Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-04-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα της ΝΔ στις εθνικές εκλογές και του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές
  • [02] Αρχίζει στο Εφετείο Λαμίας, η δίκη Κορκονέα
  • [03] Επίθεση με γκαζάκια σε γραφεία του ΟΑΕΔ, στην πλατεία Αττικής
  • [04] Προφυλακιστέοι έξι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, για την υπόθεση του βαρυποινίτη Ίλι Καρέλι
  • [05] Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα τα μέσα μαζικής μεταφοράς
  • [06] Πανελλαδική απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
  • [07] Tη μεταβίβασή της στην καναδική Fairfax, ανακοίνωσε η Praktiker Hellas
  • [08] Χρ. Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομία σε τροχιά επιστροφής στις αγορές
  • [09] Στην προοπτική πώλησης ελληνικού ομολόγου, αναφέρονται αμερικανικά ΜΜΕ
  • [10] Υπεγράφη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας στα πλοία της ακτοπλοΐας
  • [11] Πλούσια η λίστα φοροδιαφυγής του ΣΔΟΕ, τον Μάρτιο
  • [12] Στα πρωτοσέλιδα των ξένων μέσων η Ελλάδα, για την έξοδο στις αγορές
  • [13] ΔΝΤ: Η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη και η ανεργία θα μειωθεί
  • [14] Πολύνεκρη έκρηξη σε αγορά του Πακιστάν
  • [15] Νέα ηχητικά σήματα κατέγραψαν οι Αυστραλοί
  • [16] Η ακριβέστερη μέτρηση της επέκτασης του πρώιμου σύμπαντος
  • [17] Παράλυτοι άνδρες κινήθηκαν ξανά χάρη σε πρωτοποριακή θεραπεία

  • [01] Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα της ΝΔ στις εθνικές εκλογές και του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές

    Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, και προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές καταγράφει η δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία GPO για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού MEGA.

    Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 20,2% και η ΝΔ 19,5%. Ακολουθούν «Το Ποτάμι» με 8,8%, η Χρυσή Αυγή με 7%, το ΚΚΕ με 6,7%, η Ελιά με 5,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,1% και η ΔΗΜΑΡ με 2,8%.

    Αναλυτικά παρουσιάστηκαν και τα στοιχεία για όσα κόμματα παρουσίασαν ποσοστό από 1% και πάνω. Συγκεκριμένα, η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. συγκεντρώνει 1,5%, ο ΛΑΟΣ 1,4%, η «Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό» 1% και οι Οικολόγοι - Πράσινοι 1%. Ένα 1,8% απάντησε Άλλο Κόμμα και Λευκό/Άκυρο το 4,8%. Αδιευκρίνιστη είναι η ψήφος του 13,9% του δείγματος.

    Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές η ΝΔ συγκεντρώνει 22,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ 21,2%. Ακολουθούν «Το Ποτάμι» με 8,5%, η Χρυσή Αυγή με 6,8%, το ΚΚΕ με 6,8% επίσης, η Ελιά με 5,8%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,3% και η ΔΗΜΑΡ με 3%. Ένα 3,6% απάντησε Άλλο Κόμμα. Λευκό/Άκυρο απάντησε το 4,3%. Αδιευκρίνιστη είναι η επιλογή του 13,6% των ερωτηθέντων.

    Στο ερώτημα «ανάμεσα στους Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό;», τον Αντώνη Σαμαρά επιλέγει το 42,7% των ερωτηθέντων, έναντι 27,2% που επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα. Κανέναν από τους δύο απαντάει το 29,4% των ερωτηθέντων.

    Η γεωγραφική κάλυψη της έρευνας ήταν πανελλαδική και πραγματοποιήθηκε το διάστημα 3 - 5 και 7 Μαρτίου 2014.

    [02] Αρχίζει στο Εφετείο Λαμίας, η δίκη Κορκονέα

    Σε «φρούριο» έχει μετατραπεί ο χώρος γύρω από το Εφετείο της Λαμίας καθώς σήμερα το πρωί, ξεκινά η δίκη Κορκονέα για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ο ειδικός φρουρός, Επαμεινώνδας Κορκονέας, θα καθίσει ξανά στο εδώλιο του κατηγορουμένου, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας, προκειμένου να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό. Πρωτοδίκως είχε καταδικασθεί σε ισόβια αφού είχε κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, χωρίς να του αναγνωριστεί ούτε ένα ελαφρυντικό.

