύει βολές κατά της αντιπολίτευσης, και κυρίως της αξιωματικής, λέγοντας «τους αφήνουμε στη μεμψιμοιρία τους, εμείς προχωράμε».

    Στο μεταξύ, στη δευτερογενή αγορά ομολόγων η είδηση της εξόδου της χώρας στις αγορές πίεσε περαιτέρω την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στο επίπεδο του 5,87%.

    Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 6,01% από το 6,22% που έκλεισε χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,57%, να διαμορφωθεί στο 4,53% από 4,69% που έκλεισε χθες.

    [07] Β. Πούτιν: Το Κίεβο να μη διαπράξει κάτι ανεπανόρθωτο

    Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε σήμερα τις αρχές της Ουκρανίας να μην «διαπράξουν τίποτα ανεπανόρθωτο» στη χώρα, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι οι διπλωματικές προσπάθειες θα έχουν «θετική έκβαση».

    «Ελπίζω ότι η πρωτοβουλία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για την διευθέτηση της κατάστασης θα έχει αποτέλεσμα και ότι αυτό θα είναι θετικό», δήλωσε ο Πούτιν κατά την έναρξη μιας κυβερνητικής σύσκεψης για την κρίση στην Ουκρανία.

    «Ελπίζω ότι σε κάθε περίπτωση οι μεταβατικές αρχές (της Ουκρανίας) δεν θα διαπράξουν τίποτε ανεπανόρθωτο», πρόσθεσε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση.

    Ο Πούτιν έκανε τις δηλώσεις αυτές την ώρα που η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία παραμένει ιδιαίτερα τεταμένη από την Κυριακή, όπου φιλορώσοι διαδηλωτές έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια σε πολλές πόλεις.

    Μια ελπίδα για τη διπλωματική επίλυση της ουκρανικής κρίσης δημιουργήθηκε σήμερα με την ανακοίνωση της διεξαγωγής την επόμενη εβδομάδα συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 April 2014 - 16:30:24 UTC