    Σε πολύωρες συσκέψεις των αστυνομικών και δικαστικών παραγόντων για τα μέτρα προστασίας, λίγο πριν την έναρξη της δίκης, εκτιμήθηκε ότι ο χώρος στο Εφετείο της Λαμίας, στο οποίο θα εκδικαστεί η συγκεκριμένη υπόθεση, δεν παρέχει τις κατάλληλες συνθήκες ασφάλειας. Έτσι, από χθες το μεσημέρι, σχηματίστηκε ένας κλοιός από κάγκελα με συνέπεια να αποκλειστεί η γύρω περιοχή, ενώ συγχρόνως εκατοντάδες αστυνομικοί από τη Φθιώτιδα και την κεντρική Ελλάδα βρίσκονται σε επιφυλακή από χθες το μεσημέρι. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν αστυνομικοί και σε ταράτσες οικοδομών γύρω από το Εφετείο, ακόμα και σε απόσταση 600 μέτρων από το κτίριο.

    Μπορεί σήμερα να έχει προσδιοριστεί η έναρξη της εκδίκασης τις υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, όλες οι πληροφορίες όμως συγκλίνουν, πως σε αυτή τη φάση δεν πρόκειται να εξελιχθεί.

    [03] Επίθεση με γκαζάκια σε γραφεία του ΟΑΕΔ, στην πλατεία Αττικής

    Επίθεση με γκαζάκια πραγματοποίησαν άγνωστοί, περίπου στις 02:30 τα ξημερώματα, σε γραφεία του ΟΑΕΔ που βρίσκονται στην οδό Ζαχιά στην πλατεία Αττικής. Από τις εκρήξεις προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές στην είσοδο του κτιρίου όπου στεγάζεται ο ΟΑΕΔ. Για το περιστατικό διενεργείται προανάκριση από την Ασφάλεια Αττικής.

    [04] Προφυλακιστέοι έξι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, για την υπόθεση του βαρυποινίτη Ίλι Καρέλι

    Προφυλακιστέοι κρίθηκαν, μετά τις χθεσινές μαραθώνιες απολογίες τους ενώπιον της ανακρίτριας Σερρών, έξι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας, οι οποίοι κατηγορούνται για τα βασανιστήρια σε βάρος του Αλβανού βαρυποινίτη Ίλι Καρέλι, που είχαν ως συνέπεια τον θάνατό του. Για την ίδια υπόθεση απολογήθηκαν στην ίδια ανακρίτρια άλλοι δύο συνάδελφοί τους, από το κατάστημα κράτησης της Νιγρίτας, οι οποίοι τελικώς αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

    Σήμερα έχουν κληθεί να απολογηθούν στην ανακρίτρια οι υπόλοιποι επτά κατηγορούμενοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι της Νιγρίτας, από το σύνολο των 15, που εμπλέκονται στην ίδια υπόθεση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι αναμένεται να ζητήσουν και να πάρουν προθεσμία για να ετοιμάσουν τις απολογίες τους.

    [05] Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα τα μέσα μαζικής μεταφοράς

    Προβλήματα στις μετακινήσεις του θα αντιμετωπίσει σήμερα το επιβατικό κοινό, λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ.Συγκεκριμένα, τα μεγαλύτερα προβλήματα θα υπάρξουν στις μετακινήσεις με τα τρένα, τον προαστιακό σιδηρόδρομο και τα τρόλεϊ, αφού οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να μετέχουν με 24ωρη απεργία.

    Επίσης, η απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών θα επηρεάσει και τα δρομολόγια του μετρό, του οποίου οι συρμοί θα τερματίζουν στον σταθμό «Δουκίσσης Πλακεντίας».Μάλιστα, λόγω της απεργίας των σιδηροδρομικών, ματαιώσεις θα υπάρξουν και στα αυριανά βραδινά δρομολόγια των τρένων. Σημειώνεται, πάντως, πως οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους απειλούν να συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους και τις μέρες του Πάσχα, αντιδρώντας στις αποκρατικοποιήσεις.

    Τα λεωφορεία θα παραμείνουν ακινητοποιημένα από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

    Κανονικά θα λειτουργήσουν το μετρό, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το τραμ, μιας και το προσωπικό εξακολουθεί να είναι επιστρατευμένο.

    Όσον αφορά τα αεροδρόμια, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αν και αρχικά είχαν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν στην κινητοποίηση των ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ με 24ωρη απεργία, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Μεταφορών Μιχ. Χρυσοχοΐδη, αποφάσισαν τελικά να μην πάρουν μέρος στην απεργία.

    [06] Πανελλαδική απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

    Παραλύουν σήμερα ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στις απολύσεις στον δημόσιο τομεά, στη διαθεσιμότητα και στις ιδιωτικοποιήσεις. Η απεργιακή συγκέντρωση έχει προγραμματισθεί για τις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ χωριστό συλλαλητήριο διοργανώνει το ΠΑΜΕ, στις 10: 00, στην πλατεία Ομονοίας. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς απεργούν γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και διοικητικοί υπάλληλοι.

    Στην απεργία συμμετέχουν, επίσης, οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, καθώς και οι εργαζόμενοι στις δημόσιες εφορίες. Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα και τα φαρμακεία της Αττικής εκτός από τα εφημερεύοντα, καθώς στην απεργία θα συμμετέχουν και οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της περιοχής.

    Διαβάστε επίσης:

    Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα τα μέσα μαζικής μεταφοράς

    [07] Tη μεταβίβασή της στην καναδική Fairfax, ανακοίνωσε η Praktiker Hellas

    Tη μεταβίβασή της στην καναδική Fairfax Financial Holdings Limited ανακοίνωσε χθες η Praktiker Hellas. Οι δύο πλευρές ήρθαν σε συμφωνία χωρίς την περαιτέρω ανακοίνωση των οικονομικών όρων της συναλλαγής, σημειώνοντας ότι η εξαγορά υπόκειται ακόμη στις απαραίτητες εγκρίσεις των αρμόδιων φορέων των πιστωτών. Βάσει των ετήσιων πωλήσεών της, οι οποίες αγγίζουν τα 195 εκατ. ευρώ, η Praktiker Hellas αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρία του Ομίλου στο εξωτερικό. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, με την πώληση της Praktiker Hellas εξασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας των 14 καταστημάτων και οι περίπου 1.100 θέσεις εργασίας σε αυτήν.

    Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στο πλαίσιο μιας δομημένης και ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών, ο διαχειριστής της ΒΜ Praktiker International GmbH, κ. Κρίστοφερ Σίγκον (Christopher Seagon) διαπραγματευόταν με πολλούς ενδιαφερόμενους επενδυτές, από τους οποίους η Fairfax κατέθεσε την πιο συμφέρουσα προσφορά για όλους τους εμπλεκόμενους. Η Fairfax θα συνεχίσει τη διατήρηση όλων των καταστημάτων και εργαζομένων της εταιρείας, ενώ διατηρείται ως έχει η επωνυμία Praktiker.

    [08] Χρ. Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομία σε τροχιά επιστροφής στις αγορές

    Η ελληνική οικονομία έχει ήδη μπει σε τροχιά επιστροφής στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της χθεσινής δημοπρασίας εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, κατή την οποία το επιτόκιο σημείωσε νέα πτώση στο 3,01%, έναντι 3,6% στην προηγούμενη.

    Επίσης, και ενώ το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει την έξοδο της χώρας στις αγορές είναι ιδαίτερα σημαντικό ότι στη δημοπρασία υποβλήθηκαν προσφορές που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 3,10 φορές. Υποβλήθηκαν προσφορές ύψους 3,103 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό των εντόκων που διέθεσε τελικά το δημόσιο ανήλθε σε 1,3 δισ. ευρώ, από 1 δισ. ευρώ που ήταν αρχικώς δημοπρατούμενο ποσό. Όπως αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας, τα αποτελέσματα της δημοπρασίας επιβεβαιώνουν τη βελτίωση του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος για τη χώρα. Αναφερόμενος, στην έξοδο στις αγορές σημειώνει ότι θα είναι σταδιακή και για δανεισμό μεσοπρόθεσης διάρκειας.

    [09] Στην προοπτική πώλησης ελληνικού ομολόγου, αναφέρονται αμερικανικά ΜΜΕ

    Στην προοπτική πώλησης ελληνικού ομολόγου αναφέρονται αμερικανικά ΜΜΕ τις τελευταίες μέρες, επισημαίνοντας το «βελτιωμένο περιβάλλον» και το πλεόνασμα που πέτυχε στον προϋπολογισμό της η ελληνική κυβέρνηση. Στην ηλεκτρονική έκδοση του Businessweek επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με άτομα γνώστες του θέματος, η J.P. Morgan και η Deutsche Bank θα αναλάβουν την πώληση ελληνικού ομολόγου, που θα εκδοθεί για πρώτη φορά μετά τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές το 2010, καθώς η χώρα προσβλέπει στην επιστροφή της στις κεφαλαιακές αγορές.

    Εξάλλου, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ, σε αναφορά για τις συνέπειες της κρίσης και την προσπάθεια της Ελλάδας για έξοδο στις αγορές, διατυπώνεται και η άποψη ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ των αξιωματούχων στην έκδοση ομολόγων αυξάνεται διαρκώς, καθώς οι αποδόσεις έχουν μειωθεί σε χαμηλό τετραετίας και ότι η αισιοδοξία τους εξαρτάται από το εάν θα πείσουν τους επενδυτές ότι η Ελλάδα εξέρχεται από μια εξαετή ύφεση, η οποία λειτουργεί ως παραβολή για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σχετικά με τους κινδύνους του αποπληθωρισμού για ολόκληρη την ευρωζώνη.

    Στο ίδιο θέμα γίνεται αναφορά στο Forbes, όπου στην ιστοσελίδα του προβάλλεται και σχετικό βίντεο. Αφού καταγράφεται η πρόθεση της Ελλάδας να εκδώσει τριετή έως και πενταετή ομόλογα έως τον Ιούνιο, επισημαίνεται μαρτυρία υψηλόβαθμων Ευρωπαίων αξιωματούχων, που κάνουν λόγο για την πρώτη μακροπρόθεσμη έκδοση ελληνικών ομολόγων μετά την κρίση. «Η Ελλάδα επιθυμεί να εκμεταλλευθεί το βελτιωμένο περιβάλλον για τις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης» τονίζεται χαρακτηριστικά.

    Τέλος, η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ και άλλα έντυπα, σε σχετικά δημοσιεύματα, υπογράμμισαν την «αξιοσημείωτη άνοδο» των ελληνικών και πορτογαλικών κρατικών ομολόγων κατά το α' τρίμηνο του 2014, συγκριτικά με τα ομόλογα άλλων κρατών-μελών της ευρωζώνης, καθώς -τονίσθηκε χαρακτηριστικά- τόσο η Ελλάδα, όσο και η Πορτογαλία σημειώνουν πρόοδο για την επιστροφή τους στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.

    [10] Υπεγράφη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας στα πλοία της ακτοπλοΐας

    Στην υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας με μηδενικές αυξήσεις για το 2014, που καλύπτει όλους τους ναυτικούς που εργάζονται στα πλοία της ακτοπλοΐας και τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία διεθνών γραμμών, προχώρησαν την Τρίτη οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ). Η ισχύ της σύμβασης είναι από 1ης Ιανουαρίου του 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2014. Ως θετική εξέλιξη για τους Έλληνες ναυτικούς και για τις επιχειρήσεις ενός «πληγωμένου» οικονομικά κλάδου και κυρίως, για την εργασιακή και κοινωνική ειρήνη που όλοι επιζητούν, χαρακτήρισε την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης μεταξύ του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Επιβατηγού Ναυτιλίας και της ΠΝΟ, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μ.Βαρβιτσιώτης.

    Σημειώνεται ότι, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία πραγματοποιεί σήμερα 24ωρη απεργία συμμετέχοντας στην κινητοποίηση της ΓΣΕΕ. Έτσι τα πλοία θα μείνουν δεμένα στα περισσότερα λιμάνια της χώρας. Η ΑΝΕΚ -LINES ανακοίνωσε ότι λόγω της απεργίας της ΠΝΟ, το επιβατηγό οχηματαγωγό «ΕΛΥΡΟΣ» θα αναχωρήσει από τον Πειραιά για τα Χανιά στις 11 το βράδυ.

    [11] Πλούσια η λίστα φοροδιαφυγής του ΣΔΟΕ, τον Μάρτιο

    Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, συνταξιούχοι αλλά και ιδιωτικοί υπάλληλοι βρέθηκαν να φοροδιαφεύγουν κατά τον έλεγχο τους, τον Μάρτιο, από το ΣΔΟΕ, το οποίο διαπίστωσε ότι είτε ότι δεν εξέδιδαν αποδείξεις είτε εμφάνιζαν καταθέσεις και προσαύξηση περιουσίας που δεν δικαιολογείται από τις φορολογικές τους δηλώσεις.

    Τον ίδιο μήνα, το ΣΔΟΕ ολοκλήρωσε και απέστειλε στον εισαγγελέα εκτός από τις περιπτώσεις αυτές μια σειρά ακόμη υποθέσεων επιχειρήσεων μεταξύ των οποίων και ένας Αγροτικός Συνεταιρισμός που κατηγορούνται για τη χρήση ή έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων, ενώ ήδη διεξάγει έρευνα για τον εξάρθρωση κυκλώματος εικονικής μείωσης του κυβισμού αυτοκινήτων για να αποφεύγουν τεκμήρια και φόρο πολυτελείας στο οποίο εμπλέκονται ΚΤΕΟ, συνεργεία αλλά και έμποροι παλαιών αυτοκινήτων.

    [12] Στα πρωτοσέλιδα των ξένων μέσων η Ελλάδα, για την έξοδο στις αγορές

    Σε άρθρο του, με τίτλο: «Η ανάκαμψη της Ελλάδας είναι εκπληκτική», ο σχολιαστής του πρακτορείου Ρόιτερ Ούγκο Ντίξον, τονίζει ότι στη χώρα συμβαίνει μία εκπληκτική χρηματοοικονομική ανάκαμψη. «Πριν από δύο χρόνια, η χώρα φαινόταν να οδηγείται σε άτακτη χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ. Τώρα, είναι πολύ κοντά στην επιστροφή της στην αγορά ομολόγων με την έκδοση 5ετών ομολόγων ύψους 2 δις. ευρώ» τονίζει ο αρθρογράφος.

    Δημοσίευμά της εφημερίδας Wall Street Journal αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει προγραμματίσει για σήμερα την έκδοση ομολόγων, επικαλούμενη δύο πηγές που έχουν γνώση του θέματος. Το ύψος της έκδοσης θα είναι πιθανότατα περίπου 2 δισ. ευρώ και η διάρκεια των ομολόγων 5ετής, εφόσον οι συνθήκες της αγοράς παραμείνουν ευνοϊκές, δήλωσε άλλη πηγή στην εφημερίδα. Το δημοσίευμα τονίζει ότι η έκδοση θα σηματοδοτήσει μία σημαντική επιστροφή της Ελλάδας, μόλις δύο χρόνια μετά τη χωρίς προηγούμενο αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της, ύψους 200 δισ. ευρώ.

    «Υπάρχουν ακόμη πολιτικοί κίνδυνοι και η πραγματική οικονομία αρχίζει μόλις τώρα να ανακάμπτει. Ωστόσο, η χρηματοοικονομική ανάκαμψη είναι εντυπωσιακή. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων, η οποία είχε φθάσει στο 30% μετά την αναδιάρθρωση του χρέους πριν από δύο έτη, διαμορφώνεται τώρα στο 6,2%» τονίζει στο άρθρο του ο κ. Ντίξον.

    «Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έχει εκπλήξει τους παρατηρητές στην Ελλάδα και το εξωτερικό με την ικανότητά της να συνεχίσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που ξεκίνησαν οι προκάτοχοί της. Οι πιο σημαντικές επιτυχίες ήταν η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, η οποία αποκατέστησε την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και η επίτευξη πέρυσι πρωτογενούς πλεονάσματος» αναφέρει σε άλλο σημείο ο αρθρογράφος.

    Το άνοιγμα και πάλι των αγορών για την Ελλάδα σημαίνει, επίσης, ότι η χώρα πιθανόν δεν θα αντιμετωπίζει πλέον χρηματοδοτικό κενό, το οποίο υπολογιζόταν με βάση τις τελευταίες επίσημες προβλέψεις των πιστωτών της σε 15 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, τονίζει ο αρθρογράφος του Ρόιτερ.

    Διαβάστε επίσης:

    Στην προοπτική πώλησης ελληνικού ομολόγου, αναφέρονται αμερικανικά ΜΜΕ

    Χρ. Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομία σε τροχιά επιστροφής στις αγορές

    [13] ΔΝΤ: Η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη και η ανεργία θα μειωθεί

    Η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός της τρέχουσας χρονιάς και το 2015 θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας. Επίσης, προβλέπεται μείωση της ανεργίας στη χώρα μας, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση για την κατάσταση και τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Όπως αναφέρεται στην έκθεση, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι 0,6% το 2014 και 2,9% το 2015.

    Όσον αφορά την ανεργία εκτιμάται ότι θα μειωθεί φέτος στο 26,3% και την επόμενη χρονιά στο 24,4% .

    Το ΔΝΤ θεωρεί ότι θα συνεχιστούν οι αποπληθωριστικές πιέσεις, κάνοντας λόγο για πληθωρισμό στο 0,4% το 2014 και για 0,3% το 2015.

    Γενικότερα για την ευρωζώνη, τονίζεται ότι τα επίπεδα του πληθωρισμού θα διαμορφωθούν σε επίπεδα πολύ πιο χαμηλά έναντι του διακηρυγμένου στόχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το Ταμείο ζητά «τολμηρότερη δράση» επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

    Σύμφωνα με την έκθεση, προβλέπεται πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών στο 0,9% του ΑΕΠ το 2014 και στο 0,3% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά.

    Για την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ προβλέπει βελτίωση και ενίσχυσή της κατά 3.6% εντός του 2014 και 3,9% το 2015.

    Ο διευθυντής του τμήματος Οικονομικής Έρευνας του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρντ, παρουσιάζοντας χθες την έκθεση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναφέρθηκε στις προβλέψεις για τη διεθνή οικονομία. Ειδικότερα για την ευρωζώνη, δήλωσε ότι η οικονομία της Γερμανίας είναι η πιο ισχυρή και υπολογίζεται να διευρυνθεί κατά 1,7%.

    Επίσης, τόνισε ότι, για πρώτη φορά, τα τελευταία δύο χρόνια, οι προβληματικές οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου θα έχουν «χαμηλό, αλλά σταθερό ρυθμό ανάπτυξης».

    Ο κ. Μπλανσάρντ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η ανάκαμψη από την οικονομική κρίση του 2008, δεν είναι μόνο πιο έντονη, αλλά και περισσότερο διευρυμένη».

    Στη συνέχεια, σημείωσε ότι τα μέτρα λιτότητας που επέβαλαν ορισμένες κυβερνήσεις, προκειμένου να μειώσουν τις δαπάνες τους, «έχουν χαλαρώσει», ενώ οι επενδυτές «ανησυχούν λιγότερο» για την πιθανότητα χρεοκοπίας αυτών των χωρών. Επίσης, υποστήριξε ότι οι τράπεζες «ισχυροποιούνται σταδιακά».

    Ένα άλλο ζήτημα που έθιξε στη συνέντευξη Τύπου ήταν οι «κίνδυνοι που εξακολουθούν να υπάρχουν» για την παγκόσμια οικονομία και ότι σημαντικό είναι και το πρόβλημα της «άνισης κατανομής» του πλούτου.

    Για τις ΗΠΑ, είπε ότι θα πετύχουν τη «μεγαλύτερη ανάπτυξη» ανάμεσα στις ανεπτυγμένες οικονομίες, γύρω στο 2,8% το 2014. Για την ευρωζώνη προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ 1,2% και για την Ιαπωνία 1,4%. Η Κίνα και η Ινδία θα προχωρήσουν σε ρυθμούς ανάπτυξης 7,5% και 5,4% αντίστοιχα.

    Το ευρύτερο μήνυμα του ΔΝΤ, το οποίο αναμένεται να στείλει και η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, θα στηρίζεται στην άποψη ότι ενώ προβλέπονται αισιόδοξες προοπτικές για το άμεσο μέλλον, εντούτοις η οικονομική κατάσταση, σε διεθνές επίπεδο, θα εξακολουθήσει να έχει «πολλά χρόνια βραδείας και υποδεέστερης ανάπτυξης».

    Η κ. Λαγκάρντ αναμένεται να τονίσει την αναγκαιότητα εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε οι χώρες να μπορέσουν να βελτιώσουν τις «αναπτυξιακές προοπτικές» τους.

    [14] Πολύνεκρη έκρηξη σε αγορά του Πακιστάν

    Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 39 τραυματίστηκαν από την έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε σήμερα σε υπαίθρια αγορά λαχανικών στην πόλη Ραουαλπίντι, κοντά στην πακιστανική πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ, ανακοίνωσαν αστυνομικές και νοσοκομειακές πηγές.Σύμφωνα με την αστυνομία, ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν κρυμμένος μέσα σε ένα κασόνι από φρούτα.Ο δρ Τζαβέντ Ακράμ Καζί του Πακιστανικού Ινστιτούτου Ιατρικών Επιστημών επιβεβαίωσε τον αριθμό των νεκρών και είπε ότι στο ίδρυμα μεταφέρονται και άλλοι τραυματίες.

    Η Ραουαλπίντι, τα προάστια της οποίας φθάνουν μέχρι την πρωτεύουσα, φιλοξενεί το αρχηγείο του πανίσχυρου πακιστανικού στρατού. Ωστόσο, η έκρηξη σημειώθηκε πολύ μακριά από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη της ευθύνης για την έκρηξη. Το Πακιστάν βρίσκεται σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν του Πακιστάν που έχουν δεσμευτεί να τηρήσουν εκεχειρία μέχρι τις 10 Απριλίου, αλλά στη χώρα δρουν πολλές άλλες ένοπλες οργανώσεις.

    [15] Νέα ηχητικά σήματα κατέγραψαν οι Αυστραλοί

    Αυστραλοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντοπίστηκαν δύο νέα ηχητικά σήματα που μπορεί να προέρχονται από το μαύρο κουτί του αγνοούμενου αεροσκάφους της Malaysia Airlines, στο οποίο επέβαιναν 239 άτομα. Ο Αυστραλός επικεφαλής των ερευνών Άνγκους Χιούστον είπε ότι το ένα σήμα εντοπίστηκε το μεσημέρι της Τρίτης και διήρκεσε πέντε λεπτά και 32 δευτερόλεπτα, ενώ ένα δεύτερο εντοπίστηκε χθες το βράδυ και διήρκεσε επτά λεπτά. Το αυστραλιανό ερευνητικό πλοίο «Ocean Shield» εντόπισε δύο ηχητικά σήματα και το σαββατοκύριακο, το ένα με διάρκεια μεγαλύτερη των δύο ωρών και το άλλο περίπου 13 λεπτών. «Θεωρώ ότι ερευνούμε στη σωστή περιοχή, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε οπτικά τα συντρίμμια του αεροσκάφους προτού επιβεβαιώσουμε ότι εδώ συνετρίβη η πτήση MH370» δήλωσε ο Χιούστον στους δημοσιογράφους στο Περθ.

    Όπως διευκρίνισε, τα νέα ηχητικά σήματα μπορεί να επιτρέψουν στις αρχές να περιορίσουν την έκταση της ζώνης ερευνών σε σημείο ώστε το μίνι μη επανδρωμένο υποβρύχιο Bluefin 21, το οποίο φέρει το «Ocean Shield», να αναζητήσει πλέον στον βυθό τα συντρίμμια του αεροσκάφους. «Τώρα, ελπίζουμε ότι με τον εντοπισμό πολλών σημάτων θα περιοριστούμε σε μία μικρή περιοχή και αισιοδοξούμε ότι σε μερικές ημέρες θα μπορέσουμε να βρούμε κάτι στον βυθό» συμπλήρωσε. Η ανάλυση των δεδομένων που κατέγραψαν δορυφόροι οδηγεί τους υπεύθυνους των ερευνών στο συμπέρασμα ότι το Boeing 777 κατέπεσε σε μία απομακρυσμένη περιοχή στον Ινδικό Ωκεανό κοντά στο Περθ. Οι έρευνες τώρα έχουν επικεντρωθεί σε μία ζώνη περίπου 2.261 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της συγκεκριμένης πόλης. Το μαύρο κουτί αναμένεται να σταματήσει να εκπέμπει από μέρα σε μέρα.

    [16] Η ακριβέστερη μέτρηση της επέκτασης του πρώιμου σύμπαντος

    Μια διεθνής αστρονομική ομάδα πραγματοποίησε την ακριβέστερη μέχρι σήμερα μέτρηση του ρυθμού επέκτασης του σύμπαντος στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι, περίπου τρία δισεκατομμύρια χρόνια μετά την «Μεγάλη Έκρηξη» (Μπιγκ Μπανγκ), δηλαδή 10,8 δισεκατομμύρια χρόνια πριν την εποχή μας, το σύμπαν διαστελλόταν κατά 1% κάθε 44 εκατ. χρόνια (ή κατά 68 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο ανά ένα εκατομμύριο έτη φωτός).

    Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δύο γαλαξίες που απείχαν ένα εκατομμύριο έτη φωτός μεταξύ τους, απομακρύνονταν ο ένας από τον άλλο με ταχύτητα 68 χλμ/δευτερόλεπτο εξαιτίας και μόνο της επέκτασης του σύμπαντος. Η αβεβαιότητα της νέας μέτρησης είναι συν/πλην 1,5 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο, δηλαδή δεν ξεπερνά το 2,2%, ποσοστό ακρίβειας εντυπωσιακό.Οι αστρονόμοι υπολογίζουν τη διαστολή του σύμπαντος δημιουργώντας λεπτομερείς «χάρτες» της κατανομής της ύλης στο διάστημα, ελπίζοντας ότι έτσι θα κατανοήσουν καλύτερα την «σκοτεινή ενέργεια», την μυστηριώδη δύναμη που ωθεί το σύμπαν να επεκτείνεται διαρκώς και μάλιστα με επιταχυνόμενο ρυθμό. Η νέα ακριβέστερη μέτρηση, που έγινε από την ερευνητική κοινοπραξία BOSS (Baryon Oscillation Spectroscopic Survey) με επικεφαλής τον φυσικό Αντρέου Φοντ Ριμπέρα του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Μπέρκλεϊ των ΗΠΑ και παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας, σύμφωνα με το BBC, δείχνει ότι ο ρυθμός της επέκτασης (η λεγόμενη και «παράμετρος του Χαμπλ») είναι κάπως πιο αργός από αυτόν που αναμενόταν με βάση το καθιερωμένο θεωρητικό πρότυπο της κοσμολογίας - πράγμα που πρέπει να εξηγηθεί.

    [17] Παράλυτοι άνδρες κινήθηκαν ξανά χάρη σε πρωτοποριακή θεραπεία

    Τέσσερις Αμερικανοί, παράλυτοι από τη μέση και κάτω, κατάφεραν να κινήσουν με ελεγχόμενο τρόπο ξανά τα πόδια τους για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια, χάρη σε μια συσκευή ηλεκτρικής διέγερσης που εμφυτεύθηκε στο νωτιαίο μυελό της σπονδυλικής στήλης τους. Οι ασθενείς μπόρεσαν να κουνήσουν τα δάχτυλα των ποδιών, τους αστραγάλους και τα γόνατά τους, ενώ κάποιοι κατόρθωσαν να σταθούν όρθιοι και να σηκώσουν βάρη έως 100 κιλών με τα πόδια τους, αλλά -προς το παρόν τουλάχιστον- δεν είναι ακόμη ικανοί να περπατήσουν μόνοι τους. Στο μέλλον όμως η νέα τεχνική (λεγόμενη και «επισκληρίδια διέγερση»), σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να αξιοποιηθεί στην περίπτωση των χρόνιων παραπληγικών για τους οποίους μέχρι σήμερα τα παραπάνω επιτεύγματα ήσαν αδιανόητα, καθώς θεωρείτο ότι δεν υπήρχε ελπίδα να κινήσουν ξανά τα άκρα τους.

    Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Λούισβιλ και της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τη νευρολόγο Σούζαν Χαρκέμα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Brain» (Εγκέφαλος), σύμφωνα με το BBC, το πρακτορείο Ρόιτερς και το «New Scientist», ανακοίνωσαν πως το ηλεκτρικό ρεύμα κάνει το νωτιαίο μυελό πιο δεκτικό στα νέα μηνύματα που φθάνουν ακόμη από τον εγκέφαλο των ασθενών στα άκρα τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 April 2014 - 6:30:28 UTC